Tablica 12.
Začini, ekstrakti začina i začinske mješavine
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
1. |
E101 |
Riboflavin
(I) Riboflavin-5’-fosfat |
bojilo |
začinske
mješavine osim mješavine
čistih začina |
DPP |
2. |
E140 |
Chlorophylle (I) Chlorophhylline (II) |
|
|
|
3. |
E141 |
Bakreni kompleks Chlorophylle (I) Chlorophylline (II) |
|
|
|
4. |
E150 a b c d |
Obični,
jednostavni Caramel Caramel-sulfitno
kiseli Caramel-amonijačni Caramel- sulfitno/amonijačni |
|
|
|
5. |
E160 a c |
Carotenes
/smjesa Carotenes(I),ß-Caroten (II)/ Paprica
extract, Capsanthin,
Capsorubin |
|
|
|
6. |
E162 |
Beetrot red, Betain |
|
|
|
7. |
E163 |
Anthocyanins |
|
|
|
8. |
E100 |
Curcumin |
bojilo |
|
|
9. |
E120 |
Carmines,
Cochenille, Carmine
acid |
|
začinske
mješavine osim mješavine
čistih začina |
|
10. |
E160 d e f |
Lycopin ß-apo-8’-carotenal (C30) ß-apo-8’-carotenal (C30) ethylester |
|
|
500 pojedinačno ili ukupno |
11. |
E161b |
Lutein |
|
|
|
12. |
E200 |
Sorbinska kiselina |
konzervans |
začinske mješavine osim |
1000 |
13. |
E202 |
Kalijev sorbat |
|
mješavine
čistih začina |
pojedinačno |
14. |
E203 |
Kalcijev sorbat |
|
|
ili ukupno |
15. |
E210 |
Benzojeva
kiselina |
|
|
izraženo
kao |
16. |
E211 |
Natrijev benzoat |
|
|
kiseline |
17. |
E212 |
Kalijev benzoat |
|
|
|
18. |
E213 |
Kalcijev benzoat |
|
|
|
19. |
E220 |
Sumporni dioksid |
konzervans |
samo začinske mješavine na |
200 izraženo |
20. |
E221 |
Natrijev sulfit |
|
bazi soka od citrusa |
kao SO2 iz svih |
21. |
E222 |
Natrijev hidrogensulfit |
|
|
izvora |
22. |
E223 |
Natrijev matabisulfit |
|
sušeni đinđer |
150 izraženo |
23. |
E224 |
Kalijev matabilsufit |
|
|
kao SO2 iz svih |
24. |
E226 |
Kalcijev sulfit |
|
|
izvora |
25. |
E227 |
Kalijev hidrogensulfit |
|
|
|
26. |
E228 |
Kalijev bisulfit |
|
|
|
27. |
E260 |
Octena kiselina |
kiselina |
svi proizvodi osim svježih začina |
DPP |
28. |
E261 |
Kalijev acetat (I) Kalijev hidrogenacetat (II) |
regulator
kiselosti |
|
|
29. |
E262 |
Natrijev acetat (I) Natrijev hidrogenacetat (II) |
|
|
|
30. |
E263 |
Kalcijev acetat |
|
|
|
31. |
E270 |
Mliječna kiselina |
|
|
|
32. |
E296 |
Jabučna kiselina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
33. |
E300 |
Askorbinska kiselina |
antioksidans |
samo ekstrakti |
DPP |
34. |
E301 |
Natrijev askorbat |
|
začina |
|
35. |
E302 |
Kalcijev askorbat |
|
|
|
36. |
E304 |
Masni esteri askorbinske kiseline Askorbil palmitat Askorbil stearat |
|
|
|
37. |
E306 |
Mješavina
tokoferola-koncentrirana |
|
|
|
38. |
E307 |
a-tokoferol |
|
|
|
39. |
E308 |
g-tokoferol |
|
|
|
40. |
E309 |
d-tokoferol |
|
|
|
41. |
E310 |
Propil galat |
antioksidans |
začinske
mješavine osim |
200 pojedinačno |
42. |
E311 |
Oktil galat |
|
mješavine
čistih začina |
ili ukupno |
43. |
E312 |
Dodecil
galat |
|
|
izraženo
na |
44. |
E320 |
Butilhidroksianisol
(BHA) |
|
|
masni udio |
45. |
E325 |
Natrijev laktat |
regulator
kiselosti |
svi
proizvodi osim svježih začina |
DPP |
46. |
E326 |
Kalijev laktat |
|
|
|
47. |
E327 |
Kalcijev laktat |
|
|
|
48. |
E330 |
Limunska kiselina |
|
|
|
49. |
E331 |
Natrijev citrat (I) Dinatrijev citrat (II) Trinatrijev citrat (III) |
|
|
|
50. |
E332 |
Kalijev citrat (I) Trikalijev citrat (II) |
|
|
|
51. |
E333 |
Kalcijev citrat (I) Dikalcijev citrat (II) Trikalcijev citrat (III) |
|
|
|
52. |
E380 |
Triamonijev citrat |
|
|
|
53. |
E334 |
Vinska kiselina |
|
|
|
54. |
E335 |
Natrijev tartarat (I) Dinatrijev tartarat (II) |
|
|
|
55. |
E336 |
Kalijev tartarat (I) Dikalijev tartarat (II) |
|
|
|
56. |
E337 |
Natrijkalijev tartarat |
|
|
|
57. |
E350 |
Natrijev malat(I) Natrijev hidrogemalat (II) |
|
|
|
58. |
E351 |
Kalijev malat (I) Kalijev hidrogenmalat (II) |
|
|
|
59. |
E352 |
Kalcijev malat (I) Kalcijev hidrogenmalat (II) |
|
|
|
60. |
E354 |
Kalcijev tartarat |
|
|
|
61. |
E400 |
Alginska kiselina |
zgušnjivač |
ekstrakt začina |
DPP |
62. |
E401 |
Natrijev
alginat |
zgušnjivač |
svi proizvodi |
|
63. |
E402 |
Kalijev alginat |
|
|
|
64. |
E403 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
65. |
E404 |
Kalcijev alginat |
|
|
|
66. |
E407 a |
Karagenan PES (Pročišćena morska alga Eucheuma) |
|
|
|
67. |
E410 |
Karuba guma |
|
|
|
68. |
E412 |
Guar guma |
|
|
|
69. |
E413 |
Targakant guma |
|
|
|
70. |
E414 |
Gumi arabika |
|
|
|
71. |
E415 |
Ksantan guma |
|
|
|
72. |
E417 |
Tara guma |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Redni broj |
E broj |
Naziv aditiva |
Namjena - funkcionalno svojstvo |
Dopuštenost uporabe |
Najveća dopuštena količina (mg/kg) |
73. |
E418 |
Gellan guma |
zgušnjivač |
svi proizvodi |
DPP |
74. |
E440 |
Pektin (I) Amidirani pektin (II) |
|
|
|
75. |
E460 |
Mikrokristal. celuloza (I) Celuloza u prahu (II) |
|
|
|
76. |
E461 |
Metil celuloza |
|
|
|
77. |
E463 |
Hidroksipropil celuloza |
|
|
|
78. |
E465 |
Metiletil
celuloza |
|
|
|
79. |
E466 |
Natrijev
karboksimetil celuloza |
|
|
|
80. |
E341 |
Kalcijev fosfat (I) Dikalcijev fosfat (II) Trikalcijev fosfat (III) |
tvar za sprječavanje zgrudnjavanja |
začini u prahu
i praškaste začinske mješavine |
10000 dodanih fosfata izraženo kao P2O5 |
81. |
E551 |
Salicijev
dioksid-amorfni |
tvari za
sprječavanje |
|
|
82. |
E552 |
Kalcijev silikat |
zgrudnjavanja |
|
10000 |
83. |
E553 a b |
Magnezijev silikat (I) Magnezijev trisilikat (II) Talk |
|
začini u prahu
i praškaste začinske mješavine |
pojedinačno ili ukupno izraženo na |
84. |
E554 |
Natrijaluminijev silikat |
|
|
suhu tvar |
85. |
E556 |
Kalcijaluminijev silikat |
|
samo za papriku u prahu |
40000 ukupno ili |
86. |
E559 |
Aluminij silikat |
|
|
pojedinačno |
87. |
E620 |
Glutaminska kiselina |
pojačivač okusa |
začinske
mješavine osim |
10000 |
88. |
E621 |
Mononatrijev glutaminat |
|
mješavine
čistih začina |
pojedinačno ili |
89. |
E622 |
Monokalijev glutaminat |
|
|
ukupno |
90. |
E623 |
Kalcijev diglutaminat |
|
|
|
91. |
E624 |
Monoamonijev glutaminat |
|
|
|
92. |
E625 |
Magnezijev diglutaminat |
|
|
|
93. |
E626 |
Guanilna kiselina |
pojačivač okusa |
začinske
mješavine osim |
DPP |
94. |
E627 |
Dinatrijev 5’- guanilat |
|
|
|
95. |
E628 |
Dikalijev 5’-guanilat |
|
mješavine
čistih začina |
|
96. |
E629 |
Kalcijev 5’-guanilat |
|
|
|
97. |
E630 |
Inozinska kiselina |
|
|
|
98. |
E631 |
Dinatrijev 5’-inozinat |
|
|
500 |
99. |
E632 |
Kalijev 5’-inozinat |
|
samo mješavine čistih začina |
ukupno uzraženo |
100. |
E633 |
Kalcijev 5’-inozinat |
|
|
kao guanilna |
101. |
E634 |
Kalcijev 5’-ribonukleotid |
|
|
kiselina |
102. |
E635 |
Dinatrijev 5’-ribonukleotid |
|
|
|
103. |
E1404 |
Škrob
oksidirani |
modificirani
škrob |
svi proizvodi |
DPP |
104. |
E1410 |
Monoškrobni fosfat |
|
( osim svježih
začina) |
|
105. |
E1412 |
Diškrobni fosfat esterificirani |
|
|
|
106. |
E1413 |
Diškrobni fosfat fosfatizirani |
|
|
|
107. |
E1414 |
Diškrobni fosfat acetilirani |
|
|
|
108. |
E1420 |
Acetilirani škrob |
|
|
|
109. |
E1422 |
Acetilirani diškrob adipat |
|
|
|
110. |
E1440 |
Hidroksipropil škrob |
|
|
|
111. |
E1442 |
Hidroksipropil
diškrobni fosfat |
|
|
|
112. |
E1450 |
Natrijev oktenil jantarat- škrob |
|
|
|
113. |
|
Aromatske tvari -prirodna aromatska tvar |
aroma |
češnjak u prahu (samo prirodna aromatska tvar) |
DPP |
114. |
|
Aromatski
pripravak |
|
začinske
mješavine osim |
|
115. |
|
Prirodne arome dobijene posebnim tehnološkim postupcima |
|
mješavine čistih začina |
|