Tablica 3.
Mlijeko i mliječni proizvodi, sladoled i puding
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
topljeni sir, pripravci topljenog sira aromatizirani
mliječni proizvodi |
150 |
|
2. |
E101 |
Riboflavin Riboflavin-5'-fosfat |
|
voćni jogurt, kiselo mlijeko s voćem,
aromatizirani mliječni proizvodi, sladoled* i krem sladoled*, prašak za sladoled* i puding * osim sladoleda na
bazi voća, kakao praha, čokolade i jaja topljeni sir, pripravci topljenog sira |
150 DPP |
|
3. |
E102 |
Tartrazine |
bojilo |
sladoled* i krem sladoled*, prašak za |
150 |
|
4. |
E104 |
Quinoline Yellow |
|
sladoled* i puding * osim sladoleda
na bazi |
150 |
|
5. |
E110 |
Sunset Yellow FCF Gelborange S |
|
voća, kakao praha, čokolade i jaja |
50 |
|
6. |
E120 |
Cochineal, Carmines Carminic Acid |
|
crveni mramorni sir, topljeni sir , pripravci
topljenog sira, voćni jogurt, kiselo mlijeko s voćem, za sladoled od jagode dozvoljena
E120 |
125 50 |
|
7. |
E122 |
Azorubine |
bojilo |
sladoled* i krem sladoled*, prašak za sladoled* i puding * osim sladoleda na
bazi voća, kakao praha, čokolade i jaja |
50 |
|
8. |
E123 |
Amaranth |
|
|
150 |
|
9. |
E124 |
Ponceau 4R, Cochineal Red A |
|
|
50 |
|
10. |
E127 |
Erythrosine |
|
|
150 |
|
11. |
E129 |
Allura Red AC |
|
|
50 |
|
12. |
E131 |
Patentblue V |
|
|
150 |
|
13. |
E132 |
Indigotine |
|
|
150 |
|
14. |
E133 |
Brillantblue FCF |
|
|
150 |
|
15. |
E140 |
Chlorphylle (a) |
bojilo |
Sage Derby sir ( Derby sir s
kaduljom) |
|
|
|
|
Chlorphylline (b) |
|
topljeni sir, pripravci topljenog sira, voćni jogurt, kiselo mlijeko s voćem, |
150 |
|
16. |
E141 |
Bakreni kompleks |
|
|
DPP |
|
|
|
Chlorphylle (a) |
|
sladoled* i krem sladoled*, prašak za * |
|
|
|
|
Chlorphylline (b) |
|
sladoled* i puding * |
|
|
17. |
E142 |
Green S |
bojilo |
sladoled*
i krem sladoled*, prašak za
sladoled*, puding * i aromatizirani mliječni proizvodi , osim
sladoleda na bazi voća, kakao praha, čokolade i jaja |
150 |
|
18. |
E150a |
Caramel - obični |
bojilo |
sladoled* i krem sladoled*, prašak za |
DPP |
|
|
E150b |
Caramel - sulfitni |
|
sladoled*, puding
* i aromatizirani |
|
|
|
E150c |
Caramel - amonijačni |
|
mliječni deserti, topljeni sir, pripravci topljenog sira, voćni jogurt, kiselo mlijeko |
|
|
|
E150d |
Caramel - sulfitno amonijač. |
|
s voćem, osim sladoleda na bazi voća, |
|
|
19. |
E151 |
Brillantblack BN |
|
kakao praha, čokolade i jaja |
150 |
|
20. |
E155 |
Brown HT |
|
|
50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
21. |
E160a |
Carotenes |
bojilo |
kora sira, topljeni sir, pripravci topljenog sira |
50 |
|
|
E160b |
Anatto, Bixin, Norbixin |
|
sladoled
i krem sladoled, prašak za
sladoled i puding kora sira,
topljeni sir, pripravci topljenog sira |
20 |
|
|
|
|
|
fermentirani sir
u komadima i nearomatizirani topljeni sir |
15 |
|
|
E160c |
Paprika extract, |
bojilo |
topljeni sir, pripravci topljenog sira, voćni |
DPP |
|
|
|
Capsanthin, Capsorubin |
|
jogurt, kiselo
mlijeko s voćem, sir sa |
|
|
|
E160d |
Lycopin |
|
začinima |
|
|
|
E160e |
Beta-apo-8'-carotenal (C30) |
|
voćni jogurt, kiselo mlijeko s voćem |
|
|
|
E160f |
Beta-apo-8'-carotenal (C30)
ethylester |
|
topljeni sir, pripravci topljenog
sira |
|
|
22. |
E161b |
Lutein |
|
|
|
|
|
E161g |
Canthaxanthin |
|
|
|
|
23. |
E162 |
Beetroot Red, Betanin |
|
|
|
|
24. |
E163 |
Anthocyanins |
|
crveni mramorni sir, topljeni sir , pripravci topljenog sira, voćni jogurt, kiselo mlijeko s voćem |
|
|
25. |
E180 |
Litholrubine BK |
bojilo |
samo za koru
tvrdog sira |
DPP |
|
26. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
sir i sirni
pripravci - površinska obrada |
DPP |
|
27. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
topljeni sir i proizvodi |
2000 |
|
28. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
sir u listićima (slojevima),
komadi, ribani sir, dodan hrani, pakiran |
1000 |
|
|
|
|
|
i sir bez zrenja |
izraženo kao |
|
|
|
|
|
mliječni namazi
i namazi s mliječnim masnoćama |
sorbinska kiselina |
|
29. |
E210 |
Benzojeva
kiselina |
konzervans |
toplinski neobrađeni mliječni deserti |
300
ukupno kao sorbinska i |
|
30. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
benzojeva |
|
31. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
kiselina |
|
32. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
|
|
33. |
E214 |
Etil-p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
34. |
E215 |
Natrijev etil
p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
35. |
E216 |
Propil
p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
36. |
E217 |
Natrijev propil
p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
37. |
E218 |
Metil
p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
38. |
E219 |
Natrijev metil p-hidroksibenzoat |
|
|
|
|
39. |
E234 |
Nizin |
konzervans |
sir sa zrenjem |
12,5 |
|
|
|
|
|
topljeni sirevi vrhnje dobiveno kuhanjem,
Mascarpone |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
40. |
E235 |
Natamycin |
konzervans |
tvrdi, polutvrdi
i polumeki sirevi samo za površinsku
obradu |
1 mg/dm2 površine i do 5 mm dubine |
|
41. |
E239 |
Heksametilentetramin |
|
sir Provolone |
25 kao formaldehid |
|
42. |
E251 |
Natrijev nitrat |
|
tvrdi, polutvrdi i polumeki
sirevi |
50 kao NaNO3 |
|
43. |
E252 |
Kalijev nitrat |
|
|
|
|
44. |
E1105 |
Lysozyme |
konzervans, enzim |
tvrdi i polutvrdi sirevi |
DPP |
|
45. |
E260 |
Octena kiselina |
konzervans, |
puding, kreme, kuhani sirevi, skuta |
2000 |
|
46. |
E261 |
Kalijev (I)
acetat |
regulator |
|
|
|
|
|
Kalijev (II) acetat |
kiselosti |
|
|
|
47. |
E262 |
Natrijev (I)
acetat |
|
|
|
|
|
|
Natrijev (II)
acetat |
|
drugi proizvodi prema potrebi |
DPP |
|
48. |
E280 |
Propionska
kiselina |
konzervans |
sir i proizvodi od sira ( samo za |
DPP |
|
49. |
E281 |
Natrijev
propionat |
|
površinsku
obradu ) |
|
|
50. |
E282 |
Kalcijev
propionat |
|
|
|
|
51. |
E283 |
Kalijev propionat |
|
puding - gotovi proizvod |
1000 |
|
52. |
E270 |
Mliječna
kiselina |
regulator |
prašak za sladoled, salamura za sireve, sirevi |
DPP |
|
53. |
E296 |
Jabučna kiselina |
kiselosti |
|
|
|
54. |
E300 |
Askorbinska
kiselina |
antioksidans |
instant proizvodi na bazi
mlijeka i |
DPP |
|
55. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
proizvodi koji sadrže masti |
|
|
56. |
E302 |
Kalcijev
askorbat |
|
|
|
|
57. |
E304 |
Askorbil
palmitat |
|
sirevi |
40 |
|
58. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
|
100 |
|
59. |
E311 |
Oktil galat |
|
pripravci
maslaca |
pojedinačno ili |
|
60. |
E312 |
Dodecil galat |
|
|
ukupno * |
|
61. |
E320 |
Butilhidroksianisol (BHA) |
|
|
200 * |
|
62. |
E321 |
Butilhidroksitoluen
(BHT) |
|
|
|
|
63. |
E322 |
Lecitin |
emulgator |
instant proizvod
na bazi mlijeka |
5000 |
|
64. |
E325 |
Natrijev laktat |
antioksidans |
vrhnje, topljeni sir i
proizvodi |
300 |
|
65. |
E326 |
Kalijev laktat |
|
mlaćenica |
DPP |
|
66. |
E329 |
Magnezijev
laktat |
|
|
|
|
67. |
E330 |
Limunska kiselina |
regulator |
kondenzirano i evaporizirano mlijeko, |
DPP |
|
68. |
E331 |
Natrijev citrat (I) |
kiselosti |
vrhnje, sladoled, puding, topljeni sir i proizvodi |
|
|
|
|
Dinatrijev citrat (II) |
|
mlaćenica i drugi proizvodi prema potrebi |
|
|
|
|
Trinatrijev citrat (III) |
|
UHT obrađeno kozje mlijeko |
4000 |
|
69. |
E332 |
Kalijev citrat |
|
pasterizirano i
sterilizirano mlijeko
|
DPP |
|
|
|
Trikalijev
citrat |
|
|
|
|
70. |
E333 |
Kalcijev citrat
(I) |
|
|
|
|
|
|
Dikalcijev
citrat (II) |
|
|
|
|
|
|
Trikalcijev
citrat (III) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
71. |
E345 |
Magnezijev citrat |
regulator kiselosti |
kondenzirano i
evaporizirano mlijeko, |
|
|
72. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
vrhnje,
sladoled, puding, |
|
|
73. |
E335 |
Natrijev
tartarat (I) |
|
mlaćenica i drugi proizvodi prema potrebi |
DPP |
|
|
|
Dinatrijev
tartarat(II) |
|
|
|
|
74. |
E336 |
Kalijev tartarat
(I) |
|
|
|
|
|
|
Dikalijev
tartarat(II) |
|
|
|
|
75. |
E337 |
Natrijkalijev
tartarat |
|
|
|
|
76. |
E354 |
Kalcijev
tartarat |
|
|
|
|
77. |
E350 |
Natrijev malat
(I) |
|
|
|
|
|
|
Natrijev
hidrogenmalat (II) |
|
|
|
|
78. |
E352 |
Kalcijev malat (I) |
regulator kiselosti |
kondenzirano i evaporizirano mlijeko, |
|
|
|
|
Kalcijev
hidrogenmalat (II) |
|
vrhnje,
sladoled, puding mlaćenica i
drugi proizvodi prema potrebi |
DPP |
|
79. |
E339 |
Natrijev fosfat (I) Dinatrijev fosfat (II) Trinatrijev fosfat (III) |
regulator kiselosti |
sterilizirano
i UHT mlijeko tučeno vrhnje |
1000 ukupno ili pojedinačno računato kao P2O5 * |
|
80. |
E340 |
Kalijevi fosfati Kalijev fosfat
(I) |
|
evaporizirano i kondenzirano mlijeko, kondenzirano s više od 28% s.tv. |
1000 |
|
|
|
Dikalijev fosfat
(II) Trikalijev
fosfat (III) |
|
evaporizirano i kondenzirano mlijeko, kondenzirano s više od 28% s.tv. |
1500 * |
|
|
|
|
|
mlijeko i vrhnje
u prahu |
2500 * |
|
|
|
|
|
pasterizirano i sterilizirano
vrhnje i UHT obrađeno vrhnje |
2500 * |
|
|
|
|
|
pasterizirano i
sterilizirano vrhnje |
5000 * |
|
|
|
|
|
vrhnje i vrhnje s biljnim masnoćama |
|
|
|
|
|
|
nefermentirani sir (osim Mozarele) |
2000 * |
|
81. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
|
topljeni sir i pripravci topljenog sira |
20000 * |
|
82. |
E343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
sladoled |
1000 * |
|
83. |
E450 |
Dinatrijev
difosfat (I) Trinatrijev
difosfat (II) Tetranatrijev difosfat (III) Dikalijev difosfat (IV) Tetrakalijev difosfat (V) Dikalcijev difosfat (VI) Kalcijev dihidrogendifosfat
(VII) |
emulgator |
mliječni napici |
2000 * |
|
84. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) Pentakalijev trifosfat (II) |
regulator kiselosti |
|
|
|
85. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev polifosfat (II) Natrijevkalcijev
polifosfat (III) Kalcijev polifosfat (IV) |
emulgator |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
86. |
E400 |
Alginska
kiselina |
stabilizator, zgušnjivač |
aromatizirani
jogurt i kiselo mlijeko s dodacima, sladoled i puding, vrhnje i šlag pjena,
tučeno vrhnje, jogurt sa dodacima, mliječni napici |
DPP |
|
87. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
|
|
|
88. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
pasterizirano vrhnje - obično |
|
|
89. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
aromatizirani jogurt i kiselo
mlijeko s |
|
|
90. |
E404 |
Kalcijev alginat |
stabilizator, |
dodacima, sladoled i puding, vrhnje i šlag |
DPP |
|
91. |
E405 |
Propilenglikol alginat |
zgušnjivač |
pjena, tučeno vrhnje, jogurt sa
dodacima, |
|
|
92. |
E406 |
Agar |
|
mliječni napici |
|
|
93. |
E407 |
Karagenan |
|
pasterizirano vrhnje
obično |
DPP |
|
94. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
|
95. |
E412 |
Guar guma |
|
pripravci svježeg i topljenog sira |
DPP |
|
96. |
E413 |
Tragakant guma |
|
|
|
|
97. |
E414 |
Guma arabika |
|
|
|
|
98. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
|
99. |
E416 |
Karaja guma |
|
|
|
|
100. |
E417 |
Tara guma |
|
|
|
|
101. |
E418 |
Gellan guma |
|
|
|
|
102. |
E420 |
Sorbitol |
tvari za |
niskokalorični proizvodi bez
dodanog |
DPP |
|
|
|
Sorbitol sirup (II) |
zaslađivanje |
šećera, dijetni sladoled, mliječni napici i |
|
|
103. |
E421 |
Manitol |
tvari za održavanje |
pripravci, šlag |
|
|
104. |
E953 |
Izomalt |
vlage |
|
|
|
105. |
E965 |
Maltitol |
|
|
|
|
106. |
E966 |
Laktitol |
|
|
|
|
107 |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
|
108. |
E422 |
Glicerol |
tvar za zadržavanje vlage |
sladoled |
|
|
109. |
E440 |
Pektin
(I) Amidirani pektin (II) |
stabilizator zgušnjivač |
sladoled, puding, voćni jogurt,
aromatizirani jogurt, kiselo mlijeko
s voćem i proizvodima od voća |
5000 ukupno ili |
|
110. |
E460 |
Mikrokristalin.
celuloza (I) |
|
|
pojedinačno |
|
|
|
Celuloza u prahu (II) |
|
Mozzarella |
DPP |
|
111. |
E461 |
Metilceluloza |
|
aromatizirano kiselo mlijeko,
mliječni |
ukupno |
|
112. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
desert, ostali proizvodi , mlaćenica, |
|
|
113. |
E464 |
Hidroksipropilmetil celuloza |
|
pripravci sira |
|
|
114. |
E465 |
Metiletil celuloza |
|
|
|
|
115. |
E466 |
Karboksimetil
celoloza (I) |
|
pasterizirano vrhnje –obično |
DPP |
|
|
|
Natrijeva karboksimetil celuloza (II) |
|
|
|
|
116. |
E322 |
Lecitin |
emulgator |
sladoled, vrhnje |
1000 |
|
117. |
E432 |
Polioksietilen sorbitan |
emulgator |
sladoled |
100 |
|
|
|
monolaureat (polisorbat 20) |
|
vrhnje, puding, ostali proizvodi mliječni deserti |
5000 ukupno ili pojedinačno |
|
118. |
E433 |
Polioksietilen sorbitan nonooleat
(polisorbat 80) |
emulgator |
pripravci sira |
DPP |
|
119. |
E434 |
Polioksietilen
sorbitan monopalmitat (polisorbat40) |
|
vrhnje, puding, ostali proizvodi mliječni deserti |
5000 ukupno ili pojedinačno |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
120. |
E435 |
Polioksietilen
sorbitan monostearat (polisorbat 60) |
emulgator |
vrhnje, puding, ostali proizvodi mliječni deserti |
5000 ukupno ili pojedinačno |
|
121. |
E436 |
Polioksietilen
sorbitan tristearat (polisorbat 65) |
|
pripravci sira |
DPP |
|
122. |
E471 |
Mono-i
digliceridi masnih kiselina |
emulgator |
sladoled, vrhnje, pasterizirano
vrhnje obično, puding, ostali proizvodi |
DPP |
|
123. |
E472a |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani octenom kiselinom |
|
pripravci sira |
|
|
|
E472b |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani mliječnom kiselinom |
|
|
|
|
|
E472c |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani limunskom kiselinom |
|
|
|
|
|
E472d |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani vinskom kiselinom |
|
|
|
|
|
E472e |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani sa monoacetilvinskom i diacetilvinskom kiselinom |
|
|
|
|
|
E472f |
Mono-i digliceridi masnih kiselina
esterificirani sa octenom i vinskom kiselinom |
|
|
|
|
124. |
E473 |
Saharozni ester
masnih kiselina |
emulgator |
sladoled, proizvodi slični vrhnju |
5000 |
|
125. |
E474 |
Saharogliceridi |
|
mliječni deserti |
5000 |
|
126. |
E475 |
Poliglicerolni
esteri masnih kiselina |
|
sterilizirano vrhnje i
sterilizirano vrhnje sa manjim sadržajem masnoće |
|
|
127. |
E476 |
Poliglicerolni
ester polikondenzirane racionalne kiseline |
|
|
|
|
128. |
E477 |
1,2-Propilenglikol
esteri masnih kiselina |
emulgator |
vrhnje, šlag, sladoled,
mliječni deserti |
5000 |
|
129. |
E481 |
Natrijev stearil
laktat |
|
|
|
|
130. |
E482 |
Kalcijev stearil laktat |
|
|
|
|
131. |
E491 |
Sorbitan
monostearat |
emulagator |
sladoled,
vrhnje, mliječni deserti ostali proizvodi |
500 |
|
132. |
E492 |
Sorbitan
tristearat |
emulgator |
|
5000 |
|
133. |
E493 |
Sorbitan monolaureat |
|
sladoled,
vrhnje, mliječni deserti ostali proizvodi |
|
|
134. |
E494 |
Sorbitan
monoleat |
|
|
|
|
135. |
E495 |
Sorbitan
monopalmitat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
136. |
E170 |
Kalcijev
karbonat |
tvari za sprječavanje zgrudnjavanja i |
mlijeko u prahu, prašak za sladoled, jogurt prah, vrhnje prah, ostali praškasti
proizvodi |
10000 |
|
137. |
E341 |
Kalcijev fosfat |
tvari za postizavanje klizavosti |
sir u komadima,
topljeni sir u komadima (rezani) |
|
|
138. |
E470a |
Natrijev stearat (I) |
|
mlijeko u prahu, prašak za sladoled, jogurt |
|
|
|
|
Kalijev stearat
(II) |
|
prah, vrhnje
prah, ostali praškasti |
10000 |
|
|
|
Kalcijev stearat (III) |
|
proizvodi, sir u komadima, topljeni sir u |
pojedinačno ili |
|
|
E470b |
Magnezijev stearat (I) |
|
komadima (rezani) |
ukupno |
|
139. |
E500 |
Natrijev karbonat |
|
|
|
|
140. |
E501 |
Kalijev karbonat |
|
|
|
|
141. |
E503 |
Amonijev
karbonat |
|
|
|
|
142. |
E504 |
Magnezijev
karbonat |
|
|
|
|
143. |
E508 |
Kalijev klorid |
|
|
|
|
144. |
E535 |
Natrijev
ferocijanid |
|
|
|
|
145. |
E536 |
Kalijev
ferocijanid |
|
|
|
|
146. |
E538 |
Kalcijev
ferocijanid |
|
|
|
|
147. |
E551 |
Silicijev
dioksid |
|
|
|
|
148. |
E552 |
Kalcijev silikat |
|
|
|
|
149. |
E553a |
Magnezijev
silikat |
|
|
|
|
150. |
E556 |
Kalcijev-aluminijev
silikat |
|
rezani ili
ribani, tvrdi, polutvrdi i topljeni |
|
|
151. |
E559 |
Aluminijev
silikat-kaolin |
|
sirevi |
|
|
152. |
E574 |
Glukonska
kiselina |
regulatori kiselosti |
pripravci sira, pripravci topljenog sira |
DPP |
|
153. |
E575 |
Glukono-delta-lakton |
|
|
|
|
154. |
E620 |
Glutaminska
kiselina |
pojačivač arome |
|
10000 |
|
155. |
E621 |
Mononatrijev
glutaminat |
|
|
pojedinačno ili |
|
156. |
E622 |
Monokalijev
glutaminat |
|
|
ukupno |
|
157. |
E623 |
Kalcijev
glutaminat |
|
|
|
|
158. |
E624 |
Monoamonijev
glutaminat |
|
|
|
|
159. |
E625 |
Magnezijev
glutaminat |
|
|
|
|
160. |
E942 |
Dušikov oksid |
potisni plin |
šlag pjena u
dozama |
DPP |
|
161. |
E950 |
Acesulfam K |
tvari za zaslađivanje |
sladoled za dijabetičare i dijetni sladoled,
sladoled |
800 |
|
|
|
|
|
niskokalorični proizvodi sa i bez
dodanog šećera, mlijeko i mliječni
napici |
350 |
|
162. |
E951 |
Aspartam |
tvari za
zaslađivanje |
mlijeko i napici
na bazi mliječnih pripravaka |
600 |
|
|
|
|
|
mliječni
niskokalorični proizvodi sa i bez
dodanog šećera, mlijeko |
1000 |
|
|
|
|
|
sladoled za dijabetičare i dijetni sladoled,
sladoled |
800 |
|
163. |
E952 |
Ciklaminska kis. (I) |
tvari za zaslađivanje |
mlijeko i napici na bazi
mliječnih pripravaka |
400 |
|
|
|
Na,K, Ca ciklaminske kiseline (II) |
|
niskokalorični proizvodi i sladoled
sa ili bez dodanog šećera sladoled za dijabetičare i dijetni
sladoled |
250 izraženo kao kiselina |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
164. |
E954 |
Saharin (I) Na, K, Ca sol saharina |
tvari za zaslađivanje |
sladoledi,
niskokalorični sa ili bez dodanog šećera |
100 |
|
165. |
E957 |
Taumatin |
pojačivač okusa |
mliječni deserti
|
5 |
|
166. |
E959 |
Neohesperidin |
tvari za
zaslađivanje |
niskokalorični
proizvodi sa i bez dodanog šećera, mlijeko i mliječni napici |
50 |
|
167. |
E965 |
Maltitol |
tvari za zaslađivanje |
niskokalorični proizvodi sa i bez dodanog šećera, mlijeko i mliječni napici |
DPP |
|
168. |
E966 |
Laktitol |
|
sladoled za dijabetičare,
sladoled i dijetni |
|
|
169. |
E967 |
Ksilitol |
|
sladoled |
|
|
170. |
E1404 |
Škrob oksidiran |
modificirani |
sladoled, prašak za sladoled, puding |
DPP |
|
171. |
E1410 |
Monoškrobfosfat |
škrob |
voćni jogurt,
aromatizirani jogurt, topljeni
sir, proizvodi od sira i topljenog sira |
|
|
172. |
E1413 |
Diškrob fosfat
fosfatizirani |
|
|
|
|
173. |
E1414 |
Diškrob fosfat
acetilirani |
|
|
|
|
174. |
E1420 |
Acetilirani
škrob |
|
|
|
|
175. |
E1422 |
Acetilirani
diškrob adipat |
|
|
|
|
176. |
E1440 |
Hidroksipropil
{krob |
|
|
|
|
177. |
E1442 |
Hidroksipropil diškrob fosfat |
|
|
|
|
178. |
E1520 |
Propan-1,2-diol |
tvari za
zadržavanje vlage |
sladoled,
krem sladoled |
DPP |
|
179. |
- |
Aromatski pripravci |
aroma |
napici na bazi jogurta, kiselog mlijeka i mlaćenice, voćni aromatizirani jogurt, kiselo mlijeko
sa voćem i aromatizirano kiselo
mlijeko, sladoled, puding i kreme, |
DPP |
|
180. |
- |
Prirodne arome |
|
smjesa (prašak) za sladoled, mliječni
deserti, |
|
|
181. |
- |
Prirodno identične arome |
|
pripravci maslaca, pripravci sira, pripravci |
|
|
182. |
- |
Prirodne arome dobivene posebnim
tehnološkim postupkom |
|
topljenog sira, aromatizirano mlijeko |
|
|
183. |
- |
Aroma dima |
|
pripravci
sira, pripravci topljenog sira |
|
|
184. |
- |
Etilmaltol |
|
mlaćenica,
mliječni napici i pripravci |
50 |
|
185. |
_ |
Etilvanilin |
|
|
100 |
|
186. |
- |
Umjetne arome |
|
puding i
kreme |
DPP |
|
187. |
- |
Laktaza |
enzim |
mliječni napici, sir, sladoled na bazi mlijeka |
|
|
188. |
- |
Dopušteni enzimi |
|
za proizvodnju fermentiranih proizvoda |
|
|
189. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za
zaslađivanje |
mliječni pripravci
i pripravci s mlijekom (uključujući i takva pića ), energetski reducirani sa
ili bez dodanog šećera |
400 |
|
|
|
|
|
sladoledi s ili
bez dodanog šećera, energetski reducirani |
320 |
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća
dopuštena količina (mg/kg) |
|
||
190. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
|
mliječni pripravci i pripravci s mlijekom, energetski reducirani sa ili bez šećera deserti tipa sorbet i šerbet u smrznutom ili tekućem stanju energetski reducirani sa ili bez šećera |
796 (512 aspartam ekvivalenta 350 acesulfam K ekvivalenta |
|||
|
|
|
|
sladoledi sa ili bez dodanog
šećera, energetski reducirani |
1243 (800 aspartam ekvivalenta 547 acesulfam K ekvivalenta |
|||
191. |
E460 |
Celuloza u prahu (II) |
tvar
protiv zgrudnjavanja |
narezani sirevi kao nadjevi za
tjestenine (pizza) |
DPP |
|||
192. |
E509 |
Kalcijev klorid |
tvari za
želiranje |
tvrdi, polutvrdi, meki i
svježi sirevi |
200 |
|||
193. |
E525 |
Kalijev hidroksid |
regulator
kiselosti |
pasterizirano
i sterilizirano mlijeko |
|
|||
* Aromatizirani sladoled i aromatizirani sladoled a aromom
voća koji se deklarira kao «Sladoled s aromom voća». Ne odnosi se na
“Sladoled od voća ” kod kojeg mora biti
deklariran udio voća.
** -
Posebne vrste sira - zreli narančasti, žuti, bijeli sirevi (u komadima), aromatizirani topljeni sirevi - crveni leicesterski sir, Mimoette sir i
sirevi sa začinima.