MINISTARSTVO TURIZMA
1640
Na temelju odredbi članka 31. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015 i 121/2016) ministar nadležan za turizam, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA PRAVILNIKA O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI OBJEKATA U KOJIMA SE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU
Članak 1.
U Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (»Narodne novine«, broj 9/2016, 52/2016 i 61/2016) u članku 9. stavku 2. na kraju rečenice, ispred točke dodaju se riječi: »sukladno Prilogu I. točki 4. ovog Pravilnika«.
Dodaju se novi stavci 3. i 4. koji glase:
»(3) Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela, ako su ispunjeni uvjeti sukladno Prilogu IV. točki 4. ovog Pravilnika.
(4) U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način.«.
Članak 2.
Iza članka 9. dodaje se članak 9a. koji glasi:
»Članak 9a.
(1) Minimalni uvjeti propisani u člancima 6. do 8. ovog Pravilnika ne odnose se na Kamp odmorište – robinzonski smještaj.
(2) Za Kamp odmorište – robinzonski smještaj inspektor zaštite od požara može zahtijevati provedbu dodatnih mjera zaštite od požara.«.
Članak 3.
Iza članka 11. mijenja se naslov koji glasi:
»2.6. MINIMALNI UVJETI ZA KAMP, KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 4.
U članku 12. stavku 1. riječ: »objekta« zamjenjuje se riječima: »za Kamp i Kamp odmorište«.
U stavku 2. iza riječi: »smještajne jedinice« dodaju se riječi: »u Kampu i Kamp odmorištu«.
Dodaje se stavak 3. koji glasi:
»(3) Kapacitet za Kamp odmorište – robinzonski smještaj, određuje se prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.«.
Članak 5.
U članku 13. riječi: »objekt mora« zamjenjuju se riječima: »Kamp i Kamp odmorište moraju«.
Članak 6.
U članku 14. dodaje se stavak 8. koji glasi:
»(8) Iznimno od odredbi stavaka 2. do 7. ovog članka, oznaku za Kamp odmorište – robinzonski smještaj, iznajmljivač ističe u blizini objekta na ploči izrađenoj od prirodnih materijala.«.
Članak 7.
U članku 16. točki 6. na kraju rečenice ispred točke dodaju se riječi: »ili Kamp odmorište – robinzonski smještaj«.
Članak 8.
U članku 17. stavku 2. na kraju rečenice ispred točke dodaju se riječi: »ili za Kamp odmorište – robinzonski smještaj moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti propisani u Prilogu IVa. ovog Pravilnika«.
Članak 9.
Iza članka 22. mijenja se naslov koji glasi:
»3.6. VRSTA KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 10.
U članku 23. stavku 2. iza riječi: »Smještajna jedinica« dodaju se riječi: »u kamp odmorištu«.
U stavku 3. riječ: »Objekt« zamjenjuje se riječima: »Kamp odmorište«.
Dodaje se stavak 4. koji glasi:
»(4) Kamp odmorište – robinzonski smještaj, je objekt u kojem iznajmljivač pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.«.
Članak 11.
Članak 30. briše se.
Članak 12.
U prilozima Pravilnika mijenja se »PRILOG IV. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE« i dodaje se »PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«.
Članak 13.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/17-06/2
Urbroj: 529-03-17-7
Zagreb, 27. lipnja 2017.
Ministar
Gari Cappelli, v. r.
PRILOG IV. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE | |||||||
NAPOMENA: | |||||||
1. Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet | |||||||
UVJETI | REZULTAT | PRIMJEDBE | |||||
1. | ULAZ, PRIHVAT GOSTA | Stanje | Potrebno | ||||
1. | Priključak na javnu prometnu infrastrukturu | ||||||
2. | Prirodna (more, rijeka, jezero, prirodne prepreke i drugo) ili postavljena ograda oko cijelog objekta | ||||||
3. | Kolni ulaz i izlaz, kontroliran i noću osvijetljen | ||||||
4. | Prihvat gosta na poziv | ||||||
5. | Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći | ||||||
2. | PROMETNICE, SMJEŠTAJNE JEDINICE | ||||||
Prometnice unatar objekta | |||||||
1. | Prometnice od utvrđenog nekompaktnog gornjeg sloja (šljunak ili sl.) | ||||||
2. | Prometnice noću orijentacijski osvijetljene | ||||||
Smještajna jedinica | |||||||
3. | Kamp mjesto, uređeno odnosno očišćeno od korijenja, kamenja i slično | ||||||
4. | Površina kamp mjesta 50 m² | ||||||
5. | Kamp mjesta mogu biti omeđena i pojedinačno označena ili neomeđena i skupno označena | ||||||
6. | Priključak električne energije za svako kamp mjesto | ||||||
3. | CENTRALNA SERVISNA STANICA | ||||||
Pitka voda | |||||||
1. | Slavina za pitku vodu s fleksibilnim crijevom i odvodnjom | ||||||
2. | Slavina označena oznakom ili natpisom | ||||||
Kabina za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda | |||||||
Umjesto kabine za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda može biti stanica za pražnjenje | |||||||
3. | Jedna kabina | ||||||
4. | Zaseban ulaz u kabinu | ||||||
5. | Na ulazu istaknuta oznaka ili natpis »kabina za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda« | ||||||
6. | Elektro rasvjeta | ||||||
7. | Prirodno ili mehaničko provjetravanje | ||||||
8. | Pod prekriven protukliznim i vodootpornim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) | ||||||
9. | Zid do visine 2,0 m prekriven vodootpornim materijalom koji se lako čisti održava (keramičke pločice i sl.) | ||||||
10. | Posebna školjka na ispiranje (trokadero) s pomičnom rešetkom | ||||||
11. | Slavina s hladnom vodom i produžnim fleksibilnim crijevom za ispiranje | ||||||
12. | Umivaonik s hladnom vodom, tekućim sapunom i priborom za brisanje ili sušenje ruku | ||||||
Čišćenje i opće stanje | |||||||
13. | Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. | ||||||
14. | Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. | ||||||
15. | Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. | ||||||
16. | Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja ili sl. | ||||||
17. | Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. | ||||||
18. | Ostala oprema, čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. | ||||||
19. | Uređaji ispravni | ||||||
4. | PREHRANA | ||||||
1. | U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način | ||||||
2. | Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela | ||||||
3. | Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri | ||||||
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta | |||||||
4. | Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) | ||||||
5. | Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m | ||||||
6. | Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme | ||||||
7. | Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogučnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika | ||||||
8. | U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom | ||||||
9. | Lopata i vreća pijeska u krškim područjima | ||||||
10. | Vatrootporna tkanina za gašenje požara | ||||||
11. | Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru | ||||||
5. | UREĐENJE, ODRŽAVANJE | ||||||
1. | Prometnice u dobrom stanju bez lokvi, rupa i sl. | ||||||
2. | Oznake u dobrom stanju bez vidljivih oštećenja | ||||||
3. | Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete | ||||||
4. | Fasade građevina u dobrom stanju bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje i sl. | ||||||
5. | Dobro čišćenje i održavanje prostora kampa | ||||||
6. | Redovito održavanje uređaja, opreme i objekata u funkcionalnom stanju | ||||||
7. | Prostor za roštilj, ognjište ili sl., ako postoji, mora biti uređen da se izbjegne požar | ||||||
8. | Primjereno zbrinjavanje otpada u zatvorenim posudama za otpad s redovitim odvozom |
PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE - ROBINZONSKI SMJEŠTAJ | |||||||
NAPOMENA: | |||||||
Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet | |||||||
UVJETI | REZULTAT | PRIMJEDBE | |||||
1. | OSNOVNI UVJETI | ||||||
1. | Objekt može ili ne mora biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) | ||||||
2. | Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom | ||||||
3. | Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) | ||||||
4. | Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada | ||||||
2. | PREHRANA | ||||||
1. | U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način | ||||||
2. | Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela | ||||||
3. | Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri | ||||||
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta | |||||||
4. | Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) | ||||||
5. | Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m | ||||||
6. | Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme | ||||||
7. | U objektu od lakog prirodnog materijala (trstika, granje i sl.), ne smije se ložiti otvorena vatra ili roštilj | ||||||
8. | Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogućnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika | ||||||
9. | U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom | ||||||
10. | Lopata i vreća pijeska u krškim područjima | ||||||
11. | Vatrootporna tkanina za gašenje požara | ||||||
12. | Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru | ||||||
13. | Izlazni otvori dimnjaka moraju biti na udaljenosti većoj od 3 m od krošnji drveća i drugih zapaljivih materijala |