Tablica 8.
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg/l) |
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo * |
aromatizirani likeri, gorki likeri (mogu se |
100 |
2. |
E101 |
Riboflavin Riboflavin-5’-phosphate |
|
obojiti i s E131,E132, E133, E142,
E151 ), domaći rum, |
(pojedinačno ili
ukupno) |
3. |
E102 |
Tartrazine |
|
BITTER VINO, |
|
4. |
E104 |
Quinoline Yellow |
|
AMERICANO (osim E110) |
|
5. |
E110 |
Orange Yellow S Sunset Yellow FCF |
|
|
|
6. |
E120 |
Cochineal, Carmines |
|
|
|
8. |
E122 |
Azorubine, Carmoisine |
|
|
|
9. |
E124 |
Ponceau 4R, Cochienal redA |
|
|
|
10. |
E100 |
Curcumin |
bojilo * |
alkoholna pića
bez naznake sirovine od koje |
200 |
11. |
E102 |
Tartrazine |
|
je alkohol napravljen,
uključujući i ona s |
(pojedinačno ili |
12. |
E104 |
Quinoline Yellow |
|
<15%
etanola (osim *) , aromatizirana |
ukupno ) |
13. |
E110 |
Orange Yellow S Sunset Yellow FCF |
|
pića
na bazi vina, aromatizirani vinski koktelski proizvodi |
|
14. |
E120 |
Cochineal, Carmines |
|
|
|
15. |
E122 |
Azorubine, Carmoisine |
|
|
|
16. |
E124 |
Ponceau 4R, Cochienal redA |
|
|
|
17. |
E129 |
Allura Red AC |
|
|
|
18. |
E131 |
Patent Blue V |
|
|
|
19. |
E132 |
Indigotine, Indigo carmine |
|
|
|
20. |
E133 |
Brilliant Blue FCF |
|
|
|
21. |
E142 |
Green S |
|
|
|
22 |
E151 |
Brilliant Black BN |
|
|
|
23. |
E155 |
Brown HT |
|
|
|
24. |
E160d E160e E160f |
Lycopene b-apo-8’-carotenal
(C 30) b-apo-8’-carotenal
(C 30) ethylester |
|
|
|
25. |
E161b |
Lutein |
|
|
|
26. |
E101 |
Riboflavin Riboflavin-5’-phosphate |
bojilo* |
alkoholna
pića bez naznake sirovine od koje je
alkohol napravljen, uključujući i |
|
27. |
E140 |
Chlorophylle (a) Chlorophylline (b) |
|
ona s <15% etanola (osim *), aromatizirana |
DPP |
28. |
E141 a b |
Chlorophylle Chlorophylline |
|
pića na bazi vina, aromatizirani vinski koktelski proizvodi |
|
29. |
E160a |
Carotenes smjesa |
|
|
|
30. |
E162 |
Beet rot, Betain |
|
|
|
31. |
E163 |
Anthocyanins |
|
|
|
32. |
E123 |
Amaranth |
bojilo * |
aperitivna vina, alkoholna pića uključujući i
ona s manje od 15 % etanola. |
30 |
|
|
|
|
Americano, Biter soda i biter vino |
100 |
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg/l) |
33. |
E150a E150b E150c E150d |
Caramel - obični, jednostavni Caramel - sulfitno kiseli Caramel - amonijačni Caramel - sulfitno/amonijačni |
bojilo* |
CIDRE
BOUCHE, Biter vino, biter soda, Americano, Whisky, Whiskey ,žitna alk.
pića (osim Korn i Kornbrand ili Eau
de vie de seigle Marque luksenburški alk.pića od vina, rum, Brandy,
Weinbrand, grape marc, lozovače (osim
Tsikouda i Tsipouro i Eau de vie de marc Marqueluksenburški )
Grappainvecchiata , Bagaceira velha, aromat. pića na bazi vina (osim BITTER
SODE) i aromat. vina ,likerska vina i druge prirodne rakije i alkoholna pića |
DPP |
34. |
E160b |
Anatto, Bixin,
Norbixin |
bojilo * |
likeri i alkoholna pića s <15%
etanola |
10 |
35. |
E163 |
Anthocyanins |
Bojilo |
AMERICANO |
DPP |
36. |
E181 |
Tanin |
stabilizator |
voćna vina, miješana voćna vina |
DPP |
37. |
E460 |
Celuloza |
emulgator |
voćna vina, miješana voćna vina |
DPP |
38. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
alkoholna pića s
<15% etanoala |
200 kao kis. |
39. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
|
|
40. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
|
|
41. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
|
alkoholna pića s
<15% etanoala |
400 |
42. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
ukupno |
43. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
sorbinske |
44. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
i benzojeve kis. |
45. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
prirodne rakije, voćna vina i |
200 |
46. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
miješana voćna
vina, gazirana voćna vina, |
|
47. |
E222 |
Natrijevhidrogensulfit |
|
|
izraženo kao |
48. |
E223 |
Natrijev
metabisulfit |
|
|
SO2 |
49. |
E224 |
Kalijev
metabisulfit |
|
alkoholna pića koja
sadrže cijeli plod voća |
50 |
50. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
|
|
51. |
E227 |
Kalcijev
hidrogensulfit |
|
|
|
52. |
E228 |
Kalijev
hidrogensulfit |
|
|
|
53. |
E405 |
Propilenglikoalginat |
zgušnjivač, |
emulzioni likeri |
10 000 |
54. |
E416 |
Karaja guma |
stabilizator |
likeri na bazi
jaja |
10 000 |
55. |
E339 |
Natrijev fosfat (I) Dinatrijev fosfat (II) Trinatrijev fosfat (III) |
Regulator kiselosti |
|
|
56. |
E340 |
Kalijev fosfat (I) Dikalijev fosfat
(II) Trikalijev fosfat
(III) |
|
alkoholna pića,
osim voćnih vina |
1000 kao P2O5 ukupno ili pojedinačno kao |
57. |
E341 |
Kalcijev fosfat
(I) Dikalcijev fosfat
(II) Trikalcijev fosfat
(III) |
|
|
P2O5 * |
58. |
343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
|
|
59. |
E450 |
Dinatrijev difosfat (I) Trinatrijev difosfat (II) Tetranatrijev difosfat (III) Dikalijev difosfat
(IV) Tetrakalijev
difosfat (V) Dikalcijev
difosfat (VI) Ca dihidrogendifosfat(VII) |
emulgator |
jabukovača i kruškovača |
2000 * |
60. |
E451 |
Pentanatrij trifosfat (I) Pentakalij
trifosfat (II) |
sekvestrant,
pufersko sredstvo |
voćna vina |
2000 * |
61. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev polifosfat
(II) Na-Ca-polifosfat(III) Kalcijev
polifosfat (IV) |
emulgator,
stabilizator, sekvestrant |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg/l) |
62. |
E420 |
Sorbitol (I) Sorbitolni sirup (II) |
tvari za zaslađivanje |
likeri |
DPP za ostale namjene |
63. |
E421 |
Manitol |
zamjene za šećer |
|
( osim |
64. |
E953 |
Izomalt |
|
|
zaslađivanja) |
65. |
E965 |
Maltitol (I) Maltitolni sirup
(II) |
|
|
|
66. |
E966 |
Laktitol |
|
|
|
67. |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
68. |
E473 |
Saharozni ester
masnih kiselina |
emulgator |
alkoholna pića
(osim voćnih vina) |
5000 pojedinačno
ili |
69. |
E474 |
Saharogliceridi |
|
|
ukupno |
70. |
E481 |
Natrijev
steroil-2-laktilat |
emulgator, |
emulzioni likeri |
8000 ukupno ili |
71. |
E482 |
Kalcijev
steroil-2-laktilat |
stabilizator |
alkoholna pića s <15% etanola |
pojedinačno |
72. |
|
Aromatske tvari -prirodne aromatske tvari |
Aroma |
alkoholna pića specijalne prirodne rakije, voćni
likeri, likeri s voćnom aromom, aromatizirani likeri, gorki likeri, rum,
domaći rum, aromatizirana votka |
DPP |
73. |
|
aromatske tvari identične prirodnim umjetne aromatske tvari |
aroma |
domaći rum, aromatizirana votka,
aromatizirani likeri |
|
74. |
|
Aromatski pripravci |
aroma |
alkoholna pića, specijalne prirodne rakije, rum, aromatizirane
votke, voćni likeri, likeri s voćnom aromom, aromatizirani likeri |
|
75. |
|
Pektinaza (Aspergillus awamora) (Aspergillus awamori) (Aspergillus foetidus) (Aspergillus niger) (Aspergillus oryzae) (Penicillium simpicissium) (Rhyzopus oryzae) (Trichoderma logibrachiatum) |
enzimski preparat |
voćna vina, miješana voćna vina |
|
76. |
|
Glukoza oksidaza (Aspergillus niger) |
|
|
|
77. |
E445 |
Esteri
smola drveta |
emulgator |
alkoholna
pića uključujući i ona koja
sadrže manje od 15 % vol alkohola. |
100 |
78. |
E955 |
Sukraloza |
tvari
za zaslađivanje |
Kruškovača i Jabukovača (Cider i Pery) |
50 |
|
|
|
umjetno sladilo |
Pića
koja su napravljena od mješavine bezalkoholnih pića i piva, jabukovače, kruškovače,
jakog alkohola ili vina Alkoholna
pića s manje od 15 % vol alk. |
250 |
79. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova
sol |
tvari za zaslađivanje umjetno sladilo |
Kruškovača i Jabukovača (Cider i Pery) Pića koja su napravljena od mješavine bezalkoholnih
pića i piva, jabukovače, kruškovače, jakog alkohola ili vina Alkoholna pića s manje od 15 % vol alk . |
796 (512 aspartam
ekvivalenta 350 acesulfam K
ekvivalenta |
·
ne smiju se bojati bojilima (prirodnim
ili sintetskim organskim bojilima) osim ako nisu posebno izdvojeni:
Korn, Kornbrand, voćna alkoholna pića,
voćna pića s < od 40 % etanola, Ouzo, Grappa, Tsikoudia sa Krete,
Tsipouro iz Makedonije ,Tsipouro is Thessaly, Tsipouro iz Tyrnavosa, Eau de vie
de marc Marque luksenburški, Eau de vie
de seigle Marque luksenburški, Londonski gin, Sambuca, Maraschino i Mistra