Prilog I. tamno polje znači obveznu primjenu
SOBA |
|||||||||
1. USLUGE PRIHVATA GOSTA I OSTALO |
|||||||||
|
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Usluga prihvata gosta prema potrebi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Dostava poruka gostu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Parkiralište za motorno vozilo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Kutija prve pomoći |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iznimno od odredbi točke 3. iz ove podtočke, soba koja se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornog vozila. |
|||||||||
2. MINIMALNA NETTO POVRŠINA MODULA SOBE. Modul čine: predprostor, ako ga ima, spavaći dio sobe i kupaonica |
|||||||||
|
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
2* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Dvokrevetna soba: površina 15 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Jednokrevetna soba: površina 11 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Dvokrevetna soba: površina 17,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Jednokrevetna soba: površina 12 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Dvokrevetna soba: površina 21,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Jednokrevetna soba: površina 16,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. OPREMA, UREĐENJE I OSTALO |
|||||||||
3.1. Osnovni uvjeti |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Soba označena brojem ili drugom oznakom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Zaseban ulaz u sobu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Prostor za spavanje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Kupaonica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Prozor s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Visina modula najmanje 2,40 m |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2. Krevet |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80×190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 140×190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80×190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160×190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Rublje za krevet: plahta, jastučnica, poplun u navlaci |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na sobu u kojoj se usluge pružaju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Jastuk po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Prekrivač za svaki krevet najmanje do trećine dužine kreveta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Mijenjanje plahti i jastučnice jednom tjedno i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki drugi dan i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.3. Oprema i uređenje |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično. Za 4* zastori ili sl. koji isključuju prirodno svjetlo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica za 2*, uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Stalak za prtljagu. Stalak može biti i sklopiv |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Vatrootporna pepeljara ili znak zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Ogledalo za cijelu figuru |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Slika ili drugi ukrasni predmet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na sobu u kojoj se usluge pružaju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Hlađenje s individualnom regulacijom u sobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. Jedna slobodna elektroutičnica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.4. Ostale usluge |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputstvom za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. TV u boji s daljinskim upravljačem i programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika, s uputstvom za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputstvom za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Ispisan naziv vrste i kategorije objekta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Cjenik sobe i ostalih usluga na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Mapa s: cjenikom sobe i ostalim uslugama na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima, vodičima i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Pribor za pisanje (omotnica, papir, olovka ili sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Sef |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Mini-bar |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Usluga buđenja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Vrećica za prljavo rublje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Dječji krevetić na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Polufotelja, fotelja ili sl. i niski stolić |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. KUPAONICA |
|||||||||
4.1. WC školjka, umivaonik |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Četka za čišćenje WC školjke |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Sapun u omotu ili tekući sapun |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Vrećice za higijenske uloške |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.2. Kada, tuš-kada |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Kada s rukohvatom ili tuš-kada s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Zavjesa ili zaslon najmanje do polovice dužine kade, a za tuš kadu u cjelosti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Sapun za kupanje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.3. Oprema, uređenje i ostalo |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Zidovi kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima do visine 1,60 m, a oko kade ili tuš kade do visine 1,80 m |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi kupaonice prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima do visine 1,80 m |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Prečka ili držač ručnika, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Protuklizni tepih za kadu ili protuklizno dno kade (ako kada postoji). Protuklizno dno kade dokazuje se tehničkom dokumentacijom proizvođača |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Prirodno ili mehaničko prozračivanje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Promjena ručnika svaki dan, na zahtjev gosta i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. Utičnica za električni brijači aparat. Adapter na raspolaganju na zahtjev gosta za 3* i 4* |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18. Kuka za odjeću, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19. Čaša, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. Sušilo za kosu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21. Šampon za kosu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22. Kapa za tuširanje ili kupanje, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na sobu u kojoj se usluge pružaju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. USLUGE DORUČKA, POLUPANSIONA I PANSIONA – NEOBVEZNO |
|||||||||
|
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Usluge doručka, polupansiona i pansiona nisu obvezne, ako iznajmljivač pruža ove usluge tada mora ispuniti propisane uvjete za ugostiteljske sadržaje sukladno ovom Pravilniku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. UGOSTITELJSKI SADRŽAJI ZA PRIPREMU I USLUŽIVANJE
DORUČKA, POLUPANSIONA I PANSIONA – NEOBVEZNO. |
|||||||||
6.1. Osnovni uvjeti |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Visina prostorija najmanje 2,40 m |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.2. Blagovaonica za usluživanje |
Rezultat |
|
|
|
|
Primjedbe |
|||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Pod ne smije biti klizav |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Stol s površinom koja se lako čisti i održava i stolicama |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Na stolu stolnjak ili podložak za svako konzumno mjesto |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Na stolu papirnata salveta ili platneni ubrus za svako konzumno mjesto |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Pribor za jelo od nehrđajućeg materijala |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Dovoljan broj vješalica za odjeću |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Prirodno ili umjetno prozračivanje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Klima |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na sobu u kojoj se usluge pružaju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6.3. Prostorija za pripremu |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
Oprema |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Pod prostorije od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Zid prostorije do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Odgovarajući broj rashladnih uređaja za odvojeno spremanje hrane |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Dvodjelno korito s tekućom toplom i hladnom vodom i strojem za pranje bijelog posuđa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Odgovarajuće radne površine i police te ormari za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Koš za otpatke s poklopcem na nožno otvaranje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Uređaj za odvod pare, dima i mirisa iznad termičkog bloka (napa s mehaničkim odsisom) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom za osobe koje rade na pripremi hrane, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Kutija prve pomoći kompletno popunjena |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru (ormar i sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Spremnici za komunalni otpad (kontejneri ili tipizirane posude) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Način čuvanja hrane i pića |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Hrana ne smije biti u direktnom kontaktu s policom ili podom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. Odvojeno čuvanje ribe, mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća, ostalih sirovina, poluproizvoda i gotove hrane |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18. Kontrola temperature u svim rashladnim uređajima |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19. Smrznuta hrana od -12 do -18˚C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. Riba i meso od 0 do 3˚C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21. Povrće, jaja, kuhana i obrađena hrana i ostalo od 4 do 8˚C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sanitarni čvorovi za osobe koje rade na pripremi i usluživanju hrane |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22. Jedna zahodska kabina s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom i ogledalom |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23. Sanitarni čvorovi odgovarajuće opremljeni opremom i priborom za održavanje higijene: WC papir, četka za čišćenje WC školjke, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. ČIŠĆENJE I OPĆE STANJE |
|||||||||
|
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Prilazno stepenište i hodnici (pod, zid, strop, oprema) čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl., ako postoje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. VANJSKI IZGLED OBJEKTA U KOJEM SE NALAZI SOBA I OKOLIŠ |
|||||||||
8.1. Vanjski izgled objekta |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Prilazni put u dobrom stanju: bez lokvi, rupa i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Terasa, lođa ili balkon u dobrom stanju: bez napuklina i ostalih oštećenja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja, vidljivih oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8.2. Okoliš objekta |
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja, vidljivih oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Dobro funkcioniranje rasvjete, ako postoji |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. ODRŽAVANJE SOBE |
|||||||||
|
Rezultat |
Primjedbe |
|||||||
|
2* |
3* |
4* |
|
|
|
|
|
|
1. Jedan odgovarajući prostor (ormar ili sl.) za odlaganje posteljine i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Redovito odstranjivanje komunalnog otpada |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Održavanje sobe osigurati kontinuirano |
|
|
|
|
|
|
|
|
|