112
Na
temelju odredbi članka 38. stavka 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
(»Narodne novine«, broj 138/06), ministar nadležan za ugostiteljstvo i turizam,
donosi
I.
OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim
Pravilnikom propisuju se: vrste, minimalni uvjeti za vrste, kategorije, uvjeti
za kategorije, oznake za kategorije, način označavanja kategorija, način
kategorizacije objekata u kojima se pružaju usluge smještaja, što se smatra
pretežito vlastitom proizvodnjom, a što jelima, pićima i napicima uobičajenim
za kraj u kojem je seljačko domaćinstvo te vrste proizvoda koji ne moraju biti
iz vlastite proizvodnje.
Članak 2.
Objekt
u seljačkom domaćinstvu (u daljnjem tekstu: objekt) funkcionalna je cjelina na
seljačkom gospodarstvu u kojem se gostima, ovisno o vrsti, pružaju
ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka,
uobičajenih za kraj u kojem se nalazi seljačko domaćinstvo, iz poljoprivrednih
proizvoda pretežito vlastite proizvodnje, usluge smještaja te ostale usluge u
funkciji turističke potrošnje.
II.
PRETEŽITO VLASTITA PROIZVODNJA SELJAČKOG DOMAĆINSTVA
Članak 3.
(1)
Pod pretežito vlastitom proizvodnjom podrazumijevaju se:
1.
poljoprivredni proizvodi proizvedeni na seljačkom domaćinstvu koje pruža
ugostiteljske usluge (vlastita proizvodnja),
2.
poljoprivredni proizvodi proizvedeni na drugim seljačkim gospodarstvima
upisanim u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koje kupi seljačko domaćinstvo
koje pruža ugostiteljske usluge,
3.
šumski proizvodi, samoniklo bilje, gljive, puževi, žabe, ribe i drugi vodeni i
morski organizmi te divljač, koje član seljačkog domaćinstva ulovi, ubere ili
kupi.
(2)
Proizvodi iz stavka 1. točke 3. ovog članka mogu se naći u prometu seljačkog
domaćinstva sukladno posebnim propisima.
(3)
Proizvodi iz pretežito vlastite proizvodnje moraju biti proizvedeni, ulovljeni,
ubrani ili kupljeni u kraju gdje se nalazi seljačko domaćinstvo ili
gospodarstvo (domaći poljoprivredni proizvodi).
(4)
Pod jelima, pićima i napicima uobičajenim za kraj u kojem je seljačko
domaćinstvo smatra se sve što je pripremljeno na tradicionalan način iz
proizvoda iz stavka 3. ovog članka i usluženo gostu na seljačkom domaćinstvu
(domaća jela, pića i napici).
(5)
Pod proizvodima koji ne moraju biti iz pretežito vlastite proizvodnje smatraju
se oni koji služe pripremi domaćih jela, pića i napitaka (brašno, riža,
margarin, maslac, ulje, sol, svi začini, šećer, med, mineralna voda, čaj, kava
i sl.).
III.
RAZVRSTAVANJE OBJEKATA U SELJAČKOM DOMAĆINSTVU
Članak 4.
Vrsta objekta u seljačkom domaćinstvu određena je ovisno o: vrsti ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu koje se u objektu moraju obvezno pružati, pretežitosti i obveznom minimumu ugostiteljskih usluga, načinu usluživanja te drugim uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.
Članak 5.
Vrste
objekata u seljačkom domaćinstvu su:
1.
Vinotočje/Kušaonica,
2.
Izletište,
3.
Soba,
4.
Apartman,
5.
Kamp.
Članak 6.
Da
bi objekt iz članka 5. ovoga Pravilnika bio razvrstan u vrstu, mora, ovisno o
vrsti, ispunjavati sljedeće uvjete:
1.
opće uvjete za vrstu,
2.
opće minimalne uvjete,
3.
minimalne uvjete za vrste Soba, Apartman i Kamp,
4.
minimalne uvjete za vrste Vinotočje/Kušaonica i Izletište sukladno prilogu I.
ovoga Pravilnika,
5.
uvjete za najnižu kategoriju za vrste Soba, Apartman i Kamp sukladno prilozima
II. – IV. ovoga Pravilnika.
IV.
OPĆI UVJETI ZA VRSTE – DEFINICIJE VRSTA
1.
Vrsta – Vinotočje/Kušaonica
Članak 7.
(1)
Vrsta Vinotočje/Kušaonica je objekt u kojem se gostima pripremaju i uslužuju
vina i/ili voćna vina i/ili proizvodi od vina i/ili voćnih vina i/ili ostala
alkoholna pića i/ili naresci (suhomesnati proizvodi, sirevi i slično) koji se
sljubljuju s tim pićima i/ili namazi, za najviše 50 gostiju istodobno.
(2)
Umjesto naziva Vinotočje/Kušaonica mogu se koristiti nazivi: Vinotočje
(uslužuju se pretežito vina i/ili naresci i/ili namazi) ili Kušaonica (uslužuju
se pretežito naresci i/ili namazi i/ili pića).
2.
Vrsta – Izletište
Članak 8.
Vrsta Izletište je objekt u kojem se gostima pripremaju i uslužuju topla i hladna jela te pića i napici za najviše 50 gostiju istodobno.
3. Vrsta – Soba
Članak 9.
(1)
Vrsta Soba je objekt u kojemu se gostima pružaju usluge smještaja.
(2)
U vrsti Soba moraju se pružati usluge prehrane, pića i napitaka (doručka ili
polupansiona ili pansiona).
4.
Vrsta – Apartman
Članak 10.
(1)
Vrsta Apartman je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, opremljen
tako da gost može sam pripremati i konzumirati hranu.
(2)
U vrsti Apartman moraju se pružati usluge prehrane, pića i napitaka (doručka
ili polupansiona ili pansiona).
5.
Vrsta – Kamp
Članak 11.
(1)
Vrsta Kamp je objekt u kojem se gostima pružaju usluge kampiranja (smještaja na
uređenom prostoru na otvorenom – na kamp mjestu i/ili kamp parceli), uz
korištenje pokretne opreme za kampiranje, vlastite ili iznajmljene od
pružatelja usluga: vreća za spavanje, šatora, kamp prikolica (kamp kućica,
karavana), autodomova (kampera), stolova, stolica i slično.
(2)
U vrsti Kamp moraju se pružati usluge prehrane, pića i napitaka (doručka ili
polupansiona ili pansiona).
(3)
Pokretna oprema za kampiranje mora održati pokretnost mehanizma i ne smije
imati nikakvu stalnu povezanost za teren. Priključci pokretne opreme na
infrastrukturu se moraju moći maknuti u svakom trenutku. Na smještajnim
jedinicama zabranjeno je samoinicijativno postavljanje: trajnih učvršćivača,
ograda, popločenje tla i slično.
(4)
Na prostoru Kampa mogu se nalaziti i trgovački objekti u funkciji turističke
potrošnje, koji su organizirani, ustrojeni i/ili posluju sukladno posebnim
propisima.
V.
MINIMALNI UVJETI
1.
Opći minimalni uvjeti
Članak 12.
(1)
Sve vrste objekata moraju ispunjavati opće minimalne uvjete, ako ovim
Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2)
Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, objekt, uz prethodno pribavljene
isprave temeljem propisa o zaštiti povijesno-kulturnih dobara, može
odgovarajuće odstupiti od minimalnih uvjeta, odnosno uvjeta za kategoriju
propisanih ovim Pravilnikom. Ovo odobrenje ne može se dati za propisani modul
te u slučaju ako nisu osigurani uvjeti za nesmetanu i potpunu funkcionalnu
namjenu objekta.
1.1.
Isticanje naziva seljačkog domaćinstva te naziva vrste i kategorije
Članak 13.
(1)
U blizini objekta ili na glavnom ulazu u objekt mora biti vidno istaknuta
oznaka izrađena od prirodnog materijala iz kraja u kojem se objekt nalazi
(domaći prirodni materijal) s nazivom »seljačko domaćinstvo«, imenom
domaćinstva (nije obvezno), propisanim nazivom utvrđene vrste te oznakom
kategorije ako se objekt kategorizira.
(2)
Na ploči iz stavka 1. ovog članka može se istaći: simbol sukladno ponudi i
kraju u kojem se nalazi seljačko domaćinstvo, uz naziv Kušaonica i naziv
proizvoda koji se pretežito uslužuje (Kušaonica rakije, Kušaonica pršuta,
Kušaonica kobasica, Kušaonica sira i slično) te ostale informacije.
(3)
Ako seljačko domaćinstvo u jednoj građevini ima više objekata iste ili
različitih vrsta i kategorija, tada je dovoljno na jednoj ploči istaknuti naziv
svake vrste i oznaku svake kategorije.
(4)
Seljačko domaćinstvo na ploči iz stavka 1. ovog članka te na promidžbenim
pločama koje moraju biti od domaćega prirodnog materijala može umjesto naziva
seljačko domaćinstvo istaknuti komercijalne nazive agroturizam, seljački
turizam i slično.
1.2.
Uređenje, oprema i sigurnost
Članak 14.
(1)
Objekt mora biti uređen i opremljen u skladu s tradicijom kraja u kojem se
nalazi.
(2)
Objekt mora biti uređen i opremljen tako da omogućuje: nesmetano i sigurno
kretanje i boravak gostiju i članova domaćinstva, nesmetan prijenos stvari te
odgovarajuće čuvanje robe, hrane i pića.
(3)
Unutarnje uređenje objekta mora biti bez oštećenja i znakova dotrajalosti,
oprema i uređaji u objektu ne smiju biti oštećeni i moraju biti u ispravnom i
funkcionalnom stanju.
(4)
Vanjski izgled objekta mora biti bez oštećenja i znakova dotrajalosti, a okoliš
objekta mora biti uređen.
1.3.
Priključak na infrastrukturu, instalacije i komunalni otpad
Članak 15.
(1)
Objekt mora stalno raspolagati dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode
za piće koja se osigurava priključkom na javni vodovod, a gdje javni vodovod ne
postoji, to se mora osigurati na drugi propisani način.
(2)
Objekt mora biti priključen na javnu električnu mrežu ili na drugi odgovarajući
način biti opskrbljen električnom energijom.
(3)
Objekt mora imati osiguranu telefonsku vezu (fiksnu ili mobilnu).
(4)
Električno osvjetljenje mora biti osigurano u svim prostorijama objekta.
(5)
U svim prostorijama objekta u kojima borave gosti mora biti osiguran
odgovarajući način grijanja prostorija s temperaturom najmanje 18,5°C, uz
mogućnost prozračivanja.
(6)
Komunalni i ostali otpad mora se redovito odstranjivati iz objekta.
(7)
Odvodnja otpadnih voda iz objekta mora se osigurati priključkom objekta na
javnu kanalizacijsku mrežu, a gdje te mogućnosti nema to se mora osigurati na
drugi propisani način.
(8)
Iznimno od odredbi stavka 5. ovog članka, u objektu u kojem se usluge pružaju
samo ljeti, ne mora biti osigurano grijanje prostorija. Smatra se da se u
objektu usluge pružaju ljeti ako je to u razdoblju od 1. svibnja do 31.
listopada tijekom godine.
1.4.
Zaštita od požara i prašine
Članak 16.
(1)
Objekt mora imati spremnike i koševe za otpatke od vatrootpornog materijala.
(2)
Oprema i pribor u vrijeme kada nisu u uporabi moraju biti zaštićeni od prašine.
1.5.
Unutarnje visine prostorija
Članak 17.
(1)
Unutarnja visina prostorija i modula (visina od poda do stropa) mora biti
najmanje 2,40 m, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2)
Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, u građevinama izgrađenim do dana
stupanja na snagu ovog Pravilnika smatraju se dostatnim postojeće unutarnje
visine prostorija i modula, uz uvjet da postoji mogućnost prozračivanja
(prirodno ili mehaničko) i da je osigurano nesmetano i sigurno kretanje gostiju
i članova domaćinstva.
(3)
Iznimno od odredbi stavka 1. ovog članka, u svim prostorijama i modulima s koso
izvedenim stropom ili stropom različitih visina, prosječna unutarnja visina
mora biti sukladna odredbama stavka 1. ovoga članka.
1.6.
Uvjeti za osobe s invaliditetom
Članak 18.
Objekt
mora imati osiguran, gdje je to moguće, pristup za osobe s invaliditetom.
1.7.
Sanitarni čvor za goste uz ugostiteljske sadržaje za usluživanje hrane, pića i
napitaka
Članak 19.
(1)
Objekt mora imati sanitarni čvor za goste uz prostorije i/ili prostore za
usluživanje hrane, pića i napitaka, ako ovim Pravilnikom nije drukčije
propisano. Sanitarni čvor čini:
1.
zahod za žene koji se sastoji od: prostorije u kojoj je zahodska školjka
(zahodska kabina) i predprostorije u kojoj je umivaonik,
2.
zahod za muškarce koji se sastoji od: prostorije u kojoj je zahodska školjka
(zahodska kabina), predprostorije u kojoj je umivaonik i pisoar.
(2)
Zahodi u objektu se moraju nalaziti u blizini prostorija i prostora za
usluživanje.
(3)
Zahodi moraju imati visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje
tekućom vodom.
(4)
Pisoar u zahodu za muškarce mora biti zidna školjka s ispiranjem tekućom vodom
te treba biti postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvan prostorije u
kojoj se nalazi.
(5)
U sanitarnom čvoru mora biti besprijekoran red i čistoća, a prostorije moraju
biti dezinficirane.
(6)
Iznimno, od odredbi stavka 1. ovog članka objekti vrsta Kamp i Soba kategorije
jedno sunce ne moraju imati sanitarni čvor za goste uz ugostiteljske sadržaje
za usluživanje hrane, pića i napitaka već se gosti mogu služiti zajedničkim
sanitarnim čvorom za goste uz smještajne jedinice.
1.8.
Uvjeti za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka
Članak 20.
(1)
Seljačko domaćinstvo koje gostima priprema i pruža usluge prehrane, pića i
napitaka (doručak, polupansion, pansion, ostala topla i hladna jela, nareske i
namaze) mora u blizini objekata imati ugostiteljske sadržaje odgovarajućeg kapaciteta,
opremljene i uređene na prikladan način, za pripremu i konzumiranje hrane
sukladno ovom Pravilniku.
(2)
Ugostiteljski sadržaji iz stavka 1. ovog članka jesu: prostorija za pripremu,
blagovaonica za usluživanje (prostorija) ili prostor za usluživanje na
otvorenom (natkrivena ili nenatkrivena terasa i slično) za objekte u kojima se
posluje ljeti.
(3)
Seljačko domaćinstvo može na otvorenom prostoru ili u prostoriji odnosno
zatvorenom prostoru pripremati hranu na tradicionalan način (ražanj, roštilj,
peka, gradele, krušna peć, rašlje, kotao i sl.)
2.
Minimalni uvjeti za Sobu i Apartman
2.1.
Površina smještajnog dijela objekta – modul
Članak 21.
(1)
Ukupna korisna površina objekta za smještaj (neto površina na uporabi gostu)
naziva se modul.
(2)
Modul objekta propisan je ovisno o vrsti i kategoriji objekta.
2.2.
Kapacitet smještajnog dijela objekta
Članak 22.
(1)
Kapacitet objekta određuje se prema broju kreveta.
(2)
S obzirom na kapacitet, soba (prostor za spavanje) može biti:
1.
jednokrevetna – ima jedan krevet za jednu osobu,
2.
dvokrevetna – ima dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije
osobe.
(3)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u postojećim objektima, soba s obzirom na
kapacitet može biti i trokrevetna ako je površina modula sobe veća za 3 m2 od
površine propisane za dvokrevetnu sobu.
(4)
Iznimno od stavka 2. ovog članka, u jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi, ako je
površina modula sobe veća za 3 m2 od propisane za utvrđeni kapacitet sobe, na
zahtjev gosta se može namjestiti dodatni krevet.
(5)
S obzirom na kapacitet svaka prostorija za spavanje u apartmanu može biti:
1.
jednokrevetna,
2.
dvokrevetna.
(6)
Iznimno od stavka 5. ovog članka, na prostorije za spavanje u apartmanu
odgovarajuće se mogu primijeniti odredbe stavka 3. i 4. ovog članka.
(7)
Iznimno od stavka 5. ovog članka, u apartmanu u prostoriji za boravak mogu biti
dva dodatna kreveta, ako dodatnih kreveta nema u prostoriji/ama za spavanje.
(8)
Pod pojmom »dodatni krevet« iz odredbi ovog članka podrazumijeva se krevet
koji nije stalno namješten u objektu, a namješta se na zahtjev gosta (trosjed,
dvosjed, fotelja – grupa za sjedenje). Uz takav krevet ne moraju se nalaziti
obvezatni propisani elementi (noćni ormarić, noćna svjetiljka, tepih uz
krevet). Takav krevet ne izražava se u kapacitetu objekta.
2.3.
Zajednički sanitarni čvor za goste uz smještajne jedinice
Članak 23.
(1)
Objekt koji nema vlastitu kompletnu kupaonicu (soba kategorije jedno sunce)
mora imati zajednički sanitarni čvor za goste uz smještajne jedinice.
1.
pod pojmom »vlastita kompletna kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se
nalazi u modulu objekta, a koriste je isključivo gosti tog objekta i ima:
zahodsku školjku, umivaonik s ogledalom i policom za odlaganje stvari, kadu ili
tuš kadu ili tuš te ostale propisane elemente,
2.
pod pojmom »zajednička kompletna kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se
ne nalazi u modulu objekta (ulaz iz zajedničkog hodnika), a koriste je svi
gosti i ima: zahodsku školjku, umivaonik s ogledalom i policom za odlaganje
stvari, kadu ili tuš kadu ili tuš te ostale propisane elemente,
3.
pod pojmom »zajednička djelomična kupaonica« podrazumijeva se kupaonica koja se
ne nalazi u modulu objekta, a koriste je svi gosti i ima: samo umivaonik s
ogledalom i policom za odlaganje stvari, samo zahodsku školjku, samo kadu ili
tuš kadu ili tuš ili kombinaciju bilo koja dva naprijed navedena sanitarna
elementa.
(2)
Objekt može imati djelomičnu kupaonicu u modulu sobe.
(3)
Dva objekta koji nemaju vlastitu kompletnu kupaonicu za goste (soba kategorije
jedno sunce) mogu umjesto zajedničkog sanitarnog čvora za goste uz smještajne
jedinice imati jednu zajedničku kompletnu kupaonicu.
(4)
Na zajednički sanitarni čvor za goste uz smještajne jedinice na odgovarajući
način se primjenjuju odredbe članka 19. ovog Pravilnika.
3.
Minimalni uvjeti za kamp
3.1.
Kapacitet smještajnog dijela objekta
Članak 24.
(1)
Kapacitet objekta izražava se ukupnim brojem smještajnih jedinica i kapacitetom
smještajnih jedinica.
(2)
Kapacitet smještajne jedinice (kamp mjesto i kamp parcela) izražava se brojem
gostiju/kampera, a iznosi tri gosta/kampera.
3.2.
Zajednički sanitarni čvor za goste uz smještajne jedinice, pojedini sanitarni i
drugi elementi
Članak 25.
Objekt
mora imati zajedničke uređene i opremljene prostorije i prostore za osobnu
higijenu gostiju i druge namjene za goste sukladno ovom Pravilniku.
VI.
ZDRAVSTVENI UVJETI ČLANOVA SELJAČKOG DOMAĆINSTVA
Članak 26.
U
seljačkom domaćinstvu ne mogu se gostima pružati usluge smještaja i prehrane,
ako netko od članova domaćinstva boluje ili je obolio od zarazne bolesti
određene posebnim propisom ili je duševni bolesnik koji zbog svog stanja ili
ponašanja može ometati odnosno ugroziti okolinu.
Članak 27.
Zdravstveni
pregled članova seljačkog domaćinstva u kojem se pružaju usluge prehrane koji
neposredno sudjeluju u pružanju usluga prehrane obuhvaća, pored pregleda kojima
se utvrđuju oboljenja iz članka 26. ovog Pravilnika i pregled na salmonele i
šigele (kliconoštvo) te na parazite: Enterobius (Oxyuris) vermicularis,
hvmenolepisnana, Entamoeba histolvtica, Taeniasollium i Lambia intestinalis.
Članak 28.
Članovi
seljačkog domaćinstva dužni su svake godine tijekom rada imati važeću potvrdu
od ovlaštene zdravstvene ustanove da nisu evidentirani kao bolesnici iz članka
26. ovog Pravilnika te da nisu evidentirani na kliconoštvo i na parazite iz
članka 27. ovog Pravilnika.
VII.
KATEGORIZACIJA OBJEKATA
1.
Opće odredbe
Članak 29.
(1)
Ovisno o uslugama, uređenju, opremi, uređajima, održavanju i ostalim uvjetima
propisanim ovim Pravilnikom, kategoriziraju se sljedeće propisane vrste
objekata:
1.
Soba,
2.
Apartman,
3.
Kamp.
(2)
Svaki objekt kategorizira se pojedinačno.
(3)
Objekt neprestano za vrijeme rada mora u cijelosti ispunjavati uvjete propisane
ovim Pravilnikom za kategoriju koja mu je utvrđena.
(4)
Uz uvjete iz stavka 1. i 3. ovog članka, vrsta Kamp za pojedinu kategoriju mora
ispuniti i propisani bodovni prag glede standarda za ekologiju.
2.
Kategorije objekata
Članak 30.
Vrste
Soba, Apartman i Kamp kategoriziraju se u tri kategorije:
1.
jedno sunce (),
2.
dva sunca (),
3.
tri sunca ().
3.
Uvjeti za kategorizaciju
Članak 31.
(1)
Objekti u seljačkom domaćinstvu kategoriziraju se na temelju propisanih
obveznih uvjeta u vezi: usluga, uređenja, opreme, uređaja, održavanja i dr.
(2)
Objekti u kojima se usluge pružaju ljeti, unutar razdoblja od 1. svibnja do 31.
listopada, ne moraju zadovoljiti određene uvjete sukladno prilozima iz stavka
3. ovog članka.
(3)
Uvjeti za kategorizaciju koji u objektu moraju biti ispunjeni utvrđeni su u
prilozima ovoga Pravilnika i to:
1.
Prilog II. – Uvjeti za kategorizaciju Sobe u seljačkom domaćinstvu,
2.
Prilog III. – Uvjeti za kategorizaciju Apartmana u seljačkom domaćinstvu,
3.
Prilog IV. – Uvjeti za kategorizaciju Kampa u seljačkom domaćinstvu.
4.
Način označavanja vrste i kategorije objekta
Članak 32.
(1)
Vrsta i kategorija objekta označavaju se pločom (oznakom) sukladno članku 13.
ovog Pravilnika.
(2)
Na ploči iz stavka 1. ovog članka navodi se naziv vrste objekta i to za:
1.
vrstu Soba: SOBE,
2.
vrstu Apartman: APARTMAN,
3.
vrstu Kamp: KAMP.
(3)
Pored naziva iz stavka 2. ovog članka na ploči iz stavka 1. ovog članka navodi
se i odgovarajuća kategorija koja se označava suncem.
(4)
Umjesto sunca kao oznake za kategoriju, poglavarstvo županije ili više županija
mogu, sukladno pretežitosti ponude u županiji, odrediti jednu ili više drugih
oznaka za kategoriju.
5.
Promjena vrste i/ili kategorije objekta
Članak 33.
Ako
se u kategoriziranom objektu činjenično stanje promijeni tako da objekt
naknadno ispuni uvjete za drugu vrstu i/ili višu kategoriju, član seljačkog
domaćinstva koji ima rješenje, neovisno o bilo kakvom roku može podnijeti
zahtjev za izdavanje novog rješenja o odobrenju za drugu vrstu i/ili višu
kategoriju.
VIII.
NAČIN RAZVRSTAVANJA I KATEGORIZACIJE – OPĆENITO
Članak 34.
(1)
U skladu sa zakonom, zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za sve vrste
objekata podnosi se nadležnom Uredu državne uprave u županiji u kojoj se nalazi
objekt odnosno Uredu grada Zagreba.
(2)
Zahtjev iz stavka 1. ovog članka, u pravilu, sadrži podatke o: podnositelju
zahtjeva (ime i prezime, datum rođenja i adresu stanovanja člana seljačkog
domaćinstva), objektu (adresi, nazivu objekta, vrsti i kategoriji, kapacitetu,
razdoblju pružanja i vrstama ugostiteljskih usluga, površini modula i dr.).
(3)
Uz zahtjev iz stavka 1. ovog članka može se podnijeti i propisani Prilog ovog
Pravilnika za pojedinu vrstu objekta, uz uvjet da se preslik Priloga koristi
kao obrazac i podaci popune u koloni »REZULTAT« koja je utvrđena u nastavku
materijalnog dijela propisa, a ostali traženi podaci u skladu s ovim člankom
daju se na posebnom podnesku.
Članak 35.
Očevid
u objektu obavlja povjerenstvo Ureda koje čine isključivo dva člana i to:
službenik Ureda koji je voditelj postupka do donošenja rješenja i vodi
povjerenstvo i drugi službenik tog Ureda. Osobe koje mogu biti članovi
povjerenstva imenuje čelnik Ureda, uz prethodno pribavljenu suglasnost
Ministra, i to posebno za: sjedište Ureda i za svaku ispostavu Ureda. Pojedinim
članovima povjerenstva čelnik Ureda može odrediti zamjenike. Ministar može
povući datu suglasnost.
Članak 36.
Seljačko
domaćinstvo koje pruža ugostiteljske usluge snosi troškove postupka razvrstavanja
i kategorizacije objekta, u skladu sa Zakonom. Troškove postupka čine:
dnevnice, troškovi prijevoza i smještaja članova povjerenstva.
IX.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 37.
Danom
stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o pružanju
ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu (»Narodne novine«, broj: 22/96,
38/96, 47/97, 25/99, 29/00, 196/03 i 42/04).
Članak 38.
Na
ispunjavanje uvjeta za vrstu odnosno za vrstu i kategoriju objekata seljačkih
domaćinstava koja na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika, imaju rješenje o
odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu, a nemaju
obvezu usklađivanja s odredbama članka 38. stavka 2. točke 3. Zakona o
ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 138/06), primjenjivat će se
odredbe Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu
(»Narodne novine«, broj: 22/96, 38/96, 47/97, 25/99, 29/00, 196/03 i 42/04).
Članak 39.
Dok
ne usklade pružanje usluga s odredbama članka 38. stavka 2. točke 3. Zakona o
ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 138/06) na seljačka
domaćinstva iz članka 38. ovog Pravilnika glede ispunjavanja uvjeta za vrstu,
odnosno za vrstu i kategoriju objekata seljačkih domaćinstva, primjenjivat će
se odredbe Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu
(»Narodne novine«, broj: 22/96, 38/96, 47/97, 25/99, 29/00, 196/03 i 42/04).
Članak 40.
Klasa:
011-01/07-01/109
Urbroj:
530-13-07-20
Zagreb,
27. prosinca 2007.
Ministar
Božidar Kalmeta,
v. r.
PRILOG
I.
MINIMALNI
UVJETI ZA VRSTE: VINOTOČJE/KUŠAONICA, IZLETIŠTE
PRILOG II
UVJET ZA KATEGORIZACIJU SOBE U SELJAČKOM DOMAĆINSTVU
PRILOG III
UVJETI ZA KATEGORIZACIJU APARTMANA U SELJAČKOM DOMAĆINSTVU
PRILOG IV
UVJETI ZA KATEGORIZACIJU KAMPA U SELJAČKOM DOMAĆINSTVU