1313
Na temelju članka 15. stavka 2. podstavka 6. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz suglasnost ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom utvrđuju se pomoćne tvari u procesu proizvodnje, propisuje se
njihova zdravstvena ispravnost i dopuštenost uporabe za pojedine skupine i vrste
hrane, dopušteni ostaci u hrani te uvjeti pod kojima se pojedine pomoćne tvari u
procesu proizvodnje mogu upotrebljavati u proizvodnji.
Pomoćnim tvarima u procesu proizvodnje u smislu odredaba ovoga Pravilnika
smatraju se:
– tvari protiv pjenjenja,
– tvari za pripremu procesne vode,
– katalizatori,
– tvari za bistrenje/filtraciju,
– tvari za podhlađivanje i hlađenje,
– tvari protiv isušivanja i sljepljivanja,
– deterdženti (tvari za močenje),
– tvari za imobilizaciju enzima i nosači,
– tvari za taloženje (bistrenje, filtraciju i adsorpciju),
– ionski izmjenjivači (smole), membrane i molekulska sita,
– tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje,
– tvari za kontrolu rasta mikroorganizama,
– plinovi za pakiranje,
– tvari za otapanje i ekstrakciju, otapala koja se koriste u proizvodnji aroma,
– tvari za pranje i ljuštenje, skidanje ljuske, kora, kožice,
– ostale pomoćne tvari.
Članak 2.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje jesu tvari ili materijali koji se namjerno
rabe u proizvodnji sirovina ili hrane u svrhu zadovoljenja određenih tehnoloških
potreba i ne postaju sastojak hrane. Mogu biti nehotičan a koji puta i
neizbježan zaostatak ili derivat u krajnjem proizvodu.
Otapalo jest svaka tvar za otapanje i/ili razrjeđivanje hrane ili njenih
sirovina, uključujući i nečistoće koje mogu biti prisutne u sirovini, hrani ili
na njima.
Ekstrakcijsko otapalo jest otapalo koje se rabi u postupku ekstrakcije,
izdvajanja određenih tvari u svim fazama proizvodnje hrane. Uporaba
ekstrakcijskog otapala može imati za posljedicu nenamjernu, ali tehnološki
neizbježnu prisutnost ostataka otapala ili njegovih derivata u hrani.
Članak 3.
Pri utvrđivanju uvjeta pod kojima se pomoćne tvari u procesu proizvodnje mogu
rabiti u proizvodnji potrebno je voditi računa o zaštiti zdravlja ljudi te o
ispunjavanju gospodarskih i tehničkih zahtjeva proizvodnje.
Pri uporabi pomoćnih tvari u procesu proizvodnje, sukladno dobroj proizvođačkoj
praksi potrebno je osigurati uklanjanje njihovih ostataka iz hrane u cijelosti
ili većim dijelom.
Članak 4.
U proizvodnji hrane ili njenih sastojaka kao pomoćnih tvari u procesu
proizvodnje dopuštena je uporaba samo onih tvari navedenih u Prilogu I. koji je
otisnut uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Tvari iz stavka 1. ovoga članka moraju ispunjavati uvjete propisane ovim
Pravilnikom.
U Prilogu I. ovoga Pravilnika navedeni su naziv i kategorija kemijskog spoja,
uporaba u određenoj vrsti hrane i dozvoljeni ostaci u toj hrani.
Članak 5.
Stavljanje hrane na tržište ne može se ograničiti ili zabraniti zbog uporabe pomoćnih tvari u procesu proizvodnje ili prisutnosti njihovih ostataka, ako je uporaba, odnosno količina ostataka sukladna odredbama ovoga Pravilnika.
Članak 6.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje navedene u Prilogu I. ovoga Pravilnika
moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
(a) ne smiju sadržavati štetne tvari u količinama opasnim za zdravlje ljudi,
(b) ne smiju sadržavati više od 1 mg/kg arsena i ne više od
1 mg/kg olova; osim u iznimnim slučajevima propisanim posebnim propisom,
(c) kada se kao pomoćna tvar u procesu proizvodnje koristi voda kojoj su dodane
tvari za reguliranje pH, druga hrana koja ima svojstva otapala i etanol moraju
ispunjavati uvjete sukladno posebnim propisima o zdravstvenoj ispravnosti,
(d) količina ostataka u hrani mora biti sukladna vrijednostima navedenim u
Prilogu I. ovoga Pravilnika,
(e) kada se aditiv koristi kao pomoćno sredstvo u procesu proizvodnje mora
ispunjavati uvjete posebnog propisa o čistoći aditiva.
Članak 7.
Zabranjena je uporaba heksana i etilmetilketona u kombinaciji. Prisutnost n-heksana
u etilmetilketonu ne smije biti veća od 50 mg/kg.
Zabranjena je uporaba acetona za rafinaciju ulja od komine maslina.
Članak 8.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje koje nisu navedene u Prilogu I. ovoga
Pravilnika mogu se koristiti samo uz suglasnost Povjerenstva za aditive (u
daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Povjerenstvo osniva ministar nadležan za zdravstvo.
Povjerenstvo donosi Poslovnik o svom radu.
Troškove utvrđivanja uvjeta za uporabu pomoćne tvari u procesu proizvodnje snosi
podnositelj zahtjeva, a visinu istog određuje ministar nadležan za zdravstvo.
Kada Povjerenstvo na temelju novih ili ponovne ocjene postojećih podataka utvrdi
da uporaba pomoćnih tvari u procesu proizvodnje može ugroziti zdravlje ljudi,
iako su sukladni odredbama ovoga Pravilnika, izvijestit će nadležno tijelo
sukladno Zakonu o hrani radi poduzimanja odgovarajuće mjere.
O poduzetim mjerama iz stavka 5. ovoga članka nadležno tijelo obvezno je bez
odgode izvijestiti Europsku komisiju (u daljnjem tekstu: Komisija) i druge
države članice te dati obrazloženje svoje odluke.
Članak 9.
Pomoćne tvari u procesu proizvodnje mogu se staviti na tržište samo ako se na
pakovanju, posudama ili oznakama nalaze sljedeći, jasno vidljivi, čitki i
neizbrisivi podaci:
1) naziv i kategorija kemijskog spoja, kao što je navedeno u Prilogu I. ovoga
Pravilnika,
2) jasan navod da je proizvod odgovarajućeg sastava i kakvoće za uporabu kao
pomoćna tvar u procesu proizvodnje;
3) oznaka serije ili lot-a,
4) naziv i adresa proizvođača pomoćne tvari, ili/i pravne ili fizičke osobe koja
je pakirala, uvezla ili distribuirala pomoćnu tvar,
5) neto količina dana u jedinicama volumena ili mase,
6) ako je potrebno, upute za pohranu ili upotrebu.
Iznimno od stavka 1. ovoga članka, podaci iz točke 3., 4., 5., i 6. mogu se
navesti samo na popratnim dokumentima koji se moraju predočiti zajedno s
isporukom ili prije nje za tu seriju.
Osim navoda iz stavka 1. ovoga članka deklaracija mora biti sukladna odredbama
posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanju hrane, posebnog propisa o
mjeriteljskim zahtjevima za pakovine i odredbama posebnog propisa o
razvrstavanju, označavanju i obilježavanju opasnih kemikalija.
Ako se aditiv koristi isključivo kao pomoćno sredstvo u procesu proizvodnje nije
ga potrebno deklarirati.
Članak 10.
Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na sve pomoćne tvari u procesu
proizvodnje na tržištu i prilikom uvoza.
Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na pomoćne tvari u procesu
proizvodnje koje se izvoze u zemlje izvan Europske unije.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od objave u »Narodnim novinama«, osim
članka 8. stavka 6. i članka 10. stavka 2. koji stupaju na snagu danom
pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.
Klasa: 011-02/08-04/01
Urbroj: 534-07-08-2
Zagreb, 27.ožujka 2008.
Ministar
mr. Darko Milinović, dr. med., v. r.
_____
1 Pravilnik preuzima odredbe
Direktive Vijeća 88/EEZ od 13. lipnja 1988. o usklađenosti zakonodavstva država
članica na području ekstrakcijskih otapala koja se upotrebljavaju u proizvodnji
prehrambenih proizvoda i njihovih sastojaka.
PRILOG I.
Redni broj
|
NAZIV I KATEGORIJA * Ovako označene tvari mogu imati određeno tehnološko djelovanje kao prehrambeni aditivi ili služiti kao hrana, ali tada se ne smatraju pomoćnim tvarima u procesu proizvodnje |
UPORABA
|
DOPUŠTENI OSTACI U HRANI(<=manje od) (mg/kg) |
|
|
Tvari protiv pjenjenja |
|
|
|
1. |
Alkilen oksid |
proizvodnja sokova |
|
|
2. |
*Kokosovo ulje |
proizvodnja sokova |
|
|
3.
|
*Dimetilpolisiloksan
|
pivo |
|
|
masti i ulja |
||||
biljni protein |
||||
4. |
Etilen oksid-propilen oksid kopolimeri |
proizvodnja sokova |
|
|
5. |
Metil ester masnih kiselina |
biljni protein |
|
|
6.
|
Polialkilen glikolester masnih kiselina (1-5 mola etilen oksida ili propilen oksida)
|
biljni protein
|
|
|
7.
|
Glikol eter masnih alkohola
|
proizvodnja sokova
|
|
|
8.
|
Masni alkoholi (C8-C30)
|
biljni protein
|
|
|
9.
|
Formaldehid
|
prerada šećerne repe
|
<0,05
|
|
prerada kvasca
|
<0,05
|
|||
10.
|
*Hidrogenirano kokosovo ulje
|
slastičarski proizvodi
|
može do 15
|
|
11.
|
Hidrofilni masni acetilesteri, vezani na neutralni nosač
|
proizvodnja sokova
|
|
|
12.
|
α-metilglikozid, vodena otopina
|
proizvodnja sokova
|
|
|
13.
|
Smjesa etilen i propilen oksida, kopolimeri i esteri ricinusovog ulja i polietilen glikolnog estera
|
proizvodnja sokova
|
|
|
14.
|
Smjesa prirodnih i sintetskih derivata masnih kiselina s dodanim emulgatorima
|
proizvodnja sokova
|
|
|
15.
|
Neionogeni alkilen oksid s emulgatorima
|
proizvodnja sokova
|
|
|
16.
|
Oksoalkoholi C9-C30
|
|
|
|
17.
|
Polialkilen oksid u kombinaciji s posebnim masnim alkoholima
|
proizvodnja sokova
|
|
|
18.
|
Polietoksilirani alkoholi, modificirani
|
proizvodnja sokova
|
|
|
19.
|
Poliglikol kopolimer
|
proizvodnja sokova
|
|
|
20.
|
Polioksietilen esteri C8-C30 masnih kiselina
|
biljni protein
|
|
|
21.
|
Polioksopropilen esteri C8-C30 masnih kiselina
|
biljni protein
|
|
|
22.
|
Polioksoetilen esteri C9-C30 oksoalkohola
|
biljni protein
|
|
|
23.
|
Polioksopropilen esteri C9-C30 oksoalkohola
|
biljni protein
|
|
|
24.
|
Metilglikozid ester kokosovog ulja
|
proizvodnja sokova
|
|
|
25.
|
Smjesa polioksietilen i polioksipropilen estera C8-C30 masnih kiselina
|
biljni protein
|
|
|
26.
|
Modificirani viši alkoholi
|
proizvodnja sokova
|
|
|
27.
|
*Mono i digliceridi masnih kiselina
|
proizvodnja sokova
|
|
|
28.
|
*Mono i digliceridi masnih kiselina esterificirani octenom kiselinom, mliječnom kiselinom i limunskom kiselinom
|
proizvodnja sokova
|
|
|
29.
|
Polipropilen-polietilen blok polimer
|
proizvodnja sokova
|
|
|
30.
|
Sorbitan acilni ester masnih kiselina i polioksietilen-20-sorbitan acilni ester
|
proizvodnja sokova
|
|
|
31.
|
Površinski aktivni esteri na neutralnim nosačima
|
proizvodnja sokova
|
|
|
32.
|
Acidni esteri biljnih masnih kiselina
|
proizvodnja sokova
|
|
|
33.
|
Acil biljnih masnih kiselina (hidrofilni)
|
proizvodnja sokova
|
|
|
|
Tvari za pripremu procesne vode
|
|
|
|
34.
|
Akrilamid-natrijeva akrilatna smola
|
procesne vode
|
|
|
35.
|
*Amonijev alginat
|
procesne vode
|
|
|
36.
|
Kobaltov sulfat
|
procesne vode
|
|
|
37.
|
1-hidroetiliden-1,1-difosforna kiselina i njezine natrijeve i kalijeve soli
|
procesne vode
|
|
|
38.
|
Lignosulfonska kiselina
|
procesne vode
|
|
|
39
|
Magnezijev sulfat
|
procesne vode
|
|
|
40.
|
Monobutil eteri polietilen-polipropilen glikola dobiveni izravnom kondenzacijom smjese etilen oksida i propilen oksida s butanolom u omjeru 1:1
|
procesne vode
|
|
|
41.
|
*Pentanatrijev trifosfat
|
procesne vode
|
|
|
42.
|
Natrijeva sol poliaktilne kiseline kohipofosfita
|
procesne vode
|
|
|
43.
|
*Polietilen glikoli
|
procesne vode
|
|
|
44.
|
Polimaleinska kiselina i/ili njezine natrijeve soli
|
procesne vode
|
|
|
45.
|
Polioksipropilen glikol
|
procesne vode
|
|
|
46.
|
*Kalijev alginat
|
procesne vode
|
|
|
47.
|
*Kalijev karbonat
|
procesne vode
|
|
|
48.
|
Kalijev tripolifosfat
|
procesne vode
|
|
|
49.
|
*Natrijev acetat
|
procesne vode
|
|
|
50.
|
*Natrijev alginat
|
procesne vode
|
|
|
51.
|
Natrijev aluminat
|
procesne vode
|
|
|
52.
|
*Natrijev karbonat
|
procesne vode
|
|
|
53.
|
*Natrijev karboksimetil celuloza
|
procesne vode
|
|
|
54.
|
Natrijev glukoheptonat
|
procesne vode
|
|
|
55.
|
*Natrijev heksametafosfat
|
procesne vode
|
|
|
56.
|
Natrijev humat
|
procesne vode
|
|
|
57.
|
*Natrijev hidroksid
|
procesne vode
|
|
|
58.
|
Natrijev lignosulfonat
|
procesne vode
|
|
|
59.
|
*Natrijev metasilikat
|
procesne vode
|
|
|
60.
|
*Natrijev nitrat
|
procesne vode
|
|
|
61.
|
*Natrijev fosfat (mono-, di-, tri-)
|
procesne vode
|
|
|
62.
|
Natrijev poliakrilat
|
procesne vode
|
|
|
63.
|
*Natrijevi polifosfati
|
procesne vode
|
|
|
64.
|
*Natrijev silikat
|
procesne vode
|
|
|
65.
|
*Natrijev sulfat
|
procesne vode
|
|
|
66.
|
*Natrijev sulfit
|
procesne vode
|
|
|
67.
|
*Natrijev tripolifosfat
|
procesne vode
|
|
|
68.
|
*Škrob, nemodificirani
|
procesne vode
|
|
|
69.
|
*Tanin (uključujući ekstrakt quebracho)
|
procesne vode
|
|
|
70.
|
Tetranatrijev difosfat
|
procesne vode
|
|
|
71.
|
Tetranatrij EDTA
|
procesne vode
|
|
|
72.
|
*Tetranatrijev pirofosfat
|
procesne vode
|
|
|
|
Katalizatori
|
|
|
|
73.
|
Slitine od 2 ili više nabrojenih metala
|
|
<0,1
|
|
74.
|
Aluminij
|
|
|
|
75.
|
Krom
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,1
|
|
76.
|
Bakar
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,1
|
|
77.
|
Bakreni kromat
|
|
|
|
78.
|
Bakreni kromit
|
|
|
|
79.
|
Željezni klorid heksahidrat
|
|
|
|
80.
|
Mangan
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,4
|
|
81.
|
Magnezijev oksid
|
sredstvo za sprječavanje zgrudnjavanja (sredstvo protiv sljepljivanja) i sredstvo za neutralizaciju
|
|
|
82.
|
Molibden
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,1
|
|
83.
|
Nikal
|
alkoholi (proizvodnja šećernih alkohola)
|
<1
|
|
proizvodnja očvrsnutih ulja
|
<0,8
|
|||
hidrogeniranje jestivih ulja
|
0,2 do 1
|
|||
84.
|
Paladij
|
hidrogenirana jestiva ulja
|
<0,1
|
|
85.
|
Platina
|
hidrogenirana jestiva ulja
|
<0,1
|
|
86.
|
Kalijev metal
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
87.
|
Kalijev metilat (metoksid)
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
88.
|
Kalijev etilat (etoksid)
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
89.
|
Srebro
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,1
|
|
90.
|
Natrijev amid
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
91.
|
Natrijev etilen (natrijev etilat)
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
92.
|
Natrij metal
|
interesterifikacija ulja
|
<1
|
|
93.
|
Natrijev metilat (metoksid)
|
|
<1
|
|
94.
|
Različiti metalni oksidi
|
hidrogeniranje jestivih ulja
|
<0,1
|
|
95.
|
Cirkonij
|
|
|
|
|
Tvari za bistrenje/filtraciju
|
|
|
|
96.
|
Adsorbirajuće gline (izbijeljene, prirodne ili aktivirane zemlje)
|
hidroliza škroba
|
|
|
proizvodnja jestivih biljnih ulja
|
||||
97.
|
Aktivni ugljen
|
šećeri
|
|
|
ulja
|
||||
98.
|
*Albumin
|
|
|
|
99.
|
Azbest
|
|
|
|
100.
|
Bentonit
|
hidroliza škroba
|
|
|
101.
|
*Kalcijev oksid
|
šećer
|
|
|
102.
|
Hitin/Hitozan
|
|
|
|
103.
|
Klormetilirana aminirana stiren-divinilbenzen smola
|
prerada šećera
|
<1
|
|
104.
|
Diatomejska zemlja
|
voćni sokovi, hidroliza škroba, općenita upotreba
|
|
|
105.
|
Divinilbenzen-etilvinilbenzen kopolimer
|
tekuća hrana (osim gaziranih pića)
|
0,00002 (zaostatak iz kopolimera)
|
|
106.
|
Fulerova zemlja
|
hidroliza škroba, ulja
|
|
|
107.
|
Smole-ionski izmjenjivači
|
|
|
|
108.
|
*Agar
|
|
|
|
109.
|
Kaolin
|
|
|
|
110.
|
Magnezijev acetat
|
|
|
|
111.
|
Perlit
|
|
|
|
112.
|
Polimaleinska kiselina i natrijev polimaleat
|
prerada šećera
|
<5
|
|
113.
|
*Taninska kiselina
|
|
|
|
114.
|
*Biljni ugljen (aktiviran)
|
hidroliza škroba
|
|
|
115.
|
Biljni ugljen (neaktiviran)
|
|
|
|
|
Tvari za podhlađivanje i hlađenje
|
|
|
|
116.
|
*Dušik
|
|
|
|
|
Tvari protiv isušivanja/Tvari protiv sljepljivanja
|
|
|
|
117.
|
Aluminijev stearat
|
|
|
|
118.
|
Kalcijev fosfat (trikalcijev fosfat)
|
|
|
|
119.
|
Kalcijev stearat
|
|
|
|
120.
|
Magnezijev stearat
|
|
|
|
121.
|
Oktadecil amonium acetat (u amonijevom kloridu)
|
|
|
|
122.
|
Kalijev aluminij silikat
|
|
|
|
123.
|
Natrijev kalcij silikoaluminat
|
|
|
|
|
Detergenti (tvari za močenje)
|
|
|
|
124.
|
*Dioktil natrijev sulfosukcinat
|
voćni napitci
|
<10
|
|
125.
|
Magnezijev sulfat
|
masti i ulja
|
|
|
126.
|
Metil glukozidni ester kokosovog ulja
|
melasa
|
320
|
|
127.
|
Natrijev lauril sulfat
|
prehrambene masti i ulja
|
<1
|
|
128.
|
Natrijev ksilen sulfonat
|
prehrambene masti i ulja
|
<1
|
|
|
Tvari za imobilizaciju enzima i nosači
|
|
|
|
129.
|
Polietilenimin
|
|
|
|
130.
|
Glutaraldehid
|
|
|
|
131.
|
Staklo
|
hidroliza škroba
|
|
|
132.
|
Diatomejska zemlja
|
|
|
|
133.
|
Keramika
|
hidroliza škroba
|
|
|
134.
|
Dietilaminoetil celuloza
|
|
|
|
135.
|
Ionski izmjenjivači, smole
|
|
|
|
|
Tvari za taloženje, (bistrenje, filtraciju i adsorpciju)
|
|
|
|
136.
|
Akrilat-akrilamidna smola
|
šećer
|
(10 u šećernom sirupu)
|
|
137.
|
Hitin/hitozan
|
|
|
|
138.
|
Kompleksi topljivih aluminijevih soli i fosforne kiseline
|
voda za piće
|
|
|
139.
|
Dimetilamin-epiklorhidrin kopolimer
|
prerada šećera
|
<5
|
|
140.
|
Fulerova zemlja
|
|
|
|
141.
|
*Agar
|
|
|
|
142.
|
*Osušena i usitnjena krvna plazma
|
|
|
|
143.
|
Modificirana akrilamidna smola
|
šećer, procesna voda
|
|
|
144.
|
Poliakrilna kiselina
|
šećer
|
|
|
145.
|
Poliakrilamid
|
šećer (šećerna repa)
|
|
|
146.
|
Natrijev poliakrilat
|
šećer (šećerna repa)
|
|
|
147.
|
*Trinatrijev difosfat
|
|
|
|
148.
|
*Trinatrijev ortofosfat
|
|
|
|
|
Ionski izmjenjivači (smole), membrane i molekulska sita
|
|
|
|
149.
|
Smole
|
imobilizacija enzima, hidroliza škroba
|
<1 (izračunato kao totalni organski ugljik)
|
|
150.
|
Potpuno hidrolizirani kopolimeri metil akrilata i divinilbenzena
|
|
|
|
151.
|
Potpuno hidrolizirani terpolimeri metilakrilata, divinilbenzena i akrilonitrila
|
|
|
|
152.
|
Umreženi fenolformaldehid aktiviran trietilentetraminom i/ili tetraetilenpentaminom
|
|
|
|
153.
|
Umreženi polistiren, najprije klormetiliran, zatim aminiran trimetilaminom, dimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom
|
|
|
|
154.
|
Dietilentriamin, trietilentetramin, tetraetilenpentamin umrežen s epiklorohidrinom
|
|
|
|
155.
|
Epiklorhidrin umrežen s amonijakom
|
|
|
|
156.
|
Epiklorhidrin umrežen s amonijakom zatim kvaterniziran metilkloridom tako da sadrži najviše 18 % jake baze po težini ukupnog izmjenjivačkog kapaciteta
|
priprema vode koja se upotrebljava u proizvodnji hrane
|
|
|
157.
|
Metakrilna kiselina-divinilbenzen kopolimer
|
|
|
|
158.
|
Metakrilna kiselina-divinilbenzen kopolimer s RCOO aktivnim grupama
|
|
|
|
159.
|
Metil akrilat divinilbenzen kopolimer sa najmanje 2% po masi divinilbenzena aminoliziranog dimetilaminopropilaminom
|
|
|
|
160.
|
Metilakrilat-divinilbenzendietilenglikol divinileter kopolimer s najmanje 3,5% po masi divinilbenzena i najviše 0,6% dietilenglikoldivinileter aminoliziranog dimetilaminopropilaminom
|
|
|
|
161.
|
Metilakrilat-divinilbenzendietilenglikol divinileter terpolimer sa najmanje 7% divinilbenzena i najviše 2,3% dietilenglikoldiviniletera aminoliziranog dimetilaminopropilaminom i kvaterniziranog metil kloridom
|
prerada šećera
|
0,015 (ekstrakt iz smole)
|
|
162.
|
Polistiren divinilbenzen retikulum s trimetilamonijskim grupama
|
proizvodnja šećera i destiliranih alkoholnih pića
|
migranata iz smole <1
|
|
163.
|
Reakciona smola formaldehida, acetona i tetraetilpentamina
|
|
|
|
164.
|
Stirendivinilbenzen unakrsno povezani kopolimer najprije klormetiliran zatim aminiran dimetilaminom i oksidiran hidrogen peroksidom od čega smola sadrži ne više od 15% vinil N,N-dimetil-benzilamin-N-oksida i ne više od 6,5% dušika
|
|
|
|
165.
|
Sulfit modificirani umreženi fenol-formaldehid sa rezultirajućom modifikacijom u grupama sulfonske kiseline u bočnim lancima
|
|
|
|
166.
|
Sulfonirani antracitni ugljen (specifične čistoće)
|
|
|
|
167.
|
Sulfonirani kopolimer stirena i divinilbenzena
|
|
|
|
168.
|
Sulfonirani terpolimeri stirena, divinilbenzena i akrilonitrila ili metilakrilata
|
|
|
|
169.
|
Sulfonirani tetrapolimer stirena, divinilbenzena, akrilonitrila i metilakrilata dobiveni iz smjese monomera koja je sadržavala ne više od 2% akrilonitrila i metilakrilata
|
|
|
|
170.
|
Sakupljači iona sa smola
|
|
|
|
|
Aluminij
|
|
|
|
|
Bikarbonat
|
|
|
|
|
Kalcij
|
|
|
|
|
Karbonat
|
|
|
|
|
Klorid
|
|
|
|
|
Hidronium (H3O+)
|
|
|
|
|
Hidroksil
|
|
|
|
|
Magnezij
|
|
|
|
|
Kalij
|
|
|
|
|
Natrij
|
|
|
|
|
Stroncij
|
|
|
|
|
Sulfat
|
|
|
|
|
Membrane: polietilen-polistirenske baze modificirane reakcijom s klormetileterom te nakon toga aminirane trimetilaminom, dietilentriaminom ili dimetiletanolaminom
|
|
|
|
171.
|
Polimeri i kopolimeri koji sadrže sljedeće komponente: celuloze (npr. celuloza diacetat, celuloza triacetat, celulozni eteri, celuloza), polisulfon sulfonirane polietersulfone, fluoropolimere (npr. polivinilidenfluorid, klorotrifluoroetilen-vinildenfluorid kopolimer, politetrafluoroetilen), polisulfonamide, alifatske/aromatske poliamide i kopoliamide (npr. polipiperazinamidi, m-fenilendiamin trimesamid polimer), poliestere (npr. polietileneterftalat), poliolefine (npr., polipropilen,polietilen), poliamidimid polimere, poliimide, poliakrilonitrile, polivinilpirolidon, polistiren sulfonirani polistirenom, hitin/hitosan i derivate, poliurea-poliuretane, polietere i poliamine
|
|
|
|
172.
|
Natrijev aluminij silikat
|
|
|
|
|
Tvari za podmazivanje, otpuštanje, protiv sljepljivanja, za oblikovanje
|
|
|
|
173.
|
Bentonit
|
proizvodnja konditorskih proizoda
|
|
|
174.
|
*Dimetilpolisiloksan
|
|
|
|
175.
|
Kaolin (aluminijev silikat)
|
proizvodnja konditorskih proizvoda
|
|
|
|
Tvari za kontrolu rasta mikroorganizama
|
|
|
|
176.
|
*Klor dioksid
|
brašno
|
|
|
177.
|
*Dimetil dikarbonat
|
vino
|
|
|
178.
|
Formaldehid
|
šećer
|
|
|
179.
|
Vodikov peroksid
|
šećer, sokovi od voća i povrća
|
|
|
180.
|
Hipoklorit
|
jestiva ulja
|
|
|
181.
|
Jodofori
|
jestiva ulja
|
|
|
182.
|
Peroctena kiselina
|
|
|
|
|
Antimikrobne otopine peroksikiselina
|
|
|
|
183.
|
Kvarterni amonijevi spojevi
|
jestiva ulja
|
|
|
184.
|
Soli sumporne kiseline
|
proizvodnja kukuruznog brašna, hidroliza škroba
|
<100
|
|
185.
|
Laktoperoksid sistem (laktoperoksidaza, glukozaoksidaza, soli tiocijanata)
|
|
|
|
|
Plinovi za pakiranje
|
|
|
|
186.
|
*Zrak
|
|
|
|
187.
|
Argon
|
|
|
|
188.
|
Ugljični dioksid
|
|
|
|
189.
|
Plinovi nastali sagorijevanjem različitih smjesa plinova nastalih kontroliranim sagorijevanjem butana, propana ili prirodnog plina. Glavne komponente su dušik i ugljik dioksid s manjim količinama vodika, kisika, ugljik monoksida (ne više od 4,5%), u tragovima ostalih inertnih plinova
|
|
|
|
190.
|
*Helij
|
|
|
|
191.
|
Vodik
|
|
|
|
192.
|
Izobutan
|
Potisni plin u raspršivačima biljnog ulja (samo za profesionalnu upotrebu)
|
|
|
192.
|
*Dušikov oksid
|
|
|
|
194.
|
*Dušik
|
|
|
|
|
Tvari za otapanje i ekstrakciju, otapala koja se koriste u proizvodnji aroma
|
|
|
|
195.
|
Aceton (dimetil keton)
|
Za sve namjene u skladu s dobrom proizvođačkom praksom (DPP), izuzev odredbe iz članka 7. ovog Pravilnika
|
|
|
196.
|
Butan
|
DPP
|
|
|
197.
|
Propan
|
DPP
|
|
|
198.
|
Etilacetat
|
DPP
|
|
|
199.
|
Etanol
|
DPP
|
|
|
200.
|
Ugljični dioksid
|
DPP
|
|
|
|
||||
201.
|
Dušični dioksid
|
DPP
|
|
|
202.
|
Heksan
|
Proizvodnja ili frakcioniranje masti i ulja, proizvodnja kakao maslaca
|
1 u masti, ulju ili kakao maslacu
|
|
Proizvodnja proteinskih proizvoda bez masti i brašna bez masti
|
10 u hrani koja sadrži proteinska proizvode bez masti i brašna bez masti
|
|||
Priprava proteinskih proizvoda i brašna bez masti
|
10 u hrani koja sadrži proteinske proizvode i brašno bez masti
|
|||
Proizvodi od soje bez masti
|
30 u proizvodima od soje bez masti koji se prodaju krajnjem korisniku
|
|||
Priprava žitnih klica bez masti
|
5 u žitnim klicama bez masti
|
|||
203.
|
Metilacetat
|
Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja
|
20 u kavi ili čaju
|
|
Prozvodnja šećera iz melase
|
1 u šećeru
|
|||
204.
|
Etiolmetilketon
|
Frakcioniranje masti i ulja
|
5 u masti i ulju
|
|
Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja
|
20 u kavi ili čaju
|
|||
205.
|
Diklormetan
|
Uklanjanje kofeina ili nadražujućih i gorkih tvari iz kave i čaja
|
2 u prženoj kavi, 5 u čaju
|
|
206.
|
Metanol
|
Svi uvjeti upotrebe
|
10
|
|
207.
|
Propan-2-ol
|
Svi uvjeti upotrebe
|
10
|
|
208.
|
Dietileter
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
2
|
|
209.
|
Heksan
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari ZABRANJUJE SE KOMBINIRANA UPOTREBA HEKSANA I ETILMETILKETONA |
1
|
|
210.
|
Cikloheksan
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
1
|
|
211.
|
Metilacetat
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
1
|
|
212.
|
Butan-1-ol
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
1
|
|
213.
|
Butan-2-ol
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
1
|
|
214.
|
Etilmetilketon
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari ZABRANJUJE SE KOMBINIRANA UPOTREBA HEKSANA I ETILMETILKETONA |
1
|
|
215.
|
Diklormetan
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
0,02
|
|
216.
|
Propan-1-ol
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
1
|
|
217.
|
1,1,1,2-tetrafluoretan
|
Proizvodnja aroma iz prirodnih aromatičnih tvari
|
0,02
|
|
|
Tvari za pranje i ljuštenje, skidanje ljuske, kore, kožice
|
|
|
|
218.
|
Smjesa alken oksidnih adukata alkilnih alkohola i fosfatnih estera alkilen oksidnih adukata alkil alkohola koji se sastoje od alfa alkil(C12-C18)-omega-hidroksil-poli(oksi-etilen) (7,5-8,5 molni) poli(oksipropilen) blok kopolimer prosječne molekulske mase 810, alfa-alkil-(C12-C18)-omega-hidroksil-poli(oksetilen) (3,3-3,7 molni) polimer prosječne molekulske mase 380 i naknadno esterificiran 1,25 molnim fosfornim anhidridom; i alfa-alkil (omega-hidroksi-poli(oksetilen)(11,9-12,9 molni)/poli(oksipropilen) kopolimer prosječne molekulske mase 810 i naknadno esterificiran 1,25 molnim fosfornim anhidridom
|
voće i povrće
|
<0,001 do 0,01
|
|
219.
|
Smjesa alkilen oksida, alkil alkohola i masnih kiselina
|
šećerna repa
|
|
|
220.
|
Smjesa alifatskih kiselina (valerijanske, kapronske, enantne, kaprilne i pelargonske kiseline)
|
voće i povrće
|
0,04-0,11
|
|
221.
|
Alfa-alkil-omega-hidroksi-poli(oksietilen)
|
šećerna repa
|
0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru
|
|
222.
|
Amionijev klorid
|
šećerna repa
|
|
|
223.
|
Amonijev ortofosfat
|
voće i povrće
|
|
|
224.
|
*Kalcijev klorid
|
voće i povrće
|
|
|
225.
|
*Kalcijev hidroksid
|
šećerna repa
|
|
|
226.
|
*Kalcijev oksid
|
šećerna repa
|
|
|
227.
|
Karbamat
|
šećerna repa
|
|
|
228.
|
Dialkanolamin
|
šećerna repa
|
0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru |
|
229.
|
Diamonijev ortofosfat
|
voće i povrće za konzerviranje
|
|
|
230.
|
Diamonijev ortofosfat (5% vodena otopina)
|
voće i povrće za konzerviranje
|
|
|
231.
|
Ditiokarbamat
|
šećerna repa
|
|
|
232.
|
Etilen diklorid
|
šećerna repa
|
0,00001 u šećernoj repi, 0 u šećeru |
|
233.
|
Etilenglikol monobutil eter
|
šećerna repa
|
0,00003 u šećernoj repi, 0 u šećeru |
|
234.
|
Vodikov peroksid
|
|
|
|
235.
|
Linearna undecilbenzensulfonska kiselina
|
šećerna repa
|
0,001 u šećernoj repi, 0 u šećeru |
|
236.
|
Monoetanolamin
|
voće i povrće
|
100
|
|
šećerna repa
|
0,0001 u šećernoj repi, 0 u šećeru
|
|||
237.
|
Monoetanolamin (8%)
|
voće i povrće za konzerviranje
|
|
|
238.
|
Organofosfati
|
šećerna repa
|
|
|
239.
|
Antimikrobne otopine peroksikiselina koje sadrže 1-hidroksietilen-1,1 difosfonska kiselina (HEDP) Sadrže HEDP i tri ili više sljedećih komponenti:: peroksioctena kiselina, octena kiselina, vodikov peroksid, oktanoinska kiselina i peroksioktanoinska kiselina |
|
|
|
240.
|
Octena kiselina
|
|
|
|
241.
|
1-hidroksietiliden-1,1-fosfonska kiselina (HEDP)
|
|
|
|
242.
|
Oktanoinska kiselina
|
|
|
|
243.
|
Poliakrilamid
|
voće i povrće, šećerna repa
|
<1
|
|
244.
|
Kalijev bromid
|
voće i povrće
|
|
|
245.
|
Natrijev dodecilbenzensulfonat (grupa alkila pretežito C12 i ne manje od 95% C10-C16)
|
voće i povrće, meso i piletina
|
<2
|
|
246.
|
Natrijev 2 etilheksil sulfat
|
voće i povrće
|
<20
|
|
247.
|
*Natrijev karbonat
|
|
|
|
248.
|
*Natrijev hidroksid
|
voće i povrće, šećerna repa
|
|
|
249.
|
Natrijev hidroksid (10% max.)
|
voće i povrće za konzerviranje
|
|
|
250.
|
Natrijev hidroksid (2%)
|
plava riba za konzerviranje
|
|
|
251.
|
Natrijev hipoklorit
|
voće i povrće
|
|
|
252.
|
Natrijevi mono- i di-metil naftalen sulfonati (molekulske mase 245-260)
|
voće i povrće
|
<0,2
|
|
253.
|
Natrijev n-alkilbenzensulfonat (grupa alkila pretežito C12 i C13 i ne manje od 95% C10-C16)
|
voće i povrće
|
<2
|
|
254.
|
*Sulfatna kiselina
|
sjemenke rogača
|
|
|
255.
|
Tetrakalijev pirofosfat
|
šećerna repa
|
0,00002 u šećernoj repi, 0 u šećeru
|
|
256.
|
Tetranatrijev etilendiamintetraacetat
|
šećerna repa
|
0,000003 u šećernoj repi, 0 u šećeru
|
|
257.
|
Trietanolamin
|
šećerna repa
|
0,00005 u šećernoj repi, 0 u šećeru
|
|
|
Ostale pomoćne tvari
|
|
|
|
258.
|
Aluminijev oksid
|
|
|
|
259.
|
Aluminijev kalij sulfat
|
|
|
|
260.
|
Amonijev nitrat
|
|
|
|
261.
|
Benzoil peroksid
|
bijeljenje sirutke
|
|
|
262.
|
Beta-ciklodekstrin
|
dodatak aromama, uklanjanje kolesterola iz maslaca
|
|
|
263.
|
*Eritorbinska kiselina
|
|
|
|
264.
|
Kalcijev tartarat
|
|
|
|
265.
|
*Limunska kiselina
|
masti i ulja
|
|
|
266.
|
Etil parahidroksibenzoat
|
|
|
|
267.
|
Giberelinska kiselina
|
|
|
|
268.
|
*Glukonodelta lakton
|
predzakiseljavanje mlijeka u proizvodnji sira
|
|
|
269.
|
Esteri glicerola i adipinske kiseline
|
|
|
|
270.
|
Vodik
|
|
|
|
271.
|
Magnezijev tartarat
|
|
|
|
272.
|
*Fosforna kiselina
|
masti i ulja
|
|
|
273.
|
Polivinil polipirolidin
|
napitci
|
|
|
274.
|
Kalijev giberelat
|
|
|
|
275.
|
Propil parahidroksibenzoat
|
|
|
|
276.
|
Natrij
|
|
|
|
277.
|
*Natrijev hidroksid
|
masti i ulja
|
|
|
278.
|
Natrijev hipoklorit
|
|
|
|
279
|
*Natrijevi silikati
|
|
|
|