Tablica 1.
MLINSKI I PEKARSKI PROIZVODI, Keksi,
kolači, TJESTENINA,
BRZO SMRZNUTI I SRODNI PROIZVODI
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
masa za punjenje i preljevi za
mlinske i pekarske proizvode, tjestenine i brzo smrznute proizvode |
200 |
|
|
|
|
ukrasi |
|
|
|
|
|
svi keksi, kolači i proizvodi |
200 (pojedinačno ili u kombinaciji)* |
2. |
E101 |
Riboflavin (I) |
bojilo |
svi proizvodi |
DPP |
|
|
Riboflavin-5’-fosfat (II) |
|
|
|
|
|
Riboflavin |
|
|
|
3. |
E102 |
Tartrazin |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
200* |
4. |
E104 |
Quinoline Yellow |
bojilo |
|
200* |
5. |
E110 |
Sunset Yellow FCF, Gelborange S |
bojilo |
|
50 |
6. |
E120 |
Carmines, Cochenille, Carmine acid |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
200* |
7. |
E122 |
Azorubine, Carmoisin |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
50* |
9. |
E124 |
Ponceau 4R, Cochenille red A |
|
|
|
10. |
E129 |
Allurared AC |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
200* |
11. |
E131 |
Patent Blue V |
|
|
|
12. |
E132 |
Indigotine |
|
|
|
13. |
E133 |
Brilliant Blue FCF |
|
|
|
14. |
E140 |
Chlorophylle (a) Chlorophylline (b) |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
DPP |
15. |
E141 E141a E143b |
Bakreni kompleks Chlorophylle Chlorophylline |
|
masa za punjenje, preljevi i ukrasi za mlinske proizvode, tjestenine,
brzo smrznute i srodne proizvode |
|
|
|
|
|
masa za tijesto za kornete |
|
16. |
E142 |
Green S |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
200* |
17. |
E150 a |
Obični jednostavni Caramel |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i ukrasi za mlinske i pekarske proizvode, tjestenine i brzosmrznute i srodne
proizvode |
DPP |
|
E150 c |
Caramel – amonijačni |
|
keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
|
E150 d |
Caramel - sulfitno/amonijačni |
|
|
|
|
E150 b |
Caramel - sulfitno kiseli |
|
|
|
18. |
E151 |
Brilliantblack BN |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i ukrasi za sve
proizvode |
200* |
19. |
E153 |
Biljni ugljen |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za mlinske i pekarske proizvode, tjestenine, brzosmrznute i srodne
proizvode |
DPP |
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
20. |
E155 |
Brown HT |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
50 |
21. |
E160 a |
Carotenes - smjesa karotena alfa, beta, gama |
bojilo |
svi proizvodi |
DPP |
|
E160 b |
Anatto, Bixin, Norbixin |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve proizvode |
20 |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
10 |
||||
|
E160 c |
Paprica extract, Capsanthin, |
bojilo |
svi proizvodi |
DPP |
|
|
Capsorubin |
|
|
|
|
E160 d |
Lycopin |
bojilo |
svi proizvodi |
200 |
|
E160 e |
Beta-apo-8-carotenal |
|
|
|
|
E160 f |
Beta-apo-8-carotenal
ethylester |
|
|
|
22. |
E161 b |
Lutein |
|
|
200 |
|
E161 g |
Canthaxanthin |
|
|
|
23. |
E162 |
Beet red,
Betain |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za mlinske i pekarske proizvode, tjestenine, brzosmrznute i srodne
proizvode |
DPP |
24. |
E163 |
Anthocyanins |
|
svi keksi kolači i srodni
proizvodi |
|
25. |
E170 |
Kalcijevi karbonati |
tvari za sprječavanje zgrudnjavanja |
svi mlinski i pekarski
proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
DPP |
|
|
|
bojilo |
svi keksi kolači i srodni
proizvodi |
|
26. |
E171 |
Titanov dioksid |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za mlinske i pekarske proizvode,
tjesetnine, brzo smrznute i srodne proizvode, |
DPP |
|
|
|
|
kekse, kolače i srodne proizvode |
|
27. |
E172 |
Željezni oksidi i hidroksidi |
bojilo |
masa za punjenje, preljevi i
ukrasi za sve kekse, kolače i srodne proizvode |
DPP |
28. |
E341 |
Trikalcijev fosfat (III) |
tvari za sprječavanje zgrudnjavanja |
svi mlinski i pekarski
proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
DPP |
29. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
pakirani i narezani kruh,
polupečeni i pakirani |
2 000 |
30. |
E202 |
Kalijev sorbet |
|
pekarski proizvodi namjenjeni |
(izraženo kao |
31. |
E203 |
Kalcijev sorbet |
|
krajnjem korisniku, posebne |
sorbinska kiselina) *
|
|
|
|
|
vrste pekarskih proizvoda s |
|
|
|
|
|
aktivnošću vode > 0.65, kruh smanjene energ. vrijednosti |
|
|
|
|
|
dizana tijesta (Ruhrteig), |
|
|
|
|
|
listovi za savijače (svježi), |
|
|
|
|
|
krumpirovi njoki |
1 000 * |
|
|
|
|
mase za punjenje |
|
|
|
|
|
palenta |
200 * |
|
|
|
|
tijesto za palačinke |
2 000 * |
|
|
|
|
tijesto za okruglice od kruha |
|
|
|
|
|
polupečeni i pečeni pakirani
keksi i kolači namjenjeni krajnjem korisniku, pakirani proizvodi s aktivnošću vode >0,65 |
2 000 (izraženo kao sorbinska kiselina) |
|
|
|
|
|
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
32. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
konzervans |
mase za punjenje |
1 000 |
33. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
pojedinačno ili |
34. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
u smjesi izraženo |
35. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
kao kiseline (i ako je dodana sorbinska kiselina) |
36. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
keksi i srodni proizvodi (osim
kolača) |
50 (izraženo kao SO2) |
37. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
|
|
38. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
|
|
39. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
|
|
40. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
voćne mase za punjenje |
100 (izraženo kao SO2) |
41. |
E227 |
Kalcijev hidrogensulfit |
|
|
|
42. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
43. |
E280 |
Propionska kiselina |
konzervans |
pakirani (trajni kruh) |
3 000(izraženi kao |
44. |
E281 |
Natrijev propionat |
|
pakirani narezani kruh |
propionska kiselina) |
pakirani proizvodi od keksa i
kolača s aktivnošću vode >0,65 |
2 000 (izraženo kao propionska kiselina ) |
||||
45. |
E282 |
Kalcijev propionat |
|
kruh snižene energetske |
2 000 |
46. |
E283 |
Kalijev propionat |
|
vrijednosti, polupečeni |
(izraženo kao |
|
|
|
|
i pakirani kruh, pakirano |
propionska
kiselina) |
|
|
|
|
pecivo, listovi za savijače |
|
|
|
|
|
(svježi), krumpirovi njoki |
|
|
|
|
|
pakirani proizvodi od keksa i
kolača s aktivnošću vode >0,65 |
|
47. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
smjese za kekse i kolače |
200 računato na masni udio
(pojedinačno ili u smjesi) |
48. |
E311 |
Oktil galat |
|
|
|
49. |
E312 |
Dodecil galat |
|
|
|
50. |
E320 |
Butilhidroksianisol (BHA) |
|
|
|
51. |
E321 |
Butilhidroksitoluen (BHT) |
|
|
|
52. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
tvari za tretiranje brašna, antioksidans |
svi proizvodi |
DPP |
53. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
|
|
54. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
|
|
55. |
E304 |
Masni esteri askorbinske
kiseline |
antioksidans |
kruh i Pain courant Fransais |
DPP |
56. |
E327 |
Kalcijev laktat |
tvari za tretiranje brašna, tvari za rahljenje |
svi mlinski i pekarski proizvodi,
tjestenine, brzosmrznuti i srodni
proizvodi |
DPP |
|
|
|
regulator
kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
57. |
E337 |
Natrijev kalijev tartarat |
tvari za tretiranje brašna, tvari za rahljenje |
svi mlinski i pekarski proizvodi,
tjestenine, brzosmrznuti i srodni
proizvodi |
DPP |
|
|
|
stabilizator |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
|
|
|
|
|
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
58. |
E500 |
Natrijev hidrogenkarbonat (II) |
tvari za tretiranje brašna, tvari za rahljenje |
svi mlinski i pekarski proizvodi,
tjestenine, brzosmrznuti i srodni
proizvodi |
DPP |
|
|
|
regulator
kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
59. |
E501 |
Kalijev hidrogenkarbonat (II) |
regulator
kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
DPP |
60. |
E503 |
Amonijev hidrogenkarbonat (II) |
tvari za tretiranje |
svi mlinski i pekarski
proizvodi, |
DPP |
|
|
|
brašna, tvari za rahljenje, |
tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
|
61. |
E516 |
Kalcijev sulfat |
regulator kiselosti |
|
|
62. |
E529 |
Kalcijev oksid |
|
|
|
63. |
E574 |
Glukonska kiselina |
|
|
|
64. |
E575 |
Glukono-delta-lakton |
|
|
|
65. |
E541 |
Na-Al kiseli fosfat |
tvari za rahljenje |
fini pekarski proizvodi, masa za tijesto za kornete |
20000 ukupno
ili pojedinačno izraženo kao P2O5) |
66. |
E920 |
L - Cistein (I) |
tvari za tretiranje |
brašno za kruh i pecivo,
brašno za |
30 |
|
|
|
brašna |
brzo smrznute proizvode |
|
|
|
|
|
brašno za sve kekse, kolače i
srodne proizvode |
150 |
|
|
|
|
brašno za fine pekarske proizvode |
|
67. |
E420 |
Sorbitol (I) |
tvari za |
svi proizvodi |
DPP |
|
|
Sorbitolni sirup (II) |
zadržavanje
vlage |
|
|
|
|
|
|
|
|
68. |
E422 |
Glicerol |
|
|
|
69. |
E322 |
Lecitini |
emulgator |
svi proizvodi |
DPP |
70. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
svi
proizvodi |
DPP |
71. |
E401 |
Natrijev alginat |
stabilizator |
|
|
72. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
|
|
73. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
|
|
74. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
75. |
E405 |
Propan-1,2-diol alginat Propilenglikol alginat |
zgušnjivač |
svi proizvodi |
|
76. |
E406 |
Agar |
|
|
DPP |
77. |
E407 |
Karagenan |
zgušnjivač, stabilizator |
|
|
78. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
79. |
E412 |
Guar guma |
|
|
|
80. |
E413 |
Tragakant guma |
|
|
|
81. |
E414 |
Guma arabika |
|
|
|
82. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
83. |
E416 |
Karaja guma |
zgušnjivač stabilizator |
preljevi i mase za punjenje
keksi, kolača i srodnih proizvoda |
5 000 |
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
Uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
84. |
E432 |
Polioksietilen (20) sorbitan
monolaurat (polisorbat 20) |
emulgator |
fini pekarski proizvodi |
3 000 |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|||||
85. |
E433 |
Polioksietilen (20) sorbitan monooleat (polisorbat 80) |
|
|
|
86. |
E434 |
Polioksietilen (20) sorbitan Monopalmitat (polisorbat 40) |
|
|
|
87. |
E435 |
Polioksietilen (20) sorbitan
monostearat (polisorbat 60) |
|
|
|
88. |
E436 |
Polioksietilen (20) sorbitan tristearat (polisorbat 65) |
|
|
|
89. |
E470a |
Natrijeve, kalijeve i
kalcijeve soli masnih kiselina |
emulgator |
svi proizvodi |
DPP |
|
E470b |
Magnezijeve soli masnih
kiselina |
|
|
|
90. |
E471 |
Mono i digliceridi masnih
kiselina |
|
|
|
91. |
E472 a |
Ester octene kiseline mono i
diglicerida masnih kiselina |
|
|
|
|
E472 b |
Ester mliječne kiseline |
|
|
|
|
|
mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
|
|
|
E472 c |
Ester limunske kiseline mono i
diglicerida masnih kiselina |
|
|
|
|
E472 d |
Ester vinske kiseline mono i
diglicerida masnih kis. |
|
|
|
|
E472 e |
Ester mono i diacetil vinske
kiseline mono |
|
|
|
|
|
i diglicerida masnih kiselina |
|
|
|
|
E472 f |
Ester octene i vinske kiseline
mono i diglicerida masnih kiselina |
|
|
|
92. |
E473 |
Saharozni esteri masnih
kiselina |
emulgator |
fini pekarski proizvodi svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
10 000 pojedinačno ili ukupno |
93. |
E474 |
Saharogliceridi |
|
|
|
94. |
E475 |
Poliglicerolni esteri masnih kiselina |
emulgator |
fini pekarski proizvodi |
10 000 |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
10 |
||||
95. |
E476 |
Poliglicerolni ester
interesterificirane |
|
masne emulzije |
5000 |
|
|
ricinoleinske kiseline |
|
|
|
96. |
E477 |
Propilen glikolni ester masnih
kiselina |
|
fini pekarski proizvodi svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 |
97. |
E479 |
Termički oksidirano sojino
ulje |
emulgator |
|
5 000 |
98. |
E479b |
Termooksidirano sojino ulje s
mono i digliceridima masnih kiselina |
|
masne emulzije za prženje |
|
99. |
E481 |
Natrijev stearoil-2-laktilat |
emulgator |
pekarski proizvodi (osim
osnovne vrste pšeničnog kruha |
3 000 |
|
|
|
|
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 |
100. |
E482 |
Kalcijev stearoil-2-laktilat |
|
fini pekarski proizvodi |
5 000 |
|
|
|
|
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
101. |
E483 |
Stearil tartarat |
emulgator |
pekarski proizvodi (osim |
4 000 |
|
|
|
|
osnovne vrste pšeničnog kruha) |
|
|
|
|
|
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
Broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
102. |
E491 |
Sorbitan monostearat |
emulgator |
fini pekarski proizvodi |
10 000 |
|
|
|
|
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
103. |
E492 |
Sorbitan tristearat |
emulgator |
preljevi za sve
prizvode |
5 000 |
104. |
E493 |
Sorbitan monolaurat |
|
|
|
105. |
E494 |
Sorbitan monooleat |
|
|
|
106. |
E495 |
Sorbitan monopalmitat |
|
|
|
107. |
E440 |
Pektin (I) |
zgušnjivač, |
svi proizvodi |
DPP |
|
|
Pektin amidirani (II) |
stabilizator |
|
|
108. |
E460 |
Mikrokristalinična celuloza(I) |
|
|
|
|
|
Celuloza u prahu(II) |
|
|
|
109. |
E461 |
Metil celuloza |
|
|
|
110. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
|
|
111. |
E464 |
Hidroksipropilmetil celuloza |
|
|
|
112. |
E465 |
Metiletil celuloza |
|
|
|
113. |
E466 |
Natrijeva karboksimetil
celuloza |
|
|
|
114. |
E260 |
Octena kiselina |
kiselina, konzervans |
svi proizvodi |
DPP |
115. |
E261 |
Kalijev laine (I) |
regulator, |
|
|
|
|
Kalijev laine laine(II) |
kiselosti |
|
|
116. |
E262 |
Natrijev laine (I) |
konzervans |
|
|
|
|
Natrijev hidrogenacetat(II) |
|
|
|
117. |
E263 |
Kalcijev acetat |
|
|
|
118. |
E270 |
Mliječna kiselina |
kiselina, konzervans |
svi proizvodi |
DPP |
119. |
E325 |
Natrijev laktat |
regulator
kiselosti konzervans |
|
|
120. |
E326 |
Kalijev laktat |
regulator kiselosti |
|
|
121. |
E327 |
Kalcijev laktat |
konzervans |
svi proizvodi |
DPP |
122. |
E330 |
Limunska kiselina |
kiselina,
antioksidans |
|
|
123. |
E331 |
Natrijev laine (I) Dinatrijev laine (II) |
regulator
kiselosti |
|
|
|
|
Trinatrijev laine (III) |
tvari za |
|
|
124. |
E332 |
Kalijev laine (I) |
rahljenje |
|
|
|
|
Trikalijev laine (II) |
|
|
|
125. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) Dikalcijev citrat (II) Trikalcijev citrat (III) |
|
|
|
126. |
E334 |
Vinska kiselina |
kiselina |
svi proizvodi |
DPP |
127. |
E335 |
Natrijev tartarat (I) |
regulator kiselosti tvari za rahljenje tvari za
tretiranje brašna |
svi proizvodi |
|
|
|
Dinatrijev tartarat (II) |
|
|
|
128. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) |
|
|
|
|
|
Dikalijev tartarat (II) |
|
|
|
129. |
E337 |
Natrijkalijev tartarat |
|
|
|
130. |
E297 |
Fumarna kiselina |
regulator
kiselosti |
mase za punjenje i preljevi |
2 500 |
131. |
E355 |
Adipinska kiselina |
|
mase za punjenje i preljevi |
2000 (izraženo kao adipinska kiselina) |
132. |
E356 |
Natrijev adipat |
|
|
|
133. |
E357 |
Kalijev adipat |
|
|
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
Broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
134. |
E339 |
Natrijev fosfat(I) |
regulator kiselosti |
brašno |
2500 |
|
|
Dinatrijev fosfat (II) |
tvari za rahljenje |
|
(ukupno |
|
|
Trinatrijev fosfat (III) |
tvari za tretiranje |
|
ili pojedinačno |
|
|
|
brašna |
|
Izraženo
kao P2O5 )* |
135. |
E340 |
Kalijev fosfat (I) |
|
fini pekarski proizvodi |
20 000 * |
|
|
Dikalijev fosfat (II) |
|
|
|
|
|
Trikalijev fosfat (III) |
|
|
|
136. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
|
fini pekarski proizvodi |
3 000* |
137. |
E343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
|
|
138. |
E450 |
Dinatrijev difosfat (I) |
|
brašno |
2 500 |
|
|
Trinatrijev difosfat (II) |
|
brašno (za samorahljenje) |
|
|
|
Tetranatrijev difosfat(III) |
|
|
|
|
|
Dikalijev difosfat (IV) |
|
fini pekarski proizvodi brašno (za samorahljenje) |
20 000* |
|
|
Tetrakalijev difosfat (V) |
|
brašno (za samorahljenje) |
|
|
|
Dikalcijev difosfat (VI) |
|
|
|
|
|
Kalcijev dihidrogendifosfat
(VII) |
|
|
|
139. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) Pentakalijev trifosfat (II) |
|
fini pekarski proizvodi brašno (za samorahljenje) |
20 000 * |
140. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev polifosfat (II) Natrijevkalcijev polifosfat (III) Kalcijev polifosfat (IV) |
|
|
|
141. |
E508 |
Kalijev klorid |
tvari za želiranje |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
DPP |
142. |
E509 |
Kalcijev klorid |
|
|
|
143. |
E524 |
Natrijev hidroksid |
|
lužnato pecivo |
za površinsku obradu |
|
|
|
regulator kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 (na suhu tvar) |
144. |
E525 |
Kalijev hidroksid |
|
lužnato pecivo |
za površinsku obradu |
|
|
|
regulator kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 (na suhu tvar) |
145. |
E526 |
Kalcijev hidroksid |
|
lužnato pecivo |
za površinsku obradu |
|
|
|
regulator kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 (na suhu tvar) |
146. |
E527 |
Amonijev hidroksid |
|
lužnato pecivo |
za površinsku obradu |
|
|
|
regulator kiselosti |
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
5 000 (na suhu tvar) |
147. |
E551 |
Silicijev dioksid-amorfni |
tvari protiv zgrudnjavanja |
praškasta smjesa za kekse i
kolače |
10 000 |
148. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
svi mlinski i pekarski
proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
10 000 izraženo
kao kiselina |
149. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
krekeri |
|
150. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
slani trajni proizvodi |
|
151. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
|
|
152. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
|
153. |
E625 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
Broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
154. |
E901 |
Pčeljinji vosak |
tvari za poliranje, |
svi mlinski i pekarski
proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
DPP |
155. |
E902 |
Kandelila vosak |
|
keksi, kolači i srodni
proizvodi s preljevima |
|
156. |
E903 |
Karnauba vosak |
|
fini pekarski proizvodi s
čokoladnim preljevom |
200 |
157. |
E904 |
Šelak |
|
svi mlinski i pekarski
proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i
srodni proizvodi |
DPP |
158. |
E905 |
Mikrokristalični vosak |
|
keksi, kolači i srodni
proizvodi s preljevima |
|
159. |
E907 |
Hidrogenirani poli-1-decen |
|
|
|
160. |
E1510 |
Etilni alkohol |
pomoćne tvari |
za unutarnju obradu folije za pakirani i narezani toast kruh |
6000 |
|
|
|
u procesu
proizvodnje |
pakirani keksi, kolači i
srodni proizvodi s aktivnošću vode >0,65% |
10 000 |
161. |
E1520 |
Propan-1,2-diol |
tvari za zadržavanje |
svi proizvodi |
1000 |
|
|
|
vlage |
|
|
162. |
|
Aromatske tvari |
aroma |
posebni pekarski proizvodi, fini |
DPP |
|
|
• prirodne aromatske tvari |
|
pekarski proizvodi, mase za
punjenje |
( prema preporuci proizvođača) |
|
|
• prirodno-identične aromatske tvari |
|
svi keksi, kolači i srodni
proizvodi |
|
|
|
• umjetne aromatske tvari |
|
|
|
|
|
Aromatski pripravci |
|
|
|
|
|
Prirodne arome dobivene |
|
|
|
|
|
posebnim tehnološkim |
|
|
|
|
|
postupcima |
|
|
|
163. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
fini pekarski proizvodi, smanjene energetske
vrijednosti, bez dodanog šećera korneti i vafli koji se koriste za sladoled (bez šećera)
|
700 |
|
|
|
sladilo |
korneti i vafli koji se koriste za sladoled (bez šećera) |
800 |
164. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
tvar za zaslađivanje |
fini pekarski proizvodi, smanjene energetske
vrijednosti, bez dodanog šećera |
2273 (1462 aspartam ekvivalenta 1000 acesulfam K ekvivalenta |
|
|
|
sladilo |
korneti i vafli koji se koriste za sladoled (bez šećera) |
1 554 (1 000 aspartam ekvivalenta 684 acesulfam K
ekvivalenta) |
165. |
E504 |
Magnezijev karbonat Magnezijev hidrogenkarbonat |
tvari proitiv zgrudnjavanja |
praškaste smjese za pripremu pekarskih
proizvoda |
DPP |
166. |
E421 |
Manitol |
tvari za zaslađivanje |
proizvodi snižene energetske vrijednosti |
DPP |
167. |
E953 |
Izomalt |
zamjena za |
|
|
168. |
E965 |
Maltitol |
šećer |
|
|
169. |
E966 |
Laktitol |
|
|
|
170. |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
Broj |
broj |
|
funkcionalno |
Uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
171. |
E950 |
Acesulfam-K |
tvari za
zaslađivanje |
proizvodi snižene
energetske vrijednosti |
1000 |
|
|
|
sladilo |
proizvodi sa ili
bez šećera |
|
|
|
|
|
masa za tijesto za
kornete bez šećera |
2000 |
172. |
E951 |
Aspartam |
tvari za
zaslađivanje |
proizvodi snižene
energetske vrijednosti |
2000 |
|
|
|
sladilo |
proizvodi sa ili
bez šećera |
|
173 |
E952 |
Ciklaminska
kiselina (I) |
tvari za |
proizvodi snižene
energetske |
500 |
|
|
Natrijeva,
kalijeva i kalcijeva sol ciklaminske kiseline (II) |
zaslađivanje sladilo |
vrijednosti,
proizvodi sa ili bez šećera |
(izraženo kao ciklaminska kis.) |
174. |
E954 |
Saharin (I) |
tvari za |
proizvodi snižene
energetske vrijednosti |
300 (izraženo kao |
|
|
Natrijeva,
kalijeva i kalcijeva |
zaslađivanje |
proizvodi sa ili
bez šećera |
saharin ) |
|
|
sol saharina |
sladilo |
masa za tijesto za
kornete bez šećera |
800 |
175. |
E957 |
Taumatin |
zaslađivanje sladilo |
proizvodi bez šećera |
50 |
|
E959 |
Neohesperidin DC |
zaslađivanje |
proizvodi snižene
energetske vrijednosti, proizvodi sa ili bez šećera |
150 |
|
|
|
sladilo |
masa za tijesto za
kornete bez šećera |
50 |
176. |
E1404 |
Škrob oksidirani |
modificirani škrob |
svi proizvodi |
DPP |
177. |
E1410 |
Monoškrobni fosfat |
|
|
|
178. |
E1412 |
Diškrobni fosfat
esterificirani |
|
|
|
179. |
E1413 |
Diškrobni fosfat
fosfatizirani |
|
|
DPP |
180. |
E1414 |
Diškrobni fosfat
acetilirani |
|
|
|
181. |
E1420 |
Acetilirani škrob |
|
|
|
182. |
E1422 |
Acetilirani diškrob adipat |
|
|
|
183. |
E1440 |
Hidroksipropil
škrob |
|
|
|
184. |
E1442 |
Hidroksipropil diškrobni fosfat |
|
|
|
185. |
E1450 |
Natrijev oktenil
jantarat – škrob |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni |
IUB |
Naziv aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
186. |
3.2.1.4 |
Celulaza podrijetla prema Listi enzimskih preparata od
1. – 7. |
enzimski preparat |
svi mlinski i pekarski proizvodi, tjestenine,
brzosmrznuti i srodni proizvodi |
DPP |
187. |
3.2.1.3 |
Glukoamilaza (amiloglukozidaza) |
|
svi proizvodi |
|
|
|
podrijetla prema Listi |
|
|
|
|
|
enzimskih preparata od 1. – 7. |
|
|
|
188. |
1.1.3.4 |
Glukoza-oksidaza 1. Aspergillus niger |
|
svi mlinski i pekarski proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
DPP |
189. |
3.2.1.28 |
Hemicelulaza |
|
svi
proizvodi |
|
|
|
podrijetla
prema Listi |
|
|
|
|
|
enzimskih
preparata od 1. – 7. |
|
|
|
190. |
3.4.1.26 |
Invertaza
podrijetla prema Listi |
|
svi keksi, kolači i srodni |
|
|
|
enzimskih
preparata od 1. – 7. |
|
proizvodi |
|
191. |
3.2.1.32 |
Ksilanaza
podrijetla |
enzimski |
svi proizvodi |
DPP |
|
|
prema
Listi enzimskih preparata |
preparati |
|
|
|
|
od
1. – 4. |
|
|
|
192. |
1.13.1.13 |
Lipoksidaza 1.
brašno soje |
|
svi mlinski i pekarski proizvodi, |
|
193. |
3.1.1.3 |
Lipaza
podrijetla prema |
|
tjestenine, brzosmrznuti i srodni |
|
|
|
Listi
enzimskih preparata |
|
proizvodi |
|
|
|
od
1. – 12. Lipaza, rDNA |
|
|
|
|
|
1.
Aspergillu spp. |
|
|
|
194. |
3.2.1.20 |
Maltaza
(alfa-glukozidaza) |
|
svi
proizvodi |
|
|
|
podrijetla
prema Listi |
|
|
|
|
|
enzimskih
preparata od 1. – 4. |
|
|
|
195. |
3.4.23.6 |
Proteaza kisela podrijetla prema Listi enzimskih preparata od 1. – 4. |
|
svi mlinski i pekarski proizvodi, tjestenine,
brzosmrznuti i srodni proizvodi |
|
|
|
Proteaza kisela podrijetla prema Listi enzimskih preparata od 1. – 4. i 12. |
|
svi keksi, kolači i srodni proizvodi |
|
196. |
3.4.24.4 |
Proteaza
neutralna |
|
svi
proizvodi |
|
|
|
podrijetla
prema Listi |
|
|
|
|
|
enzimskih
preparata od 1. – 4. |
|
|
|
197. |
3.4.21.14 |
Proteaza alkalna podrijetla prema Listi enzimskih
preparata |
|
|
|
|
|
od
1. – 4. |
|
|
|
198. |
3.2.1.25 |
Arabino-furanozidaza 1.
Aspergillus niger |
|
svi
mlinski i pekarski proizvodi, tjestenine, brzosmrznuti i srodni proizvodi |
|