Pristup podatcima

This page is available in English.


Pristup online podatcima u bazi Narodnih novina jednostavan je, brz i pouzdan pomoću standardnih internetskih protokola. Korištenje je dostupno svima, anonimno i besplatno.


Svakodnevno korištenje


Svakodnevno korištenje podrazumijeva pristup svim objavljenim dokumentima u izdanjima Narodnih novina što uključuje propise službenog i međunarodnog dijela te javne oglase.

Mogu se dohvaćati svi dokumenti objavljeni u odabranom izdanju, svi dokumenti objavljeni u određenom razdoblju te popis svih izdanja (vidi »Pregled«). Nadalje, svi dokumenti mogu se pretraživati upitima riječima, frazama ili Booleovim izrazima prema naslovu ili sadržaju teksta (vidi »Pretraživanje«). Dokumentima je moguće pristupiti bez pregleda izdanja ili pretrage izravno pomoću jedinstvenih URL-ova koji su prisutni na hrvatskom internetskom prostoru već više od 15 godina.

Većina dokumenata od 1990. do danas dostupna je u HTML obliku za pregled unutar sučelja ili za ispis na pisaču. Neki dokumenti od 1990. do 2022. g. dostupni su u PDF obliku, jer zbog veličine nisu prikladni za objavu u HTML-u (npr. državni proračun).

Od 2023. g. svi dokumenti službenog i međunarodnog dijela dostupni su u HTML-u i PDF-u te je dostupan PDF cjelovitih objavljenih izdanja.


Stručno korištenje


Za korisnike koji trebaju sustavni pregled većeg broja dokumenata službenog dijela, omogućen je dohvat pojmovnih i kronoloških kazala za odabrane godine, kao i dohvat svih propisa za odabranu godinu u XLSX ili CSV obliku (vidi »Kazalo«).


Indeksiranje pretraživača


Pristup je omogućen bilo kojem internetskom pretraživaču (engl. internet crawler) koji želi indeksirati i koristiti sadržaj Narodnih novina. Za otkrivanje i indeksiranje cjelokupnog sadržaja omogućen je dohvat kaskadnih sitemap datoteka u standardiziranom formatu XML. Indeksira se sav dostupan i objavljen sadržaj.

Početna adresa je
https://narodne-novine.nn.hr/sitemap.xml
i taj se osnovni XML zapis grana na manje XML zapise, za svako službeno izdanje po jedan.

Na primjer, adresa https://narodne-novine.nn.hr/sitemap_1_2023_28.xml
sadržava URL-ove svih propisa službenog izdanja NN 28/2023 u osnovnom NN formatu i jednakovrijednom ELI formatu kao primjerice:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_03_28_469.html
https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2023/28/469

Format ELI koristi se za službeni i međunarodni dio.


Dohvat strukturiranih metapodataka


Za pristup strukturiranim metapodatcima propisa u svrhu indeksiranja, automatizirane i poluautomatizirane obrade tehničkih korisnika i automatiziranih servisa, omogućen je niz formata kojima je moguće dohvatiti strukturirane i izložene metapodatke baze Narodnih novina u tri formata: RDFa, RDF/XML i JSON-LD.

Prije svega, unutar svakog HTML zapisa pojedinoga pravnog propisa nalazi se niz RDFa zapisa koji definiraju metapodatke u ELI ontologiji obogaćenoj NN rječnicima.

Ti metapodatci mogu se provjeriti otvaranjem HTML-a pojedinog propisa u internetskom pregledniku (npr. https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2023/40/721) i pregledavanjem izvornog koda HTML sadržaja (npr. desni klik i odabir "View Page Source" te pronalazak sadržaja između navoda “<!-- ELI metadata -->” i “<!-- END ELI metadata -->”).

Također, iste metapodatke moguće je dohvatiti u RDF/XML i JSON-LD formatima jednostavnim dodavanjem sufiksa na osnovni ELI URL:
https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2023/40/721/rdf
https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2023/40/721/json-ld

Više o strukturiranim i izloženim metapodatcima u ELI shemi pročitajte ovdje.

Alternativno, isti metapodatci mogu se dohvaćati i pomoću NN API sučelja. Molimo, konfigurirajte svoje skripte i botove da zahtijevaju maksimalno do tri upita u sekundi. Hvala!