2154
Na temelju članka 44. stavka
5. Zakona o obrtu („Narodne novine“ , br. 49/03. – pročišćeni tekst), ministar
gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja
Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i
športa, donosi
1.
OSNOVNA OBILJEŽJA OBRAZOVNOGA PROGRAMA
Cilj obrazovanja
Odgojno obrazovni program za zanimanje konobar
ima za
cilj stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti učeniku da nakon
završenog obrazovanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja
poslove i radne zadaće u zanimanju konobar.
Za ostvarivanje gore
navedenog cilja potrebno je ostvariti:
a)
opće
zadaće:
-
steći
osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni
razvoj u struci
-
steći
uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa
suradnicima kao i društvom u cjelini,
-
spoznati
vlastite mogućnosti i dosege,
-
spoznati
radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
-
biti
sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b)
zadaće
koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
-
upoznati
atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj
djelatnosti,
-
upoznati
opasnosti na radu,
-
propise
o radu na siguran način,
-
mjere
i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
-
upoznati
moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za
zaštitu čovjekove okoline,
-
racionalno
upotrebljavati materijale i energiju,
-
znati
čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima,
uređajima i opremom koju koristi konobar,
-
planirati
postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge
uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
-
razviti
i primjenjivati osobine konobara,
-
spoznati
psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu
komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
-
upoznati
opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe,
mali stolni inventar),
-
dužnosti
konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
-
znati
prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,
-
uvježbati
evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,
-
upoznati
i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska
karta, barska karta, cjenik)
-
naučiti
pripremne radove u ugostiteljskim objektima,
-
uvježbati
postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski,
engleski, ruski način, a la carte),
-
upoznati
običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
-
znati
primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih
predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
-
znati
uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,
-
znati
uvježbati tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,
-
upoznati
ponudu i posluživanje sireva,
-
znati
vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina,, vode, aperitiva,
žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
-
znati
tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,
-
znati
tehnike posluživanja u barovima,
-
upoznavanje
i spravljanje mješavina barskih pića,
-
znati
tehnike posluživanja svečanih prigodnih obroka,
-
znati
posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,
-
naučiti
pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,
-
znati
primijeniti različite načine naplaćivanja.
- Trajanje obrazovanja: 3. godine,
- Uvjeti za upis: - završena osnovna
škola,
-
liječničko
uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
-
sanitarni
pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
-
ugovor
o naukovanju.
2. NASTAVNI PLAN
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski
jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani
jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika
u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani
jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija
zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička
geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna
psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno
povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija
s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje
i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna
i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična
nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična
nastava u školi -
Ugostiteljsko posluživanje s vježbama - Bonton - Kuharstvo -
Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
|
360 540 |
|
270 630 |
|
160 640 |
|
Ukupno |
16 |
1460 |
17 |
1495 |
17 |
1344 |
4299 |
NASTAVNI PLAN – OBJAŠNJENJE
A) Općeobrazovni dio
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena
kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Ukupno |
9 |
315 |
9 |
315 |
7 |
224 |
854 |
B) Stručno – teorijski dio s izbornom nastavom
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i
komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija
restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava Tjelesna i zdravstvena
kultura Matematika
u struci Stručni
predmeti |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Ukupno |
7 |
245 |
8 |
280 |
10 |
320 |
880 |
B1)
Tehnologija zanimanja 2/2/1
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Osnove
higijene |
½ |
15 |
|
|
|
|
|
Kemija
|
½ |
15 |
|
|
|
|
|
Poznavanje
robe i prehrana |
1 |
40 |
1 |
35 |
1 |
32 |
|
Biologija
i ekologija |
- |
|
1 |
35 |
|
|
|
Ukupno |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
C) Praktični dio (35 tjedana u školi, 40 tjedana u
ugostiteljskom objektu)
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
Praktična
nastava u školi* |
360 |
270 |
160 |
790 |
-Ugostiteljsko posluživanje s vježbama -Bonton - Kuharstvo - Osnove računalstva s vježbama |
220 35 35 70 |
240 30 - |
160 - - |
|
Praktična nastava u ugostiteljskom objektu** |
540 |
630 |
640 |
1810 |
Nastavna godina (35 tj.) Ljetna praktična nastava |
350 190 |
430 200 |
640 |
|
Ukupno
|
900 |
900 |
800 |
2600 |
* Kombinira se teorijska i praktična nastava. U okviru ugostiteljskog
posluživanja s vježbama realiziraju se
i sadržaji zaštite na radu (do 70 sati)
i bontona (do 35 sati). Učenici prvog
razreda prije početka praktične nastave u radnom procesu (kod obrtnika ili
trgovačkog društva trebaju obaviti najmanje 70 sati praktične nastave u
školskoj radionici kako bi svladali osnove struke i položili ispit iz zaštite
na radu.
** Praktična nastava u
ugostiteljskim objektima organizira se u obrtničkoj radionici na temelju
ugovora o naukovanju i ugostiteljsko-turističkim poduzećima na temelju ugovora
u praktičnoj nastavi koja sklapa škola i poduzeće. Nastava se može organizirati
i u školskim radionicama škola, ako su za to osigurani potrebni uvjeti i ako se
ne mogu sklopiti ugovori o naukovanju u praktičnoj nastavi, jer za to ne
postoji osigurana radna mjesta u obrtničkim radionicama i radnim poduzećima.
D) Ukupno nastave
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
A) Općeobrazovni dio |
315 |
315 |
224 |
854 |
B) Stručno-teorijski dio |
280 |
280 |
320 |
880 |
C) Praktični dio |
900 |
900 |
800 |
2600 |
Ukupno A)+B)+C) |
1495 |
1495 |
1344 |
4334 |
3. OBVEZNI NAČIN PROVJERAVANJA ZNANJA I UMIJEĆA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog
dijela programa |
Obvezni način provjere i ocjenjivanja
znanja i umijeća |
Matematika
u struci |
usmeni, pismeni |
Strani
jezik II |
usmeni, pismeni |
Tehnologija
zanimanja |
usmeni, pismeni |
Turistička
geografija |
usmeni, pismeni |
Poslovna
psihologija i komunikacije |
usmeni, pismeni |
Kulturno
povijesna baština |
usmeni, pismeni |
Marketing
u turizmu |
usmeni, pismeni |
Enologija
s gastronomijom |
usmeni, pismeni |
Vođenje
i organizacija restorana |
usmeni, pismeni |
Izborna
nastava Tjelesna
i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
usmeni, pismeni, praktični rad usmeni, pismeni usmeni pismeni |
- Ugostiteljsko posluživanje s vježbama - Kuharstvo -
Osnove računalstva s vježbama |
usmeni, pismeni usmeno, pismeno, praktičan rad na računalu |
Praktična
nastava u ugostiteljskim objektima |
praktičan
uradak (mapa za izvođenje praktičnog dijela naukovanja) |
4. POTREBNA STRUČNA SPREMA NASTAVNIKA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Nastavnik |
Izobrazba |
Matematika u struci |
prof. matematike, dipl. ing. matematike |
VSS |
Strani jezik II |
prof. stranog jezika |
VSS |
Tehnologija zanimanja Biologija i ekologija |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije,
prof. kemije, dipl. ing. kemijske tehnologije prof. biologije, dipl. ing. biologije, dipl. ing. biotehnologije |
VSS |
Turistička geografija |
prof. geografije , dipl. ing. geografije, dipl. geograf |
VSS |
Poslovna psihologija i komunikacije |
prof. psihologije, dipl. psiholog |
VSS |
Kulturno povijesna baština |
prof. povijesti umjetnosti, dipl. povjesničar umjetnosti |
VSS |
Marketing u turizmu |
dipl. ekonomista |
VSS |
Enologija s gastronomijom |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam
(hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhar/natkonobar ili majstor
natkonobar/kuhar, majstor kuhar |
VSS |
Vođenje i organizacija restorana |
dipl. ekonomist, dipl.
ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam(hotelijerstvo) uz položen ispit
za majstora konobara |
VSS |
-Ugostiteljsko posluživanje s vježbama -Bonton |
dipl. ekonomist – smjer za hotelijerstvo uz položen ispit za
majstora konobara ,VKV konobar, konobar specijalist, prof. pedagogije, prof. psihologije |
VSS, VŠS, VKV VSS |
- Kuharstvo |
dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam ( hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhara ili VKV
kuhar, kuhar specijalista, |
VSS, VŠS, VKV |
Osnove računalstva s vježbama |
dipl. ekonomist smjer informatika ili kibernetika, prof.
informatike i matematike, ing. informatike, dipl. ing. elektrotehnike – smjer
računalstva, telekomunikacija i informatike, prof. informatike, dipl.
informatičar |
VSS |
Praktična nastava |
VKV konobar, majstor natkonobar , konobar specijalist |
VKV, majstorski ispit |
5.
IZVOĐENJE PROGRAMA
5.1. Rad s učenicima u skupinama - dijeljenje
razrednog odjela u skupine i sudjelovanje
stručnih učitelja i suradnika u nastavi (minimalni standard)
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Razred |
Nastavnik |
Broj sati nastave |
Broj učenika u skupini |
Osnove
računalstva s vježbama |
1 |
profesor |
70 |
15 |
Ugostiteljsko
posluživanje s vježbama |
1/2/3 |
profesor, stručni učitelj,
suradnik u nastavi |
220/240/160 |
15 |
5.2. Minimalni
materijalni uvjeti za izvođenje programa
Prostor |
Oprema |
Nastavni predmeti |
Učionica za osnove računalstva s vježbama |
Računalska učionica
opremljena s 15 + 1 umreženo računalo i mrežnim pisačem. Mrežni softver na
poslužiteljskom računalu Windows 2000 (NT) Operacijski sustav na
klijent računalima: Windows XP hrvatska inačica. Programski paket
Microsoft Office XP hrvatska inačica. Izlaz na Internet i
e-mail adrese po jednom računalu. News, e-mail i Chat
poslužitelj na Intranetu učionice – škole. Softver za pripremu,
objavljivanje, upravljanje i pretraživanje izvora znanja integriranog u
Internet Explorer. 1 video projektor računalske slike kao sastavni
dio opreme računalske učionice. |
Osnove računalstva s vježbama |
Specijalizirana učionica za ugostiteljsko
posluživanje |
uređaji, strojevi, posuđe, rublje i pribor za posluživanje |
Ugostiteljsko posluživanje s vježbama |
Školska radionica za enologiju s gastronomijom |
vinoteka, čaše, rublje, stolovi |
Enologija s gastronomijom |
Kabinet kuharstva |
kabinet kuharstva s potrebnom opremom,
priborom, sredstvima i robom |
Kuharstvo |
Restoran |
stolovi, stolice, rublje, ugostiteljska
pripremnica i dr. potreban pribor, oprema i roba |
Vođenje i organizacija restorana |
6. NASTAVNI PROGRAMI – KATALOG ZNANJA
Nastavni programi za
predmete općeobrazovnog dijela programa izuzev predmeta etika i tjelesna i
zdravstvena kultura objavljeni su u glasniku Ministarstva prosvjete i športa,
posebno izdanje od 11. lipnja 1997. Nastavni program za predmet Etika objavljen
je u Prosvjetnom vjesniku Ministarstva prosvjete i športa br. 1. od 11. ožujka
2003.g. nastavni program tjelesne i
zdravstvene kulture objavljen je u "Narodne novine" br. 136 od 28.
kolovoza 2003.g.
6.1. Nastavni predmet - Matematika u struci
Razred: 1., 2., 3.
Tjedni (ukupni) fond sati:
Razred |
1. |
2. |
3. |
Ukupno |
Broj sati |
2 (70) |
1 (35) |
1 (32) |
4 (137) |
Cilj: Omogućiti učenicima usvajanje osnovnog matematičkog znanja potrebnog
za razumijevanje pojava i zakonitosti u prirodi i društvu te ih osposobiti za
primjenu znanja u struci kao i u svakodnevnom životu.
Zadaci:
- stjecanje znanja
potrebnih za razumijevanje kvantitativnih odnosa i zakonitosti u raznim
pojavama u prirodi, društvu i svakodnevnom
životu
- stjecanje vještine
samostalnog računanja prema danim uputama
-
razvijanje
logičkog mišljenja, sposobnosti za racionalno rasuđivanje i zaključivanje te
sposobnost preciznog
formuliranja pojmova
-
razvijanje
preciznosti i konciznosti u izražavanju, urednost, upornost i sistematičnost u
radu
-
stjecanje
znanja potrebnih za planiranje i praćenje poslovnih rezultata
Sadržaj
1.
razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Prirodni brojevi
|
Usvojiti pojam skupa N, kriterije i svojstva
djeljivosti, određivanje najvećeg zajedničkog djelitelja i najmanjeg
zajedničkog višekratnika |
Skup N, svojstva Računske operacije i
svojstva Pojam djeljivosti Najveći zajednički
djelitelj Najmanji zajednički višekratnik |
2. Cijeli brojevi |
Usvojiti pojam skupa Z,
računanje s predznacima , računanje sa zagradama |
Skup Z, svojstva Računske operacije i
svojstva Računanje sa zagradama |
3. Racionalni brojevi |
Usvojiti pojam skupa Q, računanje sa razlomcima. Znati decimalni zapis
racionalnog broja, računati s decimalnim brojevima uz uporabu kalkulatora |
Skup Q, svojstva Računske operacije i
svojstva Decimalni zapis rac. broja Računanje s decimalnim
brojevima Smještanje rac. brojeva na
pravac |
4. Linearne jednadžbe i
nejednadžbe |
Naučiti rješavati linearne
jednadžbe i nejednadžbe Znati iz formule
izračunati jednu nepoznatu veličinu ako su zadane ostale |
Linearne jednadžbe s
jednom nepoznanicom Linearne nejednadžbe s
jednom nepoznanicom Problem s jednom
nepoznanicom Linearni sustavi s dvije
nepoznanice |
5. Planimetrija |
Razlikovati geometrijske
likove i znati izračunati opseg i površinu lika koristeći formule za opseg i
površinu trokuta, kruga, kvadrata i
pravokutnika Ovladati mjernim
jedinicama za duljinu i površinu |
Trokut, vrste trokuta Površina i opseg trokuta Krug i kružnica Četverokut Opseg i površina
četverokuta |
6. Potencije i polinomi |
Usvojiti pojmove:
potencija, baza, eksponent Naučiti računske
operacije s potencijama Usvojiti pojam polinoma Naučiti računske operacije
s polinomima Naučiti kvadrirati zbroj i
razliku Znati primijeniti formulu
za razliku kvadrata Usvojiti pojam algebarskog
razlomka Znati riješiti
jednostavnije primjere računanja s algebarskim razlomcima |
Pojam potencije s cijelim
eksponentom Operacije s potencijama Pojam polinoma Računske operacije s
polinomima Kvadrat binoma Razlika kvadrata Rastavljanje na faktore Algebarski razlomci |
7. Realni brojevi |
Shvatiti pojam irac. broja i ukupnost realnih brojeva Usvojiti smještaj realnih
brojeva na pravac Svladati računske
operacije s drugim korijenom Znati zaokružiti dec. broj
na željeni broj decimala Snalaziti se u koord.
sustavu na pravcu i u ravnini Usvojiti formule za
udaljenost točaka u ravnini i za polovište dužine |
Drugi korijen Pojam iracionalnih brojeva Skup R Koordinatni sustav na
pravcu Računske operacije s
drugim korijenom Racionalizacija nazivnika Koordinatni sustav u
ravnini Udaljenost točaka u
ravnini Polovište dužine |
8. Graf linearne funkcije |
Znati nacrtati graf
linearne funkcije Razlikovati rastuće i
padajuće linearne funkcije Problem s jednom
nepoznanicom moći grafički predočiti |
Graf linearne funkcije Rastuće i padajuće
linearne funkcije Nul točke Grafičko rješavanje
sustava linearnih jednadžbi |
2. razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Skup kompleksnih
brojeva |
Shvatiti potrebu
proširivanja skupa R Razlikovati drugi korijen
pozitivnog i negativnog broja Znati osnovne računske
operacije s kompleksnim brojevima Razumjeti pojam apsolutne
vrijednosti kompleksnog broja |
Kvadr. jednadžba x = -1 Skup C, svojstva Računske operacije Apsolutna vrijednost
kompleksnog broja |
2. Kvadratna jednadžba |
Znati riješiti jednostavne
kvadratne jednadžbe Razlikovati prirodu
rješenja kvadratne jednadžbe ovisno o diskriminanti |
Nepotpuna kvadratna
jednadžba Rješenja kvadratne
jednadžbe ax +bx+c=o Diskriminanta kvadratne
jednadžbe |
3.
Kvadratna funkcija |
Potpuno
ovladati pojmom grafa funkcije Znati
nacrtati graf bilo koje kvadratne funkcije i analizirati njezin tijek Odrediti
nul-točke kvadratne funkcije i znati odrediti njihovo postojanje |
Graf
kv. funkcije f(x) =ax2 Graf
kv. funkcije f(x) =ax2+c Graf
kvadratne funkcije f(x)
=a(x-xo)2 Graf
kvadratne funkcije f(x)
=a(x-xo)2+c Graf
kvadratne funkcije f(x)
=ax2+bx +c |
4. Mjerne jedinice |
Znati računati pomoću kalkulatora i razumjeti eksponencijalan zapis broja Uspješno koristiti odgovarajuće mjerne jedinice i pomoću
tablica pretvarati, razumjeti i
koristiti mjerne jedinice koje nisu često u upotrebi |
Potencije baze 10 Eksponencijalni zapis
realnog broja Preračunavanje mjera
(prefiksi i značenja) Metrički sustav mjera ( mjere za duljinu,
površinu, volumen i masu) Osnovne jedinice
angloameričkog sustava mjera i
tablice za pretvorbu Mjere za vrijeme |
5. Trigonometrija
pravokutnog trokuta |
Razumjeti pojam kuta,
vrste kutova i njihovo mjerenje u stupnjevima i radijanima Znati definirati
trigonometrijske funkcije šiljastog kuta pravokutnog trokuta i izračunavati
njihove vrijednosti pomoću kalkulatora Znati izračunati nepoznate
elemente pravokutnog trokuta i shvatiti mogućnost praktične primjene stečenog
znanja |
Kut, mjerenje kuta Definicija
trigonometrijskih funkcija na pravokutnom trokutu Vrijednost
trigonometrijskih funkcija kutova 30°, 45°, 60° Izračunavanje vrijednosti
trigonometrijskih funkcija pomoću kalkulatora Rješavanje pravokutnog
trokuta |
6. Poliedri i rotacijska
tijela |
Razlikovati geometrijska
tijela Razumjeti pojam oplošja i
volumena Znati izračunati oplošje i
volumen tijela prema formulama Znati koristiti pojmove
oplošja i volumena u praktičnim problemima iz struke (računanje
potrebnog materijala, zapremnine itd.) |
Kocka Kvadar Prizme Piramide Valjak Stožac Kugla |
3.
razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Proporcionalnost i
primjene |
Znati izračunati nepoznati
član razmjera (usporedba s razlomcima!) pomoću pravila trojnog znati riješiti praktične
probleme (npr. tečajna lista , potreban broj sati ili radnika za određeni
posao itd.) pomoću aritmetičke sredine
znati izračunati prosječne
vrijednosti ( npr. očekivani promet na temelju proteklog razdoblja, prosječnu
potrošnju na temelju podataka iz
prijašnjih razdoblja itd.) Račun diobe uz jednostavan
postupak omogućava podjelu određenih
sredstava ili vremena prema unaprijed određenim kriterijima na potreban broj
dijelova pomoću računa smjese znati
odrediti omjere miješanja da bismo dobili željeno svojstvo smjese |
Omjeri i razmjeri Upravo i obrnuto razmjerne
veličine Grafički prikaz upravo i
obrnuto razmjernih veličina Aritmetička sredina Pravilo trojno -
jednostavno i složeno Račun diobe – jednostavan
i složeni Račun smjese - jednostavan
i složeni
|
2. Postotni, promilni i
kamatni račun |
Razumjeti pojam postotka Znati izračunati postotak
pomoću kalkulatora bez obzira na osnovnu vrijednost Prepoznati i razlikovati postotni račun više i niže 100 Znati izračunati mjesečnu
obvezu PDV -a Znati ispravno koristiti
formule za promilni i kamatni račun |
Pojam postotka Osnovni postotni račun Postotni račun više 100 Postotni račun niže 100 Primjena na obračun PDV-a Promilni račun Jednostavni kamatni račun |
3.
Aritmetički i geometrijski niz i primjene |
Razumjeti
pojam niza Razlikovati
aritmetički i geometrijski niz Znati
izračunati mjesečnu ratu potrošačkog kredita Znati
izračunati konačnu vrijednost uloga pri složenom ukamaćivanju |
Pojam
niza Aritmetički
niz Suma
aritmetičkog niza Potrošački
kredit Geometrijski
niz Suma
geometrijskog niza Složeni
kamatni račun |
4. Kalkulacija cijene |
Znati izračunati svaki
element kalkulacije, napraviti promjene cijena,
popuste s odgovarajućim promjenama kalkulacije |
Osnovni pojmovi vezani uz
cijenu (nabavna cijena jela i pića, rabat, marža, porez – PDV, prodajna cijena) Izrada kalkulacije |
5.
Godišnji obračun poreza na dohodak i ispunjavanje porezne prijave |
Znati
protumačiti upute o ispunjavanju porezne prijave i izračunati vlastite
obaveze |
Porezne
olakšice Porezna
kartica Porezna
prijava |
6.2. Nastavni predmet: Strani jezik II
Razred: 1.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Osposobiti za temeljnu
govornu i pisanu komunikaciju na francuskom jeziku u različitim
situacijama svakodnevnog života i struke.
Zadaci:
Razvijati jezične vještine za receptivno i produktivno služenje
francuskim jezikom
(slušanje, čitanje, govorenje, pisanje). Usvajati
posebnosti sustava francuskog jezika i
razvijati lingvističko mišljenje. Razvijati sposobnosti i navike samostalnog
korištenja rječnikom, gramatikom i drugim priručnicima..
Sadržaj:
Nastavne cjeline |
Očekivani
rezultati (znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Kultura
i civilizacija: Francuska
i regije Opći
sadržaji: Obitelj
Slobodno
vrijeme Škola |
-
upoznavati kulturu i civilizaciju francuskog govornog područja -
znati se predstaviti i pozdraviti -
znati tražiti i dati informacije -
identificirati osobe i predmete |
Pravila
za čitanje i izgovor. Prezent
pomoćnog glagola biti i imati. C’est ...ce
sont ... |
-
usvojiti nazive za dijelove stana/kuće i opisati ih -
usvojiti nazive za svojinu i pripadnost |
Imenice
i pridjevi(jednina i množina). Određeni
i neodređeni član. Posvojne
zamjenice i pridjevi. Glagoli
prve konjugacije –er. Upitne
riječi. |
|
-
usvojiti vokabular vezan uz neke sportove, hobije, glazbene instrumente,
godišnji odmor, kino, kazalište, književnost, kompjutere... |
Prijedlozi
à, de, sur, avec. Prezent
glagola druge konjugacije –ir. |
|
-
usvojiti nazive nekih važnih školskih predmeta -
usvojiti izraze vezane uz izražavanje topline/ hladnoće, gladi/ žeđi,
vremenskih prilika -
pisanje pisma, razglednice |
Brojevi. Prezent
nepravilnih glagola aller, devoir, pouvoir, vouloir. Dani u tjednu i mjeseci
u godini. Dijelovi dana. Vremenski
prilozi. |
|
Život
u gradu i na selu Odijevanje |
-
postavljanje pitanja pomoću intonacije |
Glavni
i redni brojevi od 1 do 20. Indirektni
govor. |
-
proširiti vokabular o slobodnom vremenu -
razgovarati o slobodnom vremenu i obavezama -
učiniti usporedbu između aktivnosti koje se vole obavljati i onih koje se ne
vole obavljati -
opisati svoje mjesto grad, selo -
izraziti mogućnosti, želje, obaveze -
reći točno vrijeme |
Koliko
je sati? Prilozi
za vrijeme. Sažeti
član au/aux. Priloška
zamjenica -en. Ženski
rod i množina pridjeva. |
|
-
usvojiti nazive nekih dijelova glave i tijela, -nazive odjevnih predmeta -
usvojiti nazive pojedinih boja |
Imperativ.Pridjevi beau
et bon. |
|
Strukovni
sadržaji: Prehrana |
-
usvojiti nazive dnevnih obroka, nazive jela i pića i osnovnih živežnih
namirnica -
na temelju predloška prepoznati nazive za posuđe i pribor za jelo -
izreći što se voli/ ne voli jesti, -izricanje
žaljenja ili nezadovoljstva. |
Il
faut+ infinitiv. Niječni
oblik glagola. Prezent
glagola –faire. |
Razred: 2.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Uvesti elemente stručnog
jezika i razvijati određene stručne vještine. Nadograditi jezične zakonitosti
na gradivo iz prethodne godine i uvježbavati ih u okviru stručnih sadržaja.
Zadaci:
Razvijati
vještine slušanja i čitanja s razumijevanjem, interpretirati jednostavne
sadržaje, govoriti vođeno i samostalno, te pisati jednostavne sadržaje.
Upoznati učenike s posebnostima strukovnog jezika.
Sadržaj:
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Strukovni sadržaji: Osoblje
u ugostiteljstvu
Obroci i njihova podjela Tržnica: Voće i povrće Meso Ribe
i plodovi mora Ekologija
u turizmu |
-
upoznati zanimanja u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci - opisati radno mjesto konobara - predstaviti sebe i drugu osobu |
Ponavljanje
prezenta. Glavni
brojevi do1000. Pokazne
zamjenice ce,cet,cette... |
- opisati
predmete i inventar u kuhinji i restoranu na temelju predloška - nabrojiti vrste ugostiteljskih objekata -
opisati različite poslove u restoranu/baru -
preporučiti restoran |
Glagoli
druge konjugacije –ir. Gérondif. Prezent
povratnih glagola. |
|
- usporediti prehrambene navike Hrvatske i
Francuske - opisati vrste obroka - primiti narudžbu za doručak - sastaviti jednostavan meni - nabrojiti začine - opisati način pripreme jela |
Partitivni
član . Količinski
pridjevi i prilozi: trop, beaucoup, un peu. Osobne
zamjenice za direktni i indirektni objekt. |
|
- nabrojiti vrste voća i povrća - pročitati i prevesti jednostavne recepte - upoznati načine pripreme voća i povrća |
Prezent
glagola –prendre. |
|
-
nabrojiti vrste mesa -
odgovarati na zadana pitanja o načinu pripreme pojedinih vrsta mesa - prepričati u osnovnim crtama recepte |
Odnosne
zamjenice que,qui,dont. |
|
-
navesti morske i slatkovodne ribe, te plodove mora -
upoznati izraze za osnovne načine prigotovljavanja |
Komparacija
pridjeva. Pridjevi
beau,nouveau,vieux |
|
-
upoznavanje s osnovnim načelima zaštite okoliša u turizmu i faktorima
zagađenja |
Futur
simple. |
Razred: 3.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 64)
Cilj: Interdisciplinarno
povezati sadržaje s drugim stručnim predmetima , te ih komunikacijski i
funkcionalno usmjeriti na strukovna znanja i vještine.
Zadaci:
Usvajati
produktivne i receptivne komunikacijske kompetencije. Osposobiti učenika za
primjenu znanja francuskog jezika na radnom mjestu. Poticati učenike na
sakupljanje stručne literature na francuskom jeziku i njeno korištenje.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
Strukovni sadržaji: Rezerviranje
stola |
-
primiti rezervaciju -
objasniti kako doći do gosta |
Ponavljanje
sadržaja iz prethodne dvije godine |
Primanje gosta |
- primiti i pozdraviti goste -ponuditi mjesto u restoranu -
izraziti žaljenje |
Perfekt
s pomoćnim glagolom –avoir.. |
Narudžba |
-
primiti narudžbe u restoranu -
preporučiti jelo i piće -
objasniti pojedino jelo |
Obrada
pojedinih dijelova jelovnika-od predjela do glavnog jela i deserta. |
Reklamacije, plaćanje
računa i ispraćaj gosta |
-
reagirati na reklamaciju -
objasniti mogućnosti plaćanja -
ispratiti gosta |
Perfekt
s pomoćnim glagolom biti. Perfekt
nepravilnih glagola. |
Jelovnik
i karta pića |
-
sastaviti jelovnik i kartu pića prema pravilima struke -
preporučiti i naručiti jelo i piće -
upoznati se s različitim vrstama vina i napitaka |
Konjunktiv
prezenta. |
Specifičnosti
hrvatske gastronomske ponude Kavana
i bar |
-
opisati Hrvatsku kao turističku zemlju -
opisati ljepote i znamenitosti regije i grada u kojem živimo -
preporučiti restoran -
preporučiti hrvatske specijalitete -
izvještavati o ponudi u kavani i baru -opisati način pripreme pojedinih barskih mješavina |
Restriktivni
oblik ne...que Prezent
glagola savoir
i connaître. Formules
de politesse. |
Metodička napomena
Jezične funkcije koje se ostvaruju u nastavi stranih jezika proizlaze
iz konkretnih komunikacijskih situacija i svih oblika rada u učionici i ne mogu
se oštro izdvajati. One se ostvaruju u dobro definiranom razlikovanju formalnog
i neformalnog jezičnog registra u svakodnevnim situacijama i u poslovnom
komuniciranju.
Jezične funkcije se ostvaruju;
- receptivno, kada su
učenici u svojoj djelatnoj ulozi slušatelji i čitatelji, i
-produktivno, kada su učenici u svojoj djelatnoj ulozi u učionici
i okruženju, kada su u dodiru s osobama koje govore strani jezik, odnosno njime
se služe i kada su pri obavljanju svojih radnih zadaća u doticaju s osobama
koje se govore ili služe stranim jezikom.
Jezične vještine
Slušanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje razumijevanje usmeno postavljenih pitanja, uputa,
lakše snimljenog teksta, tematski povezanog s obrađenim tekstom.
Govorenje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje da se osposobi za vođenje kratkog razgovora
(varijacije obrađenih dijaloga); opis predočenog predmeta, ljudi, radnji,
situacija; prepričavanje oslikanog ili
opisanog, događaja s nekoliko vezanih rečenica, sve u okviru obrađenih
sadržaja, komunikacijskih uzoraka i gramatičkih struktura.
Čitanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje pravilan izgovor riječi i glasova, te pravilna intonacija rečenice.
Pri tihom čitanju učenik treba doći do informacija na različitim razinama i
izvaditi detaljne informacije (pojačano čitanje). On uči uočavati ustroj
teksta, podjelu u odlomke i davati im naslove. Uči čitati natuknice u
dvojezičnim i jednojezičnim rječnicima i davati prijevod riječi prema opisu u
jednojezičnom rječniku.
Pisanje s razumijevanjem
Učenik treba ispravno napisati rečenicu, znati je dopuniti, preinačiti
prema zadanom uzorku, pismeno odgovoriti na pitanja, sastaviti kraći tekst o
zadanoj i prethodno obrađenoj temi prema natuknicama, uzorku i slobodno
napisati čestitku, pismo poruku, dopis, pisati bilješke prema odslušanom i
pročitanom tekstu i znati ispuniti formulare i obrasce na stranom jeziku.
Prevođenje
Učenik treba uočiti i spoznati razlike u strukturama i načinima
izražavanja na stranom jeziku, te ih primijeniti kod prevođenja rečenica i
laganijih tekstova sa stranog na hrvatski i obrnuto uz uporabu rječnika.
Jezični sadržaji
Komunikacijski sadržaji
- slijede normirane oblike jezičnog ponašanja, formalne i neformalne i
izbor jezičnih funkcija odgovarajućih situacija.
Fonologija i ortografija
- usvajaju se i utvrđuju pravilan izgovor,
naglasak, intonacija i ritam rečenice; sustavno se radi na usvajanju pravilnog
pisanja i punktuacije.
Leksički sadržaji
- vrši se izbor i uvođenje novih riječi prema komunikacijskom
kontekstu, potrebama učenika,
frekvenciji i konceptualnoj bliskosti. Uvode se idiomatski izrazi u
zadanim situacijskim kontekstima i izučavaju sinonimi, homonimi i antonimi.
Morfosintaktičke strukture
- gramatika
Primjerena
slikovna sredstva (slike) i zemljopisne karte. Kazetofon, radio, TV, video, DVD
i CD-player, kompjuter s LCD projektorom i grafoskop.
Radni
uvjeti
Optimalno
bi bilo provoditi nastavu u okviru grupe od 12 do 15, najviše 20 učenika, jer
inače nije
moguće
ostvariti osnovnu komunikaciju s učenicima.
Francuski
jezik.
Temeljni
radni materijali:
Blaženka
Bubanj, Le français pour l'hôtellerie et le tourisme,ŠK, Zagreb - udžbenik
Dopunski
radni materijali:
Renner,
Tempesta, Le français de l'hôtellerie et de la restauration, CLE International,
Paris
Michel
Maincent, Travaux pratiques de cuisine,Edition B.P.I., Paris
Stručni
časopisi:Cuisine et vins de France i sl.
Razni
jelovnici i meniji.
Priručni
radni materijali:
Putanec,
Francusko-hrvatski rječnik
Dominović,
Hrvatsko-francuski rječnik
6.2.2. Nastavni predmet : Engleski jezik
Razred:
1.
Cilj: Interdisciplinarno
povezivanje sa sadržajima drugih stručnih predmeta i usvajanje vokabulara
struke.
Zadaci: Razvijati jezične vještine
potrebne za govornu i pismenu komunikaciju i upoznati učenike sa
specifičnostima strukovnog jezika .
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 (7O)
Sadržaj:
Nastavna
cjelina-teme |
Očekivani
rezultati (znanja, vještine i umijeća) |
Jezični sadržaji |
OPĆI SADRŽAJI :Predstavljanje Obitelj
i dom Slobodno vrijeme
Praznici i putovanja
Život u gradu i na selu
Moda i odijevanje
KULTURA
I CIVILIZACIJA Zemlje
engleskog govornog područja STRUČNI
SADRŽAJ: Prehrana |
-
naučiti predstaviti se i izreći osnovne informacije o sebi -
usvojiti izraze vezane uz članove obitelji -
naučiti nazive za prostorije u kući -
naučiti nazive namještaja -
usvojiti vokabular vezan uz sport, slobodno vrijeme , hobi , prijatelje ,
kino kazalište -
naučiti vokabular vezan uz prijevozna sredstva -
usvojiti nazive dana u tjednu, mjesece, datume -
naučiti izraze za nacionalnosti i novac -
opisati svoj grad -uočiti
razlike grad / selo -
usvojiti vokabular vezan uz pojedine odjevne predmete -
naučiti boje , uzorke -
naučiti geografska obilježja zemalja upoznati
kulturu i civilizaciju tih zemalja -
usavršiti čitanje i izgovor -
usvojiti nazive obroka i osnovnih živežnih namirnica |
Prezent
glagola TO BE Osobne
zamjenice Brojevi
do 20 There
is /there are Posvojne
zamjenice Članovi Imenice Present
Simple Tense – tvorba i uporaba Prilozi
učestalosti Present
Continuous Tense – tvorba i uporaba Simple
Past tense – tvorba i uporaba Simple
Future Tense – tvorba i uporaba Veznici
– when while as Brojevi Pridjevi
– komparacija Pridjevi
neodređenih količina Modalni
glagoli Passive
– prezent Imperative
– tvorba i uporaba Present
Perfect Tense – tvorba i uporaba |
Razred:
2.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 (70)
Sadržaj:
Nastavna cjelina - teme |
Očekivani rezultat
(znanja, vještine i umijeća) |
Jezični sadržaji |
1.OSOBLJE
U UGOSTITELJSTVU 1.1.Osoblje
hotela 1.2.Usluge 2.U
RESTORANU 2.1.Osoblje
restorana 2.2.Usluge 2.3.Postav
stola 2.4.Jelovnik 2.5.Karta
pića 3.OBROCI
I PRIPREMA HRANE 3.1.Doručak 3.2.Ručak
3.3.Večera 3.4.Načini
pripreme hrane 4.PRIRODNE
LJEPOTE I ZNAMENITOSTI REGIJE 4.1.Naša
regija 4.2.Grad
u kojemu živimo 5.OPĆE
INFORMACIJE 5.1.Vrijeme 5.2.Kulturno
– zabavni život 5.3.Sport 5.4.Javni
prijevoz 5.5.Kretanje
u gradu 6.PREHRAMBENE
NAVIKE U ZEMLJAMA ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA 6.1.Tradicionalna
jela u Velikoj Britaniji 6.2.Što
se jede u SAD-u 6.3.Blagdani
i praznici |
-
upoznati se s osobljem i njihovim
radnim mjestima -
upoznati se s osobljem restorana -
znati opisati radno mjesto -
naučiti uljudno komunicirati s gostom -
usvojiti vokabular vezan uz obroke i načine pripreme -
naučiti važne informacije o regiji i gradu
u kojemu živimo -
znati izreći neke informacije o sportu , kulturno-zabavnom životu -
naučiti izraze vezane za vrijeme i kretanje u prostoru -
upoznati se s nacionalnim jelima ovih zemalja -
upoznati se s praznicima i blagdanima zemalja engleskog govornog područja |
-
ponavljanje i uvježbavanje tvorbe i uporabe Present Simple tense i Present
Continuous Tense -
modalni glagoli:must, mustn't can , may,should , could -
Passive – tvorba i uporaba prezenta -
pridjevi – nepravilna komparacija -
ponavljanje i uvježbavanje Present Perfect Tense -
ponavljanje i uvježbavanje imperativa |
Razred:
3.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 (64)
Sadržaj:
Nastavna cjelina – teme |
Očekivani
rezultati ( znanja, vještine i umijeća ) |
Jezični
sadržaji |
1.
U RESTORANU 1.1.Primanje
gosta 1.2.Primanje
narudžbe 1.3.Posluživanje
gosta 1.4.Jelovnik 2.POSLUŽIVANJE
U SOBI 3.U
BARU 3.1.Barske
mješavine 3.2.Recepture 4.GASTRONOMSKO
PUTOVANJE HRVATSKOM 4.1.Hrvatska
- turistička destinacija 4.2.Nacionalni
restorani 4.3.Naši
specijaliteti 5.PLAĆANJE
RAČUNA 5.1.Načini
plaćanja računa 5.2.Reklamacije
gosta 6.ŽALBE
I ISPRIKE |
-
naučiti potrebne izraze za komunikaciju s gostom - usvojiti vokabular vezan uz jelovnik -
usvojiti izraze za potrebnu komunikaciju -
naučiti pripremu i pribor za barske mješavine -
znati prevesti recepture -
preporučiti gostu koktel -
usavršiti znanje o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji -znati
preporučiti nacionalna jela i objasniti ih -
naučiti izraze u vezi plaćanja računa -
usvojiti izraze za uljudno ophođenje s gostom -
znati se ispričati gostu u pojedinim situacijama -usvojiti
pravilan izgovor i intonaciju |
-
ponavljanje i uvježbavanje modalnih glagola -
imenice - složenice -izražavanje
slaganja - so do I/neither do I |
6.2.3. Nastavni predmet: Njemački jezik
Razred: 1.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Osposobiti za temeljnu
govornu i pisanu komunikaciju na njemačkom jeziku u različitim
situacijama svakodnevnog života i struke.
Zadaci:
Usvajati
posebnosti sustava njemačkog jezika i razvijati lingvističko mišljenje.
Razvijati vještine potrebne za usmenu i pismenu komunikaciju. Razvijati
sposobnosti i navike
samostalnog
korištenja rječnikom, gramatikom i drugim priručnicima.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanje,
vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
Kultura i civilizacija: Zemlje njemačkog govornog područja Opći sadržaji: Obitelj i dom Slobodno vrijeme Škola |
-
upoznati kulture i civilizacije njemačkog govornog područja -
predstaviti se i izreći neke temeljne
informacije o sebi . -
pitati drugu osobu za ime, odakle dolazi i godine -
identificirati osobe i predmete |
Pravila
za čitanje i izgovor. Prezent
pomoćnog glagola «sein». Oblikovanje
upitnih i izričnih rečenica. Prezent
pravilnih glagola. |
-
usvojiti nazive za dijelove stana/kuće i opisati ih -
usvojiti nazive za svojinu i pripadnost -
usvojiti nazive za kućne ljubimce |
Prezent
pomoćnog glagola haben. Imenica
i član. Određeni
i neodređeni član. Nominativ
i akuzativ imenica s neodređenim članom. Negacija neodređenog člana. Posvojne
zamjenice. |
|
-
usvojiti vokabular vezan uz neke sportove, hobije, glazbene instrumente,
godišnji odmor, kino, kazalište, književnost, kompjutere... |
Prezent jakih glagola. Množina imenica. Negacija
NICHT i KEIN. |
|
-
usvojiti nazive nekih važnih školskih predmeta -
usvojiti nazive dana u tjednu i mjesece i fraze u vezi s time |
Prezent
glagola MÖGEN. Upitne
riječi WER? I WANN |
|
Život
u gradu i na selu Moda
i odijevanje mladih |
- izraziti glavne brojeve do 1000 |
Konjunktiv
preterita glagola MÖGEN. Red
riječi u rečenicama s MÖCHTE i infinitivom. Glavni
i redni brojevi od 1 do 1000. Dani
u tjednu i mjeseci u godini. Dijelovi dana. |
-
proširiti vokabular o slobodnom vremenu -
razgovarati o slobodnom vremenu i obavezama -
učiniti usporedbu između aktivnosti koje se vole obavljati i onih koje se ne
vole obavljati -
opisati svoje mjesto grad, selo -
izraziti mogućnosti, želje, obaveze -
reći točno vrijeme |
Točno
vrijeme. Prilozi
za vrijeme. Dativ
s određenim i neodređenim članom. Modalni glagoli DÜRFEN; KÖNNEN i MÜSSEN: Upotreba
negacije u rečenici. Najčešći
prijedlozi s dativom i akuzativom. |
|
-
usvojiti nazive nekih dijelova glave i tijela, nazive odjevnih predmeta -
koristiti glagole, izraze, pridjeve koji se rabe u vezi s odjećom -
usvojiti nazive pojedinih boja |
Genitiv
s određenim i neodređenim članom. Deklinacija
pridjeva ispred imenice s neodređenim članom. Akuzativ
osobnih zamjenica. Položaj
određenog glagolskog oblika u zavisnim rečenicama. Neodređena
zamjenica MAN. Prijedlozi
s akuzativom |
Strukovni sadržaji: |
- usvojiti nazive dnevnih obroka, nazive jela i pića i živežnih
namirnica - na temelju predloška prepoznati nazive za posuđe i pribora za jelo - izreći što se voli/ ne voli jesti; biti/ ne biti gladan/žedan |
Prezent modalnog glagola WOLLEN. Prezent složenih glagola. Imperativ. Prijedlozi s dativom. Dativ osobnih zamjenica. Prilozi mjesta. Prezent glagola ESSEN i NEHMEN. |
Razred: 2.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Uvesti elemente stručnog
jezika i razvijati određene stručne vještine. Nadograditi jezične zakonitosti
na gradivo iz prethodne godine i uvježbavati ih u okviru stručnih sadržaja.
Zadaci:
Razvijati
vještine slušanja i čitanja s razumijevanjem, interpretirati jednostavne
sadržaje, govoriti vođeno i samostalno, te pisati jednostavne sadržaje.
Upoznati učenike sa specifičnostima strukovnog jezika.
Sadržaj:
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Strukovni
sadržaji: Osoblje u
ugostiteljstvu Restaurant
i kuhinja |
- upoznati
zanimanja u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci - opisati radno mjesto konobara - predstaviti sebe i drugu osobu - opisati
sustav školovanja u Hrvatskoj i Njemačkoj |
Ponavljanje
prezenta. Ponavljanje
osobnih zamjenica u dativu i akuzativu. Prezent
povratnih glagola. Zavisne
rečenice s veznikom WENN |
-
opisati predmete i inventar u kuhinji
i restoranu na
temelju predloška -
komunicirati na ljubazan način u restaurantu - nabrojati
ugostiteljske objekte - opisati
različite poslove u restoranu -
preporučiti restaurant - upoznati
načine prigotovljavanja jela |
Mješovita
pridjevska deklinacija. Prezent
glagola tun. Zamjenički prilozi. Zavisne rečenice s veznikom DASS |
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Obroci i priprema jela Voće i povrće Meso Ribe i
plodovi mora Ekologija u
turizmu |
- upoznati
prehrambene navike pojedinih zemalja - opisati
vrste doručka - primiti
narudžbu za doručak - sastaviti
jednostavan meni - nabrajati
začine - opisati
način pripreme jela |
Slaba
pridjevska deklinacija. Kondicional
I. Konjunktiv
preterita pomoćnih i modalnih glagola. Deklinacija
dieser, jeder i welcher |
- nabrojati
voće i povrće - pročitati
i prevesti jednostavne recepte - upoznati
načine pripreme voća i povrća |
Infinitiv +
zu. Zavisno
upitne rečenice s veznikom OB. Preterit
modalnih glagola |
|
- nabrojati
vrste mesa -
odgovarati na zadana pitanja o načinu pripreme pojedinih vrsta mesa -
prepričati u osnovnim crtama recepte |
Perfekt. Jaka
pridjevska deklinacija. |
|
- navesti
morske i slatkovodne ribe, te plodove mora -
odgovarati na zadana pitanja o načinu pripreme pojedinih riba -
prepričati u osnovnim crtama recepte |
Komparacija
pridjeva. Zavisno
upitne rečenice. Vremenske
rečenice s veznikom BIS |
|
- upoznati
s osnovnim načelima zaštite okoliša u turizmu i faktorima zagađenja |
Futur I |
Razred: 3.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 64)
Cilj: Interdisciplinarno
povezati sadržaje s drugim stručnim predmetima i komunikacijski i funkcionalno
usmjeriti na strukovna znanja i vještine.
Zadaci:
Usvajati
produktivne i receptivne komunikacijske kompetencije, služiti se njemačkim
jezikom gramatički i izgovorno u granicama korektnog i prihvatljivog.
Osposobiti učenika za primjenu znanja njemačkog jezika na radnom mjestu.
Poticati učenike na sakupljanje stručne literature na njemačkom jeziku i njeno
korištenje.
Sadržaj:
|
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
|
Strukovni sadržaji: Rezervacija stola |
-
primiti rezervaciju -
objasniti kako doći do restorana |
Prijedlozi
s dativom i akuzativom. |
Primanje gosta Narudžba Reklamacije, plaćanje
računa i ispraćaj gosta Hotel Jelovnik i karta pića Gastronomsko putovanje Hrvatskom Kavana i bar |
-
primiti i pozdraviti goste -
ponuditi mjesto u restoranu -
izraziti žaljenje |
Preterit pravilnih i nepravilnih glagola. |
|
-
primiti narudžbe u restoranu -
preporučiti jelo i piće -
objasniti pojedino jelo |
Pasiv prezenta. |
||
-
reagirati na reklamaciju -
izraziti se o mogućnosti plaćanja -
ispratiti gosta |
Namjerne
rečenice s um…zu i infinitivom. |
||
-
opisati hotel -
davati informacije o hotelskim sadržajima |
Prilozi mjesta. |
||
-
sastaviti jelovnik i kartu pića prema pravilima struke -
preporučiti i naručiti jelo i piće -
upoznati s različitim vrstama vina i piva -
preporučiti pojedino vino uz određeno jelo |
Pasiv preterita. |
||
-
opisati Hrvatsku kao turističku zemlju -
opisati ljepote i znamenitosti regije i grad u kojem živimo -
opisati i preporučiti domaći restoran -
preporučiti hrvatske specijalitete |
Vremenske rečenice. |
||
-
izvještavati o ponudi u kavani i baru -
upoznati s pripremom pojedinih slastica -
opisati način pripreme poznatijih barskih mješavina |
|
||
Metodička napomena
Jezične funkcije koje se ostvaruju u nastavi stranih jezika proizlaze
iz konkretnih komunikacijskih situacija i svih oblika rada u učionici i ne mogu
se oštro izdvajati. One se ostvaruju u dobro definiranom razlikovanju formalnog
i neformalnog jezičnog registra u svakodnevnim situacijama i u poslovnom
komuniciranju.
Jezične funkcije se ostvaruju;
-
receptivno,
kada su učenici u svojoj djelatnoj ulozi slušatelji i čitatelji, i
-
produktivno,
kada su učenici u svojoj djelatnoj ulozi u učionici i okruženju, kada su u
dodiru s osobama koje govore strani jezik, odnosno njime se služe i kada su pri
obavljanju svojih radnih zadaća u doticaju s osobama koje se govore ili služe
stranim jezikom.
Jezične vještine
Slušanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje razumijevanje usmeno postavljenih pitanja, uputa,
lakše snimljenog teksta, tematski povezanog s obrađenim tekstom.
Govorenje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje da se osposobi za vođenje kratkog razgovora
(varijacije obrađenih dijaloga); opis predočenog predmeta, ljudi, radnji,
situacija; prepričavanje oslikanog ili
opisanog, događaja s nekoliko vezanih rečenica, sve u okviru obrađenih sadržaja,
komunikacijskih uzoraka i gramatičkih struktura.
Čitanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje pravilan izgovor riječi i glasova, te pravilna intonacija rečenice.
Pri tihom čitanju učenik treba doći do informacija na različitim razinama i
izvaditi detaljne informacije (pojačano čitanje). On uči uočavati ustroj
teksta, podjelu u odlomke i davati im naslove. Uči čitati natuknice u
dvojezičnim i jednojezičnim rječnicima i davati prijevod riječi prema opisu u
jednojezičnom rječniku.
Pisanje s razumijevanjem
Učenik treba ispravno napisati rečenicu, zanati je dopuniti, preinačiti
prema zadanom uzorku, pismeno odgovoriti na pitanja, sastaviti kraći tekst o
zadanoj i prethodno obrađenoj temi prema natuknicama, uzorku i slobodno
napisati čestitku, pismo poruku, dopis, pisati bilješke prema odslušanom i
pročitanom tekstu i znati ispuniti formulare i obrasce na stranom jeziku.
Prevođenje
Učenik treba uočiti i spoznati razlike u strukturama i načinima
izražavanja na stranom jeziku, te ih primijeniti kod prevođenja rečenica i
laganijih tekstova sa stranog na hrvatski i obrnuto uz uporabu rječnika.
Jezični sadržaji
Komunikacijski sadržaji
- slijede normirane oblike jezičnog ponašanja, formalne i neformalne i
izbor jezičnih funkcija odgovarajućih situacija.
Fonologija i ortografija
- usvajaju se i utvrđuju pravilan izgovor, naglasak, intonacija i ritam
rečenice; sustavno se radi na usvajanju pravilnog pisanja i punktuacije.
Leksički sadržaji
- vrši se izbor i uvođenje novih riječi prema komunikacijskom
kontekstu, potrebama učenika,
frekvenciji i konceptualnoj bliskosti. Uvode se idiomatski izrazi u
zadanim situacijskim kontekstima i izučavaju sinonimi, homonimi i antonimi.
Morfosintaktičke strukture
- gramatika
Primjerena slikovna sredstva (slike) i realia.
Kazetofon, radio, TV, video, DVD i CD-player,
kompjuter s LCD projektorom i grafoskop.
Radni uvjeti
Optimalno bi bilo provoditi nastavu u okviru grupe
od 12 do 15, najviše 20 učenika, jer inače nije
moguće ostvariti osnovnu komunikaciju s učenicima.
Njemački jezik.
Temeljni radni materijali:
Marčetić Tamara; Deutsch für heute und morgen 1,
udžbenik, radni priručnik i kazeta.
Blažević Nevenka; Guten Appetit 1 i 2, udžbenik,
CD/kazeta
Dopunski radni materijali:
Schulz-Griesbach, Deutsche Sprachlehre für Ausländer
Različite kuharice/ bečki kolači/ Jelovnici i Meniji
Različiti časopisi: JUMA
Marković – Smodek, Nazivi jela i pića
Priručni radni materijali:
Marčetić Tamara; Pregled gramatike njemačkog jezika,
Jakić – Hurm; Hrvatsko – njemački rječnik
Hurm; Njemačko – hrvatski rječnik,Wahrig, Deutsches
Wörterbuch
Cankarjeva založba; Hrvatsko – njemački slikovni
rječnik
6.2.4. Nastavni
predmet : Talijanski
jezik
Razred: 1.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Osposobiti za temeljnu
govornu i pisanu komunikaciju na talijanskom jeziku u različitim situacijama svakodnevnog života i
struke.
Zadaci:
Usvajati
posebnosti sustava talijanskog jezika i razvijati lingvističko mišljenje.
Razvijati vještine potrebne za usmenu i pismenu komunikaciju. Razvijati
sposobnosti i navike samostalnog korištenja rječnikom, gramatikom i drugim
priručnicima.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
Kultura i civilizacija: Italija i
regije Opći sadržaji: Obitelj i dom Slobodno vrijeme Škola |
- upoznati
kulturu i civilizaciju talijanskog govornog područja -
predstaviti se i izreći neke temeljne
informacije o sebi . - pitati
drugu osobu za ime, odakle dolazi i godine -
identificirati osobe i predmete |
Pravila za
čitanje i izgovor. Prezent
pomoćnog glagola «essere i avere». C'è,
ci sono |
- usvojiti
nazive za dijelove stana/kuće i opisati ih - usvojiti
nazive za svojinu i pripadnost |
Imenice i
pridjevi(jednina i množina). Određeni i
neodređeni član. Posvojne
zamjenice i pridjevi. Glagoli
prve konjugacije –are. Upitne
riječi. |
|
- usvojiti
vokabular vezan uz neke sportove, hobije, glazbene instrumente, godišnji
odmor, kino, kazalište, književnost, kompjutere... |
Prijedlozi
in, a i con. Prezent
glagola druge konjugacije –ere. |
|
- usvojiti
nazive nekih važnih školskih predmeta - usvojiti
nazive dana u tjednu i mjesece i fraze u vezi s time |
Brojevi. Prezent
glagola treće konjugacije –ire. Dani u tjednu i mjeseci u godini. Dijelovi
dana. Prezent glagola andare. Vremenski
prilozi. |
|
Život u
gradu i na selu Moda i
odijevanje mladih |
- izraziti
glavne brojeve do 1000 |
Glavni i
redni brojevi od 1 do 1000. |
- proširiti
vokabular o slobodnom vremenu -
razgovarati o slobodnom vremenu i obavezama - učiniti
usporedbu između aktivnosti koje se vole obavljati i onih koje se ne vole
obavljati - opisati
svoje mjesto grad, selo - izraziti
mogućnosti, želje, obaveze - reći
točno vrijeme |
Točno
vrijeme. Prilozi za
vrijeme. Prezent
glagola; volere, potere i dovere. Jednostavni
i združeni prijedlozi. |
|
- usvojiti
nazive nekih dijelova glave i tijela, nazive odjevnih predmeta - koristiti
glagole, izraze, pridjeve koji se rabe u vezi s odjećom - usvojiti
nazive pojedinih boja |
Imperativ.Pridjevi
quello i bello. |
|
Strukovni sadržaji: Prehrana |
- usvojiti
nazive dnevnih obroka, nazive jela i pića i živežnih namirnica - na
temelju predloška prepoznati nazive za posuđe i pribora za jelo - izreći
što se voli/ ne voli jesti; biti/ ne biti gladan/žedan |
Prezent
nepravilnih glagola. Imperativ
nepravilnih glagola |
Razred: 2.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 70)
Cilj: Uvesti elemente stručnog
jezika i razvijati određene stručne vještine. Nadograditi jezične zakonitosti
na gradivo iz prethodne godine i uvježbavati ih u okviru stručnih sadržaja.
Zadaci:
Razvijati
vještine slušanja i čitanja s razumijevanjem, interpretirati jednostavne
sadržaje, govoriti vođeno i samostalno, te pisati jednostavne sadržaje.
Upoznati učenike sa specifičnostima strukovnog jezika.
Sadržaj:
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Strukovni sadržaji: Osoblje u ugostiteljstvu Restaurant i kuhinja Obroci i priprema jela Voće i povrće Meso Ribe i plodovi mora Ekologija u turizmu |
-
upoznati zanimanja u ugostiteljskoj i hotelijerskoj struci - opisati radno mjesto konobara -
predstaviti sebe i drugu osobu -
opisati sustav školovanja u Hrvatskoj i Italiji |
Ponavljanje
prezenta. Osobnih
zamjenice u dativu (naglašene i nenaglašene) Prezent
povratnih glagola. |
- opisati
predmete i inventar u kuhinji i restoranu na temelju predloška - komunicirati na ljubazan način u restaurantu - nabrojati ugostiteljske objekte -
opisati različite poslove u restoranu -
preporučiti restaurant -
upoznati načine prigotovljavanja jela |
Osobne
zamjenice u akuzativu (naglašene i nenaglašene). Perfekt. |
|
- upoznati prehrambene navike pojedinih zemalja - opisati vrste doručka - primiti narudžbu za doručak - sastaviti jednostavan meni - nabrajati začine - opisati način pripreme jela |
Partitivni
član . Zam.čestica
NE. Količinski
pridjevi i prilozi; troppo, molto, parecchio, tanto i poco. Slaganje
perfekta s objektom. |
|
- nabrojati voće i povrće - pročitati i prevesti jednostavne recepte - upoznati načine pripreme voća i povrća |
Združeni
oblici osobnih zamjenica |
|
-
nabrojati vrste mesa -
odgovarati na zadana pitanja o načinu pripreme pojedinih vrsta mesa - prepričati u osnovnim crtama recepte |
Futur
I pravilnih i nepravilnih glagola. |
|
-
navesti morske i slatkovodne ribe, te plodove mora -
odgovarati na zadana pitanja o načinu pripreme pojedinih riba -
prepričati u osnovnim crtama recepte |
Imperfekt
pravilni i nepravilni oblici. |
|
-
upoznati s osnovnim načelima zaštite okoliša u turizmu i faktorima zagađenja |
Upotreba
perfekta i imperfekta. |
Razred: 3.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 2 ( 64)
Cilj: Interdisciplinarno
povezati sadržaje s drugim stručnim predmetima
i komunikacijski i funkcionalno usmjeriti na strukovna znanja i
vještine.
Zadaci:
Usvajati
produktivne i receptivne komunikacijske kompetencije, služiti se talijanskim
jezikom gramatički i izgovorno u granicama korektnog i prihvatljivog.
Osposobiti učenika za primjenu znanja talijanskog jezika na radnom mjestu.
Poticati učenike na sakupljanje stručne literature na talijanskom jeziku i
njeno korištenje.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanje, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
Strukovni sadržaji: Rezervacija stola Primanje gosta Narudžba Reklamacije, plaćanje
računa i ispraćaj gosta Hotel Jelovnik i karta pića Gastronomsko putovanje Hrvatskom Kavana i bar |
-
primiti rezervaciju -
objasniti kako doći do restorana |
Ponavljanje
sadržaja iz prethodne dvije godine |
-
primiti i pozdraviti goste -
ponuditi mjesto u restoranu -
izraziti žaljenje |
Kondicional
sadašnji. |
|
-
primiti narudžbe u restoranu -
preporučiti jelo i piće -
objasniti pojedino jelo |
Odnosne
zamjenice promjenljive i nepromjenljive. |
|
-
reagirati na reklamaciju -
izraziti se o mogućnosti plaćanja -
ispratiti gosta |
Zam.
čestica CI |
|
-
opisati hotel -
davati informacije o hotelskim sadržajima |
Prilozi
mjesta. |
|
-
sastaviti jelovnik i kartu pića prema pravilima struke -
preporučiti i naručiti jelo i piće -
upoznati s različitim vrstama vina i piva -
preporučiti pojedino vino uz određeno jelo |
Gerundij. |
|
-
opisati Hrvatsku kao turističku zemlju -
opisati ljepote i znamenitosti regije i grad u kojem živimo -
opisati i preporučiti domaći restoran -
preporučiti hrvatske specijalitete |
Pasiv
prezenta Si-passivante |
|
-
izvještavati o ponudi u kavani i baru -
upoznati s pripremom pojedinih slastica -
opisati način pripreme poznatijih barskih mješavina |
|
METODIČKA NAPOMENA
Jezične funkcije koje se ostvaruju u nastavi stranih jezika proizlaze
iz konkretnih komunikacijskih situacija i svih oblika rada u učionici i ne mogu
se oštro izdvajati. One se ostvaruju u dobro definiranom razlikovanju formalnog
i neformalnog jezičnog registra u svakodnevnim situacijama i u poslovnom
komuniciranju.
Jezične funkcije se ostvaruju;
-
receptivno, kada su učenici u svojoj djelatnoj ulozi slušatelji i čitatelji, i
-
produktivno, kada su učenici u svojoj djelatnoj ulozi u učionici i okruženju,
kada su u dodiru s osobama koje govore strani jezik, odnosno njime se služe i
kada su pri obavljanju svojih radnih zadaća u doticaju s osobama koje se govore
ili služe stranim jezikom.
Jezične vještine
Slušanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje razumijevanje usmeno postavljenih pitanja, uputa,
lakše snimljenog teksta, tematski povezanog s obrađenim tekstom.
Govorenje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje da se osposobi za vođenje kratkog razgovora
(varijacije obrađenih dijaloga); opis predočenog predmeta, ljudi, radnji,
situacija; prepričavanje oslikanog ili
opisanog, događaja s nekoliko vezanih rečenica, sve u okviru obrađenih
sadržaja, komunikacijskih uzoraka i gramatičkih struktura.
Čitanje s razumijevanjem
Od učenika se očekuje pravilan izgovor riječi i glasova, te pravilna intonacija rečenice.
Pri tihom čitanju učenik treba doći do informacija na različitim razinama i
izvaditi detaljne informacije (pojačano čitanje). On uči uočavati ustroj
teksta, podjelu u odlomke i davati im naslove. Uči čitati natuknice u
dvojezičnim i jednojezičnim rječnicima i davati prijevod riječi prema opisu u
jednojezičnom rječniku.
Pisanje s razumijevanjem
Učenik treba ispravno napisati rečenicu, zanati je dopuniti, preinačiti
prema zadanom uzorku, pismeno odgovoriti na pitanja, sastaviti kraći tekst o
zadanoj i prethodno obrađenoj temi prema natuknicama, uzorku i slobodno
napisati čestitku, pismo poruku, dopis, pisati bilješke prema odslušanom i
pročitanom tekstu i znati ispuniti formulare i obrasce na stranom jeziku.
Prevođenje
Učenik treba uočiti i spoznati razlike u strukturama i načinima
izražavanja na stranom jeziku, te ih primijeniti kod prevođenja rečenica i
laganijih tekstova sa stranog na hrvatski i obrnuto uz uporabu rječnika.
Jezični sadržaji
Komunikacijski sadržaji
- slijede normirane oblike jezičnog ponašanja, formalne i neformalne i
izbor jezičnih funkcija odgovarajućih situacija.
Fonologija i ortografija
-
usvajaju se i utvrđuju pravilan izgovor, naglasak, intonacija i ritam rečenice;
sustavno se radi na usvajanju pravilnog pisanja i punktuacije.
Leksički sadržaji
- vrši se izbor i uvođenje novih riječi prema komunikacijskom
kontekstu, potrebama učenika,
frekvenciji i konceptualnoj bliskosti. Uvode se idiomatski izrazi u
zadanim situacijskim kontekstima i izučavaju sinonimi, homonimi i antonimi.
Morfosintaktičke strukture
- gramatika
Primjerena slikovna sredstva (slike) i realia.
Kazetofon, radio, TV, video, DVD i CD-player,
kompjuter s LCD projektorom i grafoskop.
Radni uvjeti
Optimalno bi bilo provoditi nastavu u okviru grupe
od 12 do 15, najviše 20 učenika, jer inače nije
moguće ostvariti osnovnu komunikaciju s učenicima.
Talijanski jezik.
Temeljni radni materijali:
Štefan Željka, Benvenuti 1, udžbenik i CD
Štefan Željka, Benvenuti 2, udžbenik i CD
Dopunski radni materijali:
Chiuchiu Angelo ed auttori, In italiano,
Damiani Ingrid i Marinković Mirjana, Stiamo insieme
1 i 2, udžbenik.
Različite kuharice/ Jelovnici i Meniji
Različiti časopisi: IL CUOCO
Marković – Smodek, Nazivi jela i pića
Priručni radni materijali:
Jernej Josip, Konverzacijska talijanska gramatika
Deanović – Jernej, Hrvatsko-talijanski rječnik
Deanović – Jernej, Talijansko-hrvatski rječnik
Zingarelli. Vocabolario della lingua italiana
Cankarjeva založba; Hrvatsko – talijanski slikovni
rječnik
6.3. Tehnologija zanimanja
6.3.1. Nastavni
područje: OSNOVE HIGIJENE
Razred: 1 (prvi)
Tjedni (ukupni) fond sati: 15
Cilj:
·
Podizanje higijenske i zdravstvene kulture
·
Razvijanje higijenske navike, kako osobne, tako i
radne higijene
Zadaci:
·
Upoznati učenike i usvojiti znanja iz područja
higijenskih navika s težištem na higijenu radnog mjesta.
·
Upoznati etiologiju zaraznih bolesti i razviti svijest
o uzrocima, posljedicama te postupcima sprečavanja zaraznih bolesti.
·
Usvojiti potrebna znanja o pravilnoj prehrani te
higijenskoj ispravnosti namirnica, hrane i pića, kao i o bolestima uvjetovanim
zagađenom hranom.
Sadržaj:
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultat (znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
OSOBNA HIGIJENA I HIGIJENSKE NAVIKE HIGIJENA RADA ZARAZNE BOLESTI I ZAŠTITA HIGIJENA PREHRANE |
Ukazati učenicima važnost održavanja prije svega osobne higijene u
prostoru ugostiteljskog objekta, kao i radne odjeće Pored osobne higijene od izuzetne važnosti je i higijena radnog
prostora, prije svega zbog zaštite zdravlja, kako ugostiteljskog radnika tako
i gostiju Ukazati na vrste i putove prenošenja zaraznih bolesti, a posebno
načine kako preventivno djelovati da
bi se spriječilo širenje zaraze Upoznati sa higijenskim aspektima izbora namirnica za pravilnu
prehranu, njihovo higijensko ispravno čuvanje, pripremu i preradu Naglasiti najučestalije mogućnosti trovanja hranom u ugostiteljstvu |
Osobna higijena ugostiteljskog radnika Održavanje čistoće odjeće i obuće ugost. radnika Higijena prostorija, uređaja, posuđa i pribora u ugostiteljstvu Higijena radnog mjesta Uvjeti rada u ugostiteljstvu Profesionalne bolesti i ozljede Vrste makroorganizama Epidemiologija zaraznih bolesti Vrste zaraznih bolesti Postupci sprečavanja zaraznih bolesti Pravilna prehrana Higijenska ispravnost namirnica, hrane i pića Postupci čuvanja namirnica, hrane i pića Bolesti uvjetovane nepravilnom prehranom |
Literatura:
dr. O. Springer: «Čovjek i zdravlje»,
Žuškin-Rulnjević-Lelas-Briški: «Osnove higijene»,
«Higijena za ugostitelje»
6.3.2. Nastavno
područje: KEMIJA
Razred: Prvi
Tjedni
(ukupni) fond sati: (15)
Cilj:
Zadaci: Usvojiti praktična znanja o
osnovnim kemijskim zakonitostima, promjenama i procesima s posebnim naglaskom
na njihovu primjenu u struci. Razvijati sposobnost praktične primjene stečenih
znanja. Upoznati s vrstama i građom tvari, osnovnim znanjima iz područja
organske kemije s posebnim naglaskom na biološki važnim spojevima i njihovoj
ulozi u prehrani. Razvijati kod učenika sposobnost logičnog mišljenja i
zaključivanja.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
OSNOVNI
KEMIJSKI POJMOVI |
Razumjeti
razliku između fizičke i kemijske promjene tvari. Razlikovati
homogenu od heterogene smjese i upoznati nekoliko postupaka odjeljivanja
čistih tvari iz smjese tvari. Uočiti vezu
između strukture atoma, elementa i njihova položaja u periodnom sustavu
elemenata. Razlikovati
molekule elementarnih tvari i molekule spojeva. Primijeniti
kemijske formule za označavanje molekula. Znati
opisati kemijsku reakciju i prikazati ju jednadžbom. |
- podjela tvari, fizičke i kemijske promjene tvari - smjesa
tvari - agregatna
stanja tvari - struktura
atoma - kemijski element, kemijski simboli, periodni sustav elemenata - molekula, kemijski spoj, kemijska formula - kemijske reakcije, jednadžbe kemijskih reakcija |
KISELINE,
LUŽINE I SOLI |
Usvojiti
osnovna znanja o kiselinama i lužinama te njihovu primjenu u struci.
Objasniti pH vrijednost i uporabu indikatora. Shvatiti
neutralizaciju i hidrolizu te prikazati jednostavnije reakcije. |
- kiseline
i njihova svojstva - lužine i
njihova svojstva -
neutralizacija - soli –
nastajanje, topljivost |
ORGANSKA
KEMIJA |
Upoznati
zajednička svojstva organskih spojeva. Usvojiti svojstva i vrste alkohola te
njihovu primjenu u struci. Razumjeti octeno vrenje i znati ga prikazati
kemijskom jednadžbom. Spoznati
važnost organskih kiselina i naučiti razlikovati tipične predstavnike. Opisati
rasprostranjenost estera u prirodi, prikazati kemijskom jednadžbom proces
esterifikacije octene kiseline i etanola. Izvesti
podjelu ugljikohidrata prema složenosti građe njihovih molekula. Povezati i
objasniti proces fotosinteze i staničnog disanja. Obrazložiti proces
alkoholnog vrenja i imenovati produkte tog procesa. Spoznati važnost tog
procesa za struku. Poznavati
vrste i svojstva masti i ulja. Ukazati na stvaranje kancerogenih tvari pri
izgaranju masti i ulja. Znati građu
i svojstva bjelančevina. Objasniti emulziju kao vrstu koloida. Shvatiti pojam
enzima i njihov značaj u razgradnji hranjivih tvari. Shvatiti
važnost ugljikohidrata, masti i ulja te bjelančevina u ljudskoj prehrani. |
- alkoholi – vrste, svojstva i primjena - karboksilne kiseline – vrste i primjena - esteri – svojstva, esterifikacija, primjena - ugljikohidrati – podjela, svojstva i rasprostranjenost - lipidi –
vrste i svojstva - bjelančevine – struktura i svojstva, enzimi i
koenzimi |
Literatura:
A.
Habuš, V. Tomašić: Opća kemija
B.
Sever, D. Stričević: Mala organska kemija s osnovama ekologije
6.3.3. Nastavno
područje: POZNAVANJE ROBE I PREHRANA
Razred: 1 (prvi)
Zanimanje: KONOBAR
Tjedni (ukupni) fond sati: 40
Cilj:
·
Steći osnovna znanja o živežnim namirnicama i
njihovom korištenju
·
Osposobiti učenike za primjenu teoretskih znanja u
struci
·
Osposobiti učenike za samoobrazovanje
Zadaci:
·
Znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu
kvalitete proizvoda
·
Steći uvid u sve propise vezane za ovu djelatnost i
primjenjivati ih
·
Upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u
prehrani
·
Upoznati alkoholna i bezalkoholna pića, njihovu
proizvodnju, svojstva i djelovanje na
·
organizam
·
Upoznati fiziološko djelovanje alkohola
·
Upoznati namirnica biljnog podrijetla načine
čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade
·
i njihove prerađevine
·
Upoznati namirnice životinjskog podrijetla, metode
tehnološke prerade, čuvanja, skladištenja
·
Upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani
·
Upoznati učenike s osnovama zdrave prehrane i s
načinima alternativne prehrane
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultat
(znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
ROBA SASTAV HRANE ALKOHOLNA PIĆA PIVO JAKA ALKOHOLNA PIĆA LIKERI BEZALKOHOLNA PIĆA |
Ukazati na važnost prehrambene robe, čuvanje,
kakvoću i uporabu Razvijati radne navike kod učenika Upoznati učenike s kemijskim sastavom namirnica u
cilju očuvanja zdravlja te pravilne i zdrave prehrane Usvojiti znanja o važnosti pojedinog sastojka u
svakodnevnoj prehrani te posljedicama nedostatka istih Upoznati tehnologiju proizvodnje vina Ukazati na pozitivno djelovanje vina na organizam
u malim količinama Spoznati vrijednost piva kao živežne namirnice
(male količine) Upoznati učenike s tehnologijom proizvodnje,
asortimanom, karakteristikama, čuvanjem i uporabom jakih alkoholnih pića Ukazati na veliku štetnost alkohola na mladi
organizam Razviti točnost, urednost, marljivosti kritičnost |
Pojam, vrste i kakvoća robe Propisi o prometu robe Ambalaža i skladištenje robe Pojam hrane i sastojci Bjelančevine Masti Ugljikohidrati Vitamini Mineralne tvari i voda Vinogradarstvo u nas i svijetu Proizvodnja bijelih vina Proizvodnja crnih i ružičastih vina Sastav mošta i vina Bolesti vina Podjela vina Uporaba i važnost vina u prehrani Sastav i sirovine za proizvodnju piva Proizvodnja piva Čuvanje piva Sirovine za proizvodnju jakih alkoholnih pića i
podjela Voćne rakije Rakije na bazi grožđa i vina Žitne i ostale vrste rakija Likeri - sirovine, dobivanje i vrste Alkoholizam Sirovine i vrste bezalkoholnih pića |
Razred: 2 (drugi)
Tehnologija zanimanja :
Nastavno područje: POZNAVANJE ROBE I PREHRANA
Tjedni (ukupni) fond sati: 35
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani
rezultat (znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
UŽIVALA I STIMULANSI ZAČINI- MIRODIJE NAMIRNICE BILJNOG PODRIJETLA ŽITARICE POVRĆE VOĆE
ŠEĆER
MED, MASTI I ULJA BILJNOG PODRIJETLA |
Upoznati kemijski sastav i djelovanje uživala na
organizam potrošača Ukazati na uporabnu vrijednost u gastronomiji Osposobiti učenike za pravilno korištenje, doziranje
i čuvanje začina i mirodija Istaknuti važnost i ulogu namirnica biljnog
podrijetla obzirom na svoj kemijski sastav u
prehrani Uvježbati mogućnost prepoznavanja različitih vrsta žitarica Naučiti prepoznati sve vrste povrća, posebno
ukazati na važnost izbora kod pripreme jelovnika (sezonsko povrće) Ukazati na biološku vrijednost povrća prije svega
prirodno uzgojenog sa uporabom što manje pesticida (bio-gnojivo) Posebno ukazati na biološku važnost voća, prije
svega svježeg i motivirati učenika na svakodnevno konzumiranje Uvježbati prepoznavanje bio-uzgojenih vrsta voća Upoznati sa različitim mogućnostima uporabe
sladila Ukazati na različit sastav pojedinih vrsta ulja i
njihovo djelovanje na zdravlje čovjeka |
Kava, prerada, vrste i čuvanje Čaj, sirovine i prerada Kakao Začini Mirodije Žitarice - vrste i uporaba Mlinski proizvodi Pekarski proizvodi Tjestenina Povrće - sastav, razvrstavanje i uloga u prehrani Konzerviranje povrća Gljive Voće - sastav i biološka vrijednost Kontinentalno voće Južno voće Šećer - sirovine i prerada Med Masti i ulja
biljnog podrijetla - vrste i dobivanje Maslinovo ulje |
Razred: 3 (treći)
Tehnologija
zanimanja:
Nastavno
područje: POZNAVANJE ROBE I PREHRANE
Tjedni (ukupni) fond sati: 32
NAMIRNICE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA MESO MESO PERADI MESO DIVLJAČI MESO RIBA MLIJEKO I JAJA OSNOVE ZNANJA O PREHRANI |
Upoznati učenike organoleptičkio cijeniti meso Razviti kod učenika naviku o što manjem
korištenju mesnih prerađevina poput pašteta i obarenih kobasica Motivirati na što učestalije osobno konzumiranje
mesa riba i preporuke gostima zbog njihova pozitivna djelovanja na zdravlje
čovjeka Ukazati na važnost konzumiranja mlijeka kao
najpotpunije hrane, istovremeno naveliku podložnost kvarenju i mogućnosti
trovanja Upoznati principe zdrave prehrane Naučiti energetski vrednovati hranu i to
primijeniti kod planiranja jelovnika Ukazati štetnost preobilne i nedovoljne prehrane Upoznati ulogu aditiva, njihovu uporabu te
njihovo pozitivno i štetno djelovanje kako na namirnice tako i na potrošače |
Meso klaoničkih životinja -sastav i vrste Mesne prerađevine Meso peradi Meso divljači Meso slatkovodnih riba Morske ribe Rakovi, glavonošci i školjke Mlijeko - sastav i vrste Mliječne prerađevine Sirevi Jaja Hrana- izvor energije Probava hrane Metabolizam hranjivih sastojaka Trovanja hranom Energetsko vrednovanje namirnica Pravila zdrave prehrane Prehrana pojedinih kategorija potrošača Vegetarijanska prehrana i makrobiotika Aditivi |
Literatura:
·
za učenike:
·
– Hamel, Sagrak: «Poznavanje robe i prehrana za
ugostitelje»
·
Za nastavnike:
·
– Danko Matasović: «Hrana, prehrana i zdravlje»
·
– Dr. Henry Bieler: «Hrana - najbolji lijek»
·
– Antoniette Kaić-Rak, Katica Antonić: «Tablice o
sastavu namirnica i pića»
Nastavno
područje: BIOLOGIJA I EKOLOGIJA
Razred: 2.
Tjedni
(ukupni) fond sati: 35
Cilj:
Usvajanje
znanja i vještina iz područja bioloških znanosti, u funkciji razvijanja
odgovornog odnosa prema vlastitom životu i zdravlju, prema životu i zdravlju
drugih ljudi, drugih bića i okoliša te razvijanja zanimanja i poštovanja prema
fenomenu života
Zadaci predmeta:
-
na temelju upoznavanja načela, pojava i procesa u živom svijetu, razvijati
sposobnosti promatranja, uočavanja, povezivanja i zaključivanja
-
poticati logičko, analitičko-sintetičko te kritičko mišljenje i prosuđivanje
-
razvijati sposobnost i vještinu preciznog, točnog i objektivnog izražavanja
senzoričkih doživljaja, misli i prosudbi
-
poticati oblikovanje uvjerenja o potrebi odgovornog odnosa prema svojoj
prirodi, ljudskoj zajednici te vlastitom životu i zdravlju
-
poticati zanimanje i oduševljenje učenika za prirodu i živi svijet te za
njegovo dublje razumijevanje i istraživanje
-
stvarati uvjete za razvoj socijalnih vještina i suradničkih odnosa među
učenicima
-
omogućiti usvajanje znanja uz primjenu načela zornosti i egzemplarnosti te
iskustvenim učenjem
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Nastavni sadržaji |
Očekivani rezultat (znanja, vještine i umijeća |
1. Čovjek i zdravlje (25 sati) 2. Čovjek i
okoliš (10 sati) |
- objasni
važnost energije za normalno funkcioniranje stanica, tkiva i organa - upoznati
sastav i uloge hrane u ljudskom tijelu - objasniti
proces probave - razumjeti
zdravu prehranu kao i najčešće bolesti probavnog i metaboličkog sustava - objasniti
povezanost ljudskih stanica u harmoničnu cjelinu pomoću tjelesnih tekućina - upoznati
vrste i sastav tjelesnih tekućina - upoznati
sastav krvi i uloge pojedinih krvnih elemenata - bolesti
krvotoka - upoznati
način izmjene plinova u plućima i disanje -
razlikovati urođeni i stečeni imunitet - upoznati
bolesti imunološkog sustava - opisati
osnovni princip regulacije sastava tjelesnih tekućina bubregom - upoznati
bolesti bubrega - upoznati
temeljnu građu i uloge živčanog sustava - opisati
primanje, provođenje i razumijevanje pojedinih vrsta podražaja - upoznati
razmnožavanje kao osnovnu značajku života - psihički
razvitak u pubertetu - upoznati
muški i ženski spolni sustav te njihove uloge - objasniti
oplodnju i embrionalni razvoj čovjeka - naglasiti
važnost higijene spolnog sustava vezano za spolno prenosive bolesti - naglasiti
važnost planiranja obitelji i razvoj humanih odnosa među spolovima - opisati
čimbenike štetne za ljudsko zdravlje (stres, nepravilna prehrana, tjelesne
neaktivnosti, loše životne navike, a posebno opasnosti od upotrebe
psihoaktivnih tvari) -
definirati ekologiju kao znanost - objasniti
utjecaj abiotičkih čimbenika (temperatura, voda, svjetlost) na život
organizma - uočiti
povezanost abiotičkih i biotičkih čimbenika - usvojiti
pojam ekološke valencije -
raspraviti uzorke onečišćenja okoliša i poremećaja ravnoteže ekosustava -
razlikovati ekološke probleme lokalnih, regionalnih i globalnih razmjera -
raspraviti probleme onečišćenja voda
u odnosu na rastuće potrebe čovječanstva i moguća rješenja -
raspraviti o mogućnostima djelovanja u pravcu zaštite i unapređivanja okoliša
vezano uz zanimanje (ugostiteljstvo i turizam) |
- znati
razlikovati živežne namirnice po sastavu - naučiti
građu ljudskog probavnog trakta i uloge pojedinih organa - znati
prepoznati zdravu prehranu kao uvjet zdravog života - znati
objasniti sastav krvi u ljudskom tijelu - znati
tumačiti pojedine vrijednosti u prikupljenim nalazima krvi - znati
kako cigareta utječe na dišni sustav i organizam u cjelini - znati
građu bubrega, te kako na njegovu zadaću utječu štetni činioci - steći
spoznaje o štetnom utjecaju psihoaktivnih tvari na živčani sustav - znati
anatomske i fiziološke zadaće reproduktivnog sustava |