Tablica 21.
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
sve vrste senfa |
300 pojedina- |
2. |
E102 |
Tartrazin |
|
|
čno ili |
3. |
E104 |
Quinoline Yelow |
|
|
ukupno |
4. |
E110 |
Sunset YelowFCF, Gelborange S |
bojilo |
|
50 |
5. |
E120 |
Carmines, Cochenille, Carmine acid |
bojilo |
|
300 pojedinačno ili ukupno |
6. |
E122 |
Azorubine, Carmoisin |
bojilo |
|
50 |
7. |
E124 |
Ponceau 4R,Cochenillered |
|
|
|
8. |
E131 |
Patentblue V |
bojilo |
|
300 |
9. |
E142 |
Green S |
|
|
pojedinačno ili |
10. |
E151 |
Brillantblack BN |
|
|
ukupno |
11. |
E160 d |
Lycopin |
|
|
|
|
e |
ß-apo-8’-carotenal
(C30) |
|
|
|
|
f |
ß-apo-8’-carotenal
(C30) ethylester |
|
|
|
12. |
E101 |
Riboflavin (I) Riboflavin -5’-fosfat (II) |
bojilo |
sve vrste senfa |
DPP |
13. |
E140 |
Chlorophylle(I) Chlorophylline (II) |
|
|
|
14. |
E141
a
b |
Bakreni kompleks Chlorophylle Chlorophylline |
|
|
|
15. |
E150 a
b
c
d |
Obični, jednostavni Caramel Caramel-sulfitno kiseli Caramel-amonijačni Caramel-sulfitno/amonijačni |
|
|
|
16. |
E160 a b c |
Carotenes/ Smjesa Carotenes (I), ß-Caroten (II)/ Anatto, Bixin, Norbixin Paprica extract, Capsantin, Capsorubin |
|
|
|
17. |
E162 |
Beet red, Betain |
|
|
|
18. |
E163 |
Anthocyanins |
|
|
|
19. |
E200 |
Sorbinska
kiselina |
konzervans |
sve
vrste senfa |
1000
pojedina- |
20. |
E202 |
Kalijev
sorbat |
|
|
čno
ili ukupno |
21. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
|
izraženo kao |
22. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
|
|
kiseline |
23. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
|
24. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
|
25. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
Dijon senf |
500 izraženo |
26. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
|
kao SO2 iz svih |
27. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfat |
|
|
izvora |
28. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
ostale vrste senfa |
250 izraženo |
29. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
|
kao SO2 iz svih |
30. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
|
izvora |
31. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
|
32. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
33. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
sve vrste senfa |
DPP |
34. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
|
|
35. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
|
|
36. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
|
|
37. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
38. |
E406 |
Agar |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
39. |
E407 a |
Karagenan PES (Pročišćena morska alga Eucheuma) |
zgušnjivač |
sve vrste senfa |
DPP |
40. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
41. |
E412 |
Guar guma |
|
|
|
42. |
E413 |
Targakant guma |
|
|
|
43. |
E414 |
Guma arabika |
|
|
|
44. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
45. |
E417 |
Tara guma |
|
|
|
46. |
E418 |
Gellan guma |
|
|
|
47. |
E440 |
Pektin (I) Amidirani pektin (II) |
|
|
|
48. |
E460 |
Mikrokristalična celuloza (I) Celuloza u prahu (II) |
|
|
|
49. |
E461 |
Metil celuloza |
|
|
|
50. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
|
|
51. |
E464 |
Hidroksipropilmetil celuloza |
|
|
|
52. |
E465 |
Metiletil celuloza |
|
|
|
54. |
E466 |
Natrijev karboksimetil celuloza |
|
|
|
55. |
E1404 |
Škrob oksidirani |
modificirani škrob |
sve vrste senfa |
DPP |
56. |
E1410 |
Monoškrobni fosfat |
|
|
|
57. |
E1412 |
Diškrobni fosfat esterificirani |
|
|
|
58. |
E1413 |
Diškrobni fosfat fosfatizirani |
|
|
|
59. |
E1414 |
Diškrobni fosfat acetilirani |
|
|
|
60. |
E1420 |
Acetilirani škrob |
|
|
|
61 |
E1422 |
Acetilirani diškrob adipat |
|
|
|
62. |
E1440 |
Hidroksipropil škrob |
|
|
|
63. |
E1442 |
Hidroksipropil diškrobni fosfat |
|
|
|
64. |
E1450 |
Natrijev oktenil jantarat-škrob |
|
|
|
65. |
E260 |
Octena kiselina |
kiselina |
sve vrste senfa |
DPP |
66. |
E261 |
Kalijev acetat(I) Kalijev hidrogenacetata (II) |
regulator kiselosti |
|
|
67. |
E262 |
Natrijev acetata (I) Natrijev hidrogenacetat (II) |
|
|
|
68. |
E263 |
Kalcijev acetat |
|
|
|
69. |
E270 |
Mliječna kiselina |
|
|
|
70. |
E325 |
Natrijev laktat |
|
|
|
71. |
E326 |
Kalijev laktat |
|
|
|
72. |
E327 |
Kalcijev laktat |
|
|
|
73. |
E296 |
Jabučna kiselina |
|
|
|
74. |
E350 |
Natrijev malat (I) Natrijev hidrogenmalat (II) |
|
|
|
75. |
E351 |
Kalijev malat (I) Kalijev hidrogenmalat (II) |
|
|
|
76. |
E352 |
Kalcijev malat (I) Kalcijev hidrogen malat(II) |
|
|
|
77. |
E330 |
Limunska kiselina |
|
|
|
78. |
E331 |
Natrijev citrat (I) Dinatrijev citrat (II) Trinatrijev citrat (III) |
|
|
|
79. |
E332 |
Kalijev citrat (I) Trikalijev citrat (II) |
|
|
|
80. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) Dikalcijev citrat (II) Trikalcijev citrat (III) |
|
|
|
81. |
E380 |
Triamonijev citrat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena
- funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
82. |
E334 |
Vinska kiselina |
regulator kiselosti |
sve vrste senfa |
DPP |
83. |
E335 |
Natrijev tartarat (I) Dinatrijev tartarat (II) |
|
|
|
84. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) Dikalijev tartarat (II) |
|
|
|
85. |
E337 |
Natrijkalijev tartarat |
|
|
|
86. |
E354 |
Kalcijev tartarat |
|
|
|
87. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
sve vrste senfa |
10000 |
88. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
|
pojedinačno |
89. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
|
ili ukupno |
90. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
|
izraženo kao |
91. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
glutaminska kis. |
92. |
E625 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
93. |
E626 |
Guanilna kiselina |
|
|
500 pojedina- |
94. |
E627 |
Dinatrijev 5’-guanilat |
|
|
čno ili ukupno |
95. |
E628 |
Dikalijev 5’-guanilat |
|
|
izraženo kao |
96. |
E629 |
Kalcijev 5’-guanilat |
|
|
kiselina |
97. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
|
|
98. |
E631 |
Dinatrijev 5’-inozinat |
|
|
|
99. |
E632 |
Kalijev 5’-inozinat |
|
|
|
100. |
E633 |
Kalcijev 5’-inozinat |
|
|
|
101. |
E634 |
Kalcijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
102. |
E635 |
Dinatrijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
103. |
E420 |
Sorbitol (I) Sorbitol sirup (II) |
tvar za zaslađivanje |
sve vrste senfa |
DPP |
104. |
E421 |
Manitol |
|
|
|
105. |
E953 |
Izomalt |
|
|
|
106. |
E965 |
Maltitol |
|
|
|
107. |
E966 |
Laktitol |
|
|
|
108. |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
109. |
E950 |
Acesulfam-K |
tvar za zaslađivanje |
sve vrste senfa |
350 |
110. |
E951 |
Aspartam |
umjetno
sladilo |
|
350 |
111. |
E954 |
Saharin
(I) Natrijeva,
kalijeva i kalcijeva
-sol saharina |
|
|
320 |
112. |
E959 |
Neohesperidin DC |
|
|
50 |
114. |
|
Aromatsa
tvar -prirodna
aromatska tvar -aromatska
tvar identična prirodnoj |
aroma |
sve vrste senfa |
DPP |
115. |
|
Aromatski pripravak Prirodne arome dobijene
posebnim tehnološkim postupkom |
|
|
|
116. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
sve vrste senf |
140 |
117. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
umjetno
sladilo |
|
544 (350 aspartam ekvivalenta 239 acesulfam K ekvivalenta |