UVJETI ZA KATEGORIZACIJU PANSIONA – NOVI OBJEKTI tamno polje znači obaveznu primjenu |
||||
PANSION |
||||
1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO |
||||
1.1. Usluge recepcije |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u pansionu koji ima do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično |
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknuta obavijest o radnom vremenu |
|
|
|
|
3. Usluge recepcije 24 sata na poziv |
|
|
|
|
4. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
5. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na jednom svjetskom jeziku |
|
|
|
|
6. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije |
|
|
|
|
7. Usluge pošte i dostave poruka gostu |
|
|
|
|
1.2. Udobnost/općenito |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
1.3. Sadržaji i usluge |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Mogućnost korištenja telefona za vanjske pozive |
|
|
|
|
2. Usluga telefaksa |
|
|
|
|
3. Sef |
|
|
|
|
4. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 10% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano |
|
|
|
|
5. Kutija prve pomoći |
|
|
|
|
6. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći |
|
|
|
|
7. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama |
|
|
|
|
Iznimno od odredbi točke 4., iz ove podtočke, pansion koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila. |
||||
1.4. Čišćenje i opće stanje recepcije |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
8. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
1.5. Sanitarni čvor u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
Osnovni uvjeti |
|
|
|
|
1. Sanitarni čvor u pravilu pod istim krovom i u blizini sadržaja, ako nisu pristup do sanitarnog čvora mora biti popločen, zaštićen od oborina i noću osvijetljen |
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
3. Vrata i prozori s mogućnošću zaštite od pogleda |
|
|
|
|
4. Pod od protukliznog i vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
5. Zid u cijelosti od vodonepropusnog materijala koj se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
6. Prirodno ili mehaničko provjetravanje |
|
|
|
|
7. Sredstvo za osvježavanje prostora |
|
|
|
|
8. Odgovarajuća rasvjeta |
|
|
|
|
Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
9. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
10. Tekući sapun |
|
|
|
|
11. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
12. Ogledalo |
|
|
|
|
13. Koš za otpatke |
|
|
|
|
14. Polica za odlaganje stvari, uz umivaonik |
|
|
|
|
Zahodska kabina za žene |
|
|
|
|
15. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
16. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
17. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl. |
|
|
|
|
18. Koš za otpatke |
|
|
|
|
19. Polica za odlaganje stvari |
|
|
|
|
20. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
21. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
Zahodska kabina za muškarce |
|
|
|
|
22. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
23. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
24. Mogućnost zaljučavanja vrata ili sl. |
|
|
|
|
25. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
26. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
27. Pisoar na ispiranje tekućom vodom u posebnom prostoru |
|
|
|
|
1.6. Čišćenje i opće stanje sanitarnog čvora u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
Broj zahoda s predprostorima prema općem dijelu Pravilnika |
|
|
|
|
8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa |
|
|
|
|
2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO |
||||
2.1. Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta) |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove |
|
|
|
|
2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom |
|
|
|
|
2.2. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
8. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
3. SMJEŠTAJNE JEDINICE – MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM, HOTELSKI APARTMAN) |
||||
3.1. Minimalna netto površina modula sobe. Modul čine: predprostor, spavaći dio sobe i kupaonica |
Primjedbe |
|||
Pansion komfor |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Dvokrevetna soba: površina 18 m2 |
|
|
|
|
2. Jednokrevetna soba: površina 13 m2 |
|
|
|
|
3.1a. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe – family room. Modul čine: predprostor, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica |
Primjedbe |
|||
Pansion komfor |
Komfor |
Rezultat |
Kritično |
Nekritično |
1. Trokrevetna obiteljska soba – family room: površina 21 m² |
|
|
|
|
2. Četverokrevetna obiteljska soba – family room: površina 24 m² |
|
|
|
|
3.2. Minimalna neto površina modula hotelskog apartmana – suite-a. Modul čine: predprostor, prostorija za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica |
Primjedbe |
|||
Pansion komfor |
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Površina 29 m2 |
|
|
|
|
4. SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM |
||||
4.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu – family room |
|
|
|
|
2. Prostor za spavanje |
|
|
|
|
2. Predprostor |
|
|
|
|
3. Prostor za spavanje |
|
|
|
|
4. Kupaonica |
|
|
|
|
5. Prozor s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
4.2. Krevet |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm |
|
|
|
|
2. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci |
|
|
|
|
3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na pansion koji posluje ljeti. |
|
|
|
|
4. Jastuk, po osobi |
|
|
|
|
5. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
4.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično koji isključuju prirodno svjetlo |
|
|
|
|
2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom |
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
5. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
6. Ogledalo |
|
|
|
|
7. Garderobni ormar sa sličnim vješalicama. Pet vješalica po osobi. Vrata na ormaru mogu zamijeniti zavjese na ormaru |
|
|
|
|
8. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
9. Glavna rasvjeta na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
10. Noćna svjetiljka uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
11. Vatrootporni koš za otpatke |
|
|
|
|
12. Stalak za prtljagu, može i sklopivi |
|
|
|
|
13. Jedna slobodna elektroutičnica |
|
|
|
|
4.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Telefon za interne i vanjske pozive preko centrale s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
3. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
4. Cjenik sobe i lista usluga pansiona s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
5. Usluga buđenja |
|
|
|
|
6. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
7. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
4.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
5. HOTELSKI APARTMAN – SUITE |
||||
5.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban ulaz u hotelski apartman |
|
|
|
|
2. Predprostor |
|
|
|
|
3. Prostorija za spavanje |
|
|
|
|
4. Prostorija za boravak |
|
|
|
|
5. Kupaonica |
|
|
|
|
6. Prozori s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
7. Prozor s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
5.2. Krevet |
Primjedbe |
|||
|
|
Rezultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm |
|
|
|
|
2. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci. |
|
|
|
|
3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na pansion koji posluje ljeti. |
|
|
|
|
4. Jastuk, po osobi |
|
|
|
|
5. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
5.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično koji isključuju prirodno svjetlo |
|
|
|
|
2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom |
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
5. Stalak za prtljagu (može biti sklopiv) |
|
|
|
|
6. Stalak za prtljagu |
|
|
|
|
7. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
8. Vatrootporni koš za otpatke |
|
|
|
|
9. Stalak za prtljagu, može biti sklopiv |
|
|
|
|
10. Ogledalo |
|
|
|
|
11. Ogledalo za cijelu figuru |
|
|
|
|
12. Slika ili drugi ukrasni predmet |
|
|
|
|
13. Garderobni ormar s pet sličnih vješalica, po osobi. Vrata na ormaru mogu zamijeniti zavjese na ormaru |
|
|
|
|
14. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana |
|
|
|
|
15. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti |
|
|
|
|
16. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
17. Noćna svjetiljka uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
18. Jedna slobodna elektroutičnica |
|
|
|
|
5.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Telefon za interne i vanjske pozive preko centrale s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
3. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
4. Cjenik hotelskog apartmana i lista usluga pansiona s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
5. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) |
|
|
|
|
6. Mapa s turističkim obavijestima (vodičima, i sl.) |
|
|
|
|
7. Sef |
|
|
|
|
8. Mini-bar |
|
|
|
|
9. Usluga buđenja |
|
|
|
|
10. Automatski sustav buđenja |
|
|
|
|
11. Vrećica za prljavo rublje |
|
|
|
|
12. Preša za hlače |
|
|
|
|
13. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
14. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
5.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
6. KUPAONICA |
||||
6.1. WC školjka, umivaonik |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
2. Četka za čišćenje WC školjke |
|
|
|
|
3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira |
|
|
|
|
4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
5. Sapun u omotu ili tekući sapun |
|
|
|
|
6. Koš za otpatke |
|
|
|
|
7. Vrećice za higijenske uloške |
|
|
|
|
6.2. Kada i tuš-kada |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Kada s rukohvatima ili tuš-kada s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
2. Zavjesa ili sl. oko kade ili tuš kade |
|
|
|
|
3. Zidovi oko kade ili tuš kade obloženi s keramičkim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine najmanje 1,80 m od dna kade ili tuš kade |
|
|
|
|
Ako kupaonica ima kadu i tuš kadu sa zavjesom ili zaslonom tada kada ne mora imati zavjesu ili zaslon |
||||
6.3. Uređenje, oprema i ostalo |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Zidovi kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima do visine 1,80 m |
|
|
|
|
2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom |
|
|
|
|
3. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi |
|
|
|
|
4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
5. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade |
|
|
|
|
6. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora |
|
|
|
|
7. Ogledalo |
|
|
|
|
8. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici |
|
|
|
|
9. Prirodno ili mehaničko prozračivanje |
|
|
|
|
10. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
11. Utičnica za električni brijači aparat prilagođena međunarodnom sustavu |
|
|
|
|
12. Kuka za odjeću, po osobi |
|
|
|
|
13. Čaša, po osobi |
|
|
|
|
6.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
Zaseban zahod nije obvezan, ali ako smještajna jedinica ima zaseban zahod tada su obvezni propisani elementi u Prilogu I. točki 7. ovog Pravilnika |
||||
7. KUHINJA |
||||
7.1. Oprema |
|
|
Primjedbe |
|
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala |
|
|
|
|
3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) |
|
|
|
|
4. Prostor i uređaji s jednodijelnim koritom s tekućom toplom i hladnom vodom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili centralnoj pripremnici, ako postoji. Ugostitelj koji ne uslužuje ribu ne mora imati korito i radnu plohu za pripremu ribe |
|
|
|
|
5. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
6. Koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem na nožno otvaranje |
|
|
|
|
7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka |
|
|
|
|
8. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane |
|
|
|
|
9. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom) |
|
|
|
|
10. Strojevi i pribor za obradu hrane |
|
|
|
|
11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete |
|
|
|
|
12. Odvojeni prostori s trodijelnim sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodijelnim sudoperom za pranje crnog posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi |
|
|
|
|
13. Manipulativni putevi crnog i bijelog posuđa moraju biti odvojeni |
|
|
|
|
14. Umivaonik s toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku |
|
|
|
|
15. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu |
|
|
|
|
16. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje |
|
|
|
|
17. Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
18. Kutija prve pomoći kompletno popunjena |
|
|
|
|
7.2. Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje hrane, proizvoda i pića te način čuvanja |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
2. Odgovarajući broj prostorija ili prostora za čuvanje hrane prozračivanih prirodnim ili mehaničkim putem |
|
|
|
|
3. Odgovarajući broj rashladnih komora i/ili hladnjaka za odvojeno spremanje hrane (mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i dr.) u prostorijama za čuvanje hrane |
|
|
|
|
4. Priručni prostor za čuvanje hrane za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji u kuhinji |
|
|
|
|
5. Smrznuti proizvodi (od -12 do -18 °C) |
|
|
|
|
6. Riba i meso (od 0 do 3 °C) |
|
|
|
|
7. Povrće, jaja, kuhana i obrađena hrana i ostalo (od 4 do 8 °C) |
|
|
|
|
8. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima i uređajima |
|
|
|
|
9. Police i ormari od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
10. Odvojeno čuvanje sirovina, poluproizvoda i gotove hrane |
|
|
|
|
11. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom |
|
|
|
|
U objektima do 25 smještajnih jedinica umjesto prostorija za čuvanje hrane može biti prostor u kuhinji opremljen rashladnim komorama ili hladnjacima |
||||
7.3. Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i drugog otpada |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje inventara blagovaonice i kuhinje (restorana) |
|
|
|
|
2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru |
|
|
|
|
3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici za komunalni otpad ili kontejner odnosno odgovarajuće tipizirane posude na otvorenom prostoru. |
|
|
|
|
7.4. Čišćenje i opće stanje |
|
|
Primjedbe |
|
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
8. DORUČAK |
||||
8.1. Usluživanje doručka |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Usluživanje doručka u blagovaonici |
|
|
|
|
2. Buffet doručak ili usluživanje doručka direktno iz kuhinje (»s ruke«) ili kombinirano usluživanje (buffet i »s ruke«) |
|
|
|
|
3. Usluživanje doručka najmanje dva sata |
|
|
|
|
4. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku s asortimanom jela, pića i napitaka koja se uslužuju direktno iz kuhinje (»s ruke«) |
|
|
|
|
5. Oznake ili natpis na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku na buffet stolu o vrsti jela, pića i napitaka |
|
|
|
|
8.2. Usluživanje proizvoda |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
Usluživanje napitaka |
|
|
|
|
1. Topla i hladna voda |
|
|
|
|
2. Toplo i hladno mlijeko |
|
|
|
|
3. Bijela kava, čaj |
|
|
|
|
4. Šećer i zaslađivači |
|
|
|
|
5. Dvije vrste soka |
|
|
|
|
Usluživanje proizvoda od žitarica – žuta linija |
|
|
|
|
6. Dvije vrste krušnih i dvije vrste pekarskih proizvoda |
|
|
|
|
7. Jedna vrsta proizvoda od žitarica |
|
|
|
|
Usluživanje mliječnih proizvoda – bijela linija |
|
|
|
|
8. Maslac |
|
|
|
|
9. Margarin |
|
|
|
|
10. Jogurt |
|
|
|
|
11. Jedna vrsta sira |
|
|
|
|
12. Dvije vrste pekmeza ili marmelade |
|
|
|
|
Usluživanje mesnih proizvoda – crvena linija |
|
|
|
|
13. Jedna vrsta kobasice ili slanine i sl. |
|
|
|
|
14. Dvije vrste hladnih narezaka: salama ili šunka ili sl. |
|
|
|
|
Usluživanje jaja i priloga – smeđa linija |
|
|
|
|
15. Kajgana ili omlet |
|
|
|
|
Usluživanje voća i povrća – zelena linija |
|
|
|
|
16. Jedna vrsta svježeg voća ili voćna salata od svježeg voća |
|
|
|
|
U pansionu gostu se na jelovniku mora ponuditi mogućnost izbora iz cjelokupnog propisanog asortimana doručka |
||||
8.3. Ostalo |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
2. Vješalice za odlaganje odjevnih predmeta |
|
|
|
|
8.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
9. USLUŽIVANJE HRANE |
||||
9.1. Usluživanje ručka, večere i drugih obroka |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Usluživanje hrane u blagovaonici |
|
|
|
|
Usluživanje doručka, ručka, večere i drugih obroka može se obavljati u jednoj blagovaonici |
||||
9.2. Ponuda menua |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Najmanje tri menua za svaki obrok |
|
|
|
|
2. Pet jela po narudžbi – à la carte |
|
|
|
|
3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
9.3. Vrijeme usluživanja |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Dva sata za ručak i večeru |
|
|
|
|
9.4. Ostalo |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na pansione koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
2. Hlađenje u blagovaonici |
|
|
|
|
9.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
10. PROSTORIJE I PROSTORI ZA ZAPOSLENO OSOBLJE (sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru, garderobe, spremište za sobarice) |
||||
10.1. Sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
U pansionu do 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
1. Jedna zahodska kabina s predprostorom u kojem je pisoar na automatsko tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
2. Jedna tuš kabina |
|
|
|
|
U pansionu s više od 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
3. Jedna zahodska kabina za žene s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
4. Jedna zahodska kabina za muškarce, s prostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
5. Jedna tuš kabina do 6 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
6. Jedna tuš kabina za žene i odvojeno jedna tuš kabina za muškarce, u slučaju od 6 do 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
7. Tri tuš kabine preko 15 zaposlenih osoba u jednoj smjeni |
|
|
|
|
8. Pribor za održavanje higijene (predprostor: ogledalo, police, koš za otpatke, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku; wc kabina: wc papir, četka za čišćenje wc školjke, kuka za odjeću, koš za otpatke u kabini za žene) |
|
|
|
|
10.2. Garderoba, spremište za sobarice |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Garderoba s dvostrukim garderobnim ormarićima za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru |
|
|
|
|
2. Spremište za sobarice |
|
|
|
|
10.3. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
|
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa |
|
|
|
|
11. VANJSKI IZGLED OBJEKTA I OKOLIŠ |
||||
11.1. Vanjski izgled objekta |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Prilazni put u dobrom stanju: bez rupa, lokvi i sl. |
|
|
|
|
2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog |
|
|
|
|
3. Terase, lođe i balkoni u dobrom stanju: bez napuklina i oštećenja |
|
|
|
|
4. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja |
|
|
|
|
5. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu |
|
|
|
|
11.2. Okoliš objekta |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša: bez otpada, suhog lišća i sl. |
|
|
|
|
2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja |
|
|
|
|
3. Dobro funkcioniranje rasvjete |
|
|
|
|
12. ODRŽAVANJE OBJEKTA |
||||
12.1. Održavanje |
Primjedbe |
|||
|
Komfor |
Rezultat |
|
|
1. Održavanje pansiona osigurano kontinuirano |
|
|
|
|