Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
1. |
E101 |
Riboflavin (I) |
bojilo |
Povrće
u ulju, octu i salamuri |
DPP |
|
|
Riboflavin-5’-fosfat |
|
(izuzev maslina i drugog voća) |
|
2. |
E140 |
Chlorophylle (I) Chlorophhylline (II) |
|
|
|
3. |
E141 |
Bakreni
kompleks Chlorophylle
(I) Chlorophylline
(II) |
|
Pickles, relishes, Chutney
i Piccalili umaci od povrća (izuzev od
rajčica) |
|
4. |
E150 a |
Obični, jednostavni Caramel |
|
|
|
|
E150b E150c E150d |
Caramel-amonijačni Caramel-sulfitno kiseli Caramel-sulfitno/amonijačni |
|
đem, voćni
žele, marmelada i pekmez (izuzev
exta đema i extra želea ) i slični voćni
namazi, uključujući i niskokalorične |
DPP (sve osim E 101) |
5. |
E160 a E160c |
Carotenes /smjesa Carotenes(I), ß-Caroten (II)/ Paprica extract,
Capsanthin, Capsorubin |
|
proizvode
sa ili bez dodatka šećera |
|
6. |
E162 |
Beet red, Betain |
|
kompot od crvenog jagodičastog voća deserti na bazi voća i
povrća |
DPP |
7. |
E163 |
Anthocyanins |
|
kandirano
voće i povrće, Mustarda
di frutta |
|
|
|
|
|
nektar od povrća |
|
|
|
|
|
citrus baza , voćni sirup
(samo citrus sirup) |
|
8. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
sušeni
krumpir u granulama
ili pahuljicama |
DPP |
9. |
E104 |
Quinoline Yelow |
|
|
DPP samo E100 |
10. |
E110 |
Sunset Yellow |
|
đem,
žele, marmelada i pekmez
(izuzev extra đema, marmelade
i extra želea) i slični voćni namazi uključujući |
100 pojedinačno ili ukupno |
11. |
E120 |
Carmines, Cochenille, Carmine acid |
|
niskokalorične
proizvode sa ili bez dodatka šećera |
osim
E110 i E124
koje se |
12. |
E124 |
Ponceau 4R, CochenilleRed A |
|
voćne mase s
komadima voća koje služe za punjenje, nadjeve i ukrase a naknadno se termički obrađuju s osnovnim proizvodom |
mogu nalaziti 50 pojedinačno ili ukupno |
13. |
E142 |
Green S |
|
kandirano
voće i povrće, Mustarda
di frutta |
200 pojedinačno ili ukupno |
14. |
E160 d E160 e E160 f |
Lycopin b-apo-8’-carotenal
(C30) b-apo-8’-carotenal
C830) ethyleste |
|
kompot samo crvenog voća |
|
15. |
E161 b |
Lutein |
|
Pickles, relishes, Chutney i Piccalili |
500 pojedinač- no ili ukupno |
|
|
|
|
citrus baze |
DPP (osim s |
|
|
|
|
voćni sirup (samo citrus
sirup) |
bojilima
E104, E110,E124,E142) |
16. |
E102 |
Tartrazin |
bojilo |
Processed mushy i garden
peas |
100 |
17. |
E133 |
Brillantblue FCF |
|
( sterilizirani) |
20 |
18. |
E142 |
Green S |
|
|
10 |
19. |
E127 |
Erythrosine |
bojilo |
Biggareaux
trešnje u sirupu
i koktelima |
150 |
|
|
|
|
koktel
od trešanja i kandirane trešnje |
200 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
20. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
s ø d…saft |
500 pojedinačno |
21. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
|
ili ukupno |
22. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
|
izraženo kao |
|
|
|
|
|
sorbinska kiselina |
|
|
|
|
sušeno voće, masline i proizvodi |
|
|
|
|
|
masline
i prerađevine na bazi maslina deserti
na bazi voća (samo za FructgrØd i Rote
Grütze) |
1000
pojedinačno |
|
|
|
|
|
ili
ukupno |
|
|
|
|
prerađevine voća i povrća
uključujući umake na bazi voća, rajčica
koncentrat (izuzev
pirea, kompota, salata i sličnih steriliziranih
, pasteriziranih ili smrznutih proizvoda
) |
izraženo
kao sorbinska
kiselina |
|
|
|
|
preljevi
(sirup za palačinke, sirup za milkshake iza sladoled,
slične proizvodi) |
|
|
|
|
|
krumpirovo
tijesto i prženi
komadići krumpira |
2000
pojedinač- no ili
ukupno izraženo
kao sorbinska kiselina |
23. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
konzervans |
s ø d…saft |
200 pojedinačno |
24. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
ili ukupno izraž. |
25. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
kao benzojeva |
26. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
kiselina |
|
|
|
|
đem,
žele, marmelada i pekmez koji su pakirani
u ambalažu od plastike, masline i proizvodi |
500 pojedinačno ili ukupno |
|
|
|
|
đem,
žele, marmelada i pekmez s niskim sadržajem
šećera i slični niskokalorični sa ili
bez dodatka šećera proizvodi i drugi voćni namazi |
izraženo kao benzojeva kiselina |
|
|
|
|
deserti
na bazi voća (samo
FructgrØod i Rote Grütze) |
|
27. |
E200. |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
đem, žele, marmelada i pekmez koji su |
|
28. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
pakirani
u ambalažu od plastike, masline |
1000 pojedinač- |
29. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
i proizvodi |
no ili ukupno |
30. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
|
đem, žele, i pekmez s
niskim sadržajem |
izraženo kao |
31. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
šećera
i slični niskokalorični proizvodi sa ili bez
dodatka šećera i drugi voćni namazi |
kiseline |
32. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
kandirano voće i povrće
umaci na bazi voća i povrća (uključujući i kečap) |
|
33. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
marmelada ( Marmeladas ) |
|
|
|
|
|
povrće u octu, ulju ili salamuri (izuzev maslina) |
2000 pojedinačno ili ukupno izraženo kao kiseline |
34.. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
oguljeni krumpir (sirovi) |
50 izraženo kao |
35. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
prerađeno bijelo
povrće(uključujući |
SO2 iz svih |
36. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
smrznuto i duboko smrznuto)
prerađene |
izvora |
37. |
E223 |
Natrijev matabisulfit |
|
gljive
(uključujući smrznute i duboko |
|
38. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
smrznute) |
|
39. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
sušeni kokos, marinirani
orasi |
|
40. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
đem,
žele, marmelada i pekmez (izuzev |
|
41. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
extra
đema i extra želea) i drugi slični voćni namazi uključujući i niskokalorične ili |
|
|
|
|
|
bez
dodatka šećera proizvode |
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
42. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
sok od naranče, jabuke ili ananasa (za automate) zaslađni kesten pire glukozni sirup kao sirovina |
50 izraženo kao SO2
iz svih izvora |
|
|
|
|
voćni sirup |
40 |
43. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
sirovi proizvodi od
krumpira uključujući smrznute i duboko smrznute |
100 |
44. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
krumpirovo tijesto |
|
45. |
E223 |
Natrijev matabisulfit |
|
sušene gljive |
|
46. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
povrće
i voće u octu, ulju ili salamuri |
|
47. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
(osim maslina i žutih paprika u salamuri) |
|
48. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
kandirano
voće i povrće angelika i kora citrusa |
|
49. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
đem,
žele, marmelada i pekmez na bazi sulfitiranog
voća (izuzev proizvoda na bazi
šipka |
|
|
|
|
|
voćni nadjev za pite |
|
|
|
|
|
Mostarda di frutta |
|
|
|
|
|
pasterizirane bijele
trešnje, rehidrirano |
|
|
|
|
|
suho voće i lychees |
|
|
|
|
|
đem,
žele, marmelada i pekmez na bazi sulfitiranog šipka, sušeni đinđer |
150 |
|
|
|
|
sušena
rajčica ,proizvodi od biljnih proteina |
200 |
|
|
|
|
kao
zamjena za meso,ribu i rakove umaci na bazi citrus soka |
|
|
|
|
|
pasterizirani nasječeni
limun |
250 |
|
|
|
|
koncentrati
na bazi voćnog soka ili
usitnjenog voća, capile groselha |
|
|
|
|
|
pulpa
luka, češnjaka
i ljutike |
300 |
|
|
|
|
limeta
sok i limunov sok koncentrati na bazi voćnog soka |
350 |
|
|
|
|
sušeni krumpir, granulirani, sušeno bijelo povrće |
400 |
|
|
|
|
žuta paprika u salamuri |
500 |
|
|
|
|
pulpa
hrena, želirajući voćni ekstrakt i |
800 |
|
|
|
|
tekući
pektin za prodaju krajnjem potrošaću |
|
|
|
|
|
koncentrirani
voćni sok od grožđa za pripremu
vina u domaćinstvu |
2000 |
|
|
|
|
sušeno
voće: |
600 |
|
|
|
|
-
jabuke i kruške |
|
|
|
|
|
-banane |
1000 |
|
|
|
|
-
marelice, breskve, grožđe, šljive i smokve |
2000 |
|
|
|
|
-ostalo
sušeno voće (uključujući i koštunjičavo voće) |
500 |
|
|
|
|
preljevi
(sirup za palačinke, sirup za |
40 |
|
|
|
|
milkshake i za sladoled, i slični
proizvodi) |
|
|
|
|
|
polirani ječam kao sirovina |
30 |
|
|
|
|
glukozni sirup tekući i u prahu |
20 |
|
|
|
|
sirupi i melase kao sirovine, čisti sok od grejpa |
70 |
50. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
sušeni krumpir |
25 pojedinačno |
51. |
E311 |
Oktil galat |
|
granulirani u pahuljicama |
ili ukupno |
52. |
E312 |
Dodecil galat |
|
|
|
53. |
E320 |
Butilhidroksianisol (BHA) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
54. |
E170 |
Kalcijev
karbonat (I) |
regulator kiselosti |
sok od grožđa |
DPP |
55. |
E260 |
Octena kiselina |
kiselina |
sterilizirano i |
DPP |
56. |
E261 |
Kalijev
acetat(I) Kalijev
hidrogenacetat (II) |
regulator kiselosti stabilizator |
pasterizirano voće i povrće |
|
57. |
E262 |
Natrijev
acetat(I) Natrijev
hidrogenacetat (II) |
|
|
|
58. |
E263 |
Kalcijev
acetat |
|
|
|
59. |
E270 |
Mliječna
kiselina |
regulator
kiselosti |
nektar
od voća i povrća |
5000(samo E270) |
60. |
E325 |
Natrijev laktat |
antioksidans |
|
|
61. |
E326 |
Kalijev laktat |
|
đem,
žele, marmelada i pekmez i slični |
DPP(samo E270 |
62. |
E327 |
Kalcijev laktat |
|
voćni namazi uključujući
nisko-kalorične proizvode, extra đem i extra žele |
i E327) |
|
|
|
|
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
DPP |
63. |
E296 |
Jabučna kiselina |
kiselina |
sok od ananasa smrznuto i dubokosmrznuto voće i povrće, neprerađeno, prepakirano, priređeno za korištenje, |
3000 |
|
|
|
|
voće i
povrće u konzervama i staklenkama neprerađeni i oguljeni krumpir |
|
64. |
E350 |
Natrijev malat (I) |
regulator kiselosti |
đem,
žele, marmelada i pekmez i slični |
DPP |
|
|
Natrijev hidrogenmalat (II) |
|
voćni namazi uključujući i
niskokalorične proizvode i zaslađeni
kesten pire |
|
|
|
|
|
extra
đem i extra žele, citrus baze |
|
65. |
E297 |
Fumarna kiselina |
regulator kiselosti |
instant
prašak za napitke na bazi voća |
1000 |
|
|
|
|
voćni nadjevi i preljevi |
2500 |
|
|
|
|
želirani deserti |
4000 |
|
|
|
|
desert
na bazi voća i povrća |
|
66. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
regulator kiselosti |
đem,
žele, marmelada i pekmez i slični |
DPP |
|
|
|
antioksidans |
voćni namazi uključujući i
niskokalorične prizvode i zaslađeni i
kesten pire |
|
|
|
|
|
extra
đem i extra žele |
|
|
|
|
|
voćni
sok, nektar od voća i povrća |
|
67. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
|
68. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
smrznuto i duboko smrznuto
neprerađeno voće i povrće |
|
|
|
|
|
voćni kompoti , citrus baze |
|
|
|
|
|
umaci
(kečap) i slični proizvodi |
|
|
E304 |
Askorbilpalmitat |
antioksidans |
dehidrirani proizvodi voća i povrća tipa pire |
5000 |
69. |
E330 |
Limunska kiselina |
kiselina |
đem, žele,
marmelada i pekmez i slični proizvodi voća i povrća i dehidrirani proizvodi |
DPP |
70. |
E331 |
Natrijev citrat (I) Dinatrijev citrat (II) Trinatrijev citrat (III) |
regulator kiselosti |
voćni namazi uključujući
iniskokalorične proizvode i zaslađeni
kesten pire extra
đem i extra žele |
(osim E 332) |
71. |
E332 |
Kalijev citrat (I) |
|
|
|
|
|
Trikalijev citrat (II) |
|
voćni sokovi |
3000(samo E330) |
72. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) |
|
nektar
od voća i povrća |
5000(samo E330) |
|
|
Dikalcijev citrat (II) |
|
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
DPP |
|
|
Trikalcijev citrat (III) |
|
smrznuto i duboko smrznuto
neprerađeno |
|
|
|
|
|
voće i povrće, voćni kompot , citrus baze |
|
|
|
|
|
i voćni sirupi |
|
73. |
E334 |
Vinska kiselina |
kiselina |
đem, žele, marmelada i |
DPP |
74. |
E335 |
Natrijev
tartarat (I) Dinatrijev
tartarat (II) |
regulator kiselosti |
pekmez
i slični voćni namazi
uključujući i |
(samo E 334 i E335) |
75. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) |
|
niskokalorične proizvode |
|
|
|
Dikalijev tartarat (II) |
|
extra
đem i extra žele |
|
76. |
E337 |
Natrijkalijev tartarat |
|
sok od grožđa |
DPP(samo E336) |
|
|
|
|
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
DPP |
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
77. |
E338 |
Fosforna kiselina |
regulator |
kandirano voće, voćni
pripravci |
800 izraženo |
78. |
E339 |
Natrijev fosfat (I) Dinatrijev
fosfat (II) Trinatrijev fosfat (III) |
kiselosti |
|
kao P2O5 * |
79. |
E340 |
Kalijev fosfat (I) Dikalijev fosfat (II) Trikalijev fosfat (III) |
|
proteinska pića od povrća |
20000 * |
80. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
|
preljevi
( sirup za palačinke, sirup za milkshake i za sladoled i slični proizvodi ) |
3000 * |
81. |
E343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
|
|
82. |
E450 |
Dinatrijev
difosfat (I) Trinatrijev
difosfat (II) Tetranatrijev
difosfat (III) Dikalijev difosfat (IV) Tetrakalijev difosfat (V) Dikalcijev difosfat (VI) Ca- dihidrogendifosfat (VII) |
|
voćni sok u prahu |
10000 * |
83. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) |
|
|
|
|
|
Pentakalijev trifosfat (II) |
|
za površinsku obradu
biljnih proizvoda |
4000 * |
84. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev
polifosfat (II) Na-K- polifosfat (III) Kalcijev polifosfat (IV) |
|
prerađeni
krumpirovi proizvodi (uključujući smrznute,
duboko smrznute začinjene i sušene) i priređene za pečenje |
5000 * |
85. |
E355 |
Adipinska kiselina |
regulator kiselosti |
desert s voćnim okusom |
1000 kao |
86. |
E356 |
Natrijev adipat |
|
|
adipinska kisel. * |
87 |
E357 |
Kalijev adipat |
|
|
|
|
|
|
|
voćni nadjevi i preljevi |
2000 * |
|
|
|
|
želirani voćni deserti |
6000 * |
88. |
E363 |
Jantarna kiselina |
regulator kiselosti |
deserti
na bazi voća i povrća |
6000 |
89. |
E385 |
Kalcijdinatrijmetilen - diamintetraacetat |
regulator kiselosti antioksidans |
sterilizirane
i pasterizirane mahunarke, leguminoze,
gljive i artičoke |
250 |
90. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
guljena i sječena mrkva |
DPP |
91. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
đem,
žele, marmelada i pekmez |
10000 |
92. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
i
drugi slični voćni namazi uključujući |
pojedinačno |
93. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
niskokalorične proizvode |
ili ukupno |
94. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
(osim
extra đema i extra |
|
95. |
E406 |
Agar |
|
želea) , punjene
masline |
|
96. |
E407 |
Karagenan |
|
citrus baza . |
DPP |
|
E407a |
PES
(Proć. m. alga Eucheuma) |
|
samo
prirodno mutni voćni sirup |
|
97. |
E410 |
Karuba guma |
|
deserti
na bazi voća i povrća, |
|
98. |
E412 |
Guar guma |
|
punjene
masline |
|
99. |
E415 |
Ksantan guma |
|
umaci
na bazi voća i povrća |
|
100. |
E418 |
Gellan guma |
|
(uključujući kečap i slične
proizvode) |
|
101. |
E440 |
Pektin
(I) Amidirani
pektin (II) |
zgušnjivač |
đem,
voćni žele, marmelada, pekmez i drugi
slični voćni namazi uključujući niskokalorične
proizvode, ekstra đem , ekstra
žele i zaslađeni pire , voćni kompot ( osim od jabuke ) druge prerađevine voća i povrća (izuzev steriliziranog i
pasteriziranog povrća, voćnih kompota, voćnih i povrtnih sokova i nektara) samo
prirodno mutni voćni
sirupi, umaci nabazi voća i povrća ( i kečap) |
|
|
|
|
|
voćni
sokovi od sezonskog voća ananas
i maracuja |
3000 |
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
102. |
E416 |
Karaya guma |
zgušnjivač |
voćni
nadjevi, preljevi i premazi za pecivo |
5000 |
|
|
|
|
deserti
na bazi voća i povrća |
6000 |
103. |
E460 |
Mikrokristalinična celuloza(I) Celuloza u prahu (II) |
zgušnjivač |
đem,
voćni žele, marmelada i pekmez i ostali
slični voćni namazi uključujući niskokalorične
proizvode |
DPP |
104. |
E461 |
Metil celuloza |
|
exta
đem i exta žele |
DPP samo E460 |
105. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
citrus baza |
DPP |
106. |
E464 |
Hidroksipropilmetil celuloza |
|
samo prirodno mutnivoćni
sirup |
|
107. |
E465 |
Metiletil celuloza |
|
deserti
na bazi voća i povrća |
|
108. |
E466 |
Na karboksimetil celuloza |
|
umaci (uključujući kečap i
slične proizvode) |
|
109. |
E405 |
Propilenglikolalginat |
zgušnjivač |
prerađevine voća i povrća |
5000 |
|
|
|
emulgator |
mase za punjenje , preljevi
|
|
110. |
E509 |
Kalcijev klorid |
regulator kiselosti |
sterilizirano voće i povrće |
DPP |
|
|
|
stabilizator, tvar za želiranje, tvar za učvrišćiva- nje tkiva voća |
đem, voćni žele, marmelada i pekmez i drugi
slični voćni namazi uključujući niskokalorične
proizvode voćni kompot (osim od jabuke ) |
|
111. |
E524 |
Natrijev hidroksid |
regulator kiselosti |
(osim
extra đema i extra želea) |
|
112. |
E575 |
Glukono-d-lakton |
regulator kiselosti |
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
|
113. |
E579 |
Željezni (II) glukonat |
tvar
za zadržavanje i
intenziviranje |
crne masline |
150 pojedinačno ili ukupno |
114. |
E585 |
Željezni (II) laktat |
boje voća |
|
izraženo kao Fe |
115. |
E512 |
Kositrov (II) klorid |
tvar za zadržavanje boje |
sterilizirane
i pasterizirane bijele šparoge i
ostalo žuto voće i povrće |
25 izraženo kao Sn |
116. |
E551 |
Silicijev dioksid - amorfni |
tvari za spečavanje |
suhi i praškasti |
10000 |
117. |
E552 |
Kalcijev silikat |
zgrudnjavanja |
proizvodi |
pojedinačno ili |
118. |
E553a E553b |
Magnezijev
silikat (I) Magnezijev
trisilikat (II) Talk |
|
|
ukupno |
119. |
E554 |
Natrijaluminijev silikat |
|
|
|
120. |
E555 |
Kalijaluminijev silikat |
|
|
|
121. |
E556 |
Kalcijaluminijev silikat |
|
|
|
122. |
E559 |
Aluminij silikat |
|
|
|
123. |
E432 |
Polioksietilen (20)
sorbitan monolaurat; Polisorbat (20) |
emulgator |
deserti
na bazi voća i
povrća |
3000 pojedinačno ili ukupno |
124. |
E433 |
Polioksietilen (20)
sorbitan monooleat; Polisorbat 80 |
|
|
|
125. |
E434 |
Polioksietilen (20)
sorbitan monopalmitat; Polisorbat 40 |
|
za površinsku obradu voća |
DPP |
126. |
E435 |
Polioksietilen (20)
sorbitan monostearat; Polisorbat 60 |
|
deserti
na bazi voća i
povrća |
3000 pojedinačno ili ukupno |
127. |
E436 |
Polioksietilen (20)
sorbitan tristearat; Polisorbat 65 |
|
|
|
128. |
E471 |
Mono i
digliceridi masnih kiselina |
|
extra đemovi
i extra želei đemovi,
želei i marmelade |
DPP |
129. |
E473 |
Saharozni ester masnih kiselina |
|
površinska obrada |
|
130. |
E474 |
Saharogliceridi |
|
svježeg voća |
|
131. |
E475 |
Poliglicerolni esteri
masnih kiselina |
|
deserti
na bazi voća i povrća |
5000 pojedinačno ili ukupno |
132. |
E477 |
Propilen
glikolni ester masnih kiselina |
|
deserti
na bazi voća i povrća |
2000 |
133. |
E481 |
Natrijev steroil-2-laktilat |
|
deserti
na bazi voća i povrća |
5000 |
134. |
E482 |
Kalcijev steroil-2-laktilat |
|
deserti
na bazi voća i povrća |
5000 pojedinačno |
|
|
|
|
|
ili ukupno |
|
|
|
|
Mustarda
di frutta |
2000 pojedinačno ili ukupno |
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
135. |
E483 |
Stearil tartarat |
emulgator |
deserti
na bazi voća i povrća |
5000 pojedinačno |
136. |
E491 |
Sorbitanmonostearat |
emulgator |
deserti
na bazi voća i povrća |
ili ukupno |
137. |
E492 |
Sorbitantristearat |
|
|
|
138. |
E493 |
Sorbitanmonolaureat |
|
voćni preljevi i premazi za
fino pecivo |
|
139. |
E494 |
Sorbitanmonooleat |
|
|
|
140. |
E495 |
Sorbitanmonopalmitat |
|
“Jelly
marmelade” iz citrus voća |
2500(samo E493) |
|
|
|
|
površinska obrada voća |
DPP |
141. |
E520 |
Aluminijev sulfat |
tvar za |
kandirano voće i povrće |
200 pojedinačno |
142. |
E521 |
Aluminijnatrijev sulfat |
učvršćivanje tkiva |
|
ili ukupno |
143. |
E522 |
Aluminijkalijev sulfat |
|
|
izraženo kao Al |
144. |
E523 |
Aluminijamonijev sulfat |
|
|
|
145. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
prerađevine povrća (izuzev svježeg, |
10000 pojedina- |
146. |
E621 |
Mononatrijev glutamina |
|
smrznutog
i duboko smrznutog povrća |
čno ili ukupno |
147. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
sok i
nektar od povrća |
|
148. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
|
|
149. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
umaci (uključujući kečap i
sl.proizvode) |
|
150. |
E625 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
151. |
E626 |
Guanilna kiselina |
pojačivač okusa |
sok i
nektar od povrća |
500 pojedinačno |
152. |
E627 |
Dinatrijev 5’-guanilat |
|
prerađevine povrća |
ili ukupno |
153. |
E628 |
Dikalijev 5’-guanilat |
|
(izuzev svježeg, smrznu- |
izraženo kao |
154. |
E629 |
Kalcijev 5’-guanilat |
|
tog i duboko smrznutog |
guanilinska |
155. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
povrća) |
kiselina |
156. |
E631 |
Dinatrijev 5’-inozinat |
|
umaci (uključujući kečap |
|
157. |
E632 |
Kalijev 5’-inozinat |
|
i sl. prozvode) |
|
158. |
E633 |
Kalcijev 5’-inozinat |
|
|
|
159. |
E634 |
Kalcijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
160. |
E635 |
Dinatrijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
161. |
E900 |
Polidimetilsiloksan |
tvari protiv |
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
10 |
|
|
|
pjenjenja |
đem,
žele, marmelada i pekmez i slični voćni namazi uključujući niskokalorične
proizvode |
|
|
|
|
|
sok od anansa |
|
|
|
|
|
sterilizirano
i pasterizirano voće i povrće |
|
|
|
|
|
Sød…saft,
jabukovača |
|
|
|
|
|
površinska obrada voća |
DPP |
162. |
E901 |
Pčelinji vosak
|
tvari za poliranje |
svježe citrus voće, mango,
papaja |
DPP |
163. |
E902 |
Kandelila vosak |
|
dinje,
jabuke, kruške, ananas , avokado |
|
164. |
E903 |
Karnauba vosak |
|
|
200 |
165. |
E904 |
Šelak |
|
|
DPP |
166. |
E905 |
Mikrokristalinični vosak |
|
|
|
167. |
E912 |
Ester montanske kiseline |
|
svježe citrus |
10 |
168. |
E914 |
Oksidirani polietilenski
vosak |
|
voće samo za površinsku
obradu |
50 |
169. |
E445 |
Esteri smola drveta |
|
|
|
170. |
E420 |
Sorbitol (I) |
tvar za |
deserti
na bazi voća i povrća niskokalorični |
DPP |
|
|
Sorbitol sirup (II) |
zaslađivanje |
sa ili
bez dodatka šećera |
|
171. |
E421 |
Manitol |
zamjena
za |
đem,
žele, mermelada, pekmez i kandirano |
|
172. |
E953 |
Izomalt |
šećer |
voće ,niskokalorični sa ili
bez dodatka šećera |
|
173. |
E965 |
Maltitol |
|
voćni
pripravci niskokalorični sa ili bez |
|
174. |
E966 |
Laktitol |
|
dodatka šećera osim namijenjenih za pripre |
|
175. |
E967 |
Ksilitol |
|
mu bezalkoh. pića na bazi voćnog soka |
|
176. |
E950 |
Acesulfam-K |
tvar za |
voće i
povrće u slatkokiselom naljevu |
200 |
|
|
|
zaslađivanje umjetno
sladilo |
deserti
na bazi voća i povrća, kompoti , povrtni pripravci
-niskokalorični pripravci sa ili
bez dodatka šećera. |
350 |
|
|
|
|
đem,
žele, mrmelada i pekmez niskokalorični
pripravci sa ili bez dodatka šećera |
1000 |
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
177. |
E951 |
Aspartam |
tvar za |
voće i
povrće u slatkokiselom naljevu |
300 |
|
|
|
zaslađivanje |
deserti
na bazi voća i povrća , kompoti |
1000 |
|
|
|
umjetno
sladilo |
voćni i
povrtni pripravci , đem, žele, mrmelada
i pekmez niskokalorični pripravci |
|
|
|
|
|
sa ili
bez dodatka šećera |
|
178. |
E952. |
Ciklaminska
kiselina (I) Natrijeva,
kalijeva i kalcijeva - sol ciklaminske kiseline (II) |
tvar za zaslađivanje |
deserti
na bazi voća i povrća, voćni i povrtni pripravci niskokalorični sa ili
bez dodatka šećera |
250 pojedinačno ili ukupno |
|
|
|
umjetno
sladilo |
đem,
žele, marmelada i pekmez niskokaloričnikompoti
sa ili bez dodatka |
1000 pojedinačno ili |
|
|
|
|
šećera |
ukupno |
179. |
E954 |
Saharin
(I) Natrijeva,
kalijeva i kalcijeva sol |
tvar za zaslađivanje |
voće i
povrće u slatko-kiselom naljevu ,hren,
umaci
, uključujući kechap i sl. proizvode |
160 pojedinačno ili ukupno |
|
|
saharina |
umjetno
sladilo |
deserti
na bazi voća i povrća niskokalorični sa ili bez dodatka šećera |
100 pojedinačno ili ukupno |
|
|
|
|
kompoti
,đem, žele, marmelada, voćni , povrtni
pripravci , niskokalorični sa ili bez dodatka šećera |
200 pojedinačno ili ukupno |
180. |
E959 |
Neohesperidin DC |
tvar za zaslađivanje |
deserti
na bazi voća i povrća ,kompoti, |
50 |
|
|
|
umjetno
sladilo |
voćni i povrtni pripravci đem, žele, pekmez marmelada,niskokalorični
sa ili bez dodatka šećera |
|
|
|
|
|
voće i
povrće u slatko- kiselom naljevu |
100 |
|
|
|
|
voćni žele |
5 |
181. |
E1404 |
Škrob oksidirani |
modificirani |
deserti na bazi voća i
povrća |
DPP |
182. |
E1410 |
Monoškrobni fosfat |
škrob |
prirodno mutni voćni sirup |
|
183. |
E1412 |
Diškrobni fosfat
esterificirani |
|
umaci (uključujući kečap i
slične proizvode) |
|
184. |
E1413 |
Diškrobni fosfat
fosfatizirani |
|
citrus baze |
|
185. |
E1414 |
Škrob oksidirani |
|
|
|
186. |
E1420 |
Acetilirani škrob |
|
|
|
187. |
E1422 |
Acitildiškrob adipat |
|
|
|
188. |
E1440 |
Hidroksipropil škrob |
|
|
|
189. |
E1442 |
Hidroksipropil diškrobni
fosfat |
|
|
|
190. |
E1450 |
Natrijev oktenil
jantarat-škrob |
|
|
|
191. |
E1520 |
Propan-1,2-diol |
tvari za zadržavanje |
za
površinsku obradu voća tipa orah |
50 |
|
|
|
vlage |
drugi
proizvodi voća i povrća |
20 |
192. |
|
Aromatske
tvari prorodne
aromatske tvari |
aroma |
umaci,
kečap i slični proizvodi ,voćni sok i voćni sirup (samo citrus
baze), |
DPP |
|
|
|
|
citrus
baze, marmelada od citrusa, žele marmelade od citrusa |
|
|
|
aromatske tvari identične prirodnima |
aroma |
umaci, kečap i slični
proizvodi citrus baze |
|
|
|
|
|
đem,
žele marmela, extra đem i extra žele od
jabuke, dunje ili šipka, kesten pire, slatko |
DPP (samo vanilin) |
193. |
|
Umjetne aromatske tvari |
aroma |
đem,
žele, marmelada, extra đem i
extra žele od jabuke, dunje ili šipka |
|
194. |
|
Aromatski pripravak |
aroma |
đem, žele, marmelada, extra
đem i extra žele od jabuke,
dunje ili šipka, slatko |
DPP (samo ekstrakt vanile) |
|
|
|
|
umaci,
kečap i slični proizvodi, voćni sok i voćni sirup (samo citrus
sirup) |
DPP |
|
|
|
|
citrus baze |
|
|
|
|
|
sok od povrća |
|
|
|
|
|
pasterizirano
povrće i povrće u octu, ulju
ili salamuri |
DPP (prirodno ulje hrena) |
Redni |
E |
Naziv aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
195. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
deserti na bazi
voća , povrća i žitarica , energetski
reducirana s ili bez dodanog šećera |
400 |
|
|
|
|
energetski reducirani džem, žele , marmelade i proizvodi od voća i povrća Voće u konzervama ili staklenkama , energetski reducirano s ili bez
šećera |
400 |
|
|
|
|
slatko kiseli pripravci
od voća i povrća , nergetski reducirana s ili bez šećera |
180 |
|
|
|
|
pića na bazi voćnog soka (do nektara) |
300 |
196. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova
sol |
umjetno sladilo |
deserti na bazi
voća , povrća i žitarica , energetski
reducirana s ili bez dodanog šećera voće u konzervama
ili staklenkama , energetski reducirano s ili bez šećera energetski rreducirani proizvodi od voća i povrća |
796 (512 aspartam ekvivalenta 350 acesulfam
K ekvivalenta |
|
|
|
|
energetski reducirani džem, žele , marmelade i proizvodi od voća i povrća |
1554 (1000 aspartam ekvivalenta 684 acesulfam
K ekvivalenta |
|
|
|
|
slatko kiseli
pripravci od voća i povrća |
455 (292 aspartam ekvivalenta 200 acesulfam K ekvivalenta |
197. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
198. |
E412 |
Guar guma |
zgušnjivač |
oguljeni kesten u komadu u vodenom |
DPP |
199. |
E415 |
Ksantan guma |
|
mediju |
|
200. |
E907 |
Hidrogenirani poli-1-decen |
tvari za poliranje |
suho voće |
2000 |
201. |
E471 |
Mono i digliceridi masnih kiselina |
emulgator |
instant proizvodi
od krumpira |
10000 |