2550
Na temelju članka 10. stavka 4. i članka 67. Zakona o sredstvima za zaštitu bilja (»Narodne novine«, br. 70/05) ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, uz suglasnost ministra zdravstva i socijalne skrbi, donosi
I. TEMELJNE ODREDBE
Sadržaj
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom određuju se metode uzorkovanja za provođenje službene
kontrole proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla sa svrhom utvrđivanja
razine ostataka pesticida.
(2) Maksimalne razine ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje propisane
su Pravilnikom o maksimalnim razinama ostatataka pesticida u hrani i hrani za
životinje (»Narodne novine«, br. 119/07)2.
(3) Odredbe ovoga Pravilnika ne odnose se na strategiju uzorkovanja, obim i
učestalost praćenja određenih tvari i ostataka u živim životinjama i
životinjskim proizvodima kako je uređeno Pravilnikom o mjerama za monitoring
određenih tvari i njihovih rezidua u živim životinjama i proizvodima
životinjskoga podrijetla (»Narodne novine« br. 118/04)3.
Članak 2.
Metode uzorkovanja za određivanje ostataka pesticida radi provjere sukladnosti sa maksimalnim razinama ostataka pesticida (u daljnjem tekstu: MDK) su razvijene i dogovorene od strane Komisije Codex Alimentarius4.
Članak 3.
Prilikom provedbe službenih kontrola uzorkovanje mora biti provedeno u skladu s metodama navedenim u Prilogu koji je sastavni dio ovog Pravilnika.
II. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 4.
(1) Poseban propis iz članka 1. stavka 2. ovoga Pravilnika kojim se utvrđuju
maksimalne razine ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i
životinjskog podrijetla donijet će se do 31. prosinca 2008. godine.
(2) Poseban propis iz stavka 1. ovoga članka stupit će na snagu osmog dana od
dana objave u »Narodnim novinama«.
(3) Do stupanja na snagu propisa iz stavka 1. ovoga članka ostaje na snazi
Pravilnik o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje
(»Narodne novine«, br. 119/07).
Propisi koji se stavljaju izvan snage
Članak 5.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o načinu uzimanja uzoraka odnosno metodama za obavljanje analiza i superanaliza namirnica i predmeta opće uporabe u dijelu koji se odnosi na pesticide (»Narodne novine«, broj 58/98).
Stupanje na snagu
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/08-01/14
Urbroj: 525-02-08-1
Zagreb, 20. lipnja 2008.
Ministar
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.
_____
1 Pravilnikom se preuzimaju
odredbe Direktive Komisije 2002/63/EC od 11. srpnja 2002. godine kojom se
utvrđuju na razini Zajednice metode uzorkovanja za službenu kontrolu ostataka
pesticida u i na proizvodima biljnog i životinjskog podrijetla i kojom se ukida
Direktiva 79/700/EEC
2 Propis će se uskladiti s odredbama Uredbe Europskog Parlamenta i
Vijeća (EC) 396/2005 od 23. veljače 2005. godine o maksimalnim razinama ostataka
pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla
koja nadopunjuje Direktivu Vijeća 91/414/EEC; Uredbe Komisije (EC) 178/2006 od
1. veljače 2006. godine kojom se dopunjuje Uredba Europskog Parlamenta i Vijeća
(EC) 396/2005 uspostavom Aneksa I. popisa hrane i hrane za životinje na koju se
maksimalne razine ostataka pesticida odnose, Uredbe Komisije (EC) 149/2008 od
29. siječnja 2008. godine kojom se dopunjuje Uredba Europskog Parlamenta i
Vijeća (EC) 396/2005 uspostavom Aneksa II., III. i IV. koji određuju maksimalne
razine ostataka pesticida za proizvode navedene u Aneksu I., Uredbe Komisije (EC)
260/2008 od 18. ožujka 2008. godine kojom se dopunjuje Uredba Europskog
Parlamenta i Vijeća (EC) 396/2005 uspostavom Aneksa VII. popisom aktivnih
tvari/kombinacija proizvoda navedenim u odredbama o iznimkama u vezi s
tretiranjem fumigantima poslije žetve i Uredbe Europskog Parlamenta i Vijeća (EC)
299/2008 od 11. ožujka 2008. godine kojom se dopunjuje Uredba (EC) 396/2005 o
maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje
biljnog i životinjskog podrijetla u pogledu provedbe vlasti povjerene Komisiji.
3 Pravilnik je preuzeo odredbe Direktive Vijeća 96/23/EC od 29.
travnja 1996. godine o mjerama za praćenje određenih tvari i ostataka u živim
životinjama i životinjskim proizvodima kojom se ukidaju Direktive 85/358/EEC i
86/469/EEC i Odluke 89/187/EEC i 91/664/EEC.
4 Dokument CAC/GL 33-1999 Komisije Codex Alimentarius, FAO Rim
PRILOG
METODE UZORKOVANJA PROIZVODA BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA RADI UTVRĐIVANJA
OSTATAKA PESTICIDA I PROVJERE SUKLADNOSTI SA MDK
1. CILJ
Uzorci namijenjeni službenoj kontroli razine ostataka pesticida u i na voću i
povrću te u proizvodima životinjskog podrijetla uzimaju se u skladu s dolje
navedenim metodama.
Cilj ovih postupaka uzorkovanja je omogućiti stvaranje reprezentativnog uzorka
iz serije (lota) za analizu radi utvrđivanja sukladnosti sa MDK propisanih
Pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani i hrani za
životinje (»Narodne novine«, br. 119/07).
U slučaju da MDK pesticida nisu određene, utvrđuje se sukladnost s MDK koje je
utvrdila Komisija Codex Alimentarius.
Metode i postupke koje propisuje ovaj Pravilnik uključuju i one preporučene od
Komisije Codex Alimentarius.
2. NAČELA
Vrijednosti MDK se temelje na dobroj poljoprivrednoj praksi (GAP) tako da su
sirovine i njihove prerađevine koje su sukladne s MDK i toksikološki
prihvatljive.
MDK za biljku, jaje ili mliječni proizvod uzima u obzir maksimalnu razinu
ostataka pesticida za koju se očekuje da će se pojaviti u složenom uzorku koji
potječe iz više jedinica obrađenog proizvoda i koji predstavlja prosječnu razinu
ostataka u seriji. MDK za meso i perad uzima u obzir maksimalnu razinu ostataka
pesticida za koju se očekuje da će se pojaviti u tkivima pojedinačnih obrađenih
životinja ili ptica.
Posljedično, MDK za meso i perad se odnosi na skupni uzorak (bulk sample) koji
potječe od pojedinačnog primarnog uzorka, dok se MDK za biljne proizvode, jaja i
mliječne proizvode odnosi na složeni skupni uzorak koji potječe od jednog do
deset primarnih uzoraka.
3. ZNAČENJE IZRAZA
Analitička proba
Reprezentativna količina materijala uzetog iz analitičkog uzorka, prikladne
veličine za mjerenje koncentracije ostataka.
Napomena:
Za uzimanje analitičke probe može se koristiti pribor za uzorkovanje.
Analitički uzorak
Materijal pripremljen za analizu iz laboratorijskog uzorka odvajanjem dijela
proizvoda koji će biti analiziran5 nakon čega se miješa, melje, fino sjecka itd.
da bi se uzele analitičke probe uz minimalne greške pri uzorkovanju.
Napomena:
Priprema analitičkog uzorka mora odražavati postupak koji se koristi za
postavljanje vrijednosti MDK-a te stoga dijelovi proizvoda koji će biti
analizirani mogu uključivati dijelove koji se obično ne konzumiraju.
Skupni uzorak
Za druge proizvode osim mesa i peradi, to je skup primarnih uzoraka uzetih iz
serije, združenih i dobro promiješanih.
Za meso i perad, podrazumijeva se da je primarni uzorak isto što i skupni
uzorak.
Napomene:
a) Primarni uzorci moraju imati dovoljno materijala da bi se omogućilo uzimanje
svih laboratorijskih uzoraka iz skupnog uzorka.
b) U slučajevima gdje su odvojeni laboratorijski uzorci pripremljeni tijekom
prikupljanja primarnog uzorka (ili primarnih uzoraka), skupni uzorak predstavlja
sumu laboratorijskih uzoraka u vrijeme uzimanja uzoraka iz serije.
Laboratorijski uzorak
Uzorak poslan u laboratorij ili primljen od strane laboratorija. To je
reprezentativna količina materijala uzeta iz skupnog uzorka.
Napomene:
a) Laboratorijski uzorak može biti cijeli skupni uzorak ili njegov dio.
b) Da bi se dobio laboratorijski uzorak (ili uzorci), jedinice se ne bi smjele
rezati ili lomiti osim u slučajevima gdje je podjela jedinica navedena u Tablici
3.
c) Više identičnih laboratorijskih uzoraka se može pripremiti
Serija (lot)
Količina hrane dostavljena jednokratno za koju se prema informaciji dobivenoj od
uzorkivača zna ili pretpostavlja: da ima jedinstvene karakteristike kao što su
podrijetlo, proizvođač, sorta odnosno vrsta proizvoda, tvrtka koja pakira
proizvode, način pakiranja, oznake, pošiljatelj itd. Sumnjiva serija je ona za
koju se, iz bilo kojeg razloga, sumnja da sadrži ostatke koji prelaze MDK.
Serija koja nije sumnjiva je ona za koju ne postoji razlog za sumnju da sadrži
ostatke koji prelaze MDK.
Napomene:
a) Kada pošiljka sadržava serije za koje se može utvrditi da potječu od
različitih uzgajivača i slično, svaku seriju potrebno je uzeti u obzir odvojeno.
b) Pošiljka se može sastojati od jedne ili više serija.
c) Kada veličina ili granica svake serije u velikoj pošiljci nije lako odrediva,
svaka od serija vagona, kamiona, brodskih odjeljaka itd., može se smatrati
pojedinačnom serijom.
d) Primjerice, serija može biti izmiješana u procesu razvrstavanja ili
proizvodnje.
Primarni uzorak
Jedna ili više jedinica uzetih s jednog mjesta u seriji.
Napomene:
a) Mjesto uzimanja primarnog uzorka u seriji poželjno je izabrati slučajnim
odabirom, no gdje to nije moguće, uzorak se uzima nasumice iz dostupnih dijelova
serije.
b) Broj jedinica potrebnih za primarni uzorak određuje se minimalnom veličinom i
brojem potrebnih laboratorijskih uzoraka.
c) Kod bilja, jaja i mliječnih proizvoda gdje je iz serije uzeto više od jednog
primarnog uzorka, svaki primarni uzorak bi trebao imati približno jednaki udio u
skupnom uzorku.
d) Jedinice se mogu nasumice rasporediti za pripremu laboratorijskih uzoraka za
ponovnu analizu u vrijeme skupljanja primarnog uzorka (ili primarnih uzoraka), u
slučajevima kada su uzorci srednje veličine ili krupni te se miješanjem skupnog
uzorka laboratorijski uzorak neće učiniti reprezentativnijim ili u slučaju gdje
se jedinice (npr. jaja, mekano voće) mogu oštetiti tijekom miješanja.
e) Gdje su primarni uzorci uzeti u razmacima tijekom utovara i istovara serije,
mjesto uzorkovanja je vremenski određeno.
f) Da bi se dobio primarni uzorak (ili uzorci), jedinice se ne bi smjele rezati
ili lomiti osim u slučajevima gdje je podjela jedinica navedena u Tablici 3.
Uzorak
Jedna ili više jedinica izabrana iz populacije jedinica, ili dio materijala
odabran iz veće količine materijala. Vezano uz ove preporuke, reprezantativan
uzorak namijenjen je tome da bude reprezentativan za seriju, skupni uzorak,
životinju itd. u pogledu sadržaja ostataka pesticida, a ne nužno drugih
svojstava.
Uzorkovanje
Postupak kojim se uzimaju uzorci.
Pribor za uzorkovanje
i. Alat kao što je lopatica, žlica, svrdlo, nož ili sonda koji se koriste za
uzimanje jedinice iz cjelokupne pošiljke materijala (bulk material), iz
pakiranja (kao što su bačve, veliki sirevi) ili od jedinica mesa ili peradi koji
su preveliki da bi se uzimali kao primarni uzorci.
ii. Alat kao što je kutija za sortiranje koji se koristi za pripremu
laboratorijskog uzorka od skupnog uzorka ili za pripremu analitičke probe od
analitičkog uzorka.
Napomene:
a) Pojedini pribor za uzorkovanje je opisan ISO i IDF standardima6.
b) Za uzimanje uzoraka u obliku listova, priborom za uzorkovanje možemo smatrati
ruku uzorkivača.
Uzorkivač:
Osoba osposobljena za postupak uzorkovanja te ovlaštena za provedbu službene
kontrole sukladno članku 86. Zakona o hrani (»Narodne novine«, br. 46/07) od
strane nadležnog tijela.
Napomena:
Uzorkivač je odgovoran za sve postupke koje uključuju pripremu, pakiranje i
otpremu laboratorijskog uzorka (ili laboratorijskih uzoraka). Važno je da
uzorkivač razumije nužnost dosljednog pridržavanja određenih postupaka
uzorkovanja, dostavlja cjelokupnu dokumentaciju za uzorke i usko surađuje s
laboratorijem.
Veličina uzorka
Broj jedinica ili količina materijala koja sačinjava uzorak.
Jedinica
Najmanji zasebni dio u seriji, koji se uzima za pripremu cijelog primarnog
uzorka ili njegovog dijela.
Napomene:
Jedinice se određuju na sljedeći način:
a) Svježe voće i povrće. Svako cjelovito voće, povrće ili grozd (kao npr. kod
grožđa) čine jedinicu, osim u slučaju da su presitni. Kod zapakiranih malih
proizvoda jedinice se mogu utvrditi kao u točci d). Jedinice se mogu uzeti
korištenjem pribora za uzorkovanje tamo gdje se on može koristiti bez opasnosti
od oštećenja materijala. Pojedinačna jaja, svježe voće ili povrće ne smije se
rezati ili lomiti radi pripreme jedinica.
b) Velike životinje ili dijelovi njihovih organa. Jedinicu čine dio ili cjelina
određenog dijela životinje ili organa. Za pripremu jedinica dijelovi životinje
ili organi se mogu rezati.
c) Male životinje ili njihovi dijelovi ili organi. Jedinicu može činiti svaka
cijela životinja ili cjeloviti dio životinje ili organ. Kod zapakiranih
proizvoda, jedinice se mogu utvrditi kao u točki d). Jedinice se mogu pripremiti
korištenjem pribora za uzorkovanje tamo gdje se on može koristiti bez utjecaja
na sadržaj ostataka pesticida.
d) Zapakirani materijali. Kao jedinice uzimaju se najmanja pojedinačna
pakiranja. Ako je najmanje pakiranje vrlo veliko, uzorkuje se kao skupni uzorak,
kao pod točkom e). Ako su najmanja pakiranja vrlo mala, jedinicu može činiti
grupa pakiranja.
e) Cjelokupna pošiljka materijala i velika pakiranja (kao bačve, sirevi itd.)
koji su pojedinačno preveliki da bi se uzimali kao primarni uzorci. Jedinice se
pripremaju priborom za uzorkovanje.
______
5 Posebnim će se propisom
preuzeti odredbe Uredbe Komisije (EC) 178/2006 od 1. veljače 2006. godine kojom
se dopunjuje Uredba Europskog Parlamenta i Vijeća (EC) 396/2005 uspostavom
Aneksa I. popisa hrane i hrane za životinje na koju se maksimalne razine
ostataka pesticida odnose
6 International Organisation for Standardisation (Međunarodna
organizacija za standardizaciju), 1979., međunarodni standard ISO 950: žitarice
- uzorkovanje (u zrnu).
Međunarodna organizacija za standardizaciju, 1979., međunarodni standard ISO
951: mahunarke u mahuni - uzorkovanje.
Međunarodna organizacija za standardizaciju, 1980., međunarodni standard ISO
1839: uzorkovanje - čaj.
International Dairy Federation (Međunarodna mljekarska udruga), 1995.,
međunarodni IDF standard 50C: mlijeko i mliječni proizvodi – metode uzorkovanja.
4. POSTUPCI UZORKOVANJA7
4.1 Mjere opreza
Onečišćenje i kvarenje (propadanje) uzoraka mora se spriječiti u svim stadijima
zbog njihovog učinka na rezultate analize. Svaka serija za koju se provjerava
sukladnost sa MDK mora se odvojeno uzorkovati.
4.2. Skupljanje primarnih uzoraka
Minimalni broj primarnih uzoraka koji se uzimaju iz serije određen je u Tablici
1 ili u Tablici 2 u slučaju sumnjive serije mesa ili peradi.
Svaki primarni uzorak mora se uzeti slučajnim odabirom u seriji, koliko je to
moguće. Primarni uzorci moraju sadržavati dovoljno materijala za pripremu
potrebnog laboratorijskog uzorka (ili laboratorijskih uzoraka) iz serije.
Napomena:
Pribor za uzorkovanje potreban za žitarice8, mahunarke9 i čaj10 opisan je u
preporukama ISO-a, a onaj koji se zahtijeva za mliječne proizvode11 opisan je od
strane IDF-a.
_____
7 Po potrebi se mogu prihvatiti
ISO preporuke za uzorkovanje zrnatih proizvoda ili drugih proizvoda otpremljenih
u rasutom stanju.
8 Međunarodna organizacija za standardizaciju, 1979., međunarodni
standard ISO 950: žitarice - uzorkovanje (u zrnu).
9 Međunarodna organizacija za standardizaciju, 1979., međunarodni
standard ISO 951: mahunarke u mahuni - uzorkovanje.
10 Međunarodna organizacija za standardizaciju, 1980., međunarodni
standard ISO 1839: uzorkovanje - čaj.
11 Međunarodna mljekarska udruga, 1995., međunarodni IDF standard
50C: mlijeko i mliječni proizvodi – metode uzorkovanja.
Tablica 1. MINIMALNI BROJ PRIMARNIH UZORAKA KOJI SE UZIMAJU IZ SERIJE
|
Minimalni broj primarnih uzoraka koji se uzimaju iz serije |
a) Meso i perad |
|
Serija koja nije sumnjiva |
1 |
Sumnjiva serija |
Određena prema Tablici 2 |
b) Drugi proizvodi |
|
i) Zapakirani proizvodi ili proizvodi u rasutom stanju za koje se pretpostavlja da su dobro izmiješani i homogenizirani |
1 (Primjerice serija može biti izmiješana razvrstavanjem ili u procesu proizvodnje).
|
ii) Zapakirani proizvodi ili proizvodi u rasutom stanju koji možda nisu dobro izmiješani i homogenizirani
|
Za proizvode koji se sastoje od velikih jedinica, a primarni su proizvodi biljnog podrijetla, minimalni broj primarnih uzoraka treba biti u skladu s minimalnim brojem jedinica potrebnih za laboratorijski uzorak (vidi Tablicu 4) |
ili: |
|
Težina serije, u kg |
|
<50 |
3 |
50 – 500 |
5 |
>500 |
10 |
ili: |
|
Broj limenki, kartonskih kutija ili drugih spremnika u seriji |
|
1 – 25 |
1 |
26 – 100 |
5 |
>100 |
10 |
Tablica 2. BROJ SLUČAJNO ODABRANIH PRIMARNIH UZORAKA POTREBNIH ZA VJEROJATNOST NALAŽENJA NAJMANJE JEDNOG UZORKA KOJI NIJE SUKLADAN SA MDK U SERIJI MESA ILI PERADI ZA DOBIVANJE POSTOTKA UČESTALOSTI OSTATAKA PESTICIDA U SERIJI KOJI NISU SUKLADNI SA MDK.
Postotak učestalosti ostataka pesticida u seriji koji nisu sukladni sa MDK
|
Minimalni broj uzoraka (no) potrebnih za otkrivanje ostatka koji nije sukladan sa MDK sa vjerojatnošću od: |
||
% |
90% |
95% |
99% |
90 |
1 |
- |
2 |
80 |
- |
2 |
3 |
70 |
2 |
3 |
4 |
60 |
3 |
4 |
5 |
50 |
4 |
5 |
7 |
40 |
5 |
6 |
9 |
35 |
6 |
7 |
11 |
30 |
7 |
9 |
13 |
25 |
9 |
11 |
17 |
20 |
11 |
14 |
21 |
15 |
15 |
19 |
29 |
10 |
22 |
29 |
44 |
5 |
45 |
59 |
90 |
1 |
231 |
299 |
459 |
0,5 |
460 |
598 |
919 |
0,1 |
2301 |
2995 |
4603 |
Napomene:
a) U tablici se podrazumijeva uzorkovanje slučajnim odabirom.
b) Kada je broj primarnih uzoraka naveden u Tablici 2 viši za oko 10% od
jedinica u ukupnoj seriji, broj uzetih primarnih uzoraka može biti manji i
izračunava se kako slijedi:
n = no/((1+(no-1))/N
gdje je
n = minimalni broj primarnih uzoraka koji se uzimaju
no = broj primarnih uzoraka navedenih u Tablici 2
N = broj jedinica u seriji od kojih se može napraviti primarni uzorak.
c) Gdje je uzet jedan primarni uzorak, vjerojatnost otkrivanja nesukladnosti je
slična učestalosti ostataka koji nisu sukladni sa MDK
d) Za točne ili alternativne vjerojatnosti ili za različite učestalosti
nesukladnosti, broj uzoraka koji se uzimaju može se izračunati iz:
1 – p = (1 – i)n
pri čemu je p vjerojatnost, a i je učestalost ostataka u seriji koji nisu
sukladni sa MDK (oboje izraženi kao razlomci, a ne postoci), a n je broj
uzoraka.
4.3. Priprema skupnog uzorka
Postupci za meso i perad opisani su u Tablici 3. Svaki primarni uzorak smatra se
zasebnim skupnim uzorkom.
Postupci za biljne proizvode, jaja ili mliječne proizvode opisani su u Tablicama
4 i 5. Primarni uzorci trebaju se dobro združiti i izmiješati, ako je izvedivo,
da bi tvorili skupni uzorak.
Kada je priprema skupnog uzorka miješanjem neprikladna ili nepraktična, moguće
je slijediti ovaj alternativan postupak. U slučaju gdje se jedinice mogu
oštetiti (što bi moglo utjecati na ostatke) u procesu miješanja ili podjele
skupnog uzorka, ili gdje velike jedinice ne mogu biti izmiješane tako da se
postigne jednakomjerna raspodjela ostataka, u vrijeme uzimanja primarnih uzoraka
jedinice se trebaju raspodijeliti nasumice kako bi se pripremilo više
laboratorijskih uzoraka za ponovnu analizu. U tom slučaju, rezultati koji će se
koristiti bili bi srednje vrijednosti važećih rezultata dobivenih analizom
laboratorijskih uzoraka.
Tablica 3. MESO I PERAD: OPIS PRIMARNIH UZORAKA I MINIMALNA VELIČINA
LABORATORIJSKIH UZORAKA
|
Klasifikacija proizvoda12 |
Primjeri |
Opis primarnog uzorka koji se uzima |
Minimalna veličina svakog laboratorijskog uzorka |
|
Primarni proizvodi životinjskog podrijetla |
|||||
1.
|
Meso sisavaca |
||||
1.1.
|
Veliki sisavci, cijeli ili pola trupa |
Goveda, ovce, svinje
|
Cijeli ošit ili njegov dio, prema potrebi nadopunjeno vratnim mišićem |
0,5 kg
|
|
1.2. |
Mali sisavci, cijeli trup |
Kunići
|
Cijeli trup ili stražnje četvrtine
|
0,5 kg |
|
1.3.
|
Dijelovi mesa sisavaca, svježe/ohlađeno/smrznuto, zapakirano ili uzeto na drugi način |
Četvrtine, odresci s kostima, odresci, lopatice |
Cijela jedinica/e ili dio velike jedinice |
0,5 kg |
|
1.4.
|
Dijelovi mesa sisavaca, smrznuti |
Četvrtine, kosano meso |
Zamrznuto meso iz poprečnog presjeka spremnika ili cijeli (ili dijelovi) pojedinačnih komada mesa |
0,5 kg |
|
2.
|
Masti sisavaca, uključujući mast sa trupa |
||||
2.1.
|
Veliki sisavci kod klanja, cijeli ili pola trupa, obično ≥10 kg |
Goveda, ovce, svinje |
Bubreg, abdominalna ili potkožna mast iz jedne životinje |
0,5 kg
|
|
2.2.
|
Mali sisavci kod klanja, cijeli ili pola tupa, <10 kg |
|
Abdominalna ili ili potkožna mast iz |
0,5 kg
|
|
2.3.
|
Dijelovi mesa sisavaca
|
Noge, odresci s kostima, odresci
|
Ili vidljiva mast, obrezana sa jedinice
mesa |
0,5 kg 2 kg |
|
2.4. |
Masno tkivo sisavaca |
|
Jedinice uzete sa najmanje 3 mjesta priborom za uzorkovanje |
0,5 kg |
|
3. |
Iznutrice sisavaca |
||||
3.1. |
Jetra sisavaca svježa, ohlađena, smrznuta |
|
Cijela jetra ili njezin dio |
0,4 kg |
|
3.2. |
Bubreg sisavaca svježi, ohlađeni, smrznuti |
|
Jedan ili oba bubrega, od jedne ili dvije životinje |
0,2 kg |
|
3.3. |
Srce sisavaca svježe, ohlađeno, smrznuto |
|
Cijelo srce (ili srca), ili samo dio klijetke ako je srce veliko |
0,4 kg |
|
3.4.
|
Ostale iznutrice sisavaca svježe, ohlađene, smrznute |
|
Dio ili cijela jedinica od jedne ili više životinja, ili poprečni presjek uzet iz smrznutog proizvoda |
0,5 kg |
|
4.
|
Meso peradi |
||||
4.1.
|
Ptica, većeg trupa |
Pura, guska, pijetao, kopun i patka |
Bataci, noge i ostalo tamno meso
|
0,5 kg |
|
4.2.
|
Ptica, srednje veličine trupa |
Kokoši, biserka, mladi pilići |
Butine, noge i ostalo tamno meso s najmanje 3 ptice |
0,5 kg |
|
4.3.
|
Ptica, malog trupa |
Prepelica, golub |
Najmanje 6 ptica |
0,2 kg mišićnog tkiva |
|
4.4.
|
Dijelovi ptica svježi, ohlađeni, smrznuti, zapakirani za trgovinu na malo ili za veleprodaju |
Noge, četvrtine, prsa i krila |
Zapakirane jedinice ili pojedinačne jedinice |
0,5 kg |
|
5.
|
Masti peradi, uključujući mast sa trupa |
||||
5.1.
|
Ptice, kod klanja, cijele ili dio trupa |
Pilići, pure |
Jedinice abdominalne masti sa najmanje 3 ptice |
0,5 kg |
|
5.2.
|
Dijelovi mesa ptica
|
Noge, prsni mišić
|
Ili vidljiva mast, obrezana sa jedinice/a |
0,5 kg 2 kg |
|
5.3.
|
Masno tkivo ptice
|
|
Jedinice uzete sa najmanje 3 mjesta priborom za uzorkovanje |
0,5 kg
|
|
6. |
Iznutrice peradi |
||||
6.1.
|
Jestive iznutrice ptica, osim guščje i pačje masne jetre i sličnih visokovrijednih proizvoda |
|
Jedinice od najmanje šest ptica ili iz poprečnog presjeka spremnika |
0,2 kg
|
|
6.2.
|
Guščja i pačja masna jetra i slični visokovrijedni proizvodi |
|
Jedinica od jedne ptice ili iz spremnika |
0,05 kg
|
|
Prerađena hrana životinjskog podrijetla |
|||||
7.
|
Sekundarni proizvodi životinjskog
podrijetla, sušeno meso |
||||
7.1.
|
Sisavac ili ptica, usitnjeni, kuhani, konzervirani, sušeni ili proizvodi prerađeni na neki drugi način, uključujući proizvode koji imaju više sastojaka
|
Šunka, kobasica, mljevena govedina, pileća pašteta
|
Zapakirane jedinice ili reprezentativni poprečni presjek iz spremnika, ili jedinice (uključujući sokove ako ih ima) uzete priborom za uzorkovanje |
0,5 kg ili 2 kg ako je sadržaj masti < 5%
|
_____
12 Posebnim će se propisom
preuzeti odredbe Uredbe Komisije (EC) 178/2006 kojom se dopunjuje Uredba
Europskog Parlamenta i Vijeća (EC) 396/2005 uspostavom Aneksa I. popisa hrane i
hrane za životinje na koju se maksimalne razine ostataka pesticida odnose
Tablica 4. BILJNI PROIZVODI: OPIS PRIMARNIH UZORAKA I MINIMALNA VELIČINA
LABORATORIJSKIH UZORAKA
|
Klasifikacija proizvoda
|
Primjeri
|
Opis primarnog uzorka koji se uzima
|
Minimalna veličina svakog laboratorijskog uzorka |
Primarni proizvodi biljnog podrijetla |
||||
1.
|
Sve svježe voće |
|||
1.1.
|
Svježi sitniji
proizvodi |
Bobice, grašak, masline
|
Cijele jedinice ili pakiranja, ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
1 kg
|
1.2
|
Svježi proizvodi srednje veličine, jedinice općenito 25 g do 250 g |
Jabuke, naranče |
Cijele jedinice |
1 kg |
1.3.
|
Svježi krupniji
proizvodi, |
Zelje, krastavci, grožđe (u grozdovima) |
Cijela jedinica/e
|
2 kg |
2.
|
Mahunarke |
Grah, sušeni; grašak, sušeni |
|
1 kg |
Žitarice u zrnu |
Riža, pšenica |
|
1 kg |
|
Orašasti plodovi
|
Osim kokosovog oraha |
|
1 kg |
|
Kokosov orah |
|
5 jedinica |
||
Uljarice |
Kikiriki |
|
0,5 kg |
|
Sjemenke za napitke i slatkiše |
Kava u zrnu |
|
0,5 kg |
|
3.
|
Ljekovito i začinsko bilje
|
Svježi peršin |
Cijele jedinice
|
0,5 kg |
Drugo, svježe |
0,2 kg |
|||
(za sušeno bilje vidi točku 4 ove tablice) |
||||
Začini |
Sušeni |
Cijele jedinice ili uzeto priborom za uzorkovanje |
0,1 kg |
|
Prerađena hrana biljnog podrijetla |
||||
4.
|
Sekundarni
proizvodi biljnog podrijetla, sušeno voće, povrće, začinsko i ljekovito
bilje, hmelj, mljeveni proizvodi od žitarica |
|||
4.1.
|
Proizvodi sa visokom jediničnom vrijednošću |
|
Pakiranja ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
0,1 kg13
|
4.2.
|
Kruti proizvodi manje zapremine |
Hmelj, čaj, biljni čaj |
Zapakirane jedinice ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
0,2 kg
|
4.3.
|
Ostali kruti proizvodi
|
Kruh, brašno, sušeno voće |
Pakiranja ili druge cijele jedinice, ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
0,5 kg
|
4.4.
|
Tekući proizvodi
|
Biljna ulja, sokovi
|
Zapakirane jedinice ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
0,5 l ili 0,5 kg |
______
13 Manji laboratorijski uzorak
može se uzeti od proizvoda iznimno visoke vrijednosti no razlog je potrebno
navesti u zapisniku o uzorkovanju
Tablica 5. JAJA I MLIJEČNI PROIZVODI: OPIS PRIMARNIH UZORAKA I MINIMALNA
VELIČINA LABORATORIJSKIH UZORAKA
|
Klasifikacija proizvoda |
Primjeri |
Opis primarnog uzorka koji se uzima |
Minimalna veličina svakog laboratorijskog uzorka |
Primarni proizvodi životinjskog podrijetla |
||||
1. |
Jaja peradi |
|||
1.1. |
Jaja, osim prepeličjih i sličnih |
|
Cijela jaja |
12 cijelih kokošjih jaja, 6 cijelih guščjih ili pačjih jaja |
1.2 |
Jaja, prepeličja i slična |
|
Cijela jaja |
24 cijela jaja |
2. |
Mlijeko |
|
Cijele jedinice, ili jedinice uzete priborom za uzorkovanje |
0,5 l |
Prerađena hrana životinjskog podrijetla |
||||
3.
|
Sekundarni proizvodi životinjskog podrijetla, sekundarni mliječni
proizvodi kao što je obrano mlijeko, evaporirano mlijeko i mlijeko u
prahu. |
|||
3.1.
|
Tekuće mlijeko, mlijeko u prahu, evaporirano mlijeko i vrhnje, mliječni sladoledi, vrhnje, jogurti |
|
Zapakirana jedinica/e ili jedinica/e uzeta priborom za uzorkovanje |
0,5 l (tekuće) |
|
i. Evaporirano mlijeko i evaporirano vrhnje u rasutom stanju mora biti temeljito izmiješano prije uzorkovanja, tako da se materijal sastruže sa strana i dna spremnika i dobro promiješa. Potrebno je zatim odstraniti oko 2 do 3 l i ponovno dobro promiješati prije uzimanja laboratorijskog uzorka. ii. Mlijeko u prahu u rasutom stanju uzorkuje se aseptično, prolazeći suhom cijevi sonde kroz prah jednakomjernom brzinom. iii. Vrhnje u rasutom stanju treba biti temeljito izmiješano miješalicom prije uzorkovanja, ali bi se trebalo izbjeći pjenjenje, tučenje i bućkanje. |
|||
3.2.
|
Maslac i maslo
|
Maslac, sirutkin maslac, nisko kalorični maslačni namazi, bezvodno maslo, bezvodna mliječna mast |
Cijela zapakirana jedinica ili dijelovi zapakirane jedinice/a ili jedinica/e uzeta priborom za uzorkovanje |
0,2 kg |
3.3. |
Sirevi, uključujući prerađene sireve |
|||
|
Jedinice 0,3 kg ili veće
|
|
Cijela jedinica/e ili jedinica/e odrezane priborom za uzorkovanje |
0,5 kg |
|
Jedinice < 0,3 kg |
0,3 kg |
||
|
Napomena: |
|||
3.4. |
Tekući, smrznuti ili sušeni proizvodi od jaja |
|
Jedinica/e uzete aseptično sa priborom za uzorkovanje |
0,5 kg
|
4.4. Priprema laboratorijskog uzorka
Kada je skupni uzorak veći nego što je potrebno za laboratorijski uzorak, treba
ga podijeliti kako bi se osigurao reprezentativni dio. Pritom se može koristiti
pribor za uzorkovanje, postupak četvrtanja ili neki drugi odgovarajući postupak
smanjenja veličine uzorka, međutim jedinice svježih biljnih proizvoda ili cijela
jaja se ne bi trebale rezati ili lomiti. Prema potrebi se u ovome stadiju
uzimaju identični laboratorijski uzorci za ponovnu analizu ili se uzorci
pripremaju koristeći prije opisani alternativni postupak.
Minimalne veličine laboratorijskih uzoraka navedene su u Tablicama 3, 4 i 5.
4.5 Vođenje zapisnika o uzorkovanju
Uzorkivač mora zabilježiti narav i podrijetlo serije; vlasnika serije,
opskrbljivača ili prijevoznika; datum i mjesto uzorkovanja i sve druge
relevantne informacije. Svako odstupanje od preporučene metode uzorkovanja mora
biti zabilježeno. Potpisana kopija zapisnika mora biti priložena svakom
identičnom laboratorijskom uzorku, a jednu kopiju zadržava uzorkivač. Kopija
zapisnika o uzorkovanju mora se dati i vlasniku serije, ili zastupniku vlasnika,
bez obzira da li će mu biti dostavljen laboratorijski uzorak. Ako su zapisnici o
uzorkovanju napisani u elektroničkom obliku, trebaju se podijeliti istim
primateljima i držati se istovjetnog dokazivog i provjerenog slijeda.
4.6. Pakiranje i prijenos laboratorijskog uzorka
Laboratorijski uzorak se stavlja u čisti, inertni spremnik koji omogućava
sigurnu zaštitu od onečišćenja, oštećenja i curenja. Spremnik treba biti
zapečaćen, sigurnosno označen s priloženim zapisnikom o uzorkovanju. Gdje je
korišten barkod, preporučuje se također i dostavljanje alfanumeričkih podataka.
Uzorak je potrebno dostaviti laboratoriju što je prije moguće. Treba se izbjeći
kvarenje u toku prijevoza, odnosno potrebno je svježe uzorke držati na hladnom,
a smrznute uzorke održati u smrznutom stanju. Uzorci mesa i peradi moraju se
smrznuti prije otpreme, osim ako ih je moguće otpremiti u laboratorij prije nego
što dođe do kvarenja.
4.7. Priprema analitičkog uzorka
Laboratorijskom uzorku daje se jedinstvena identifikacijska oznaka koja se
zajedno s datumom primanja i veličinom uzorka bilježi u zapisniku o uzorkovanju.
Dio proizvoda koji se analizira14 odnosno analitički uzorak, treba se odvojiti što
je prije moguće. Tamo gdje se razina ostataka izračunava tako da se uključuju
dijelovi koji nisu analizirani15, mora se zabilježiti težina odvojenih dijelova.
4.8. Priprema i skladištenje analitičke probe
Analitički uzorak mora biti prema potrebi usitnjen i dobro izmiješan, da bi se
omogućilo izdvajanje reprezentativnih analitičkih proba. Veličina analitičke
probe određuje se analitičkom metodom i učinkovitošću miješanja. Metode za
usitnjavanje i miješanje potrebno je zabilježiti, a one ne bi smjele utjecati na
ostatke prisutne u analitičkom uzorku. Prema potrebi, analitički uzorak se treba
obraditi pod posebnim uvjetima, odnosno na temperaturama ispod ništice, da bi se
smanjili štetni učinci. Kada obrada može djelovati na ostatke te kada nisu
dostupni primjenjivi alternativni postupci, analitička proba se može sastojati
od cijelih jedinica ili segmenata odstranjenih sa cijelih jedinica. Ako se
analitička proba sastoji od nekoliko jedinica ili segmenata, nije vjerojatno da
će biti reprezentativan dio analitičkog uzorka te je potrebno analizirati
dostatan broj identičnih dijelova, da bi se ustanovila mjerna nesigurnost
srednje vrijednosti. Ako se analitičke probe pohranjuju prije analize, metoda i
dužina skladištenja trebala bi biti takva da ne djeluje na razinu prisutnih
ostataka. Dodatni dijelovi moraju se izdvojiti za identične i potvrdne analize,
prema potrebi.
4.9. Shematski prikaz
Shematski prikaz prije opisanih postupaka pri uzorkovanju dan je u dokumentu na
koji se odnosi referenca 4.
5. MJERILO ZA ODREĐIVANJE SUKLADNOSTI
Analitički razultati mogu se izvesti iz jednog ili više laboratorijskih uzoraka
uzetih iz serije i primljenih u dobrom stanju za analizu. Rezultati moraju biti
podržani prihvatljivim podacima o kontroli kvalitete analize16. Kada su nađeni
ostaci koji prelaze MDK njihov identitet mora biti potvrđen, a njihova
koncentracija dokazana analizom jednog ili više dodatnih analitičkih proba koji
potječu iz prvobitnog laboratorijskog uzorka (ili laboratorijskih uzoraka).
MDK se odnosi na skupni uzorak.
Serija je sukladna sa MDK gdje analitički rezultati ne pokazuju prekoračenje MDK
vrijednosti.
U slučaju gdje rezultati za skupni uzorak pokazuju prekoračenje MDK vrijednosti,
odluka da serija nije sukladna mora uzeti u obzir sljedeće:
i. da li su rezultati dobiveni od jednog ili više laboratorijskih uzoraka, i
ii. točnost i preciznost analize, kao što je naznačeno u pratećoj kontroli
kvalitete podataka.
_______
14 Posebnim će se propisom
preuzeti odredbe Uredbe Komisije (EC) 178/2006 kojom se dopunjuje Uredba
Europskog Parlamenta i Vijeća (EC) 396/2005 uspostavom Aneksa I. popisa hrane i
hrene za životinje na koju se maksimalne razine ostataka pesticida odnose
15 Naprimjer kod koštićavog voća koštice se ne analiziraju, ali
razina ostataka se izračunava kao da su one uključene, ali ne sadržavaju ostatke
16 Postupci za kontrolu kvalitete za analize ostataka pesticida.
Dokument SANCO/3103/2000; dodaci se mogu naći na internet stranici Komisije