UVJETI ZA KATEGORIZACIJU PANSIONA – POSTOJEĆI OBJEKTI tamno polje znači obaveznu primjenu |
|||||
PANSION |
|||||
1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO |
|
|
|
|
|
1.1. Usluga recepcija |
|
|
|
Primjedbe |
|
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Usluga recepcije |
|
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknuta obavijest o radnom vremenu |
|
|
|
|
|
3. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u pansionu koji imaju do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično |
|
|
|
|
|
4. Usluge recepcije 24 sata na poziv |
|
|
|
|
|
5. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
6. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na jednom svjetskom jeziku |
|
|
|
|
|
1.2. Udobnost/općenito |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
1.3. Sadržaji i usluge |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Mogućnost korištenja telefona za vanjske pozive |
|
|
|
|
|
2. Usluga telefaksa |
|
|
|
|
|
3. TV u boji u prostoru s mogućnošću sjedenja, ne primjenjuje se na pansione koji imaju TV u boji u smještajnim jedinicama |
|
|
|
|
|
4. Sef |
|
|
|
|
|
5. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 10% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano. |
|
|
|
|
|
6. Kutija prve pomoći |
|
|
|
|
|
7. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći |
|
|
|
|
|
Iznimno od odredbi točke 5., iz ove podtočke, pansion koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila. |
|||||
1.4. Čišćenje i opće stanje recepcije |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
8. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
1.5. Sanitarni čvor u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
Osnovni uvjeti |
|
|
|
|
|
1. Sanitarni čvor u pravilu pod istim krovom i u blizini sadržaja ako nije, pristup do sanitarnog čvora mora biti popločen, zaštićen od oborina i noću osvijetljen |
|
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
|
3. Vrata i prozori s mogućnošću zaštite od pogleda |
|
|
|
|
|
4. Pod od protukliznog i vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
|
5. Zid od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) do visine 1,60 m |
|
|
|
|
|
6. Prirodno ili mehaničko provjetravanje |
|
|
|
|
|
7. Sredstvo za osvježavanje prostora |
|
|
|
|
|
8. Odgovarajuća rasvjeta |
|
|
|
|
|
Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
|
9. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
10. Tekući sapun |
|
|
|
|
|
11. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
12. Ogledalo |
|
|
|
|
|
13. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
14. Polica za odlaganje stvari, uz umivaonik |
|
|
|
|
|
Zahodska kabina za žene |
|
|
|
|
|
15. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
16. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
|
17. Mogućnost zaključavanja vrata i sl. |
|
|
|
|
|
18. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
19. Polica za odlaganje stvari |
|
|
|
|
|
20. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
|
21. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
|
Zahodska kabina za muškarce |
|
|
|
|
|
22. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
23. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
|
24. Mogućnost zaljučavanja vrata i sl. |
|
|
|
|
|
25. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
|
26. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
|
27. Pisoar na ispiranje tekućom vodom postavljen ili ograđen da se ne vidi izvana |
|
|
|
|
|
Napomena: Broj zahoda s predprostorima prema općim odredbama Pravilnika |
|||||
1.6. Čišćenje i opće stanje sanitarnog čvora u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa |
|
|
|
|
|
2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO |
|||||
2.1. Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta) |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove |
|
|
|
|
|
2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom |
|
|
|
|
|
2.2. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
3. SMJEŠTAJNE JEDINICE – MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA-FAMILY ROOM, HOTELSKI APARTMAN – SUITE) |
|||||
3.1. Minimalna netto površina modula sobe. Modul čine: predprostor ako ga ima, spavaći dio sobe i kupaonica |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
Pansion standard |
|
|
|
|
|
1. Dvokrevetna soba: površina 12,5 m² |
|
|
|
|
|
2. Jednokrevetna soba: površina 9,5 m² |
|
|
|
|
|
Pansion komfor |
|
|
|
|
|
3. Dvokrevetna soba: površina 13,5 m² |
|
|
|
|
|
4. Jednokrevetna soba: površina 10,5 m² |
|
|
|
|
|
3.1.a. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe – family room. Modul čine: predprostor ako ga ima, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Površina modula obiteljske sobe po krevetu veća za 3 m² od površine propisane za dvokrevetnu sobu |
|
|
|
|
|
3.2. Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana. Modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
Pansion standard |
|
|
|
|
|
1. Površina 22 m² |
|
|
|
|
|
Pansion komfor |
|
|
|
|
|
2. Površina 24 m² |
|
|
|
|
|
4. SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM |
|||||
4.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zasebni ulaz u sobu, obiteljsku sobu – family room |
|
|
|
|
|
2. Prostor za spavanje |
|
|
|
|
|
3. Kupaonica |
|
|
|
|
|
4. Prozor s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
|
4.2. Krevet |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu
minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine |
|
|
|
|
|
2. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci |
|
|
|
|
|
3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
4. Jastuk, po osobi |
|
|
|
|
|
5. Mijenjanje plahti i jastučnice jednom tjedno i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
6. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
4.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično |
|
|
|
|
|
2. Stol sa stolicom ili sl. |
|
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
|
5. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
6. Ogledalo |
|
|
|
|
|
7. Garderobni ormar sa sličnim vješalicama. Pet vješalica po osobi. Vrata na ormaru mogu zamijeniti zavjese na ormaru. |
|
|
|
|
|
8. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
9. Glavna rasvjeta koja se nalazi na stropu, zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
|
10. Noćna svjetiljka uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
4.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Telefon za interne i vanjske pozive preko centrale s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim
upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom |
|
|
|
|
|
3. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
4. Cjenik sobe i lista usluga pansiona s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
5. Usluga buđenja |
|
|
|
|
|
6. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
|
7. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
|
4.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
5. HOTELSKI APARTMAN – SUITE |
|||||
5.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban ulaz u hotelski apartman |
|
|
|
|
|
2. Prostorija za spavanje |
|
|
|
|
|
3. Prostorija za boravak |
|
|
|
|
|
4. Kupaonica |
|
|
|
|
|
5. Prozori s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
|
5.2. Krevet |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Reultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu
minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine |
|
|
|
|
|
2.Krevet za jednu osobu minimalne veličine: 100 x 200 cm, 160 x 200 za francuski krevet |
|
|
|
|
|
2. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci |
|
|
|
|
|
3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
4. Jastuk, po osobi |
|
|
|
|
|
5. Mijenjanje plahti i jastučnice jednom tjedno i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
6. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
5.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično |
|
|
|
|
|
2. Stol sa stolicom ili sl. |
|
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
|
5. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
6. Ogledalo |
|
|
|
|
|
7. Garderobni ormar s pet sličnih vješalica, po osobi. Vrata na ormaru mogu zamijeniti zavjese na ormaru |
|
|
|
|
|
8. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana |
|
|
|
|
|
9. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
10. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
|
11. Noćna svjetiljka, uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
5.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Telefon za interne i vanjske pozive preko centrale s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
3. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
4. Cjenik hotelskog apartmana i lista usluga pansiona s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
5. Usluga buđenja |
|
|
|
|
|
6. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
|
7. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
|
5.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
6. KUPAONICA |
|||||
6.1. WC školjka, umivaonik |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
2. Četka za čišćenje WC školjke |
|
|
|
|
|
3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira |
|
|
|
|
|
4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
5. Sapun u omotu ili tekući sapun |
|
|
|
|
|
6. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
7. Vrećice za higijenske uloške |
|
|
|
|
|
6.2. Kada i tuš-kada |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Kada s rukohvatima ili tuš-kada s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
2. Zavjesa ili sl. oko kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
3. Zidovi oko kade ili tuš kade obloženi keramičkim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine najmanje 1,80 m od dna kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
Ako kupaonica ima kadu i tuš kadu sa zavjesom ili zaslonom tada kada ne mora imati zavjesu ili zaslon |
|||||
6.3. Uređenje, oprema i ostalo |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zidovi kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima do visine 1,60 m |
|
|
|
|
|
2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodootpornim materijalima |
|
|
|
|
|
3. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi |
|
|
|
|
|
4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
|
5. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
6. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora |
|
|
|
|
|
7. Ogledalo |
|
|
|
|
|
8. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici |
|
|
|
|
|
9. Prirodno ili mehaničko prozračivanje |
|
|
|
|
|
10. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
11. Utičnica za električni brijači aparat |
|
|
|
|
|
12. Kuka za odjeću, po osobi |
|
|
|
|
|
13. Čaša, po osobi |
|
|
|
|
|
6.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
Zaseban zahod nije obvezan, ali ako smještajna jedinica ima zaseban zahod tada su obvezni propisani elementi u Prilogu I točki 7. ovog Pravilnika |
|||||
7. KUHINJA |
|||||
7.1. Oprema |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
|
2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala |
|
|
|
|
|
3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) |
|
|
|
|
|
4. Prostor i uređaji s jednodjelnim koritom s tekućom toplom i hladnom vodom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili centralnoj pripremnici, ako postoji. Ugostitelj koji ne uslužuje ribu ne mora imati korito i radnu plohu za pripremu ribe |
|
|
|
|
|
5. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
|
6. Koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem na nožno otvaranje |
|
|
|
|
|
7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka |
|
|
|
|
|
8. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane |
|
|
|
|
|
9. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom) |
|
|
|
|
|
10. Strojevi i pribor za obradu hrane |
|
|
|
|
|
11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete |
|
|
|
|
|
12. Odvojeni prostori s trodijelnim sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodijelnim sudoperom za pranje crnog posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi |
|
|
|
|
|
13. Manipulativni putevi crnog i bijelog posuđa moraju biti odvojeni |
|
|
|
|
|
14. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
15. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu |
|
|
|
|
|
16. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje |
|
|
|
|
|
17. Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
18. Kutija prve pomoći kompletno popunjena |
|
|
|
|
|
7.2. Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje hrane, proizvoda i pića, te način čuvanja |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
|
2. Odgovarajući broj prostorija ili prostora za čuvanje hrane prozračivanih prirodnim ili mehaničkim putem |
|
|
|
|
|
3. Odgovarajući broj rashladnih komora i/ili hladnjaka za odvojeno spremanje hrane (mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i dr.) u prostorijama za čuvanje hrane |
|
|
|
|
|
4. Priručni prostor za čuvanje hrane za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji u kuhinji |
|
|
|
|
|
5. Smrznuti proizvodi (od -12 do -18 °C) |
|
|
|
|
|
6. Riba i meso (od 0 do 3 °C) |
|
|
|
|
|
7. Povrće, jaja, kuhana i obrađena hrana i ostalo (od 4 do 8 °C) |
|
|
|
|
|
8. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima i uređajima |
|
|
|
|
|
9. Police i ormari od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
|
10. Odvojeno čuvanje sirovina, poluproizvoda i gotove hrane |
|
|
|
|
|
11. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom |
|
|
|
|
|
U objektima do 25 smještajnih jedinica umjesto prostorija za čuvanje hrane može biti prostor u kuhinji opremljen rashladnim komorama ili hladnjacima |
|||||
7.3. Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i drugog otpada |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje inventara blagovaonice i kuhinje (restorana) |
|
|
|
|
|
2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru |
|
|
|
|
|
3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici za komunalni otpad ili kontejner odnosno odgovarajuće tipizirane posude na otvorenom prostoru |
|
|
|
|
|
7.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
8. DORUČAK |
|||||
8.1. Usluživanje doručka |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Usluživanje doručka u blagovaonici |
|
|
|
|
|
2. Buffet doručak ili usluživanje doručka direktno iz kuhinje (»s ruke«) ili kombinirano usluživanje (buffet i »s ruke«) |
|
|
|
|
|
3. Usluživanje doručka najmanje dva sata |
|
|
|
|
|
4. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku s asortimanom jela, pića i napitaka koja se uslužuju direktno iz kuhinje (»s ruke«) |
|
|
|
|
|
5. Oznake ili natpis na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku na buffet stolu o vrsti jela, pića i napitaka |
|
|
|
|
|
8.2. Usluživanje proizvoda |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
Usluživanje napitaka |
|
|
|
|
|
1. Topla i hladna voda |
|
|
|
|
|
2. Toplo i hladno mlijeko |
|
|
|
|
|
3. Kava, čaj |
|
|
|
|
|
4. Šećer i zaslađivači |
|
|
|
|
|
5. Jedna vrsta soka |
|
|
|
|
|
6. Dvije vrste soka |
|
|
|
|
|
Usluživanje proizvoda od žitarica – žuta linija |
|
|
|
|
|
7. Jedna vrsta krušnog i jedna vrsta pekarskog proizvoda |
|
|
|
|
|
8. Dvije vrste krušnih i dvije vrste pekarskih proizvoda |
|
|
|
|
|
9.Jedna vrsta proizvoda od žitarica |
|
|
|
|
|
Usluživanje mliječnih proizvoda – bijela linija |
|
|
|
|
|
10. Maslac |
|
|
|
|
|
11. Margarin |
|
|
|
|
|
12. Jedna vrsta sira |
|
|
|
|
|
13. Jedna vrsta pekmeza ili marmelade |
|
|
|
|
|
14. Dvije vrste pekmeza ili marmelade |
|
|
|
|
|
Usluživanje mesnih proizvoda – crvena linija |
|
|
|
|
|
15. Jedna vrsta kobasice ili slanine i sl. |
|
|
|
|
|
16. Jedna vrsta hladnih narezaka: salama ili šunka ili sl. |
|
|
|
|
|
Usluživanje jaja i priloga – smeđa linija |
|
|
|
|
|
17. Kajgana ili omlet |
|
|
|
|
|
Usluživanje voća i povrća – zelena linija |
|
|
|
|
|
18. Jedna vrsta svježeg voća ili voćna salata od svježeg voća |
|
|
|
|
|
U pansionu gostu se na jelovniku mora ponuditi mogućnost izbora iz cjelokupnog propisanog asortimana doručka |
|||||
8.3. Ostalo |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
2. Vješalice za odlaganje odjevnih predmeta |
|
|
|
|
|
8.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
9. USLUŽIVANJE HRANE |
|||||
9.1. Usluživanje ručka, večere i drugih obroka |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Usluživanje hrane u blagovaonici |
|
|
|
|
|
Usluživanje doručka, ručka, večere i drugih obroka može se vršiti u jednoj blagovanici |
|||||
9.2. Ponuda menua |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Najmanje dva menua za svaki obrok |
|
|
|
|
|
2. Najmanje tri menua za svaki obrok |
|
|
|
|
|
3. Pet jela po narudžbi – à la carte |
|
|
|
|
|
4. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
9.3. Vrijeme usluživanja |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Sat i trideset minuta za ručak i večeru |
|
|
|
|
|
2. Dva sata za ručak i večeru |
|
|
|
|
|
9.4. Ostalo |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
9.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
10. PROSTORIJE I PROSTORI ZA ZAPOSLENO OSOBLJE (sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru, garderobe, spremište za sobarice) |
|||||
10.1. Sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
U pansionu do 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
|
1. Jedna zahodska kabina s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
2. Jedna tuš kabina |
|
|
|
|
|
U pansionu s više od 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
|
3. Jedna zahodska kabina za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
4. Jedna zahodska kabina za muškarce, s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
5. Jedna tuš kabina za do 6 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
|
6. Jedna tuš kabina za žene i odvojeno jedna tuš kabina za muškarce, u slučaju od 6 do 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
|
7. Tri tuš kabine za preko 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
|
8. Pribor za održavanje higijene (predprostor: ogledalo, police, koš za otpatke, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku; wc kabina: wc papir, četka za čišćenje wc školjke, kuka za odjeću, koš za otpatke u kabini za žene) |
|
|
|
|
|
10.2. Garderoba, spremište za sobarice |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Garderoba s dvostrukim garderobnim ormarićima za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru |
|
|
|
|
|
2. Spremište za sobarice |
|
|
|
|
|
10.3. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa |
|
|
|
|
|
11. VANJSKI IZGLED OBJEKTA I OKOLIŠ |
|||||
11.1. Vanjski izgled objekta |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prilazni put u dobrom stanju: bez rupa, lokvi i sl. |
|
|
|
|
|
2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog |
|
|
|
|
|
3. Terase, lođe i balkoni u dobrom stanju: bez napuklina i oštećenja |
|
|
|
|
|
4. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja |
|
|
|
|
|
5. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu |
|
|
|
|
|
11.2. Okoliš objekta |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša |
|
|
|
|
|
2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja |
|
|
|
|
|
3. Dobro funkcioniranje rasvjete, ako postoji |
|
|
|
|
|
12. ODRŽAVANJE PANSIONA |
|||||
12.1. Održavanje objekta |
Primjedbe |
||||
|
Standard |
Komfor |
Rezultat |
Kritično |
Nekritično |
1. Održavanje pansiona osigurano kontinuirano |
|
|
|
|
|