NN 65/1994 (8.9.1994.), Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore članova vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 25. stavka 1. alineja 8. Zakona o vatrogastvu ("Narodne novine", br. 58/93.) ministar unutarnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O JEDINSTVENOM OBLIKU I KROJU ODORE ČLANOVA VATROGASNIH POSTROJBI TE OZNAKAMA ZVANJA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuju se oblik i kroj odora, rokovi trajanja uporabe odora te oznake zvanja članova vatrogasnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, udruga dobrovoljnih vatrogasaca te profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi u gospodarstvu (u daljnjem tekstu članovi vatrogasnih postrojbi) i druga pitanja u svezi s odorom i oznakama članova vatrogasnih postrojbi.

(2) Pod odorom u smislu stavka 1. ovoga članka podrazumijeva se odjeća i obuća te posebna oznaka propisana ovim Pravilnikom.

Članak 2.

(1) članovi vatrogasnih postrojbi nose

- radnu odoru

- svečanu odoru

(2) članovi vatrogasnih postrojbi nose radnu odoru kod obavljanja vatrogasne djelatnosti, kao i kod stručnog osposobljavanja i usavršavenja.

(3) Radnu odoru nose vatrogasci pripravnici tijekom pripravničkog staža, pripadnici pričuvnog sastava vatrogasnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova i polaznici vatrogasne škole Ministarstva unutarnjih poslova prilikom izvođenja nastavnog plana i programa.

(4) Svečana vatrogasna odora nosi se u svečanim prigodama, po nalogu zapovjednika postrojbe

II. OBLIK I KROJ RADNE VATROGASNE ODORE

Članak 3

(1) Radna vatrogasna odora je zimska i Ijetna, a čine je

1. kapa,

2. bluza,

3. hlače,

4 vjetrovka,

5. košulja,

6. kravata,

7. remen za hlače.

1. Kapa sa štitnikom za sunce je izrađena od tamnoplave tkanine, sirovinskog sastava od 50 posto češljanog pamuka i 50 posto poliestera, elipsastog je oblika, s visinom oboda od 70 do 80 mm. Na obodu je našiven preklop koji se kopča jednom kopčom (drukerom) metalnotamnoplave boje. S nutarnje strane podstavljena je tkaninom sive boje, a nutarnji je obod ojačan znojnicom širine 20 do 30 mm. Na prednjoj gornjoj strani kape stavlja se stilizirani vatrogasni znak uokviren pleterom s hrvatskim državnim grbom na vrhu.

2. Bluza je izrađena od tamnoplave tkanine sirovinskog sastava od 50 posto češljanog pamuka i 50 posto poliestera. Kopča se patentnim zatvaračem i preklopom s kopčama metalnotamnoplave boje. Na prednjoj streni bluze u visini prsiju, našivena su dva džepa s poklopcima koji se kopčaju kopčama. Ispod poklopca lijevog džepa ušiveno je dugme za nošenje posebne oznake. Ispod gornjih džepova u visini laktova nalaze se koso urezana dva džepa. Na lijevom rukavu u visini nadlaktice našiven je jedan džep s poklopcem koji se kopča kopčom. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja, a kopčaju se dugmetom tamnoplave boje. Rukavi su izrađeni iz dva dijela, a na krajevima završavaju sa manžetama koje se kopčaju kopčama. Leđa bluze su izrađena iz jednog dijela, a sa svake strane se nalaze rubovi okrenuti prema orukavlju. Bluza ima pojas koji se kopča kopčom, a sa nutarnje strane je podstavljena podstavom od sintetike koja se može skinuti pomoću patentnog zatvarača. Naramenice s oznakom zvanja, koje se nose na bluzi, izrađene su od tamnoplave tkanine. Na rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje vatrogasne postrojbe. Obilježje postrojbe izrađeno je na podlozi, unutar koje se nalazi stilizirani vatrogasni znak uokviren pleterom s hrvatskim državnim grbom na vrhu. Ispod stiliziranog vatrogasnog znaka nalazi se naziv postrojbe.

3. Zimske hlače su tamnoplave boje, šireg kroja, istog sirovinskog sastava kao bluza. S gornje lijeve i desne strane imaju jedan urezani džep. S lijeve i desne strane u visini natkoljenice ušivena su dva harmonika džepa s poklopcima koji se kopčaju kopčama. širina nogavica na donjem kraju je od 22 cm do 26 cm. Na hlačama oko pojasa ušiven je potreban broj držača za remen, širokih 6 cm. Na prednjem dijelu s nutarnje strane nogavica, pričvrščena je podstava koja doseže do ispod koljena, a izrađena je od istog materijala kao hlače. Ljetne hlače su istog kroja kao zimske, ali bez podsave.

4. Vjetrovka s uloškom je tamnoplava i podstavljena je tkaninom odgovarajuće boje. Od ramena do visine grudiju i preko leđa ojačana je i ima uložak koji doseže do rukava i može se skidati. Vjetrovka ima pojas i kapuljaču Na donjem dijelu vjetrovke na obje strane dva su duboka džepa s preklopom. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja koje se kopčaju dugmetom tamnoplave boje. Vjetrovka je odgovarajuće dužine i doseže do koljena Na rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje vatrogasne postrojbe.

5. Ljetna košulja plavosive je boje, kratkih rukava i sirovinskog sastava od najmanje 70 posto češljanog pamuka Na prednjoj strani u visini prsiju, ušivena su dva džepa s poklopcima koji se kopčaju dugmadima. Ispod poklopca lijevokg džepa ušiveno je dugme za nošenje posebne oznake na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakamka zvanja koje se kopčaju dugmetom. Na rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje vatrogasne postrojbe. Zimska košulja je dugih rukava, iste boje, kroja i sirovinskog sastava kao ljetna.

6. Kravata je tamnoplave boje, standardne je dužine i veže se elastikom.

7. Remen za hlače je izrađen od crne kože, širine 30 mm i kopča se kopčom na trn.

III. SVEČANA ODORA

Članak 4.

(1) Svečana odora je zimska i Ijetna, a čine je:

1. svečana kapa,

2. beretka (za žene),

3 bluza,

4. hlače,

5. vjetrovka.

6. košulja,

7. suknja,

8. kravata

1. Svečana kapa je izrađena od tamnoplave tkanine, uobičajena je kroja, s blago povijenim tjemenom, koje je opšiveno ispuskom crvene boje (pasica). Štitnik za sunce je lakirani crne boje. Iznad štitnika se nalazi zlatnožuti podbradnjak pričvrščen s dva metalna dugmeta zlatne boje. Između gornjeg šava i podbradnjaka na prednjem dijelu stavlja se stilizirani vatrogasni znak uokviren pleterom s hrvatskim državnim grbom na vrhu. S nutarnje strane kapa je podstavljena podstavom od vate i spužve, a pri dnu je ušivena znojnica. Tjeme kape vatrogasnih časnika opšiveno je ispuskom zlatne boje. Tjeme kape viših vatrogasnih časnika i glavnog vatrogasnog časnika opšiveno je ispuskom zlatne boje. a štitnik za sunce je opšiven zlatnom trakom. Članovi udruga dobrovoljnih vatrogasaca koji imaju časnička zvanja nose svečane kape sa povišenim prednjim dijelom i ovalnim stiliziranim vatrogasnim znakom.

2. Beretka je izrađena od tamnoplave tkanine i sastavljena je od četiri dijela tjemena kape, prednjice, zadnjeg kraja i kartona čija je stranica široka 2 cm. Prednji dio beretke prošiven je četiri puta, a s nutarnje strane nalijepljen je flizelin zbog pravilnog oblika beretke. Na nutarnjem je dijelu svilena tkanina plave boje. S desne strane beretke na prednjici treba biti stilizirani vatrogasni znak uokviren pleterom s hrvatskim državnim grbom na vrhu.

3. Bluza je izrađena od tamnoplave tkanine sirovinskog sastava od 45 posto čiste runske vune i 55 posto sintetike. Kopča se sa četiri dugmeta zlatne boje promjera 22 mm, na kojima je utisnut vatrogasni znak. Bluza doseže 25 do 30 cm od struka. Leda su po dužinki spojena šavom. s otvorenim razrezom koji doseže 4 do 10 cm ispod struka. Na prednjoj strani bluze u visini prsiju, nalaze se dva džepa s naborom na vanjskoj strani. Na džepove su našiveni poklopci koji se kopčaju dugmetom zlatne boje promjera 14 mm na koji je utisnut vatrogasni znak. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja, a kopčaju se dugmetom zlatne boje na koji je utisnut vatrogasni znak. Naramenice s oznakom zvanja izradene su od tamnoplave tkanine. Bluza i rukavi su s nutarnje strane podstavljeni odgovarajućim materijalom. Ženska bluza izrađena je po kroju kostima bez našitih džepova koji su samo markirani. Na sredini markiranih džepova je dugmad zlatne boje na kojima je utisnut vatrogasni znak. Bluza se kopča s tri dugmeta zlatne boje promjera 18 mm. na kojima je utisnut vatrogasni znak. Naramenice i držači su kao kod bluze za muškarce. Na rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje vatrogasne postrojbe.

4. Hlače su tamnoplave boje sirovinskog sastava kao bluza i uobičajenog kroja, a uzduž nogavica imaju crvene trake širine 2 mm. S lijeve i desne strane imaju jedan urezani džep. Otraga je džep s preklopom koji se kopča dugmetom. širina nogavica na donjem kraju je od 22 do 26 cm bez manžeta, a unutarnja strana ruba je opšivena štitnikom. Na hlačama oko pojasa, izrađen je potreban broj držača za remen, širokih 5 cm.

5. Vjetrovka je opisana točkom 4. članka 3. ovog Pravilnika, te je ista za muškarce i žene.

6. Ljetna košulja je plavosive boje, sirovinskog sastava od najmanje 70 posto češljanog pomuka s polučvrstim okovratnikom i kratkim rukavima. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se kopčaju dugmetom. Ispod poklopca lijevog džepa ušiveno je dugme za nošenje posebne oznake. Košulja ima držače za naramenice koje se kopčaju dugmetom. Rukavi su dvodijelni - kratki s manžetama širine 3 cm. Košulja ima pojas širine 6 cm, s tri preklopa, dva sa strane i jedan na sredini. Preklopi se kopčaju s dva dugmeta. Košulja je dužine 15 do 25 cm od struka i nosi se preko hlača. Na rukavu 5 cm od gornjeg ruba našiveno je obilježje vatrogasne postrojbe. Zimska košulja je bijele boje, standardnog oblika i kroja. Košulje su iste za žene.

7. Suknja je izrađena od tamnoplave tkanine, sirovinskog sastava kao bluza. Ravna je i krojena iz tri dijela, a doseže do 10 cm ispod koljena. 8. Kravata je opisana točkom 6. članka 3. ovog Pravilnika i ista je za muškarce i žene.

Članak 5.

Obrasci stiliziranog vatrogasnog znaka i vatrogasnog znaka tiskani uz ovaj Pravilnik, čine njegov sastavni dio.

IV. ODJEĆA I OBUĆA

Članak 6.

Odjeća i obuća profesionalnih vatrogasaca standardna je oblika i kroja, a čine je:

1. pulover (tamnoplavi),

2. Ijetne i zimske čarape,

3. ljetno - i zimsko rublje,

4. kožne zimske rukavice (crne), 5. niske cipele (crne).

6. kožne zaštitne čizme s ojačanom potplatom,

7. šal (tamnoplavi).

V. ROKOVI UPORABE ODORA, ODJEĆE I OBUĆE

Članak 7.

(1) Svaki dio radne odore, odjeće i obuće ima svoj uporabni rok.

(2) Dijelovi svečane odore, za koje nije utvrđen rok uporabe. zamjenjuju se nakon dotrajalosti.

(3) Odora i obuća dobrovoljnih vatrogasaca zamjenjuje se nakon dotrajalosti.

(4) Popis dijelova odore, odjeće i obuće s naznakom roka uporabe, sastavni je dio ovog Pravilnika.

Članak 8.

(1) Pojedini dijelovi odore, odjeće i obuće mogu se zamijeniti i prije isteka rokova propisanih ovim Pravilnikom samo ako su oštećeni ili potpuno uništeni tijekom obavljanja vatrogasne djelatnosti.

(2) Zamjena iz stavka 1. ovog članka odobrava se članu vatrogasne postrojbe, na prijedlog zapovjednika postrojbe.

Članak 9.

Uporabni rokovi odora, odjeće i obuće profesionalnih vatrogasaca produžit če se:

1. za vrijeme provedeno na bolovanju;

2. za vrijeme za koje su bili udaljeni s dužnosti;

3. za vrijeme.obavljanja poslova na kojima nisu nosili odoru;

4. kada je do umirovljenja po sili zakona ostalo manje od šest mjeseci.

Članak 10.

Član vatrogasne postrojbe kojem je prestao radni odnos, članstvo ili je rasporeden na drugo radno mjesto na kojem ne treba nositi odoru, obvezan ju je vratiti, kao odjeću i obuću koju je zadužio.

Članak 11.

Odora, odjeća i obuća moraju se uredno održavati i čuvati.

Članak 12.

Zapovjednik postrojbe obvezan je organizirati nadzor o namjenskom korištenju. smještaju. čuvanju i evidenciji odora, odjeće i obuće.

VI. OZNAKE ZVANJA I RADNIH MJESTA PROFESIONALNIH VATROGASACA

Članak 13.

Zvanja se utvđrđuju prema završenim programima srednjeg školstva, programima srednjoškolskog obrazovanja odraslih, kao i prema završenom sveučilišnom dodiplomskom studiju, stručnom dodiplomskom studiju i poslijediplomskom studiju.

Članak 14.

(1) Zvanja koja se utvrđuju prema članku 13. ovoga Pravilnika su sljedeća:

1. Za srednju stručnu spremu - vatrogasni tehničar:

- mlađi vatrogasac;

- mlađi vatrogasac I. klase;

- vatrogasac;

- vatrogasac I. klase.

2. Za srednju stručnu spremu - vatrogasni tehničar specijalist:

- viši vatrogasac;

- viši vatrogasac I. klase.

3. Za završeni stručni dodiplomski studij koji traje do dvije godine

- mlađi vatrogasni časnik;

- mlađi vatrogasni časnik I. klase;

- vatrogasni časnik;

- vatrogasni časnik I. klase.

4. Za završeni sveučilišni dodiplomski studij, stručni dodiplomski studij koji traje 3 do 4 godine i poslijediplomski studij :

- vatrogasni časnik I. klase:

- viši vatrogasni časnik;

- viši vatrogasni časnik I. klase;

- glavni vatrogasni časnik.

(2)Radnici sa završenom višom stručnom spremom stječu zvanje u skladu s točkom 3. stavka 1. ovoga članka.

(3) Radnici sa završenom visokom stručnom spremom stječu zvanje u skladu s točkom 4. stavka 1. ovoga članka.

Članak 15.

Radnici sa srednjom stručnom spremom stječu zvanje:

- mlađi vatrogasac kad istekne pripravnički staž i nakon završene škole za vatrogasnog tehničara;

- mlađi vatrogasac I. klase. kada provedu četiri godine u zvanju mlađi vatrogasac;

- vatrogasac kad provedu četiri godine u zvanju mlađi vatrogasac I. klase;

- vatrogasac I. klase kad provedu četiri godine u zvanju vatrogasac;

- viši vatrogasac kad provedu najmanje tri godine u bilo kojem nižem zvanju i nakon završene škole za vatrogasnog tehničara specijalistu;

- viši vatrogasac I. klase kad provedu četiri godine u zvanju viši vatrogasac.

Članak 16.

(1) Radnici koji imaju završeni studij iz članka 14., stavka 1., točke 3. stječu zvanja:

- mlađi vatrogasni časnik po isteku pripravničkog staža i položenom odgovarajućem stručnom ispitu;

- mlađi vatrogasni časnik I. klase kad provedu četiri godine u zvanju mlađi vatrogasni časnik; - vatrogasni časnik kad provedu četiri godine u zvanju mlađi vatrogasni časnik I. klase;

- vatrogasni časnik I. klase kad provedu četiri godine u zvanju vatrogasni časnik.

(2) Radnici koji nemaju završen studij iz članka 14., stavka 1., točke 3., a rade na radnom mjestu za koje je predviđen taj studij, stječu zvanja utvrđ0na za srednju stručnu spremu, iz članka 14., točke 1. i 2. a u smislu članka 15. ovog Pravilnika.

Članak 17.

(1) Radnici koji imaju završen studij iz članka 14., stavka 1., točke 4. ovoga Pravilnika stječu zvanje:

- vatrogasni časnik I. klase po isteku pripravničkog staža i položenom odgovarajućem stručnom ispitu;

- viši vatrogasni časnik kad provedu četiri godine u zvanju vatrogasni časnik I. klase;

- viši vatrogasni časnik I. klase kad provedu četiri godine u zvanju viši vatrogasni časnik;

- glavni vatrogasni časnik kad provedu četiri godine u zvanju viši vatrogasni časnik I. klase.

(2) Radnici koji nemaju završen studij iz članka 14., stavka 1., točke 4. ovoga Pravilnika, a rade na radnom mjestu za koje je predviden taj studij, stječu zvanja utvrđena za onu stručnu spremu koju su završili, iz članka 14.. točke 1., 2., i 3. a u smislu članaka 15. i 16 ovoga Pravilnika.

Članak 18.

(1) Osobi koja se prima na rad i raspoređuje na radno mjesto profesionalnog vatrogasca ili na radno mjesto radnika s posebnim ovlaštenjima i odgovornostima u vatrogasnim postrojbama, priznaje se prethodno stečeno radno iskustvo.

(2) Pod radnim iskustvom, u smislu stavka 1. ovoga članka. smatra se vrijeme koje je osoba provela u svojstvu radnika na poslovima i zadaćama iz područja zaštite od požara i vatrogastva.

Članak 19.

Radnik koji završi studij iz članka 14., stavka 1., točke 3. i 4. ovoga Pravilnika i rasporedi se na radno mjesto za koje je potreban taj studij stječe zvanje u smislu članaka 16. i 17. ovoga Pravilnika.

Članak 20.

Radnik stječe pravo na dobivanje višeg zvanja kad istekne posljednja godina rada provedenog u prethodnom zvanju.

Članak 21.

Za profesionalne vatrogasce utvrđuju se sljedeće oznake zvanja

1. mlađi vatrogasac - oznaka zvanja je jedna traka srebrne boje, širine 10 mm, koja je na.šivena na naramenicu u vodoravnoj liniji;

2. mlađi vatrogasac I klase - oznaka zvanja su dvije međusobno usporedne trake srebrne boje, širine 10 mm, koje su našivene na naramenicu u vodoravnoj liniji;

3. vatrogasac - oznaka zvanja su tri međusobno usporedne trake srebrne boje, širine 10 mm koje su našivene na naramenicu u vodoravnoj liniji;

4. vatrogasac I. klase - oznaka zvanja su dvije međusobno usporedne trake srebrne boje od kojih je vanjska traka širine 20 mm, a unutarnja širine 10 mm, koje su našivene na naramenicu u vodoravnoj liniji;

5. viši vatrogasac i viši vatrogasac I. klase - oznaka zvanja je jedna traka srebrne boje. širine 10 mm, koja je našivena na naramenice u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmaku 5 mm od trake nalaze se vatrogasni znakovi srebrne boje: jedan u sredini za oznaku višeg vatrogasca i dvije u vodoravnoj liniji za oznaku višeg vatrogasca I. klase;

6. mlađi vatrogasni časnik, mlađi vatrogasni časnik I. klase i vatrogasni časnik- oznaka zvanja je jedna traka žute boje. širine 20 mm, koje je našivena na naramenice u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmku 5 mm od trake, nalaze se vatrogasni znakovi zlatne boje: jedan u sredini za oznaku mladeg vatrogasnog časnika, dvije u vodoravnoj liniji za oznaku mlađeg vatrogasnog časnika I. klase i tri u obliku istostranog trokuta za oznaku vatrogasnog časnika;

7. vatrogasni časnik I. klase, viši vatrogasni časnik, viši vatrogasni časnik I. klase i glavni vatrogasni časnik oznaka zvanja su dvije međusobno usporedne trake žute boje širine 20 mm koje su našivene na naramenice u vodoravnoj liniji. Na sredini naramenice u razmaku od 5 mm od druge trake. nalaze se vatrogasni znakovi jedan u sredini za oznaku vatrogasnog časnika I. klase, dva u vodoravnoj liniji za oznaku višeg vatrogasnog časnika. tri u obliku istostranog trokuta za oznaku višeg vatrogasnog časnika I. klase i četiri u obliku kvadrata za oznaku glavnog vatrogasnog časnika.

Članak 22.

(1) Sve oznake zvanja imaju naramenice koje su opšivene ispuskom crvene boje širine 2 mm.

(2) Na naramenici se nalazi metalni vatrogasni znak u kojem je vatrogasna kaciga iza koje se nalazi ukrštena sjekirica i baklja. Znak je promjera 12 mm.

Članak 23.

Oznaka vatrogasca pripravnika i polaznika vatrogasne škole Ministarstva unutarnjih poslova sastoji se od jedne trake bijele boje širine 10 mm koja je našivena na naramenicu u vodoravnoj liniji.

Člansk 24.

(1) Oznaka radnog mjesta je metalna značka uokvirena pleterom dimenzija 35 x 35 mm.

(2) Značka se nosi na poklopcu desnog džepa bluze, košulje ili na desnoj strani kombinezona ili vjetrovke.

Članak 25.

(1) Za profesionalne vatrogasce utvrđuju se sljedeće oznake radnih mjesta:

1. vatrogasac voditelj vatrogasne grupe i vatrogasac vozač vatrogasnog vozila - oznaka radnog mjesta je crvena značka uokvirena srebrnim pleterom:

2. vatrogasac voditelj vatrogasnog odjeljenja - oznaka radnog mjesta je značka iz točke 1. ovoga članka s jednom srebrnom dijagonalom;

3. voditelj smjene vatrogasne postaje i operativni dežurni vatrogasne smjene - oznaka radnog mjesta je crvena značka uokvirena zlatnim pleterom;

4. zapovjednik vatrogasne postaje (ispostave), vatrogasni operativni djelatnik za tehniku i opremu, zapovjednik smjene vatrogasne postrojbe, zapovjednik vatrogasne postrojbe i područni vatrogasni zapovjednik - oznaka radnog mjesta je crvena značka uokvirena zlatnim pleterom. U sredini se nalaze žute dijagonale: jedna za oznaku zapovjednika vatrogasne postaje (ispostave), dvije za oznaku vatrogasnog operativnog djelatnika za tehniku i opremu i zapovjednika smjene vatrogasne postrojbe, tri za oznaku zapovjednika vatrogasne postrojbe i četiri za područnog vatrogasnog zapovjednika;

5. stručni savjetnik - oznaka radnog mjesta je plava značka uokvirena zlatnim pleterom;

6. vatrogasni operativni djelatnik za taktiku i tehniku, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika. zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika i glavni vatrogasni zapovjednik - oznaka radnog mjesta je plava značka uokvirena zlatnim pleterom. U sredini se nalaze žute dijagonale: jedna za oznaku vatrogasnog operativnog djelatnika za taktiku i tehniku, dvije za oznaku pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika, tri za oznaku zamjenika glavnog vatrogasnog zapovjednika i četiri za oznaku glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Članak 26.

lzgled oznaka zvanja i oznaka radnih mjesta tiskani uz ovaj Pravilnik ćine njegov sastavni dio.

VII. POSEBNA OZNAKA

Članak 27.

(1) Posebnu oznaku s pripadajućom kožnom podlogom izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova članovima vatrogasnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova i radnicima Odjela za vatrogastvo Ministarstva unutarnjih poslova nakon stjecanja zvanja propisanih ovim Pravilnikom.

(2) Posebna oznaka široka je 55 mm na najširem dijelu i visine 63 mm. U središnjem dijelu nalazi se vatrogasni znak s grbom Republike Hrvatske, a ispod toga u metalnoj srebrnoj traci natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Oko vatrogasnog znaka je plavim slovima ispisan natpis "VATROGASTVO", a iznad toga natpis "MUP". Vanjski rub je crvene boje s reljefom hrvatskog pletera. Na donjem dijelu posebne oznake ispisan je broj.

Članak 28.

(1) O izdanim posebnim oznakama vodi se evidencija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

(2) Evidencija iz stavka 2. ovoga članka sadrži: prezime i ime osobe kojoj je izdana posebna oznaka, naziv radnog mjesta na kojem se nalazi, naziv policijske uprave u kojoj je zaposlena, registarski broj posebne oznake, nadnevak i sat izdavanja, te rubriku za napomenu.

(3) Osoba koja izgubi posebnu oznaku ili na drugi način ostane bez posebne oznake dužna je o tomu odmah obavijestiti neposrednog rukovoditelja.

(4) Nova posebna oznaka izdat će se nakon što je izgubljena ili na drugi način nestala posebna oznaka oglašena nevažećom u "Narodnim novinama".

Čtanak 29.

Osoba koja duži posebnu oznaku dužna je prilikom primitka rješenja o prestanku rada, odnosno o rasporedu na drugo radno mjesto. posebnu oznaku predati neposrednom rukovoditelju.

Članak 30.

Obrazac posebne oznake tiskan uz ovaj Pravilnik čini njegov sastavni dio.

VIII. OZNAKE ZVANJA I OZNAKE DUŽNOSTI DOBROVOLJNIH VATROGASACA

Članak 31.

Za dobrovoljne vatrogasce utvrđuju se sljedeće oznake zvanja:

1. vatrogasac, vatrogasac I. klase, vatrogasni dočašnik i vatrogasni dočasnik I. klase - oznake zvanja su simbolizirane plamene baklje zlatne boje koje su našivene na naramenice vrhom okrenute prema ovratniku. Jedna baklja u sredini je za oznaku vatrogasca, dvije u liniji prema ovratniku za oznaku vatrogasca I. klase, tri u liniji prema ovratniku za oznaku vatrogasnog dočasnika i četiri u obliku kvadrata za oznaku vatrogasnog dočasnika I. klase. Naramenice za oznaku zvanja opšivene su ispuskom crvene boje širine 2 mm. Dužina baklje je 17 mm, a širina na najširem dijelu 11 mm;

2. vatrogasni časnik i vatrogasni časnik I. klase oznake zvanja su baklje na naramenici opšivene ispuskom zlatne boje. Jedna baklja u sredini je za oznaku vatrogasnog časnika i dvije u liniji prema ovratniku za oznaku vatrogasnog časnika I. klase;

3. viši vatrogasni časnik i viši vatrogasni časnik I. klase - oznake zvanja čine jedan vatrogasni znak zlatne boje, promjera 26 mm. našiven na naramenicu i simbolizirane plamene baklje: jedna za oznaku višeg vatrogasnog časnika i dvije za oznaku višeg vatrogasnog časnika I. klase. Naramenica je opšivena ispuskom zlatne boje.

Članak 32.

(1) Oznaku zvanja počasnog višeg vatrogasnog časnika čine 3 simbolizirane plamene baklje našivene na naramenicu, koja je opšivena ispuskom zlatne boje.

(2) Zvanje iz stavka 1. ovoga članka dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica osobama koje su pridonijele promicanju vatrogastva i zaštite od požara, pod uvjetom da imaju najmanje 5 godina djelatnog staža u dobrovoljnoj vatrogasnoj udruzi.

Članak 33.

Oznaka vatrogasca - pripadnika vatrogasne mladeži sastoji se od,jedne trake bijele boje širine 10 mm koja je našivena na naramenicu u vodoravnoj liniji i jedne simbolizirane plamene baklje.

Članak 34.

(1) Oznake dužnosti na svečanoj odori su u obliku romboida s poprečnim pleterima širine 8 mm i međusobnog razmaka 2 mm, a nose se na ovratniku odore. Na gornjem dijelu oznaka dužnosti je vatrogasni znak promjera 15 mm. Oznake dužnosti za dočasnička zvanja opšivene su ispuskom crvene boje širine 2 mm, a za časnička zvanja ispuskom zlatne boje.

(2) Oznaka dužnosti na radnoj odori je pravokutnog oblika s osnovicom duljine 15 mm. U sredini se nalazi vatrogasni znak promjera 10 mm s pleterima širine 5 mm koji su postavljeni uzdužno. Oznaka se nosi na poklopcu lijevog džepa.

(3) Crvene boja pletera je za oznake dužnosti u dobrovoljnim vatrogasnim udrugama, tamnoplava boja za dužnosti u vatrogasnim zajednicama općina, gradova i područja, srebrna boja za dužnosti u Vatrogasnoj zajednici županije i Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba i zlatna boja za dužnosti u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Podloga oznake za opće i administrativne dužnosti je svjetloplave, a za operativne dužnosti crvene boje. Svi dijelovi oznaka su vezeni osim podloge.

Članak 35.

(1) Dužnosti i oznake dužnosti u dobrovoljnim vatrogasnim udrugama su sljedeće:

1. član upravnog odbora - oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetloplavoj podlozi;

2. Tajnik - oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetloplavoj podlozi;

3. Zapovjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

4. Dopredsjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetloplavoj podlozi;

5. Predsjednik - oznaka dužnosti ima četiri pletera na sv)etloplavoj podlozi.

(2) Dužnosti i oznake dužnosti u vatrogasnim zajednicama općina, gradova i područja su sljedeća:

1. Član upravnog odbora - oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetloplavoj podlozi;

2. Tajnik - oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetloplavoj podlozi;

3. Zapovjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

4. Dopredsjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetloplavoj podlozi;

5. Predsjednik - oznaka dužnosti ima četiri pletera na svjetloplavoj podlozi.

(3) Dužnosti i oznake dužnosti u vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba i županije su sljedeće:

1. Član upravnog odbora - oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetloplavoj podlozi;

2. Tajnik - oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetloplavoj podlozi;

3. Zapovjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

4. Dopredsjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetloplavoj podlozi;

5. Predsjednik - oznaka dužnosti ima četiri pletera na svjetloplavoj podlozi.

(4) Dužnosti i oznake dužnosti u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici su sljedeće:

1. Član predsjedništva - oznaka dužnosti ima jedan pleter na svjetloplavoj podlozi;

2. Pročelnik zapovjedništva - oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

3. Tajnik - oznaka dužnosti ima dva pletera na svjetloplavoj podlozi;

4. Zapovjednik zapovjedništva - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetlocrvenoj podlozi;

5. Dopredsjednik - oznaka dužnosti ima tri pletera na svjetloplavoj podlozi;

6. Predsjednik - oznaka dužnosti ima četiri pletera na svjetloplavoj podlozi.

Članak 36.

(1) Oznake zvanja i dužnosti dobrovoljnih vatrogasaca izraduje i koristi Hrvatska vatrogasna zajednica.

(2) Izgled oznaka zvanja tiskani uz ovaj Pravilnik čine njegov sastavni dio.

IX. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 37.

(1) Za pravilnu primjenu odredbi ovoga Pravilnika. odgovoran je rukovoditelj vatrogasne postrojbe.

(2) Odredbe članaka 15., 16., i 17. ovoga Pravilnika primjenjuju se i na osobe iz pričuvnog sastava koje imaju raspored u vatrogasnim postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova.

(3) Osobe iz stavka 2. ovog članka stječu određeno zvanje prema odredbama članaka 15.,16., i 17. ovog Pravilnika, ako su uspješno savladale program stručne obuke i ako su rasporedene na mjesto za koje je predviđen završeni studij iz članka 14, stavka 1., točke 3. i 4. ovoga Pravilnika i ako uspješno obavljaju poslove i zadatke.

Članak 38.

Oznake koje nose radnici drugih pravnih osoba ne smiju biti iste ili slične oznakama koje su propisane ovim Pravilnikom.

Članak 39.

Vatrogasne postrojbe dužne su u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika uskladiti oblik, kroj odore i oznake sa odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 40.

Na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika, prestaju vrijediti članci 7., 8., 9.,10., 11.,12.,13.,14..15.,16., i 17. Pravilnika o zaštitnoj opremi vatrogasaca o uniformi i oznakama na uniformi vatrogasaca u profesionalnim vatrogasnim jedlnicama ("Narodne novine", br. 52/78.).

Članak 41.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj : 511-01-64-17141/1-94.

Zagreb, 25. kolovoza 1994.

Ministar unutarnjih poslova

Ivan Jarnjak. v. r.