Ministarstvo turizma
1638
Na temelju odredbi članka 39. stavka 8. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015 i 121/2016) ministar nadležan za turizam, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA PRAVILNIKA O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI OBJEKATA U KOJIMA SE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU
Članak 1.
U Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (»Narodne novine«, broj 54/2016) u članku 4. stavku 1. točki 3. riječi: »šumski proizvodi« zamjenjuju se riječima: »nedrvni šumski proizvodi«.
Članak 2.
U članku 5. stavku 4. iza riječi: »poljoprivredne proizvodnje« dodaju se riječi: »ili u Kamp odmorištu – robinzonski smještaj«.
U stavku 5. iza riječi: »Objekt« dodaje se zarez i riječi: »osim kamp odmorišta – robinzonski smještaj,«.
Članak 3.
U članku 8. mijenja se stavak 2. koji glasi:
»(2) OPG koji uslužuje jela, pića i napitke na prostoru na otvorenom i/ili tradicijskim objektima i/ili pruža uslugu smještaja u tradicijskim objektima u funkciji poljoprivredne proizvodnje odnosno kamp odmorištu – robinzonski smještaj, ne mora na/u njima ispuniti uvjete iz stavka 1. ovog članka već iste ispunjava prema lokalnim mogućnostima.«.
Članak 4.
Iza članka 8. dodaje se članak 8a. koji glasi:
»Članak 8a.
Minimalni uvjeti propisani u člancima 6. i 7. ovog Pravilnika ne odnose se na Kamp odmorište – robinzonski smještaj.«.
Članak 5.
U članku 11. stavku 1. iza riječi: »uz te sadržaje« dodaju se riječi: »osim za kamp odmorište – robinzonski smještaj,«.
Članak 6.
U članku 13. stavak 3. mijenja se i glasi:
»(3) Iznimno od članka 12. stavka 2. ovog Pravilnika, za Vinotočje/Kušaonicu i Kamp odmorište – robinzonski smještaj, jela se mogu pripremati na OPG-u (prostorija za pripremu bez blagovaonice) i usluživati samo na uređenom prostoru na otvorenom i/ili u tradicijskim objektima odnosno Kamp odmorištu – robinzonski smještaj.«.
Članak 7.
Iza članka 16. mijenja se naslov koji glasi: »3.8. MINIMALNI UVJETI ZA KAMP, KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 8.
U članku 17. stavku 1. iza riječi: »smještajnih jedinica« dodaju se riječi: »za Kamp i Kamp odmorište«.
U stavku 4. riječ: »objekta« zamjenjuje se riječima: »za Kamp i Kamp odmorište«.
U stavku 5. iza riječi: »smještajne jedinice« dodaju se riječi: »u Kampu i Kamp odmorištu«.
Dodaje se stavak 6. koji glasi:
»(6) Kapacitet za Kamp odmorište – robinzonski smještaj određuje se prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.«.
Članak 9.
U članku 18. riječi: »Objekt mora« zamjenjuje se riječima: »Kamp i Kamp odmorište moraju«.
Članak 10.
U članku 20. točki 7. na kraju rečenice prije točke dodaju se riječi: »ili Kamp odmorište – robinzonski smještaj«.
Članak 11.
U članku 21. stavku 3. na kraju rečenice prije točke dodaju se riječi: »ili za Kamp odmorište – robinzonski smještaj moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti propisani u Prilogu IVa. ovog Pravilnika«.
Članak 12.
Iza članka 27. mijenja se naslov koji glasi: »4.7. VRSTA KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 13.
U članku 28. stavku 3. iza riječi: »Smještajna jedinica« dodaju se riječi: »u kamp odmorištu«.
Dodaje se stavak 4. koji glasi:
»(4) Kamp odmorište – robinzonski smještaj je objekt u kojem OPG pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.«.
Članak 14.
Članak 39. briše se.
Članak 15.
U prilozima Pravilnika dodaje se »PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«.
Članak 16.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/17-06/1
Urbroj: 529-03-17-7
Zagreb, 27. lipnja 2017.
Ministar
Gari Cappelli, v. r.
PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE - ROBINZONSKI SMJEŠTAJ | |||||||
NAPOMENA: | |||||||
1. Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet | |||||||
UVJETI | REZULTAT | PRIMJEDBE | |||||
1. | OSNOVNI UVJETI | ||||||
1. | Objekt ne mora ali može biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) | ||||||
2. | Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom | ||||||
3. | Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) | ||||||
4. | Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada | ||||||
4. | USLUGE JELA, PIĆA I NAPITAKA | ||||||
4.1. | OPG | ||||||
OPG mora pripremati i usluživati jela, pića i napitke, na zahtjev gosta | |||||||
Priprema i usluživanje jela obavlja se u prostoriji za pripremu i blagovaonici | |||||||
Prostorija za pripremu i blagovaonica mogu biti zasebno ili iste koje koristi OPG za svoje potrebe | |||||||
Objekt koji uslužuje ljeti umjesto blagovaonice može imati prostor za usluživanje na otvorenom | |||||||
Jelo se može pripremati i usluživati na OPG-u, a može se pripremati na OPG-u i usluživati samo u kamp odmorištu – robinzonski smještaj | |||||||
Prostorija za pripremu | |||||||
1. | Prozori na otvaranje i ostali otvori s mrežicom protiv insekata ili uređaj za odbijanje insekata | ||||||
2. | Pod od vodootpornog i neklizajućeg materijala koji se lako čisti i održava | ||||||
3. | Zid do visine 2,0 m obložen vodootpornim materijalom koji se lako čisti i održava | ||||||
4. | Vatrootporna tkanina za gašenje požara | ||||||
5. | Kutija prve pomoći, popunjena | ||||||
6. | Prostorija ili prostor (ormar) za sredstva za čišćenje i dezinfekciju | ||||||
7. | Prozračivana prostorija ili prostor na otvorenom, sa spremnicima za komunalni otpad | ||||||
8. | Dvodijelno korito ili dva jednodijelna korita, stroj za pranje bijelog posuđa | ||||||
9. | Radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta | ||||||
10. | Koš za otpatke pokraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje | ||||||
11. | Uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka | ||||||
12. | Primjereno posuđe i pribor odgovarajuće kvalitete | ||||||
13. | Dovoljan broj rashladnih uređaja, s kontrolom temperature, za odvojeno spremanje različitih vrsta hrane | ||||||
14. | Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom | ||||||
15. | Zahodska kabina i umivaonik s ogledalom, za osobu na pripremi jela | ||||||
Blagovaonica | |||||||
16. | Prostorija za usluživanje jela, sa stolovima i stolicama | ||||||
17. | Platneni ubrus ili papirnata salveta na stolu, po osobi | ||||||
18. | Grijanje, ne primjenjuje se na objekt ljeti | | |||||
19. | Prirodno ili umjetno prozračivanje | ||||||
20. | Vješalice za odjeću | ||||||
4.2. | Gosti | ||||||
Gosti mogu sami, na svoj način i svoju odgovornost, pripremati i konzumirati jela | |||||||
Gosti mogu pripremati i konzumirati jela na otvorenom prostoru ili u objektima kamp odmorišta - robinzonski smještaj | |||||||
1. | Hrana se može pripremati na uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju, otvorenoj vatri i slično | ||||||
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela | |||||||
2. | Otvorena vatra ili roštilj smiju se ložiti samo na mjestima pripremljenim za tu namjenu, obloženim vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i slično), ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru | ||||||
3. | Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m | ||||||
4. | Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja na otvorenom prostoru mora se nalaziti 3 m od prostorija | ||||||
5. | U objektu od lakog prirodnog materijala (trstika, granje i slično) ne smije se ložiti otvorena vatra ili roštilj | ||||||
6. | Uz ložište za otvorenu vatru ili roštilj na udaljenosti do 20 m mora se nalaziti 100 litara vode s vjedrom ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i tri strana jezika | ||||||
7. | Objekt u kojem se loži vatra na otvorenom prostoru ili roštilju mora imati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom | ||||||
8. | Lopata ili vreća pijeska u krškim područjima | ||||||
9. | Vatrootporna tkanina za gašenje požara | ||||||
10. | Izlazni otvori dimnjaka moraju biti na udaljenosti preko 3 m od krošnji drveća i drugih zapaljivih materijala |