Redni broj |
Naziv
tvari
|
Najveća
dopuštena količina za
hranu posebno za pića mg/kg mg/l |
Dopuštene granice za točno
utvrđenu namjenu mg/kg ili mg/l |
1. |
Agaricinska kiselina |
20 20 |
100 u alkoholnim pićima i hrani koja sadrže gljive |
2. |
Aloin |
0,1 0,1 |
50 u alkoholnim pićima |
3. |
Beta-azaron |
0,1 0,1 |
1,0 u alkoholnim pićima i začinima |
4. |
Berberin |
0,1
0,1 |
10 u alkoholnim pićima |
5. |
Kokain |
ne smije premašiti granicu osjetljivosti metode |
|
6. |
Kumarin |
2,0 2,0 |
10 u karamelama 50 u žvakaćim gumama 10 u alkoholnim pićima |
7. |
Cijanovodična kiselina |
1,0 1,0 |
50 u bademu i marcipanu ili njegovim zamjenama 0,1 mg u
alkoholnim pićima |
8. |
Hipericin |
0,1
0,1 |
2 u alkoholnim pićima; 1 u pastilama |
9. |
Pulegon |
25 100 |
250 u pićima s aromom mente 350 u bombonima s aromom mente |
10. |
Kvasin |
5,0 5,0 |
10 u pastilama 50 u alkoholnim pićima |
11. |
Kinin (ukupni alkaloidi iz Chinchona izraženi kao kinin) |
1,0 1,0 |
40 u digest. bombonima za odrasle 85 u bezalkoholnim pićima 300 u alkoholnim pićima 40 u smrznutim voćnim sokovima |
12. |
Safrol i izosafrol |
1,0 1,0 |
2 u alkoholnom pićima s udjelom etanola
<25%vol 5 u alkoholnim pićima s >25%vol etanola 15 u
hrani koja sadrži muškatni oraščić |
13. |
Santonin |
0,1
0,1 |
1 u alkoholnim pićima s >25%vol etanola |
14. |
Spartein |
0 5 |
samo u alkoholnim pićima |
15. |
Tujon (a + b) |
0,5
0,5 |
5 u alkoholnim pićima s < 25%vol etanola 10 u alkoholnim pićima s >25%vol etanola 25 u hrani koja sadrži kadulju 35 u gorkim pićima 250 u proizvodima na bazi kadulje |
16. |
Kofein |
150
150 |
a) 320 - za energetska pića b) za pripravke slične namjene (kapsule, pastile, praškaste smjese ) uz ograničenje
unosa na 320 mg/dnevno c) 0 u alkoholnim pićima |