3527
Na temelju članka 18. stavka 1. i 3. Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi (»Narodne novine«, broj 10/97) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa donosi
I.
U Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u
dječjim vrtićima (»Narodne novine« broj 105/02 i 55/06) u točki II. stavak 1.
podstavak 2. mijenja se i glasi:
»– sistematski zdravstveni pregled djeteta«
II.
U točki XIII. stavak 2. briše se.
III.
Točka XV. mijenja se i glasi:
»Pravilna prehrana djece u dječjim vrtićima osigurava se u skladu s prehrambenim
potrebama navedenim u tablicama 1. – 4., izborom hrane prema tablicama od 5. –
9., te redovitim brojem obroka.
Tablice 1. – 9. iz stavka 1. ovoga članka tiskane su u prilogu ovoga Programa i
čine njegov sastavni dio.»
IV.
Iza točke XV. dodaju se nove točke XVa., XVb., XVc., koje glase:
XVa.
Izbor hrane i način pripreme hrane moraju biti primjereni dobi djece.
Osnova za izračun normativa jela i jelovnika jesu preporučeni dnevni unos
energije i hranjivih tvari po dobnim skupinama djece, te energetske i hranjive
vrijednosti hrane utvrđene odlukom ministra nadležnog za zdravstvo ili hranjivim
vrijednostima sukladno Pravilniku o navođenju hranjivih vrijednosti hrane
(»Narodne novine« broj 153/04).
Na temelju izračuna iz stavka 2. ovoga članka određuju se normativi za hranu u
jelima, obrocima i jelovnicima.
XVb.
Energetske i hranjive vrijednosti obroka/jelovnika trebaju biti u skladu s
vrijednostima, navedenim u Tablicama 1. i 2. ovoga Programa.
Izrada obroka/jelovnika iz stavka 1. ovoga članka mora se planirati tako da:
– zadovolji energetske potrebe u skladu s Tablicom 1., na način da energetski
udjeli pojedinih dnevnih obroka moraju ispunjavati zahtjeve propisane u Tablici
3. ovoga Programa,
– zadovolji unos hranjivih tvari,
– učestalost konzumiranja pojedinih skupina hrane bude u skladu s Tablicama 5. i
6, a izbor hrane u skladu s Tablicama 7. i 8. ovoga Programa,
– se isti tjedni jelovnik ne ponavlja češće od jednom mjesečno unutar sezone.
Prilikom sastavljanja jelovnika treba uzeti u obzir obilježja regionalnih
prehrambenih navika i sezonskih varijacija u ponudi hrane.
Ovisno o duljini boravka u dječjem vrtiću, odnosno o vrsti dnevnog programa koji
dijete polazi treba planirati broj dnevnih obroka sukladno Tablici 3. ovoga
Programa.
XVc.
Ako se pripremaju isti obroci za djecu različite dobi, veličine porcija treba prilagoditi energetskim i hranjivim potreba sukladno Tablici 1. ovoga Programa.
V.
Ove Izmjene i dopune Programa zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne
prehrane djece u dječjim vrtićima stupaju na snagu osmoga dana od dana objave u
»Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/07-04/29
Urbroj: 534-08-01/9-07/2
Zagreb, 9. studenoga 2007.
Ministar
prof. dr. sc. Neven Ljubičić, v. r.
PRILOG
Tablica 1. PREPORUČENI DNEVNI UNOS ENERGIJE I HRANJIVIH TVARI ZA PLANIRANJE PREHRANE U DJEČJIM VRTIĆIMA*
|
ENERGIJA I HRANJIVE TVARI |
DOJENČAD 6 – 12 mjeseci |
DJECA 1 – 3 godine |
DJECA 4 – 6 godina |
1. |
Energija (kcal/dan)[1] |
850 |
1 200 |
1 600 |
Energija (kJ / dan) |
3 555 |
5 018 |
6 690 |
|
2. |
Bjelančevine (% energije/dan)[2],[3] |
10 – 15 |
10 – 15 |
10 – 15 |
Bjelančevine (g/dan) |
21 – 32 |
30 – 45 |
40 – 60 |
|
3. |
Masti (% energije/dan)[4] |
35 – 45 |
30 – 35 |
≤ 30 – 35 |
Masti (g/dan) |
33 -43 |
40 – 47 |
53 – 62 |
|
4. |
Zasićene masti (% energije/dan) |
– |
≤ 10 |
≤ 10 |
Zasićene masti (g/dan) |
– |
≤ 13 |
≤ 18 |
|
5. |
Ugljikohidrati (% energije/dan) |
45 – 50 |
50 – 60 |
50 – 60 |
Ugljikohidrati (g/dan) |
96 – 106 |
150 – 180 |
200 – 240 |
|
6. |
Jednostavni šećeri (% energije/dan)[5] |
– |
< 10 |
< 10 |
Jednostavni šećeri (g/dan) |
– |
< 30 |
< 40 |
|
7. |
Vlakna (g/4,18 MJ ili g/1000 kcal) |
– |
> 10 |
> 10 |
Vlakna (g/dan) |
– |
> 12 |
> 16 |
* za normalno uhranjenu i umjereno tjelesno aktivnu djecu
[1] Dopušteni raspon energije (kcal/dan): za dojenčad 6 – 12 mjeseci (800 –
900); za djecu 1 – 3godine 1150 – 1250; za djecu 4 – 6 godina (1550 – 1650)
[2] Bjelančevine najviše do 20% energije na dan za djecu > 1 godine starosti
[3] Od ukupne dnevne količine unosa bjelančevina najmanje 50% punovrijednih
(namirnice životinjskog podrijetla)
[4] Ukupni unos masti za djecu 1 – 3 godine najviše do 40%; a za djecu 4 – 6
godina najviše do 35% dnevnog energetskog unosa i ne manje od 25% dnevnog
energetskog unosa
[5] Jednostavni šećeri koji su dodani hrani i pićima, a nisu porijeklom iz
mlijeka i mliječnih proizvoda
Tablica 2. PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA I MINERALNIH TVARI
VITAMINI I MINERALNE TVARI |
DOJENČAD 6 – 12 mjeseci |
DJECA 1 – 3 godine |
DJECA 4 – 6 godina |
Vitamin A (retinol), ß-karoten (mg ekvivalenta)1 |
0,6 |
0,6 |
0,7 |
Vitamin D (kalciferoli) (μg)2 |
10 |
5 |
5 |
Vitamin E (tokoferoli) (mg ekvivalenta)3 |
4 |
dječaci: 6 |
8 |
Vitamin K (μg) |
10 |
15 |
20 |
Tiamin (vitamin B₁) (mg) |
0,4 |
0,6 |
0,8 |
Riboflavin (vitamin B₂) (mg) |
0,4 |
0,7 |
0,9 |
Niacin (mg ekvivalenta)4 |
5 |
7 |
10 |
Vitamin B₆ (piridoksin) (mg) |
0,3 |
0,4 |
0,5 |
Folat/folna kiselina (μg ekvivalenta)5 |
80 |
200 |
300 |
Pantotenska kiselina (mg) |
3 |
4 |
4 |
Biotin (μg) |
5 – 10 |
10 – 15 |
10 – 15 |
Vitamin B12 (kobalamini) (μg) |
0,8 |
1 |
1,5 |
Vitamin C (mg) |
55 |
60 |
70 |
Natrij (mg) |
180 |
300 |
410 |
Kloridi (mg) |
270 |
450 |
620 |
Kalij (mg) |
650 |
1000 |
1400 |
Kalcij (mg) |
400 |
600 |
700 |
Fosfor (mg) |
300 |
500 |
600 |
Magnezij (mg) |
60 |
80 |
120 |
Željezo (mg) |
8 |
8 |
8 |
Jod (μg) |
80 |
100 |
120 |
Fluor (mg)6 |
0,5 |
0,7 |
1,1 |
Cink (mg) |
2 |
3 |
5 |
Selen (μg) |
7 – 30 |
10 – 40 |
15 – 45 |
Bakar (mg) |
0,6 – 0,7 |
0,5 – 1 |
0,5 – 1 |
Mangan (mg) |
0,6 – 1 |
1 – 1,5 |
1,5 – 2 |
Krom (μg) |
20 – 40 |
20 – 60 |
20 – 80 |
Molibden (μg) |
20 – 40 |
25 – 50 |
30 – 75 |
* German Nutrition Society (DGE), Austrian Nutrition Society
(ŐGE), Swiss Society for Nutrition Reserch (SGE), Swiss Nutrition Association
(SVE) Reference values for nutrient intake. 1st edition in German-Frankfurt/main:
Umschau/Braus, 2000. pp 57-125.
1 1 mg retinol ekvivalenta = 1 mg retinola = 6 mg all-trans-ß-karotena = 12 mg
ostalih karotenoida provitamina A = 1,15 mg all-trans-retinil acetata = 1,83 mg
all-trans-retinil palmitata; 1 IU = 0,3 mg retinola
2 1 mg = 40 IU;
3 1 mg RRR-a-tokoferol ekvivalenta = 1 mg RRR-a-tokoferola = 1,49 IU; 1 IU =
0,67 mg RRR-a-tokoferola = 1 mg all-rac-a-tokoferil acetata; 1 mg RRR-a-tokoferol
(D-a-tokoferol) ekvivalenta = 1,1 mg RRR-a-tokoferil acetata (D-a-tokoferil
acetata) = 2 mg RRR-b-tokoferola (D-b-tokoferola) = 4 mg RRR-g-tokoferola (D-g-tokoferola)
= 100 mg RRR-d-tokoferola (D-d-tokoferola) = 3,3 mg RRR-a-tokotrienola (D-a-tokotrienola)
= 1,49 mg all-rac-a-tokoferil acetata (D, L-a-tokoferil acetata)
4 niacin ekvivalent = mg nikotinske kiseline + mg triptofana/60
5 1 ekvivalent folata = 1 µg folata iz hrane = 0,6 µg folne kiseline iz
obogaćene hrane
6 Ukoliko dugotrajan unos prelazi gornju granicu (oko 0,1 mg/kg/dan), posebno u
dobi 2 – 8 godina, moguća je pojava fluoroze«
Tablica 3. VRIJEME SERVIRANJA OBROKA I RASPODJELA PREPORUČENOG DNEVNOG UNOSA
ENERGIJE PO OBROCIMA *
OZNAKA
OZNAKA |
VRIJEME OBROKA(SATI) |
VRSTA |
UDJEL I KOLIČINA ENERGIJE PO OBROCIMA |
||||
% energije |
Djeca 1 – 3 godine |
Djeca 4 – 6 godina |
|||||
kcal |
kJ |
kcal |
kJ |
||||
1 |
6.30 – 7.00 |
Zajutrak |
10 |
120 |
502 |
160 |
670 |
|
108 – 132 |
452 – 552 |
144 – 175 |
603 – 737 |
|||
2 |
8.00 – 9.00
|
Doručak
|
25 |
300 |
1255 |
400 |
1674 |
|
270 – 330 |
1130 – 1380 |
360 – 440 |
1507 – 1842 |
|||
3 |
12.00 – 13.00 |
Ručak
|
35 |
420 |
1758 |
560 |
2344 |
|
378 – 462 |
1582 – 1934 |
504 – 616 |
2110 – 2578 |
|||
4 |
15.00 – 15.30 |
Užina |
10 |
120 |
502 |
160 |
670 |
|
108 – 132 |
452–552 |
144 – 176 |
603 – 737 |
|||
5 |
18.00 – 19.00 |
Večera |
20 |
240 |
1005 |
320 |
1340 |
|
216 – 264 |
905 – 1005 |
288 – 352 |
1206 – 1474 |
*Dopušteno odstupanja u udjelu energije do najviše ± 10%
navedenih prosječnih vrijednosti za pojedini obrok. Ukupni unos za određeni broj
sati dnevnog programa u vrtiću treba osigurati preporučeni postotni udjel
dnevnog unosa energije i hranjivih tvari (vidi Tablicu 4).
Tablica 4. PREPORUČENI UNOS ENERGIJE I BROJ OBROKA ZA DJECU (1 – 6 GODINA) S
OBZIROM NA PROGRAM ODNOSNO DULJINU BORAVKA U DJEČJIM VRTIĆIMA
PROGRAM (sati) |
BROJ I VRSTA OBROKA U DJEČJIM VRTIĆIMA |
% od preporučenog |
||
Ukupno broj obroka |
Vrsta obroka |
Oznaka obroka |
||
Jutarnji program 1 |
2 |
Doručak |
2+3 |
60 |
Jutarnji program 2 |
3 |
Doručak |
2+3+4 |
70 |
Jutarnji program 3 |
3 |
Zajutrak |
1+2+3 |
70 |
Jutarnji program 4 |
4 |
Zajutrak |
1+2+3+4 |
80 |
Popodnevni program 1 |
2 |
Ručak |
3+4 |
45 |
Popodnevni program 2 |
3 |
Ručak |
3+4+5 |
65 |
Tablica 5. PREPORUČENA UČESTALOST POJEDINIH SKUPINA HRANE U
PLANIRANJU DNEVNIH I TJEDNIH JELOVNIKA ZA DOJENČAD DOBI 6 – 12 MJESECI U DJEČJIM
VRTIĆIMA
SKUPINE HRANE |
UČESTALOST KONZUMIRANJA |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
Svaki dan |
Meso, perad, jaja |
Svaki dan |
Riba |
1 puta na tjedan |
Kruh, žitarice, krumpir |
Svaki dan |
Voće |
Svaki dan |
Povrće |
Svaki dan |
Voda |
Svaki dan |
Tablica 6. PREPORUČENA UČESTALOST POJEDINIH SKUPINA HRANE U PLANIRANJU DNEVNIH I TJEDNIH JELOVNIKA DJECE U DOBI OD 1 – 6 GODINA
SKUPINE HRANE |
UČESTALOST KONZUMIRANJA |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
Svaki dan |
Meso, perad, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke u mljevenom obliku |
Svaki dan, a od toga meso do 5 puta na tjedan |
Riba |
1 – 2 puta na tjedan |
Žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir |
Svaki dan |
Voće |
Svaki dan |
Povrće |
Svaki dan |
Prehrambeni proizvodi s visokim udjelom masti, šećera i soli |
Rijetko u razmjerno malim količinama |
Voda |
Svaki dan |
Tablica 7. PREPORUČENE VRSTE HRANE I JELA U PLANIRANJU
DNEVNIH I TJEDNIH JELOVNIKA ZA DOJENČAD DOBI 6 – 12MJESECI U DJEČJIM VRTIĆIMA
SKUPINE HRANE |
PREPORUKA |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
Preporučuje se tvornički adaptirano mlijeko za dojenčad (prijelazna hrana); najbolje ono koje dijete i inače uzima. Priprema mliječnih obroka također se preporuča s adaptiranim mlijekom za dojenčad. Od navršenog 10. mjeseca života u jelovniku se mogu uvrstiti proizvodi poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranih mliječnih napitaka s ≥ 3,5% m.m. Preporučuju se 2 – 3 mliječna obroka. |
Meso |
Preporučuje se prvenstveno bijelo meso peradi (piletina i puretina), a od navršenog 8. mjeseca života može se koristiti meso kunića, teletina i janjetina. Govedina i svinjetina ne preporučaju se prije navršene godine dana života dojenčeta, dok se povremeno iza 10. mjeseca života može u jelovnik uvrstiti junetina. Ne preporučaju se suhomesnati proizvodi, naresci, paštete i hrenovke. |
Riba |
Od navršenog 8. mjeseca života bijela riba bez kosti. |
Jaja |
Nakon navršenog 9. mjeseca života dojenčeta moguća upotreba žumanjka jaja kokoši, ali isključivo tvrdo kuhanog. Bjelanjak jajeta, kao ni cijelo jaje ne preporučaju se u dojenačkoj dobi. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
Kruh i drugi proizvodi od žitarica u različitim oblicima (brašno, krupica, žitne pahuljice, dojenački müesli i sl.) mogu se koristiti za pripremu mliječno-žitnih, voćno-žitnih kašica ili priloga. |
Krumpir |
Krumpir kao prilog ili sastavni dio variva, kuhan, a ne pržen. |
Voće |
Preporučuje se svježe /sezonsko voće, te prirodni sokovi od voća (ne preporuča se dodavati šećer), te gotove industrijski pripremljene voćne kašice i voćni sokovi za dojenčad. Orašasto voće (orasi, lješnjaci i bademi), može se u mljevenom obliku dodati u hranu poput voćnih kašica, tek od navršenog 10. mjeseca života. |
Povrće |
Preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće. U slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće. Kupus, kelj i grašak mogu se koristiti nakon navršenog 10. mjeseca života. Mahune, leća i grah ne preporučuju se u dojenačkoj dobi. |
Ulja i hrana s većim sadržajem masti |
Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica), a može se koristiti i maslac. Ne preporučuje se uporaba margarina. |
Voda |
Po želji |
Čaj |
Povremeno kao napitak s manjim udjelom šećera. Preporučuje se svježe kuhani čaj od šipka topli ili hladni napitak. |
NAPOMENE:
Ne preporuča se upotreba meda.
Ne preporuča se dodavanje začina, niti dosoljavanje hrane.
Ne preporuča se primjena vitaminskih napitaka u prahu.
Tablica 8. PREPORUČENE VRSTE HRANE I JELA U PLANIRANJU DNEVNIH I TJEDNIH JELOVNIKA ZA DJECU U DJEČJIM VRTIĆIMA (1 – 6 GODINA)
R.b. |
SKUPINE HRANE |
PREPORUČENE VRSTE HRANE |
1. |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
|
|
Mlijeko i fermentirani mliječni napitci |
Djeca u dobi od 12 – 36 mjeseci – mlijeko ≥ 3,5% m.m. Djeca od 3 – 6 godina – punomasno i djelomično obrano mlijeko, ali ne manje od 2,5%m.m. |
Sir |
Sve vrste svježeg sira, namaza od svježeg sira, mliječnih namaza te polutvrdih sireva. |
|
2. |
Meso, mesne prerađevine, riba, jaja |
|
|
Meso
|
Češće meso peradi (puretina, piletina) i kunića, te teletina i janjetina, a rjeđe crveno meso (preporuka: nemasna svinjetina i junetina). |
Mesne prerađevine |
Ne preporučuju se djeci do 3 godine. Starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa (npr. narezak od purećih ili pilećih prsa, šunka ili kare i sl.), te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke. |
|
Riba |
Isključivo filetirana riba bez kosti. Za pripremu riblje paštete može se koristiti riba iz konzerve (sardine, tuna i sl.). |
|
Jaja |
Isključivo kokošja termički dobro obrađena jaja (tvrdo kuhana, jaja u složencima, žličnjacima i sl.) |
|
3. |
Mahunarke i orašasti plodovi |
|
|
Mahunarke |
Suhe mahunarke (npr. grah, leća, slanutak, bob, soja) |
Orašasti plodovi i sjemenke
|
Isključivo mljeveni orašasti plodovi (npr.orasi, lješnjaci, bademi i sl.) i mljevene sjemenke (npr. buće, sezama, lana i sl.) kao dodatak hrani. |
|
4. |
Žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir |
|
|
Žitarice i proizvodi od žitarica
|
Kruh, pecivo, tjestenina i ostali proizvodi od žitarica (npr. ječmena, zobena i prosena kaša, riža, heljda, žitne pahuljice, müsli i sl.). Za djecu stariju od 2 godine života postepeno uvoditi cjelovite žitarice i proizvode. |
|
Krumpir
|
Krumpir kuhani kao prilog ili sastavni dio variva. Izbjegavati krumpir pržen u dubokom ulju. |
5. |
Voće |
|
|
Voće |
Sve vrste svježeg/sezonskog i sušenog voća te prirodni svježe iscijeđeni voćni sokovi. |
6. |
Povrće |
|
|
Povrće |
Sve vrste sezonskog svježeg i termički obrađenog povrća. U slučaju nedovoljne opskrbe svježim sezonskim povrćem, koristiti zamrznuto. |
7. |
Mast i hrana s velikim udjelom masti |
|
|
Maslac i margarin |
Maslac i mekani margarinski namazi
|
|
Ulja |
Isključivo biljna ulja (npr. maslinovo, suncokretovo, od kukuruznih klica, repičino, bučino) |
8. |
Kolači, kompoti, marmelade/džemovi, med, sladoled i ostale slastice |
|
|
Kolači |
Kolači pripremljeni u kuhinji vrtića i industrijski gotovi kolači, s manjim količinama šećera i masti, a bez krema na osnovi sirovih jaja |
|
Kompoti
|
Kompoti od svježeg voća s malo šećera. U slučaju loše opskrbe svježim voćem koristiti industrijski kompot, ali razrijeđen vodom (dodati oko 20% vode). |
|
Marmelade, džemovi, med |
Prednost dati marmeladama i džemova s manje šećera, ali bez dodatka umjetnih sladila. Sve vrste meda. |
Puding |
Prednost dati pudinzima pripremljenim s manjim dodatkom šećera |
|
|
Sladoled |
Mliječni sladoled |
9. |
Začini |
|
|
Sol |
Jodirana kuhinjska sol. |
Ocat |
Jabučni ili vinski ocat te sok od limuna. |
|
|
Začinsko bilje |
Peršin (iza navršene 2 godine života), celer, bosiljak, mažuran, koromač, lovorov list i sl. |
10. |
Voda i napici na osnovi vode |
|
|
Voda |
Pitka voda po želji. |
|
Čaj |
Svježe kuhani čaj (npr. od šipka) uz dodatak soka od limuna, kao topli ili hladni napitak. |
|
Vitaminski napitak u prahu |
Povremeno (kada postoji problem u opskrbi svježim voćem) za djecu stariju od 3 godine. |
Tablica 9. PREPORUČENE VRSTE HRANE PO OBROCIMA U DJEČJEM
VRTIĆU ZA DJECU OD 1 – 6 GODINA
OZNAKA |
VRIJEME |
OBROK |
% DNEVNIH POTREBA |
PREPORUČENE VRSTE HRANE ZA POJEDINE OBROKE za djecu od 1 – 6 godina |
1 |
6.30 – 7.00 |
Zajutrak |
10 |
Mlijeko sa žitnim pahuljicama ili topli mliječni napitak sa pecivom ili keksima, voće, topli napitak i sl. |
2 |
8.30 – 9.00 |
Doručak |
25 |
Mlijeko ili mliječni napitci, žitne pahuljice ili kruh, sir, namazi, mliječni namazi i namazi od ribe, mesne prerađevine (naresci), jaja i voće. |
3
|
12.00 – 13.00 |
Ručak |
35 |
Juhe, kuhano povrće ili miješana variva od povrća, krumpira, mahunarki i žitarica, složena jela od mesa s povrćem, krumpirom i proizvodima od žitarica, meso, perad, riba, jaja, salate od svježeg povrća i voće. |
4 |
15.00 – 15.30 |
Užina |
10 |
Mliječni napitci (jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi), mlijeko sa žitnim pahuljicama, kruh, namaz, voće, prirodni voćni sok, slastice. |
5 |
18.00 – 19.00 |
Večera |
20 |
Kuhana lagana jela od povrća, krumpira i proizvoda od žitarica s mesom, peradi, ribom, jajima, sirom i sl, salate od svježeg povrća, žitarice s mlijekom ili fermentiranim mliječnim proizvodima, voće |
VRSTE HRANE KOJE SE NE PREPORUČAJU ZA PREHRANU DJECE U DJEČJIM VRTIĆIMA |
|
1. |
Plodovi mora |
2. |
Gljive |
3. |
Kikiriki (arašid) |
4. |
»Light« mliječni proizvodi |
5. |
Tvrde vrste margarina, osim za pripremu hrane |
6. |
Gazirani napitci |
7. |
Jaki začini/ljuta paprika, papar i sl./ |