Tablica 13.
Ocat, vinski, voćni i
aromatizirani ocat
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/l) |
1. |
E150a |
Obični jednostavni Caramel |
bojilo |
ocat |
|
|
E150b |
Caramel - sulfitno kiseli |
|
|
DPP |
|
E150c |
Caramel - amonijačni |
|
|
|
|
E150d |
Caramel - sulfitno amonijačni |
|
|
|
2. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
vinski, voćni i |
170 |
3. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
aromatizirani |
izraženo |
4. |
E222 |
Natrijev hidrogen sulfit |
|
ocat |
kao SO2 |
5. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
|
|
6. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
|
|
7. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
|
|
8. |
E227 |
Kalcijev hidrogensulfit |
|
|
|
9. |
E228 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
|
10. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
aromatizirani ocat |
10000 pojedinačno |
11. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
|
ili u smjesi |
12. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
|
izraženo kao |
13. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
|
glutaminska |
14. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
kiselina |
15. |
E625 |
Magnezijev glutaminat |
|
|
|
16. |
E626 |
Guanilna kiselina |
pojačivač okusa |
aromatizirani ocat |
|
17. |
E627 |
Dinatrijev guanilat |
|
|
10000 |
18. |
E628 |
Dikalijev guanilat |
|
|
pojedinačno ili u smjesi |
19. |
E629 |
Kalcijev guanilat |
|
|
izraženo |
20. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
|
kao guanilinska |
21. |
E631 |
Dinatrijev inozinat |
|
|
kiselina |
22. |
E632 |
Dikalijev inozinat |
|
|
|
23, |
E633 |
Kalcijev inozinat |
|
|
|
24. |
E634 |
Kalcijev 5’-ribonukleotid |
pojačivač okusa |
|
5000 |
25. |
E635 |
Dinatrijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
25. |
|
Prirodne aromatske tvari i |
aromatiziranje |
aromatizirani ocat |
DPP |
|
|
aromatske tvari identične |
|
|
|
|
|
prirodnima |
|
|
|