Tablica 6.
jestiva ulja, masti, margarini, majoneze, umaci, preljevi i njihove salate
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
1. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
masti, margarin i emulgirane masti |
DPP |
2. |
E140 |
Chlorophille (a) Chlorophilline (b) |
|
majoneza sa >60% i <60%
ulja, umaci , |
|
3. |
E150 |
Carameli |
|
preljevi, salate |
|
4. |
E160a |
Carotenes |
|
|
|
|
E160c |
Paprica extract, Capsanthin,
Capsorubin |
|
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični proizvodi sa ili bez mliječnih dijelova |
|
|
E160b |
Anatto, Bixin, Norbixin |
|
masti, margarin i emulgirane masti
majoneza s <60% ulja, umaci , preljevi, salate |
10 |
|
E160e |
b-apo-8,-karotenal |
|
majoneza sa <60% ulja, umaci ,
preljevi, salate |
500 |
|
E160f |
b-apo-8,-carotenal(C 30) ethylester |
|
masti, margarin i emulgirane masti
majoneza s >60% i
<60% ulja |
DPP |
|
E161b |
Lutein |
|
majoneza s >60%
i <60% ulja, umaci ,
preljevi, salate |
500 |
5. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
margarin, emulgirane masti s >60 % ulja, majoneza,umaci, preljevi, salate s
>60 % ulja |
1000 izraženo kao sorbinska kiselina
* |
6. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
margarin, emulgirane masti s <60 % ulja, majoneza s < 60 % ulja, |
2000 * |
7. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
umaci, preljevi, salate |
|
8. |
E210 |
Benzojeva kiselina |
konzervans |
majoneza sa >60% ulja, umaci , preljevi, salate |
500 izraženo kao benzojeva
kiselina |
|
|
|
|
|
1000 benzojeva i
sorbinska k. |
9. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
majoneza sa <60% ulja, umaci , preljevi, salate |
1000 izraženo kao benzojeva |
10. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
kiselina |
11. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
2000 benzojeva |
|
|
|
|
|
i sorbinska k. |
12. |
E260 |
Octena kiselina |
regulator kiselosti |
ulja i masti, osim djevičanskih i |
|
13. |
E261 |
Kalijev acetat (I) |
|
maslinovog ulja |
|
14. |
E262 |
Natrijev acetat (I) |
|
posebno pripremljena ulja i masti za |
DPP |
15. |
E270 |
Mliječna kiselina |
|
kuhanjei/ili prženje ili za pripremu umaka |
|
16. |
E296 |
Jabučna kiselina |
|
margarini, emulgirane masti, majoneza s |
|
17. |
E330 |
Limunska kiselina |
regulator kiselosti |
< 60 % ulja i s >60 % ulja, umaci, |
|
18. |
E331 |
Natrijev citrat (I) Dinatrijev citrat (II) Trinatrijev citrat (III) |
|
preljevi salate |
|
19. |
E332 |
Kalijev citrat (I) Trikalijev citrat (II) |
|
|
|
20. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) Dikalcijev citrat (II) Trikalcijev citrat (III) |
|
|
|
21. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
|
|
23. |
E335 |
Natrijev tartarat (I) Dinatrijev tartarat (II) |
stabilizator |
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena – funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
24. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) Dikalijev tartarat (II) |
stabilizator |
ulja i masti, osim djevičanskih ulja i maslinovog
ulja,posebno pripremljena |
|
25. |
E337 |
Natrijkalijev tartarat |
|
ulja i masti za
kuhanjei/ili prženje ili za |
|
26. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
pripremu umaka, |
DPP |
27. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
margarini, emulgirane masti, majoneza < 60 % ulja i s >60 %
ulja, umaci, |
|
28. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
preljevi, salate |
|
29. |
E304 |
Askorbil palmitat i askorbil stearat |
antioksidans |
|
|
30. |
E306 |
Mješavina tokoferola konc. |
|
|
|
31. |
E307 |
a-tokoferol |
antioksidans |
rafinirano maslinovo ulje maslinvo ulje (mješavina djevičanskih i rafiniranog),
maslinovo ulje pulpe (komine), rafinirano maslinovo ulje pulpe |
200 |
|
|
|
|
margarini, emulgirane masti, majoneza
s < 60 % ulja i s >60 % ulja, umaci, preljevi, salate, ulja i masti, |
DPP |
32. |
E308 |
g-tokoferol |
|
osim djevičanskih ulja
i maslinovog ulja, posebno pripremljena ulja i masti za |
|
33. |
E309 |
d-tokoferol |
|
kuhanjei/ili prženje ili za pripremu umaka, |
|
34. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
ulja i masti za pripremu hrane koje se toplinski obrađuju |
200 galati pojedinačno ili
u smjesi s BHA izraženo |
35. |
E311 |
Oktil galat |
|
|
na masni udio * |
36. |
E312 |
Dodecil galat |
|
aromatična ulja |
1000
* |
37. |
E320 |
Bulithidroksianisol (BHA) |
|
aromatizirana ulja |
100
galati pojedinačno ili |
|
|
|
|
|
200 BHA |
38. |
E321 |
Butilhidroksitoluen (BHT) |
|
ulja i masti za prženje, osim maslinovog ulja |
100 galati pojedinačno ili u smjesi
s BHA izraženo na masni udio |
|
|
|
|
emulgirane masti, margarin |
100 pojedinačno ili u kombinaciji na masni udio |
39. |
E385 |
Kalcijdinatrijev (EDTA) metilendiamintetracetat |
regulator kiselosti |
majoneza sa > 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja, umaci, preljevi ,salate |
75 |
|
|
|
|
margarin |
100 |
40. |
E322 |
Lecitini |
emulgator |
emulgirana i neemulgirana ulja i masti različite namjene, osim «djevičanskih»ulja i maslinovog
ulja, margarin |
|
|
|
|
|
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični |
|
|
|
|
|
proizvodi sa ili bez mliječnih
dijelova |
DPP |
41. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
margarin |
|
42. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
emulgirane masti |
DPP |
43. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
majoneza sa > 60% ulja |
|
44. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
umaci, preljevi ,salate |
|
45. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
|
46. |
E405 |
Propilenglikolalginat |
|
margarin |
3 000 |
|
|
|
|
majoneza sa > od 60% ulja, majoneza sa < od 60%
ulja,umaci, preljevi, salate |
8 000 |
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
47. |
E406 |
Agar |
zgušnjivač |
|
|
48 |
E407 E407a |
Karagenan PES (Pročišćena morska alga Euchema) |
|
majoneza sa > od 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja margarin |
DPP |
49. |
E410 |
Karuba guma |
|
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični |
|
50. |
E412 |
Guar guma |
|
proizvodi sa ili bez mliječnih
dijelova |
|
51. |
E413 |
Tragakant guma |
|
|
|
52. |
E414 |
Gumiarabika |
|
|
|
53. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
54. |
E416 |
Karaja guma |
|
majoneza sa > od 60% ulja, majoneza sa < od 60%
ulja , umaci, preljevi, salate |
10000 |
55. |
E432 |
Polioksietilen (20) sorbitan monolaurat |
emulgator |
margarin i emulgirane masti |
10000 |
56. |
E433 |
Polioksietilen sorbitan monooleat |
|
majoneza sa > od 60% ulja |
5 000 |
57. |
E434 |
Polioksietilen sorbitan monopalmitat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
|
58. |
E435 |
Polioksietilen sorbitan monostearat |
|
umaci, preljevi, salate |
|
59. |
E436 |
Polioksietilen sorbitan tristearat |
|
|
|
60. |
E452 |
Natrijev polifosfat (I) Kalijev polifosfat (II) Natrijevkalcijev polifosfat (III) Kalcijev polifosfat (IV) |
emulgator |
margarin, zamjene ili mliječnim proizvodima slični proizvodi sa ili bez mliječnih
dijelova |
5 000 kao P2O5 |
61. |
E471 |
Mono i digliceridi masnih kiselina |
emulgator |
ulja i masti, osim djevičanskih i maslinovog
ulja,posebno pripremljena ulja i masti
za kuhanje i/ili prženje ili za pripremu umaka, zamjene ili mliječnim proizvodima slični proizvodi
sa ili bez mliječnih dijelova |
10 000 |
|
|
|
|
majoneza sa > od 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja margarin i emulgirane masti, umaci, preljevi, salate |
DPP |
62. |
E472a |
Esteri octene kiseline mono i diglicerida masnih kiselina |
emulgator |
|
|
|
E472b |
Esteri mlječne kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
ulja i masti, osim djevičanskih i maslinovog ulja, posebno pripremljena
ulja i masti za kuhanje i/ili prženje
ili za pripremu umaka, margarini |
|
|
E472c |
Esteri limunske kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
majoneza sa > od 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja umaci, preljevi, salate, emulgirane masti |
DPP |
|
E472d |
Esteri vinske kiseline mono i diglicerida masnih
kiselina |
|
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični proizvodi sa ili bez mliječnih
dijelova |
|
|
E472e |
Esteri mono i diacetil vinske kiseline mono i
diglicerida masnih kiselina |
|
|
|
|
E472f |
Smjesa estera octene i vinske kiseline |
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
|
63. |
E473 |
Saharozni esteri masnih kiselina |
emulgator |
margarin i emulgirane masti, umaci majoneza sa > od 60% ulja, preljevi |
10000 |
|
64. |
E474 |
Saharogliceridi |
|
majoneza sa < od 60% ulja, salate |
|
|
65. |
E475 |
Poliglicerolesteri masnih kiselina |
emulgator |
margarin i emulgirane masti |
5 000 |
|
66. |
E476 |
Poliglicerol poliricinoleat |
emulgator |
margarin, masti za namaze (sa < 41% masnoće) |
4 000 |
|
|
|
|
|
emulgirane masti, namazi s < od 10% masnoće |
10 000 |
|
|
|
|
|
preljev sa <
60% ulja |
4 000 |
|
67. |
E477 |
Propan 1,2-diol esteri masnih kiselina |
emulgator |
margarin i emulgirane masti |
10 000 |
|
68. |
E479b |
Termički oksidirano sojino ulje interesterificirano
mono i digliceridima masnih kiselina |
emulgator |
emulgirane masti za prženje |
5 000 |
|
69. |
E440 |
Amidirani pektin (II) |
zgušnjivač |
|
|
|
70. |
E460 |
Mikrokristalinična celuloza |
emulgator |
majoneza sa > od 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja margarin i emulgirane masti, umaci, preljevi, salate |
DPP |
|
71. |
E461 |
Metilceluloza |
zgušnjivač |
zamjene ili mliječnim proizvodima slični
proizvodi sa ili bez mliječnih dijelova majoneza sa >od 60% ulja majoneza
sa <od 60% ulja margarin i emulgirane masti, umaci, preljevi, salate |
|
|
72. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
|
|
|
73. |
E464 |
Hidroksipropilmetil celuloza |
|
|
DPP |
|
74. |
E466 |
Na-karbokisimetil celuloza |
|
|
|
|
75. |
E481 |
Natrijevsteroil-2-laktilat |
emulgator |
margarin i emulgirane masti |
10 000 |
|
76. |
E482 |
Kalcijevsteroil-2-laktilat |
|
|
|
|
77. |
E491 |
Sorbitanmonostearat |
emulgator |
margarin i emulgirane masti |
10 000 |
|
78. |
E492 |
Sorbitan tristearat |
|
majoneza sa > od 60% ulja |
5 000 |
|
79. |
E493 |
Sorbitan monolaurat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
|
|
80. |
E494 |
Sorbitan monooleat |
|
umaci, preljevi, salate |
|
|
81. |
E495 |
Sorbitan monopalmitat |
|
|
|
|
82. |
E1412 |
Diškrob fosfat |
modificirani škrob |
majoneza sa > od 60% ulja |
DPP |
|
83. |
E1414 |
Diškrob fosfat acetilirani |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
|
|
84. |
E1422 |
Acetilirani diškrob adipat |
|
umaci, preljevi,salate |
|
|
85. |
E1442 |
Diškrobfosfathidroksi-propil |
|
|
|
|
86. |
E500 |
Na-karbonat |
regulator kiselosti |
margarin i emulgirane masti |
DPP |
|
87. |
E507 |
Kloridna kiselina |
|
|
|
|
88. |
E524 |
Na-hidroksid |
|
|
|
|
89. |
E526 |
Ca-hidroksid |
|
|
|
|
90. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
margarin i emulgirane masti |
10 000 |
|
91. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
majoneza sa >
od 60% ulja |
pojedinačno ili |
|
92. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
u kombinaciji |
|
93. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
umaci, preljevi, salate |
|
|
94. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
|
|
95. |
E625 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
|
96. |
E626 |
Guanilna kiselina |
pojačivač okusa |
margarin i emulgirane masti |
500 |
|
97. |
E627 |
Dinatrijev 5,guanilat |
|
majoneza sa >
od 60% ulja |
pojedinačno ili |
|
98. |
E628 |
Dikalijev 5,guanilat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
u kombinaciji |
|
99. |
E629 |
Kalcijev 5,guanilat |
|
umaci, preljevi ,salate |
|
|
100. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
|
|
|
101. |
E631 |
Dinatrijev 5,inozinat |
pojačivač okusa |
margarin i emulgirane masti |
500 |
|
102. |
E632 |
Kalijev 5,-inozinat |
|
majoneza sa >
od 60% ulja |
pojedinačno ili |
|
103. |
E633 |
Kalcijev 5,inozinat |
|
majoneza sa < od 60% ulja |
u kombinaciji |
|
104. |
E634 |
Ca-5-ribonukleotidi |
|
umaci, preljevi, salate |
|
|
105. |
E635 |
DiNa -5-ribonukleotidi |
|
|
|
|
106. |
E959 |
Neohesperidin DC |
tvar za zaslađivanje |
margarin i
slični proizvodi |
5 |
|
|
|
|
|
majoneza sa > od 60% ulja |
50 |
|
|
|
|
|
majoneza sa < od 60% ulja ,umaci, preljevi i salate |
|
|
107. |
E900 |
Dimetil polisiloksan ili u kom. sa silikon dioksidom |
tvari protiv pjenjenja |
ulja i masti |
10 |
|
108. |
E950 |
Acesulfam |
tvari za |
majoneza sa > od 60% ulja |
350 |
|
109. |
E951 |
Aspartam |
zaslađivanje |
majoneza( sa < od 60% ulja i >
60% ulja) umaci, preljevi, salate |
|
|
110. |
E954 |
Saharin i natrijeva, kalijeva i kalcijeva sol |
sladilo |
majoneza( sa < od 60% ulja i >
60% ulja) umaci, preljevi, salate |
160 |
|
111. |
E420 |
Sorbitol |
tvari za |
majoneza sa > od 60% ulja |
DPP |
|
112. |
E421 |
Manitol |
zaslađivanje |
majoneza sa < od 60% ulja |
|
|
113. |
E953 |
Izomalt |
zamjena za šećer |
umaci, preljevi i salate |
|
|
114. |
E965 |
Maltitol |
|
|
|
|
115. |
E966 |
Laktitol |
|
zamjene ili mliječnim proizvodima slični proizvodi sa
ili bez mliječnih dijelova |
|
|
116. |
E967 |
Ksilitol |
|
|
|
|
117. |
|
Prirodne aromatske tvari i aromatske tvari identične
prirodnima, Aromatski pripravci, Prirodne arome dobivene posebnim tehnološkim
postupkom |
aroma |
ulje i masti margarin i emulgirane masti majoneza sa > od 60% ulja majoneza sa < od 60% ulja umaci, preljevi ,salate zamjene ili mliječnim proizvodima
slični proizvodi sa ili bez mliječnih
dijelova |
DPP |
|
118. |
E943a |
Butan |
potisni plin |
biljna masnoća u spreju ( samo za
profesionalnu uporabu) |
DPP |
|
119. |
E943b |
Izobutan |
|
emulzije masnoća i vode u spreju |
|
|
120. |
E944 |
Propan |
|
|
|
|
121. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje |
deserti na bazi masnoća, energetski reducirani sa ili
bez šećera |
400 |
|
122. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
sladilo |
deserti na bazi masnoća, energetski reducirani sa ili
bez šećera |
796 (512 aspartam ekvivalenta 350 acesulfam K ekvivalenta |
|
123. |
E341 |
Kalcijev fosfat Dikalcijev fosfat Trikalcijev fosfat |
regulator
kiselosti |
ulja i masti, osim djevičanskih i maslinovog
ulja,posebno pripremljena ulja i masti
za kuhanjei/ili prženje ili za pripremu umaka, margarini, emulgirane masti, majoneza s < 60 % ulja i s >60 % ulja, umaci, preljevi salate |
5000 izraženo
kao P2O5 |
|
124. |
E 251 |
Natrijev nitrat |
konzervans |
zamjene ili mliječnim proizvodima slični |
50 |
|
125. |
E 252 |
Kalijev nitrat |
|
proizvodi sa
ili bez mliječnih dijelova(analozi sira) |
kao Na NO3 |
|
126. |
E340 |
Kalijev fosfat |
regulator kiselosti |
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični proizvodi sa ili bez
mliječnih dijelova |
20000 izraženo
kao P2O5 |
|
127. |
E551 |
Silicijev dioksid - amorfni |
tvari protiv zgrudnjavanja |
zamjene ili mliječnim proizvodima
slični proizvodi sa ili bez
mliječnih dijelova |
10000 za
narezane sireve |
|