Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

NN 80/2024 (5.7.2024.), Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

Hrvatska gospodarska komora

1374

Na temelju članka 22. stavka 2. Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (»Narodne novine« br. 144/21), članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 79/13, 85/13 – ispravak, 160/13, 35/14, 157/14, 130/ 15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 73/21, 41/22, 133/22, 43/23, 1/24, 39/24) i članka 10. Zakona o porezu na dobit (»Narodne novine« broj 177/04, 90/05, 57/06, 146/08, 80/10, 22/12, 148/13, 143/14, 50/16, 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 114/22, 114/23) Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore na 6. sjednici 18. lipnja 2024.

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se, na temelju iskustava struke, najviša dopuštena visina manjka u ugostiteljstvu koja ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom iz članka 1. ove Odluke podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to :

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda u skladištu i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri termičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i sl.;

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom u skladištenju, manevriranju, posluživanju.

Članak 3.

Dopuštena visina gubitaka (kvar, rastep i lom) pri čuvanju u skladištu od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1.Jabuke, šljive3,0
2.Naranče, limun4,0
3.Drugo nenavedeno voće2,0
B. POVRĆE
1.Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin5,0
2.Mahune, grašak, paprika, rajčica4,0
3.Luk – crveni, bijeli2,0
4.Drugo nenavedeno povrće2,0
C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA
1.U bocama i tetrapaku0,7
2.U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više1,5
3.Pivo u staklenim bocama0,7
4.Pivo u plastičnim bocama0,5
5.Pivo u limenkama0,5
6.Bezalkoholna pića u staklenim bocama0,7
7.Bezalkoholna pića u plastičnim bocama0,5
8.Bezalkoholna pića u limenkama0,5
9.Pivo točeno (u bačvi)1,0
10.Vino (u rinfuzi)0,7
11.Vino (u boci)0,5
D. OSTALO
1.Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično1,0
2.Maslac, orasi, lješnjaci3,0
3.Šećer0,5
4.Jaja3,0
5.Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje1,0
6.Ostalo nenavedeno1,0

Članak 4.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) pri čuvanju u skladištu zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine5,0
2.Pršut (do godinu stajanja)5,0
3.Polutvrdi i tvrdi sirevi 
– do 10 dana1,0
– duže od 10 dana5,0


Članak 5.

Dopuštena visina gubitaka (kalo) prilikom pripreme i usluživanja (posluživanja) u prostoru ugostiteljskog objekta zbog isušenja, isparenja, prolijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.Alkoholna pića osim točenog piva2,0
2.Pivo točeno (u bačvi)10,0
3.Bezalkoholna i ostala pića1,0
4.Čaj1,0
5.Kava mljevena3,0
6Vino rinfuza, pjenušavo i proseco10,0

Članak 6.

Dopuštena visina gubitaka pri obradi (kalo) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. VOĆE
1.Ananas, orah i lješnjak u ljusci50,0
2.Badem u ljusci60,0
3.Badem blanširani30,0
4.Banana, kesten35,0
5.Breskva20,0
6.Jabuka, marelica, kruška, mandarina, naranča, smokva25,0
7.Limun, šljiva, trešnja, višnja20,0
8.Breskva suha, grožđe, jagoda, marelica, suha, kruška suha, šljiva suha15,0
9.Kupina15,0
10.Malina15,0
11.Smokva suha5,0
12.Grožđice, orah i lješnjak očišćeni3,0
13.Badem očišćeni2,0
B. POVRĆE
1.Artičoke, krumpir (jesen – zima), patlidžan15,0
2.Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska, tikvice30,0
3.Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga30,0
4.Špinat zimski, peršin35,0
5.Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće25,0
6.Grašak u mahuni60,0
7.Hren17,0
8.Kupus svježi, luk, mrkva18,0
9.Paprika svježa, rajčica, salata ljetna20,0
10.Prokulica12,0
11.Gljive8,0
12.Mahune6,0
13Grašak oljušteni50
14.Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna5,0
15.Grah i suho zrnato povrće4,0
C. SUHOMESNATI PROIZVODI
1.Domaća šunka40,0
2.Dalmatinski pršut50,0
3.Srijemska kobasica i srodni proizvodi10,0
4.Šunka u limenci, kraški vrat (buđola)10,0
5.Zimska salama, kulen9,0
6.Buncek50,0
D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI
1.Bakalar, gavun15,0
2.Jastog70,0
3.Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci)60,0
4.Orada, zubatac32,0
5.Dagnja13,0
6.Oslić – filiranje bez glave35,0
7.Škampi25,0
8.Škampi za pohanje80,0
9.Ostala morska i slatkovodna riba30,0
10.Ostala morska i slatkovodna riba – filirana55,0
E. SVJEŽE MESO
1.Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice35,0
2.Svinjetina – francuska obrada bez nogice35,0
3.Svinjski kare20,0
4.Teleća polovica35,0
5.Baby beef (meso od većeg teleta)35,0
6.Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez35,0
7.Teletina – but, junetina but30,0
8.Teletina – koljenica (pandlanje)65,0
9.Teletina – kare (obrada loj i bubreg)25,0
10.Teleća jetra, juneća pisanica bez loja15,0
11.Junetina – hrbat (ramstek)40,0
12.Juneća prednja četvrt s flamom30,0
13.Juneća prednja četvrt bez flama30,0
14.Janjetina (iznutrice)12,0
15.Janjetina (iznutrice i glava)25,0
16.Odojak (iznutrice)15,0
17.Ostalo nenavedeno meso25,0
F. PERAD
1.Pileći gril13,0
2.Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca)22,0
3.Pura, pileća jetra10,0
4.Domaća pura, guska, kokoš25,0
5.Domaća patka30,0
6.Patka30,0
7.Piletina filirana40,0
G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU
1.Fazan u perju35,0
2.Fazan bez perja20,0
3.Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože10,0
4.Srneći hrbat (kožice i kosti)40,0
5.Srneći but25,0
6.Srneća plećka30,0
7.Zec u koži40,0
H. SIREVI 
1.Livanjski, ementaler10,0
2.Paški11,0
3.Edamer, trapist8,0
4.Trapist i gorgonzola u foliji6,0
5.Belpaese18,0
6.Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola20,0
I. SLASTICE
1.Jaja10,0
2.Slatko i kiselo vrhnje20,0
3.Mlijeko15,0
4.Čokolada15,0



Članak 7.

Dopuštena visina gubitaka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

1.Svinjetina bez kosti, kotlet8,0
2.Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak15,0
3.Juneća pisanica, janjetina i govedina15,0
4.Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća)15,0
5.Mozak (teleći, juneći)20,0
6.Perad15,0
7.Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe30,0
8.Škampi, kozice, rakovi15,0
9.Razna slatkovodna riba10,0
10.Oslić, file15,0
11.Filet tune/sabljarke10,0
12.Razna morska riba13,0
13.Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti20,0
14.Povrće i voće15,0

Članak 8.

Dopuštena visina gubitaka pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

Red.

broj

Naziv proizvoda

Stopa

% po bruto/kg

A. KOD KUHANJA
1.Govedina34,0
2.Teletina35,0
3.Svinjetina30,0
4.Janjetina33,0
5.Piletina, puretina30,0
6.Buncek12,0
7.Teleći mozak blanširani45,0
8.Fileki blanširani46,0
9.Mekušci i rakovi40,0
10.Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe40,0
11.Morska i slatkovodna riba35,0
12.Blitva, Špinat50,0
13.Kupus, i ostalo, srodno, lisnato povrće40,0
B. KOD PRŽENJA
1.Govedina34,0
2.Teletina35,0
3.Svinjetina36,0
4.Janjetina33,0
5.Piletina30,0
6.Mekušci40,0
7.Riba30,0
C. KOD PEČENJA
1.Govedina34,0
2.Teletina36,0
3.Svinjetina30,0
4.Janjetina, odojak40,0
5.Patka40,0
6.Pura33,0
7.Piletina32,0
8.Riba i mekušci30,0
9.Filet tune/sabljarke10,0
10.Voće i povrće15,0
D. KOD PIRJANJA
1.Govedina, janjetina34,0
2.Svinjetina35,0
3.Teletina36,0


Članak 9.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom robe;

– redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 10.

Obvezniku primjene ove Odluke može se priznati iznos manjka koji nije utvrđen ovom Odlukom do iznosa utvrđenog Odlukom Hrvatske obrtničke komore koja uređuje manjkove, ili iznimno u nedostatku te odluke primjenom drugog propisa nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj kojim se utvrđuju manjkovi.

Ako u slučaju iz stavka 1. ovoga članka ne postoji propis ili odluka kojima se utvrđuje visina manjka za određeni proizvod (dobro), manjak se može priznati na temelju posebnog obrazloženja obveznika primjene ove Odluke, ali do visine koja je na razumnoj osnovi usporediva sa sličnim proizvodima utvrđenim u ovoj Odluci ili drugim odlukama.

Obveznik primjene ove Odluke iz stavka 2. ovoga članka dužan je dostaviti obrazloženje Hrvatskoj gospodarskoj komori, a na zahtjev nadzornog tijela dostaviti podatke ili omogućiti uvid i podatke iz stavka 4. ovoga članka.

Obrazloženje iz stavka 3. ovoga članka sadrži naziv tvrtke, datum i potpis odgovorne osobe te podatke o nazivu namirnice, vrsti obrade i visini kala, kvara, rastepa i loma s obrazloženjem o iskustvenim spoznajama u nastanku manjkova i mjestu u kojem se obavlja usluga, različitim poslovnim prostorima, o razdoblju (sezoni) korištenja proizvoda, uvjetima korištenja i sl.

Članak 11.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 12.

Stupanjem na snagu ove Odluke stavlja se izvan snage Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« broj 69/2023, 77/2023).

Članak 13.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 025-02/24-02/8

Urbroj: 311-02-00-00-24-3

Zagreb, 18. lipnja 2024.

Predsjednik
dr. sc. Luka Burilović, v. r.