Tablica 2.
Proizvodi mesa stoke za klanje,
divljači i peradi
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
|
20 |
2. |
E120 |
Cochenille, Carmines, Carmine acid |
|
|
100 |
3. |
E150a |
Caramel obični |
|
|
|
|
E150b |
Caramel sulfitno kiseli |
|
kobasice |
|
|
E150c |
Caramel amonijačni |
|
|
DPP |
|
E150d |
Caramel sulfitno amonijačni |
|
paštete |
|
4. |
E160a |
Carotene |
|
|
20 |
|
E160c |
Paprica extract , Capsantin, Capsorubin |
|
|
10 |
5. |
E162 |
Beetred, Betamine |
|
|
DPP |
6. |
E129 |
Allura Red AC |
|
mesni doručak |
25 |
7. |
E120 |
Cochenille, Carmines, Carmine acid |
|
kobasice za doručak sa najmanje 6% žitarica ili drugih biljnih dodataka |
100 |
8. |
E128 |
Rot 2G |
bojilo |
mljeveno meso sa drugih |
20 |
9. |
E129 |
Allura Red AC |
|
najmanje 4% žitarica ili |
25 |
10. |
E150a |
Caramel obični |
|
biljnih dodataka (burger i sl.) |
|
|
E150b |
Caramel sulfitno kiseli |
|
|
|
|
E150c |
Caramel amonijačni |
|
|
DPP |
|
E150d |
Caramel sulfitno amonijačni |
|
|
|
11. |
E120 |
Cochenille, Carmines, Carmine acid |
bojilo |
Chorizo-kobasica |
200 |
12. |
E124 |
Poncean 4R, Cochenillered A |
|
Salchichon |
250 |
13. |
E110 |
Sunset Yellow FCF, Gelborange S |
bojilo |
Sobrasada |
135 |
14. |
E124 |
Poncean 4R, Cochenillerot A |
|
|
200 |
15. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
Pasturmas (jestivi vanjski |
|
16. |
E101 |
Riboflavin(I), Riboflavin-5'-fosfat(II) |
|
pokrov) |
DPP |
17. |
E120 |
Cochenille, Carmines, Carmine acid |
|
|
|
18. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
hladetina
(tlačenica) |
1000
sorbinska k. + 500
benzojeva k. |
19. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
proizvodi površinski
pokriveni želeom (kuhani, salamureni ili |
1000
izraženo kao sorbinska
kiselina |
20. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
sušeni) |
|
21. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
konzervans |
|
|
22. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
|
23. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
|
24. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
samo za površinsku |
|
25. |
E214 |
Etil p-hidroksibenzoat |
|
obradu suhomesnatih |
DPP |
26. |
E215 |
Natrijev etil p-hidroksibenzoat |
|
proizvoda |
|
27. |
E216 |
Propil p-hidroksibenzoat |
|
|
|
28. |
E217 |
Natrijev propil p-hidroksibenzoat |
|
|
|
29. |
E218 |
Metil p-hidroksibenzoat |
|
|
|
30. |
E219 |
Natrijev metil p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
31. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
kobasice za doručak sa |
|
32. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
najmanje 6% žitarica ili |
|
33. |
E222 |
Natrijev hidrogen sulfit |
|
drugih biljnih dodataka, |
|
34. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
mljeveno meso sa |
|
35. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
najmanje 4% dodanih žitarica ili
drugih biljnih dodataka |
450
izraženo kao SO2 |
36. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
(burgeri i sl.) |
|
37. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
|
38. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
39. |
E235 |
Natamycin |
konzervans |
samo za površinsku obradu trajnih
kobasica |
1 mg/dm2, ne smije biti
dokazan 5 mm ispod površine |
40. |
E249 |
Kalijev nitrit |
konzervans |
toplinski neobrađeni, salamureni,
suhomesnati proizvodi |
50 kao
NaNO2 |
41. |
E250 |
Natrijev nitrit |
|
ostali salamureni proizvodi |
|
|
|
|
|
konzervirani proizvodi |
100 kao NaNO2 |
|
|
|
|
jetrena pašteta i slični proizvodi |
|
|
|
|
|
salamurena slanina |
175 kao NaNO2 |
42. |
E251 |
Natrijev nitrat |
konzervans |
salamureni proizvodi |
250 kao
NaNO3 |
43. |
E252 |
Kalijev nitrat |
|
konzervirani proizvodi |
|
|
|
|
|
jetrena pašteta |
50 kao
NaNO3 |
44. |
E260 |
Octena kiselina |
kiselina |
|
|
45. |
E270 |
Mliječna kiselina |
|
|
|
46. |
E330 |
Limunska kiselina |
|
|
|
47. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
svi proizvodi |
DPP |
48. |
E261 |
Kalijev(I)acetat |
regulator |
|
|
|
|
Kalijev(II)acetat |
kiselosti |
|
|
49. |
E262 |
Natrijev(I)acetat |
|
|
|
|
|
Natrijev(II)acetat |
|
|
|
50. |
E325 |
Natrijev laktat |
antioksidans |
svi proizvodi |
|
51. |
E326 |
Kalijev laktat |
|
|
|
52. |
E331 |
Natrijev citrat |
regulator |
|
DPP |
53. |
E332 |
Kalijev citrat |
kiselosti |
|
|
54. |
E335 |
Natrijev tartarat |
|
|
|
55. |
E336 |
Kalijev tartarat |
|
|
|
56. |
E337 |
Kalijevnatrijev tartarat |
|
|
|
57. |
E333 |
Kalcijev citrat |
|
|
|
58. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
za salamureno i brzo |
|
59. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
salamureno meso |
DPP |
60. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
|
|
61. |
E304 |
Askorbil palmitat |
antioksidans |
mast |
|
62. |
E307 |
Sintetički alfa-tokoferol |
|
|
DPP |
63. |
E308 |
Sintetički-gamatokoferol |
|
|
|
64. |
E309 |
Sintetički-deltatokoferol |
|
|
|
65. |
E310 |
Propilgalat |
antioksidans |
mast |
200 |
66. |
E311 |
Oktilgalat |
|
|
pojedinačno ili ukupno * |
67. |
E312 |
Dodecilgalat |
|
|
|
68. |
E320 |
Butilhidroksianisol (BHA) |
|
|
200 * |
69. |
E321 |
Butilhidroksitoluen (BHT) |
|
|
100 * |
70. |
E315 |
Izoaskorbinska kiselina |
|
salamureni proizvodi |
500 |
71. |
E316 |
Natrijev izoaskorbat |
|
konzervirani proizvodi |
500 kao
kiselina |
72. |
E330 |
Limunska kiselina |
antioksidans |
|
DPP |
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
73. |
E339 |
Natrijev fosfat (I) |
regulator kiselosti |
|
5000 |
|
|
Dinatrijev fosfat (II) |
|
|
izraženo kao |
|
|
Trinatrijev fosfat (III) |
|
|
P2O5 |
74. |
E340 |
Kalijev fosfat (I) |
|
za sve proizvode, osim |
|
|
|
Dikalijev fosfat (II) |
|
trajnih kobasica |
|
|
|
Trikalijev fosfat (III) |
|
|
|
75. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
|
|
|
76. |
E343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
|
|
77. |
E450 |
Dinatrijev fosfat (I) |
emulgatorska sol |
|
|
|
|
Trinatrijev fosfat (II) |
|
|
|
|
|
Tetranatrijev difosfat (II) |
|
|
|
|
|
Dikalijev difosfat (IV) |
|
|
|
|
|
Tetrakalijev difosfat(V) Dikalcijev difosfat (VI) Ca- dihidrogen difosfat (VII) |
|
|
|
78. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) |
sekvestrant |
i za površinsku obradu mesa |
4 000 |
|
|
Pentakalijev trifosfat (II) |
|
|
|
79. |
E452 |
Natrijevi polifosfati(I) Kalijevi polifosfati(II) |
emulgatorska sol |
za sve proizvode, osim trajnih
kobasica |
5000 |
|
|
Na-Ca-polifosfat (III) Ca-polifosfat(IV) |
|
|
izraženo kao P2O5 |
80. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač, tvari za želiranje |
|
DPP |
81. |
E406 |
Agar-agar |
zgušnjivač |
|
|
82. |
E407 a |
Karagenan PES (
Pročišćena morska alga Eucheuma) |
tvari za želiranje |
kuhane, polutrajne i |
5 000
pojedinačno ili ukupno |
83. |
E410 |
Karuba guma-brašno sjemenke rogača
|
tvari za želiranje |
obarene kobasice |
DPP |
84. |
E412 |
Guar guma |
zgušnjivač |
i konzerve |
|
85. |
E414 |
Gumi arabika |
|
|
|
86. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
87. |
E322 |
Lecitin |
emulgatori |
|
DPP |
88. |
E471 |
Mono i digliceridi masnih kiselina |
|
kuhane, polutrajne i |
do 5000 pojedinačno |
89. |
E472a |
Ester octene kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
obarene kobasice |
ili ukupno |
|
E472b |
Ester mliječne kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
i konzerve |
|
|
E472c |
Ester limunske kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
|
|
90. |
E481 |
Na steroil 2-lactilat |
emulgator |
obarene kobasice i konzerve |
4000 |
|
E482 |
Ca steroil 2-lactilat |
|
|
|
91. |
E500 |
Natrijev hidrogenkarbonat |
tvari za rahljenje |
proizvodi od oblikovanog svježeg
mesa |
DPP |
92. |
E508 |
Kalijev klorid |
tvari za želiranje |
|
DPP |
93. |
E551 |
Silicijev dioksid |
tvari za |
|
|
94. |
E552 |
Kalcijev silikat |
spečavanje |
|
|
95. |
E553a |
Magnezijev silikat |
zgudnjavanja |
samo za površinsku |
DPP |
|
E553b |
Magnezijev trisilikat |
|
obradu kobasica |
|
96. |
E554 |
Natrijev Al- silikat |
|
|
|
97. |
E555 |
Kalijev Al-silikat |
|
|
|
98. |
E556 |
Kalcijev aluminijev silikat (kaolin) |
|
|
|
99. |
E575 |
Glukono-delta-lakton |
regulator kiselosti |
trajni,polutrajni ,obareni proiz. |
do 3000 |
100. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivači okusa |
kuhane, obarene i polutrajne |
do 10 000 |
Redni |
E |
Naziv
aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća
dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
mg/kg |
101. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
pojačivač okusa |
kobasice i konzerve |
pojedinačno ili |
102. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
|
ukupno
izraženo |
103. |
E623 |
Monokalcijev diglutaminat |
|
|
kao |
104. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
glutaminska
kiselina |
105. |
E635 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
106. |
E626 |
Gvanilinska kiselina |
pojačivač okusa |
kuhane, obarene i |
do 500 |
107. |
E627 |
Dinatrijev gvanilat |
|
polutrajne kobasice |
pojedinačno |
108. |
E628 |
Dikalijev gvanilat |
|
i konzerve, panirani odresci |
ili
ukupno izraženo |
109. |
E629 |
Kalcijev gvanilat |
|
|
kao
gvanilinska kiselina |
110. |
E631 |
Dinatrijev inozinat |
pojačivač okusa |
kuhane, obarene i |
do 500 |
111. |
E632 |
Dikalijev inozinat |
|
polutrajne kobasice |
pojedinačno |
112. |
E633 |
Kalcijev inozinat |
|
i
konzerve, panirani odresci |
ili
ukupno |
113. |
E634 |
Kalcijev 5-ribonukleotid |
pojačivači okusa |
kuhane, obarene i polutrajne
kobasice i konzerve |
do 500 pojedinačno |
114. |
E635 |
Dinatrijev 5'-ribonukleotid |
|
|
ili
ukupno |
115. |
E466 |
Natrijeva karboksi metil celuloza (CMC) |
zgušnjivač |
|
|
116. |
E1404 |
Škrob oksidirani |
modificirani škrob |
gotova
jela |
DPP |
117. |
E1410 |
Monoškrob-fosfat |
|
konzerve od mesa u komadima |
40000 |
118. |
E1411 |
Diškrob glicerol |
|
konzerve od usitnjenog mesa |
|
119. |
E1422 |
Acetilirani diškrob adipat |
|
|
DPP |
120. |
E1440 |
Škrob hidroksipropil |
|
|
|
121. |
E1442 |
Škrobfosfat hidroksipropil |
|
|
|
122. |
|
Aroma dima |
aroma |
za sve proizvode |
DPP |
123. |
|
Prirodne
aromatske tvari |
|
|
|
124. |
|
Aromatski
pripravci |
|
|
|