Tablica 5.
Ribe, školjke,
rakovi, glavonošci, mekušci i proizvodi
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
dimljena riba |
100 |
|
2. |
E102 |
Tartrazin |
|
paštete od riba i rakova |
pojedinačno |
|
3. |
E104 |
Quinoline Yellow |
|
proizvodi od riba s biljnim proteinima |
ili u smjesi * |
|
4. |
E110 |
Gelborange S |
|
SURIMI |
|
|
5. |
E120 |
Cohenille, Carmines |
|
zamjena za losos |
500 * |
|
6. |
E122 |
Azorubine |
|
|
|
|
7. |
E124 |
Cochenille red A |
|
kuhani rakovi |
250 * |
|
8. |
E129 |
Allurared AC |
|
zamjena za kavijar - riblja ikra |
300 * |
|
9. |
E131 |
Patentblue V |
bojilo |
|
|
|
10. |
E132 |
Indigotine |
|
|
100 |
|
11. |
E133 |
Brillantblue FCF |
|
|
pojedinačno |
|
12. |
E142 |
Green S |
|
zamjena za kavijar- riblja ikra |
ili u smjesi
* |
|
13. |
E151 |
Brillantblack BN |
|
|
|
|
14. |
E155 |
Brown HT |
|
|
|
|
15. |
E160d |
Lycopin |
boljilo |
dimljena riba |
|
|
|
E160c |
Paprica extract, Capsanthin, Capsorubin |
|
meso škampi |
|
|
|
E160e |
b-apo-8-carotenal |
|
proizvodi od riba s biljnim proteinima |
|
|
|
E160 f |
b-apo-8-carotenal etilester |
|
paštete od riba i rakova |
|
|
16. |
E161b |
Lutein |
|
|
|
|
17. |
E160b |
Anatto, Bixin |
bojilo |
dimljena riba |
10 |
|
18. |
E123 |
Amaranth |
|
riblja ikra |
30 |
|
19. |
E154 |
Brown FK |
|
usoljeni, dimljeni losos |
20 |
|
20. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
soljena, sušena riba |
200 pojedinačno ili |
|
21. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
|
smjesi |
|
22. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
kuhani morski račići,proizvodi
riba ,rakova i glavonožaca s biljnim
proteinima (analozi) |
2 000 |
|
23. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
|
polutrajni riblji proizvodi |
pojedinačno ili |
|
24. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
proizvodi od riblje ikre |
u smjesi |
|
25. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
kuhani rakovi (kozice-
Crangonidae) |
6 000 pojedinačno |
|
26. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
ili smjesi |
|
27. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
svježi, smrznuti i duboko
smrznuti rakovi i kozice i glavonošci |
150 pojedinačno ili u
smjesi (kao SO2) |
|
28. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
između 80-120 kom u pakovanju |
200 |
|
29. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
više od 120 kom u pakovanju |
300 |
|
|
|
|
|
kuhani |
50 |
|
30. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
kuhane, svježe ili
smrznute pojedinačno |
50 pojedinačno ili u smjesi (kao |
|
31. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
|
SO2) |
|
32. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
do 80 kom/kg |
150 |
|
33. |
E223 |
Natrijev matabisulfit |
|
80-120 kom/kg |
200 |
|
34. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
više od 120 kom/kg |
300 |
|
35. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
rakovi i glavonošci svježi ili
smrznuti |
150 |
|
36. |
E227 |
Kalcijev hidrogensulfit |
|
|
|
|
37. |
E228 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
sušena i soljena riba (Gadidae) |
200 |
|
|
|
|
|
proizvodi riba i rakova s biljnim proteinima |
200 |
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
38. |
E284 |
Borna kiselina |
konzervans |
riblja ikra (kavijar) |
4000 |
|
39. |
E285 |
Natrijev tetraborat |
|
|
(kao H3BO3) |
|
40. |
E251 |
Natrijev nitrat |
konzervans |
usoljene, marinirane haringe i |
200 nastalih |
|
41. |
E252 |
Kalijev nitrat |
|
papaline |
nitrita (kao NaNO2) |
|
42. |
E260 |
Octena kiselina |
konzervans |
marinade od riba |
40 000 |
|
43. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
svježa riba, rakovi i mekušci |
DPP |
|
44. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
i njihovi smrznuti proizvodi |
|
|
45. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
|
|
|
46. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
riblje ulje |
200 |
|
47. |
E311 |
Oktil galat |
|
|
(pojedinačno ili |
|
48. |
E312 |
Dodecilgalat |
|
|
u smjesi
s BHA) |
|
49. |
E320 |
Butilhidroksianisol (BHA) |
|
|
|
|
50. |
E321 |
Butilhidroksitoluen (BHT) |
antioksidans |
riblje ulje |
100 |
|
51. |
E315 |
Izoaskorbinska kiselina |
antioksidans |
trajni i polutrajni riblji proizvodi |
1,5 ( kao izo- |
|
52. |
E316 |
Natrijev izoaskorbat |
|
smrznute ribe s crvenom kožom |
askorbinska kis) |
|
53. |
E330 |
Limunska kiselina |
antioksidans |
trajni i polutrajni riblji proizvodi |
|
|
54. |
E331 |
Natrijev citrat |
|
svježa riba, rakovi i mekušci |
DPP |
|
55. |
E332 |
Kalijev citrat |
|
i njihovi smrznuti proizvodi |
|
|
56. |
E333 |
Kalcijev citrat |
|
|
|
|
57. |
E339 |
Natrijev fosfat (I) Dinatrijev
fosfat (II) Trinatrijev fosfat (III) |
regulator kiselosti |
|
1000 pojedinačo |
|
58 |
E340 |
Kalijev fosfat (I) Dikalijev fosfat (II) Trikalijev fosfat (III) |
|
SURIMI |
ili zajedno kao P2O5 * |
|
59. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
|
pašteta od riba i rakova |
5000 * |
|
60. |
E343 |
Magnezijev fosfat (I) Dimagnezijev fosfat (II) Trimagnezijev fosfat (III) |
|
fileti neprerađene ribe, smrznuti i duboko smrznuti |
|
|
61. |
E450 |
Dinatrijev
difosfat (I) Trinatrijev
difosfat (II) Tetranatrijev difosfat (III) Dikalijev difosfat (IV) Tetrakalijev difosfat (V) Dikalcijev difosfat (VI) Kalcijev dihidrogendifosfat
(VII) |
emulgator |
smrznuti i duboko smrznuti proizvodi od rakova |
|
|
62. |
E451 |
Pentanatrijev trifosfat (I) Pentakalijev trifosfat (II) |
sekvestrant |
|
|
|
63. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev
polifosfat (II) Natrijevkalcijev
polifosfat (III) Kalcijev polifosfat (IV) |
emulgator |
konzervirani proizvodi od
rakova |
1000 * |
|
|
|
Pentanatrijev trifosfat (I) |
|
|
|
|
64. |
E385 |
Kalcijdinatrijmetilen- |
regulator kiselosti |
trajni i polutrajni riblji proizvodi |
|
|
|
|
diamintetraacetat EDTA |
|
rakovi i mekušci, smrznuti rakovi |
75 |
|
65. |
E575 |
Glukozo delta lakton |
|
trajni i polutrajni riblji proizvodi |
DPP |
|
66. |
E420 |
Sorbitol |
tvari za |
smrznuta neprerađena riba, |
|
|
67. |
E421 |
Manitol |
zadržavanje vlage |
rakovi, glavonošci i mekušci |
DPP |
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
68. |
E953 |
Izomalt |
tvari za zaslađivanje |
|
|
|
69. |
E965 |
Maltitol |
|
|
|
|
70. |
E966 |
Laktitol |
|
|
|
|
71. |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
|
72. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
|
pojedinačno
|
|
73. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
|
ili u
smjesi |
|
74. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
proizvodi od riba, rakova i |
10000 |
|
75. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
glavonožaca |
(
izraženo kao |
|
76. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
glutaminska |
|
77. |
E625 |
Magnezijev glutaminat |
|
|
kis) |
|
78. |
E626 |
Guanilinska kiselina |
|
|
|
|
79. |
E627 |
Dinatrijev guanilat |
pojačivač okusa |
|
500 pojedinačno |
|
80. |
E629 |
Kalcijev guanilat |
|
|
ili u smjesi (kao |
|
81. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
|
guanilinska |
|
82. |
E631 |
Dinatrijev inozinat |
|
proizvodi od riba, rakova i |
kiselina ) |
|
83. |
E632 |
Dikalijev inozinat |
|
glavonožaca |
|
|
84. |
E633 |
Kalcijev inozinat |
|
|
|
|
85. |
E634 |
Kalcijev 5-ribonukleotid |
|
|
|
|
86. |
E635 |
Dinatrijev 5-ribonukleotid |
|
|
|
|
87. |
E950 |
Acesulfam |
tvari za zaslađivanje |
slatkokiseli trajni i polutrajni |
|
|
|
|
|
sladilo |
riblji proizvodi, marinade od |
200 |
|
|
|
|
|
riba, rakova i mekušaca |
|
|
88. |
E951 |
Aspartam |
tvari za zaslađivanje
sladilo |
slatkokiseli trajni i polutrajni riblji proizvodi,marinade
od riba, rakova i mekušaca |
300 |
|
89. |
E954 |
Saharin kalijeva, natrijeva i kalcijeve soli |
tvari za zaslađivanje
sladilo |
slatkokiseli trajni i polutrajni riblji proizvodi, marinade
od riba, rakova i mekušaca |
160 |
|
90. |
E959 |
Neohesperidin DC |
tvari za zaslađivanje
sladilo |
slatkokiseli trajni i polutrajni riblji proizvodi marinade
od riba, rakova i mekušaca |
30 |
|
91. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
slatko-kiseli
konzervirani i polukonzervirani riblji proizvodi i marinade od riba, rakova i
glavonožaca |
120 |
|
92. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova
sol |
sladilo |
slatko-kiseli
konzervirani i polukonzervirani riblji proizvodi i marinade od riba, rakova i
glavonožaca |
455 (292
aspartam ekvivalenta 200
acesulfam K ekvivalenta |
|
93 |
E270 |
Mliječna
kiselina |
regulator
kiselosti |
riblja
ikra |
DPP |
|
94. |
E401 |
Natrijev alginat |
zgušnjivač |
|
|
|
95. |
E404 |
Kalcijev
alginat |
|
riblja
ikra |
|
|
96. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
|
97. |
E412 |
Guar guma |
|
riblje
paštete |
DPP |
|
98. |
E413 |
Tragakant
guma |
|
|
|
|
99. |
E415 |
Ksantan
guma |
|
riblje
salate |
|
|
100. |
|
Aroma dima |
aroma |
za sve proizvode |
|
|
101. |
|
Prirodne
aromatske tvari |
|
|
DPP |
|
|
|
Aromatski
pripravci |
|
|
|
|
* Odnosi se na morske i slatkovodne ribe, školjke i rakove
i njihove proizvode. Glavonošci, mekušci i njihovi proizvodi mogu biti
samo morskog podrijetla.