Tablica 10.
VINO, Pivo
i bezalkoholno pivo
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/l) |
1. |
E150a |
Caramel obični |
bojilo |
sve vrste piva |
dobra |
|
E150b |
Caramel - sulfitno kiseli |
|
|
proizvođačka |
|
E150c |
Caramel - amonijačni |
|
|
praksa (DPP) |
|
E150d |
Caramel - sulfitno / amon. |
|
|
|
2. |
E211 |
Natrijev benzoat |
konzervans |
bezalkoholno pivo u bačvama |
70 |
3. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
mošt i vino koje nije u originalnom |
1000 kao |
4. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
pakovanje |
benzojeva kis. |
5. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
bijela i
ružičasta vina s manje od 5 g/l neprevrelih šećera |
ukupnog 210 slobodnog 40 |
|
|
|
|
crno
vino s manje od 5 g/l neprevrelih šećera |
ukupnog 160 slobodnog 40 |
|
|
|
|
bijela i
ružičasta vina s 5 i više od 5 g/l neprevrelih šećera |
ukupnog 260 slobodnog 50 |
|
|
|
|
crno
vino s 5 i više od 5 g/l neprevrelih
šećera |
ukupnog 210 slobodnog 50 |
|
|
|
|
prirodna
pjenušava vina |
ukupnog 250 slobodnog 20 |
6. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
sve vrste piva |
20 izraženo kao |
7. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
|
sumporni |
8. |
E223 |
Natrijev metabisulfit |
|
|
dioksid (SO2) |
9. |
E224 |
Kalijev metabisulfit |
|
za vrste piva koja u bačvama |
50 izraženo kao |
10. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
imaju sekundarnu fermentaciju |
sumporni |
11. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
dioksid (SO2) |
12. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
13. |
E260 |
Octena kiselina |
regulator |
sve vrste piva |
DPP |
14. |
E330 |
Limunska kiselina |
kiselosti |
vino |
1000, pivo DPP |
15. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
vino |
150, pivo
DPP |
16. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
sve vrste piva |
DPP |
17. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
mošt ,
vino |
2500, pivo DPP |
18. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
sve vrste piva |
|
19. |
E401 |
Natrijev alginat |
|
|
DPP |
20. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
|
|
21. |
E403 |
Amonijev alginat |
|
|
|
22. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
23. |
E405 |
Propilenglikolalginat |
zgušnjivač |
|
100 |
24. |
E414 |
Gumi arabica |
zgušnjivač |
sve vrste piva |
DPP |
|
|
|
|
sve vrste vina |
200 |
25. |
E950 |
Acesulfam-K |
tvari za zaslađivanje zamjene za |
bezalkoholno pivo ili pivo sa
sadržajem alkohola koji ne prelazi
1.2 % vol. stolno pivo osim "OBERGAERIGES” |
350 |
26. |
E951 |
Aspartam |
šećer |
EINFACHBIER |
600 |
27. |
E954 |
Saharin (I) Na, K, Ca sol saharina |
|
pivo sa minimalnom kiselošću
30 miliekvivalenata izraženo preko NaOH |
80 izraženo kao saharin |
28. |
E959 |
Neohesperidin DC |
|
crno pivo oud bruin tipa |
10 |
29. |
E900 |
Polidimetil ksiloksan |
pomoćne
tvari u procesu proizvodnje tvari
protiv pjenjenja |
sve vrste piva |
DPP |
30. |
E290 |
Ugljikov (IV)dioksid |
potisni plin |
sve vrste piva, vina i
bezalkoholnog piva |
DPP |
31. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
sve vrste vina osim vina kontroliranog |
200 izraženo |
32. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
podrijetla |
kao sorbinska k. |
Redni |
E |
Naziv aditiva |
Namjena - |
Dopuštenost |
Najveća dopuštena |
broj |
broj |
|
funkcionalno |
uporabe |
količina |
|
|
|
svojstvo |
|
(mg/l) |
33. |
E955 |
Sukraloza |
tvari za zaslađivanje sladilo |
bezalkoholno pivo ili pivo sa sadržajem alkohola koji ne prelazi 1.2 % vol. stolno pivo osim
"OBERGAERIGES Einfachbier” pivo s minimalnom kiselošću izraženom kao 30
miliekvivalenata kao NaOH tamno
smeđe pivo tip “oud bruin” |
250 |
|
|
|
|
energetski reducirano pivo |
10 |
34. |
E962 |
Aspartam-aceslulfamova sol |
|
bezalkoholno
pivo ili pivo sa sadržajem alkohola koji
ne prelazi 1.2 % vol stolno pivo osim
"OBERGAERIGES Einfachbier” pivo s minimalnom kiselošću izraženom kao 30
miliekvivalenata kao NaOH tamno
smeđe pivo tip “oud bruin” |
796 (512 aspartam ekvivalenta 350 acesulfam K ekvivalenta |
|
|
|
|
energetski reducirano pivo |
39 (25 aspartam ekvivalenta 17 acesulfam K ekvivalenta |
35. |
E515 |
Kalijev sulfat |
regulator kiselosti |
sva vina |
1000 |
36. |
|
Prirodne aromatske tvari, Aromatski pripravci |
aromatiziranje |
sve vrste piva aromatizirana vina |
DPP |
37. |
- |
a- Amilaza
podrijetla prema Listi enzimskih
preparata od 1.-3. i od 5.- 8. |
enzimski preparati |
|
|
38. |
- |
Celulaza (Lista od 1.- 6. ) |
|
sve vrste piva |
|
39. |
- |
Endo-b glukanaza
( Lista od 1.- 9.) |
|
|
DPP |
40. |
- |
Hemicelulaza
(Lista od 1.- 7. ) |
|
|
|
41. |
- |
Maceraza
(Lista od 1.- 3.) |
|
vina |
|
42. |
- |
Pektinaza (Lista od 1.- 7.) |
|
|
|
43. |
- |
Pektin esteraza |
|
|
|
44. |
- |
Pektin - liaza |
|
|
|