MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I RIBARSTVA
1410
Na temelju članka 11. stavka 5., članka 12. stavka 4., članka 14. stavka 3., članka 20. stavka 8., članka 22. stavka 3., članka 23. stavka 4., članka 24. stavka 8., članka 25. stavka 5., članka 26. stavka 5., članka 27. stavka 4., članka 28. stavka 6., članka 29. stavka 8., članka 49. stavka 6., članka 56. stavka 5., članka 58. stavka 4., članka 59. stavka 4., članka 60. stavka 2., članka 61. stavka 6., članka 62. stavka 7., članka 63. stavka 6., članka 79. stavka 10., članka 80. stavka 6., članka 81. stavka 2., članka 82. stavka 8., članka 92. stavka 3. i članka 93. stavka 7. Zakona o vinu (»Narodne novine«, broj 32/19.) i članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, br. 66/19. i 155/23.) ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNI PRAVILNIKA O VINARSTVU
Članak 1.
U Pravilniku o vinarstvu (»Narodne novine« br. 81/22., 75/23., 81/23.) u članku 32. stavku 5. riječi: »Prilog IV« zamjenjuju se riječima: »Prilog VII«.
Članak 2.
U članku 33. stavku 3. riječi: »prilog IV« zamjenjuju se riječima: »Prilog VII«.
Članak 3.
Prilog VII je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 4.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/23-01/34
Urbroj: 525-06/223-24-13
Zagreb, 8. srpnja 2024.
Potpredsjednik Vlade i ministar
poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Josip Dabro, v. r.
Obrazac 1. Obrazac za organoleptičko ocjenjivanje
metodom DA/NE
METODA DA/NE | |||
Komisija br. | |||
Ime i prezime ocjenjivača | |||
Oznaka uzorka | |||
Područje uzgoja (vinogradarska zona, ostalo) | |||
Kategorija vinskog proizvoda | |||
SVOJSTVO (zaokružiti) | Napomena (obvezna uz odgovor NE) | ||
Boja | DA/NE | ||
Bistroća | DA/NE | ||
Miris | DA/NE | ||
Okus | DA/NE | ||
Konačni odgovor | DA/NE | ||
Mjesto i datum | Potpis ocjenjivača | ||
|
METODA DA/NE, PJENUŠAVA VINA, BISER I GAZIRANA VINA | ||||
Komisija | ||||
Ime i prezime ocjenjivača | ||||
Oznaka uzorka | ||||
Opis uzorka | ||||
Područje uzgoja (vinogradarska zona, ostalo) | ||||
Kategorija vinskog proizvoda | ||||
SVOJSTVO (zaokružiti) | Napomena (obvezna uz odgovor NE) | |||
Boja | DA/NE | |||
Bistroća | DA/NE | |||
Perlanje (iskričavost) | DA/NE | |||
Miris | DA/NE | |||
Okus | DA/NE | |||
Konačni odgovor | DA/NE | |||
Mjesto i datum | Potpis ocjenjivača | |||
Obrazac 2. Obrazac za organoleptičko ocjenjivanje metodom 100 bodova
METODA 100 BODOVA | |
Komisija br. | |
Ime i prezime ocjenjivača | |
Oznaka uzorka | |
Vrsta proizvoda | |
Sorta | |
Berba | |
Područje uzgoja |
MIRNA VINA | |||||||
Odlično | Vrlo dobro | Dobro | Prolazno | Loše | Primjedbe | ||
IZGLED | Bistroća | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | |
Boja | 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | ||
MIRIS | Čistoća | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | |
Intenzitet | 8 | 7 | 6 | 4 | 2 | ||
Kvaliteta | 16 | 14 | 12 | 10 | 8 | ||
OKUS | Čistoća | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | |
Intenzitet | 8 | 7 | 6 | 4 | 2 | ||
Trajnost | 8 | 7 | 6 | 5 | 4 | ||
Kvaliteta | 22 | 19 | 16 | 13 | 10 | ||
Harmoničnost/Opći dojam | 11 | 10 | 9 | 8 | 7 | ||
Mjesto i datum: | Potpis ocjenjivača: |
METODA 100 BODOVA | ||
Komisija br. | ||
Ime i prezime ocjenjivača | ||
Oznaka uzorka: | ||
Vrsta proizvoda: | ||
Sorta: | ||
Berba: | ||
Područje uzgoja |
PJENUŠAVA VINA | |||||||
Odlično | Vrlo dobro | Dobro | Prolazno | Loše | Primjedbe | ||
IZGLED | Bistroća | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | |
Boja | 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | ||
Iskrenje | 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | ||
MIRIS | Čistoća | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | |
Intenzitet | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | ||
Kvaliteta | 14 | 12 | 10 | 8 | 6 | ||
OKUS | Čistoća | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | |
Intenzitet | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | ||
Trajnost | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | ||
Kvaliteta | 14 | 12 | 10 | 8 | 6 | ||
Harmoničnost/Opći dojam | 12 | 11 | 10 | 9 | 8 | ||
Mjesto i datum: | Potpis ocjenjivača: | ||||||