Tablica 16.
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena -funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina
(mg/kg/l) |
1. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
tekući koncentrat čaja |
|
2. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
tekući koncentrat voćnog i |
600 |
3. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
biljnog iscrpka |
ukupno
izraženo |
4. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
|
|
kao
sorbinska i |
5. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
benzojeva |
6. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
kiselina |
7. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
|
8. |
E242 |
Dimetildikarbonat |
konzervans |
tekući koncentrat čaja |
250 |
|
|
|
|
|
početne
količine; |
|
|
|
|
|
zaostaci
ne smiju |
|
|
|
|
|
biti
dokazivi |
9. |
E297 |
Fumarna kiselina |
regulator kiselosti |
instant čajevi |
1000 |
10. |
E296 |
Jabučna kiselina |
regulator kiselosti , kiselina |
biljni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
DPP |
11. |
E350 |
Natrijev malat (I) |
regulator kiselosti |
voćni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
|
|
|
Na- hidrogenmalat (II) |
|
instant čajevi |
|
12. |
E351 |
Kalijev malat (I) |
|
|
|
|
|
Kalijev hidrogenmalat (II) |
|
|
|
13. |
E352 |
Kalcijev malat (I) |
|
|
|
|
|
Ca- hidrogenmalat (II) |
|
|
|
14. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans, kiselina |
biljni čajevi
(rinfuza, filtar vrečice) |
|
15. |
E301 |
Natrijev askorbat |
antioksidans |
voćni čajevi (rinfuza,
filtar vrećice) |
|
16. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
instant čajevi |
|
17. |
E322 |
Lecitini |
antioksidans |
instant čajevi |
|
|
|
|
emulgator |
|
|
18. |
E330 |
Limunska kiselina |
regulator kiselosti, kiselina |
biljni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
|
19. |
E331 |
Natrijev citrat (I) |
regulator kiselosti |
voćni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
|
|
|
Dinatrijev citrat (II) |
|
instant čajevi |
|
|
|
Trinatrijev citrat (III) |
|
|
|
20. |
E332 |
Kalijev citrat (I) |
|
|
|
|
|
Trikalijev citrat (II) |
|
|
|
21. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) |
|
|
|
|
|
Dikalcijev citrat (II) |
|
|
|
|
|
Trikalcijev citrat (III) |
|
|
|
22. |
E334 |
Vinska kiselina |
regulator kiselosti, kiselina |
|
|
23. |
E335 |
Natrijev tartarat (I) |
regulator kiselosti |
|
|
|
|
Dinatrijev tartarat (II) |
|
|
|
24. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) |
|
|
|
|
|
Dikalijev tartarat (II) |
|
|
|
25. |
E354 |
Kalcijev tartarat |
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena -funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina
(mg/kg/l) |
26. |
E338 |
Fosforna kiselina |
regulator kiselosti, kiselina |
čajni i biljni iscrpci |
2000 |
27. |
E339 |
Natrijev fosfat(I) |
regulator kiselosti |
|
(pojedinačno ili |
|
|
Dinatrijev fosfat (II) |
|
|
ukupno izraženo |
|
|
Trinatrijev fosfat (III) |
|
|
kao P2O5) |
28. |
E340 |
Kalijev fosfat (I) |
|
|
|
|
|
Dikalijev fosfat (II) |
|
|
|
|
|
Trikalijev fosfat (III) |
|
|
|
29. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) |
|
|
|
|
|
Dikalcijev fosfat (II) |
|
|
|
|
|
Trikalcijev fosfat (III) |
|
|
|
30. |
E450 |
Dinatrijev difosfat (I) |
emulgator |
|
|
|
|
Trinatrijev difosfat (II) |
|
|
|
|
|
Tetranatrijev difosfat (III) |
|
|
|
|
|
Dikalijev difosfat (IV) |
|
|
|
|
|
Tetrakalijev difosfat (V) |
|
|
|
|
|
Dikalcijev difosfat (VI) |
|
|
|
|
|
Kalcijev dihidrogendifosfat (VII) |
|
|
|
31. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) |
sekvestrant |
|
|
|
|
Pentakalijev trifosfat (II) |
|
|
|
32. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) |
emulgator |
|
|
|
|
Kalijev polifosfat (II) |
|
|
|
|
|
Natrijevkalcijev polifosfat(III) |
|
|
|
|
|
Kalcijev polifosfat (IV) |
|
|
|
33. |
E491 |
Sorbitan monostearat |
emulgator |
tekući koncentrat čaja |
|
34. |
E492 |
Sorbitan tristearat |
|
tekući koncentrat voćnog |
|
35. |
E493 |
Sorbitan monolaurat |
|
i biljnog iscrpka |
500
|
36. |
E494 |
Sorbitan monooleat |
|
|
|
37. |
E495 |
Sorbitan monopalmitat |
|
|
|
38. |
E530 |
Magnezijev oksid |
tvari za sprečavanje zgrudnjavanja |
instant
čajevi |
DPP |
39. |
|
Aromatske tvari |
aroma |
biljni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
DPP |
|
|
• prirodne aromatske tvari |
|
voćni čajevi
(rinfuza, filtar vrećice) |
|
|
|
• prirodno-identične |
|
instant čajevi |
|
|
|
aromatske tvari |
|
|
|
40. |
|
Aromatski pripravci |
|
|
|
41. |
|
Prirodne arome dobivene |
|
|
|
|
|
posebnim tehnološkim |
|
|
|
|
|
postupcima |
|
|
|
42. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
praškasti
pripravci čaja za tople i hladne
napitke |
300 |
|
|
|
|
tekući
koncentrat čaja s ili bez biljnih iscrpaka
energetski reduciran s ili bez dodanog šećera |
400 |
43. |
E962 |
Aspartam-acesulfamova
sol |
umjetno sladilo |
praškasti pripravci čaja za tople i hladne napitke tekući
koncentrat čaja s ili bez biljnih iscrpaka energetski reduciran s ili bez
dodanog šećera |
796 (512
aspartam ekvivalenta 350 acesulfam K ekvivalent |