Deklaracija o osudi uhićenja i umorstva Andrije Hebranga

NN 9/1992 (21.2.1992.), Deklaracija o osudi uhićenja i umorstva Andrije Hebranga

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Sabor Republike Hrvatske, na zasjedanju 14 veljače 1992 donosi

DEKLARACIJU

o osudi uhićenja i umorstva Andrije Hebranga

1. Nakon devet stoljeća uporne borbe za opstanak i ponovno stjecanje državnosti hrvatski narod ostvaruje svoju vjekovnu težnju za slobodom i nezavisnošću.

2. Međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske zastupnici hrvatskog Sabora, kao predstavnici cjelokupnoga hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske prisjećaju se svih onih hrvatskih velikana i mučenika koji su se posvetili ostvarenju toga svetog cilja podnoseći za njega najveće žrtve.

3. Hrvatski Sabor posebno priznanje i zahvalnost izražava svim hrvatskim muževima i ženama koji su svoje zauzimanje za slobodnu demokratsku i socijalnu pravednu hrvatsku državu plaćali gubitkom slobode i života u tisućama montiranih suđenja i raznih oblika progona u komunističkoj i omrznutoj Jugoslaviji.

4. U cilju slamanja težnji hrvatskog naroda za njegovom državnošću, velikosrpske i jugounitarističke snage u vođenju protuhrvatske politike - uhitile su i okrutno umorile dosljednog borca za hrvatsko državno pravo, Andriju Hebranga, osudivši pri tome u montiranim političkim procesima nevine, suprugu mu Olgu Hebrang i suradnika Vladimira Frajtića, na dugogodišnje kazne robije. Hrvatski Sabor ovom deklaracijom odbackije te protuhrvatske progone i osuđuje njihove idejne začetnike i izvršitelje.

Klasa: 740-02/92-01/03

Zagreb, 14. veljače 1992.

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Sabora

dr. Žarko Domljan, v. r.