MINISTARSTVO TURIZMA
1639
Na temelju odredbi članka 8. stavka 4., članka 15. stavka 2. i članka 16. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015 i 121/2016) ministar nadležan za turizam, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA PRAVILNIKA O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINE OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ
Članak 1.
U Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj (»Narodne novine«, broj 54/2016) u članku 42. stavak 1. mijenja se i glasi:
»(1) Objekt za robinzonski smještaj je objekt u kojem ugostitelj pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.«.
Dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
»(2) U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način, a gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela.«.
Članak 2.
U prilozima Pravilnika mijenja se »PRILOG IV. UVJETI ZA VRSTU OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/17-05/6
Urbroj: 529-03-17-5
Zagreb, 27. lipnja 2017.
Ministar
Gari Cappelli, v. r.
PRILOG IV. UVJETI ZA VRSTU OBJEKTA ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ | |||||||
NAPOMENA: | |||||||
Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet | |||||||
UVJETI | REZULTAT | PRIMJEDBE | |||||
1. | OSNOVNI UVJETI | ||||||
1. | Objekt ne mora ali može biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) | ||||||
2. | Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom | ||||||
3. | Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) | ||||||
4. | Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada | ||||||
2. | PREHRANA | ||||||
1. | U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način | ||||||
2. | Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela | ||||||
3. | Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri | ||||||
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta | |||||||
4. | Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) | ||||||
5. | Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m | ||||||
6. | Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme | ||||||
7. | U objektu od lakog prirodnog materijala (trstika, granje i sl.), ne smije se ložiti otvorena vatra ili roštilj | ||||||
8. | Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogućnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika | ||||||
9. | U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom | ||||||
10. | Lopata i vreća pijeska u krškim područjima | ||||||
11. | Vatrootporna tkanina za gašenje požara | ||||||
12. | Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru | ||||||
13. | Izlazni otvori dimnjaka moraju biti na udaljenosti većoj od 3 m od krošnji drveća i drugih zapaljivih materijala |