Tablica 10.
Pivo i bezalkoholno
pivo
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/l) |
1. |
E150a |
Caramel obični , jednost. |
bojilo |
sve vrste piva |
dobra |
|
E150b |
Caramel - sulfitno kiseli |
|
|
proizvođačka |
|
E150c |
Caramel - amonijačni |
|
|
praksa (DPP) |
|
E150d |
Caramel - sulfitno / amon. |
|
|
|
2. |
E211 |
Natrijev benzoat |
konzervans |
bezalkoholno pivo u bačvama |
70 izraženo kao |
3. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
benzojeva |
4. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
kiselina |
5. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
sve vrste piva |
20 izraženo kao |
6. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
|
sumporni |
7. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
|
dioksid (SO2) |
8. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
za vrste piva
u bačvama koja tu |
50 izraženo ka |
9. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
imaju sekundarnu fermentaciju |
sumporni |
10. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
|
dioksid (SO2) |
11. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
|
12. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
13. |
E260 |
Octena kiselina |
reulatori kiselosti |
sve vrste piva |
DPP |
14. |
E270 |
Mliječna kiselina |
|
|
|
15. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
|
|
16. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
|
|
17. |
E330 |
Limunska kiselina |
regulatori kiselosti |
|
|
18. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
|
|
19. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
|
|
20. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
|
|
21. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
|
|
22. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
|
|
23. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
24. |
E405 |
Propilenglikolalginat |
zgušnjivač |
|
100 |
25. |
E414 |
Gumi arabica |
zgušnjivač |
sve vrste piva |
DPP |
26. |
E513 |
Sufatna kiselina |
regulatori kiselosti |
|
|
27. |
E950 |
Acesulfam-K |
tvari za zaslađivanje zamjene
za šećer |
bezalkoholno pivo ili pivo sa sadržajem alkohola koji ne prelazi 1.2 % vol stolno pivo" osim
"OBERGAERIGES " |
350 |
28. |
E951 |
Aspartam |
|
EINFACHBIER |
600 |
29. |
E954 |
Saharin (I) Na, K, Ca sol
saharina |
|
pivo sa minimalnom kiselošću 30 miliekvivalenata
izraženo preko NaOH |
80 izraženo kao saharin |
30. |
E959 |
Neohesperidin DC |
|
crno pivo oud bruin tipa |
10 |
31. |
E900 |
Polidimetil ksiloksan |
tvari protiv pjenjenja |
sve vrste piva |
DPP |
32. |
- |
a- Amilaza podrijetla prema Listi enzimskih preparata od 1-3 i od 5-8 |
enzimski preparati |
|
|
33. |
- |
Celulaza (Lista enzimskih preparata od 1-6 ) |
|
|
|
34. |
- |
Endo-b glukanaza
( Lista enzimskih preparata od 1-9) |
|
|
|
35. |
- |
Hemicelulaza (Lista enzimskih preparata od 1-7 ) |
|
|
|
36. |
E290 |
Ugljikov (IV)dioksid |
potisni plin |
sve vrste piva |
3 000 |
37. |
|
Prirodne aromatske tvari, Aromatski pripravci |
aromatiziranje |
|
DPP |
Redni |
E |
Naziv aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
38. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
bezalkoholno
pivo ili pivo sa sadržajem alkohola koji
ne prelazi 1.2 % vol stolno pivo osim,
"OBERGAERIGES Einfachbier” pivo s minimalnom kiselošću izraženom kao 30
miliekvivalenata kao NaOH Tamno smeđe pivo tip “oud bruin” |
250 |
|
|
|
|
energetski reducirano pivo |
10 |
39. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
umjetno sladilo |
bezalkoholno
pivo ili pivo sa sadržajem alkohola koji
ne prelazi 1.2 % vol stolno pivo osim,
"OBERGAERIGES Einfachbier” pivo s minimalnom kiselošću izraženom kao 30
miliekvivalenata kao NaOH Tamno smeđe pivo tip “oud bruin” |
796 (512 aspartam ekvivalenta 350 acesulfam K ekvivalenta |
|
|
|
|
energetski reducirano pivo |
39 (25
aspartam ekvivalenta 17 acesulfam K ekvivalenta |